Skocz do zawartości
IGNORED

TQWT na JA8008 + TW034

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem nad tym projektem wzbogaconym o 2x12" na kanał, czyli o pełnopasmowej kolumnie. Ciekawy projekt, ale drogi bo wyjdzie ze wszystkim około 6 tyś, a niestety nie da się tego posłuchać przed wydaniem tych pieniędzy i pewności nie ma czy to zagra OK.

Ja niestety nie mogę wybudować większej wersji ze względów lokalowych. Te głośniki mają 50cm głębokości. Jeśli je odsunąć od ściany o kolejne 50 lub więcej za bardzo skurczy się powierzchnia życiowa ;-(. Koszt głośniki + elementy zwrotnicy mniejszej wersji to 3 tys. Nie jest to mało ;-(

Z drugiej strony jaki komercyjny produkt kosztuje podobnie i co oferuje ...;-(

No niestety z kolumnami o wysokiej efektywności i małych gabarytach jest spory kłopot, bo zawsze będą jakieś kompromisy. Zrezygnowałem z tak wysoko-efektywnych kolumn i przeniosłem swoje zainteresowanie na 90db zestaw 3-way classic Troelsa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jak chcesz zrobić coś sprawdzonego i o efektywności około 95db to może pogadaj z magazynierem, on miał fajne paczki, też obudowa TQWT tyle że na Fostexach i ze wstęgą na górze. Ten JA8008 może być fajny, ale dawanie 800PLN za głośnik szerokopasmowy nie mający renomy takiej jak PHY, Fertin, Lowther i nie wyglądający na jakiś handmade jest IMHO dosyć ryzykowne przy odsprzedaży.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na prośbę Artura (Cypher) zamieszczam w załączeniu ostatnią wersję zwrotnicy do projektu Martina Kinga, którego szczegółowy opis znajdziecie tu:

Ukryta Zawartość

Moje modyfikacje:

- głośnik FE207E pozbawiony nakładki przeciwpyłowej w miejsce której wstawiłem stożek korekcyjny (za stożki serdecznie dziękuje Bartkowi1)

- wycięta tubka w FE207E (schemat zwrotnicy - Net1

- dodałem głośnik wstęgowy Aurum Cantus ART1 (schemat zwrotnicy- Net1)

- zastosowałem dwie rury BR o długości 10cm (średnica jak w projekcie).

Postaram się zamieścić jeszcze zdjęcia gotowego zestawu.

post-2263-100000869 1257853936_thumb.gif

post-2263-100000870 1257853936_thumb.gif

post-2263-100000871 1257853936_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

cypher

myślę, że razem w waveguide na Audax TW034XO, zamiast drogiego JA-8008, można by zastosować Eminence Alpha 8A za 45,- USD, jest świetny moim zdaniem. No i nie potrzeba robić linii transmisyjnej TQWT, wystarczy dobrze zestroić BR.

Ukryta Zawartość

opinie o tym przetworniku:

Ukryta Zawartość

Nie wiem tylko skąd wziąć odpowiednią tubkę waveguide? Może gdzieś można w Polsce zlecić wykonanie np. z drewna na tokarce(?)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eminence Alpha 8A po 45.94 EUR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano, dzięki za pomysły ale niestety nie mam zielonego pojęcia o budowaniu kolumn głośnikowych.

Wykonanie sprawdzonego projektu jak najbardziej, ale budowa kolumn od podstaw bez wiedzy w tym zakresie to na 100% wtopa kasy i czasu...;-(

monitory na tym głośniku zrobił ArturP, szczegóły są na forum (obudowa, zwrotka...)

Dajesz tylko tweeter TW034 z wavegide z taką samą zwrotką jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i może lekko modyfikujesz zwrotkę do eminence (dobranie zbocza odcięcia góry).

Moim zdaniem warto spróbować, prawdopodobieństwo, że zagra to z lampką świetnie jest bardzo duże.

No chyba, że wolisz wywalić z $2000 na kit audionote'a (bez obudowy).

Ukryta Zawartość

americano, 7 Gru 2009, 18:10

>Nie wiem tylko skąd wziąć odpowiednią tubkę waveguide? Może gdzieś można w Polsce zlecić wykonanie

>np. z drewna na tokarce(?)

najłatwiej stąd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli tubki są bezproblemowo!

konankombo

a choćby dać kilka nowych papierowych visatonów TW 70 (takich jak są w WLM-ach)...

można dać fostexa FF85K

Fajny jest też visaton szerokopasmowy SL 713 (zrobić wieżyczkę z 4-ech np. w dipolu)...

