Skocz do zawartości
IGNORED

Najoptymalniejsze Dynaudio do Naima 3R

pearl_jamik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuje kolumn do wzmacniacza Naim 3R. A poniewaz lubie szkole Dynaudio i rockowa muze, poluje na kolumny wlasnie z tej firmy.

Cena kolumn: max. 5000 zl. (choc Supernait i C1 juz w planach na przyszly rok).

I teraz : czy Dynaudio Contour 1.3 lub 1.4 pograja z moim wzmakiem (dodam ze pokoj nie jest duzy 15 m).

Czy lepszy wybor to: Dynaudio Audience 42 ?

Dodam, ze lubie dzwiek z masa i wypelnieniem, miesem (potrzebne w ciezkich gatunkach). A nowa seria Dynaudio odchodzi juz od firmowego brzmienia troszke.

Wiem, ze cenowo to dwa rozne swiaty... nie wiem jak z synergia.

co myslicie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/59063-najoptymalniejsze-dynaudio-do-naima-3r/

nie znam sie na doborze kolumn czy sprzetu do rodzaju muzyki ale faktycznie naim gra dość gestym dzwiekiem z mocnym basem. czytając opinie na forum co do dynek, to połączenie z naimem nie bedzie dobre. sugerowałbym raczej takie kolumny jak epos

Dobierasz prawidłowo z punktu widzenia swoich preferencji brzmieniowych. Większość dąży do uzyskania jakby "wypośrodkowanego" efektu, synergią nazywając neutralizowanie wybijających się cech komponentow systemu - ty synergizując dodajesz mięso/masę do mięsa/masy. Które Dynaudio będą optymalne? znów zalezy od twoich preferencji a nie od jakichś ogolnych "najoptymalniejszych:)" - 42 są b.szybkie, ekscytujące jesli chodzi o rytm ale nie mają niskiego basu itd.

A42 w 15m to optymalne rozwiązanie, nie powinno być za dużo basu nawet z basowym wzmakiem, obawiałbym się jedynie o przejrzystość średnicy.

I love the sound of crashing guitars

Wydaje się że istnieją melomani ceniący sobie preferencyjnie wspomniane przez Ciebie napier...nie basem, w dyskusujach własnie brak wczucia się w preferencje drugiej strony a prawie każdy pisząc o "najlepszym rozwiązaniu" pisze o swoich wlasnych preferencja zamiast doradzać pod preferencje pytającego:)

Majac Naita 3 przewalilem mnostwo kolumn w tym Contour 1.3. To nie bylo najszczesliwsze polaczenie z pktu widzenia przejrzystosci i dynamiki.Moglo sie podobac sluchajacym lajtowy jazz przy swiecach i winku :-)

zildjian, 2 Lis 2009, 12:57

>Majac Naita 3 przewalilem mnostwo kolumn w tym Contour 1.3. To nie bylo najszczesliwsze polaczenie

>z pktu widzenia przejrzystosci i dynamiki.Moglo sie podobac sluchajacym lajtowy jazz przy swiecach i

>winku :-)

naim ma wykop i dynamikę tylko ma wycofaną górę, łacząc z zaokrąglonymi i ciemnymi glosnikami bedzie źle

Moje audience 50 w pokoju 13 m2 w połączeniu z nadem gromią basem chociaż bas reflex jest zatkany. Podłogówki to już może byc przerost formy nad treścią. Zastanów się dobrze czy nie wystarczą audience 42. Pozdrawiam.

Tutaj psioczą ... ;)Ja osobiście miałem sporo kolumienek różnych firm i to się zmieniło gdy zakupiłem Audience 50. Cały sprzęt zmienię a Dynki zostawię. :)) Poza Dynaudio pomyśl jeszcze o audiovector i audio physic. Czytając angielskie fora tam ludzie chwalą właśnie dynaudio i chętnie łączą z brytyjskim sprzętem. Ja mam kolumny połączone qed'ami genesis gdzie wcześniej były monstery z2 które ograniczały wykop kolumienek.

Pozdr.

Dynki to fajne kolumny - ale trzeba się liczyć z tym, że aby uzyskać prawidłowy i szybki bas to trzeba się naścierać - pogadaj z forumowiczem Micky13 - on wie wszystko na temat poskramiania Dynek;)

witam,

Swego czasu miałem 3R i w podobnym pomieszczeniu połączyłem go z Audiovector'ami M1.

Grało to świetnie i taką kombinację mogę polecić.

pozdr.

Piotr

IGNAC, 2 Lis 2009, 12:35

>ale dynki mają sporo sredniego basu ? i grają zaokrąglonym dzwiekiem ?

nie - jak wzmacniacz trzyma je za pysk to tak nie grają - owszem woofer ma specyficzne brzmienie (ciepłe, łagodne i przez to może wydawać się powolny) ale z piecem pracują aż miło

z NADem (coś typu 350-tka) faktycznie może być za dużo cukru w cukrze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.