Jest sporo możliwości.

w tym tyg. jestem umówiony na odsłuch starych philipsów 9710 z tweeterami siemensa, ciekawe...

tweetery saby słyszałem również

coś mi się wydaje, że fostex FF85K by im dokopał równo, ale nie jest stary, więc na tym forum nie modny ;)

zresztą cytuję

"Eventually the Audax TW034XO-P47N tweeter was tried and turned out to be just what I was looking for. A large 34 mm fabric dome driven by a huge 100 mm magnet. The TW034 is actually a classic, having been around for many years and well known from a range of former British studio monitors. Fortunately, Audax is still producing this tweeter, now in a new and improved version. The dome area is as big as the LE26 and integrates even better than the LE26 with the JA8008 driver. By coincidence, the waveguide will fit both options should you want to experiment"

Ten audax w waveguide jest nie gorszy od referencyjnego, niezwykle poszukiwanego papierowego JBL LE26.

Nie trzeba kombinować. Audax kosztuje 81 EUR, tubka waveguide 29 zł i mamy doskonałą górę do triody 300B lub 2A3. Zwrotka jak tu po prawej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale największy odjazd byłby z pewnością z czterech fostexów FF85K w odgrodzie!!!

Jak tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy ten fostex jest lepszy, ale na pewno drożej z nimi wyjdzie. Trzeba dać przynajmniej 2 na stronę bo jeden to tylko 88dB. Niedawno na allegro były isophony- 100zł/para i raczej takich okazji będę szukał.

konankombo

Jasne, dużo zależy od tego jaką skuteczność chcesz osiągnąć, czy chcesz robić dipol, czy chce Ci się "polować" na stare przetworniki, ile jesteś skłonny wydać PLN itd...

W kategoriach cen hi-end myślę, że audaxy + waveguide to są groszowe wydatki, jeśli weźmiesz pod uwagę, że są sprawdzone, pomierzone, zwrotka jest wiadoma.

A zawiązując do ciągot typu odgroda i papier z silnym magnesem to warto zainteresować się przetwornikiem 13 cm "full range" Galaxy Audio S5N8 neodynium (jako tweeter do odgrody). Świetna, nowoczesna konstrukcja, zaprojektowany do odgrody (!), 95dB skuteczności, bardzo wytrzymały mocowo (trudniej spalić przy eksperymentach), kosztuje tylko $49 w partsexpress i podobno liniowo gra od 650Hz do 17kHz:

"We tested this driver and found it to be remarkably flat from 600 Hz up to 17.5 kHz. Although the manufacturer states a frequency range of 150 to 18k, I have found its performance is enhanced by restricting its use to 650 Hz up to 17 kHz. The truncated basket makes it perfect for a line array, which is obviously one intended use".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS.

Jakie isophony poszły za 100? Te "słynne" 13 cm z alnico czy inne?

Ukryta Zawartość

Masz jakiś link do pomiarów tego przetwornika? Czy dociągają liniowo do 17kHz jak Galaxy (ponieważ gdy patrzę na budowę tych głośników to w to wątpię).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano, 8 Gru 2009, 13:20

>W kategoriach cen hi-end myślę, że audaxy + waveguide to są groszowe wydatki, jeśli weźmiesz pod

>uwagę, że są sprawdzone, pomierzone, zwrotka jest wiadoma.

Właśnie o to mi chodzi żeby zwrotnica nie była wiadoma ;), pora się czegoś nauczyć w praktyce. Dlatego też nie chce wydawać dużo kasy.

Te isophony miały 10cm-

Ukryta Zawartość

Może w pomiarach nie wypadają super, ale podobno "Kopułki syczą, a papierzaki grają muzykę" ;)

Ukryta Zawartość

ach te niemądre stereotypy, podobnie można by powiedzieć - papierzaki pykają nie potrafią odtworzyć walnięcia w talerz prawidłowo (w każdym razie nie na takim poziomie jak kopułka metalowa czy ceramiczna). Stereotypy upraszczają życie ;)

Rozumiem, że z Eminencem Alpha 8A masz doświadczenia i podzielasz opinię, że można by zastosować go zamiast drogiego JA-8008? Niektórzy powielają podobne stereotypy ad. zasadności stosowania przetworników "profesjonalnych" w domowych kolumnach.

Chyba przykleiłem uśmieszek po cytacie, nie?

Z eminencem alpha 8a nie mam doświadczenia (podobnie jak nie mam jeszcze żadnej praktyki w aplikacji jakiegokolwiek głośnika- kompletuję dopiero system pomiarowy), a ww. stereotyp został już obalony przez wlm, harpię czy arturap ;)

I jeszcze raz powtarzam:

1. Ten zestaw miałby mi służyć do nauki i "zabawy", może przy okazji powstanie coś fajnie grającego.

2. Nie wiem co pójdzie na wysokie tony- mam jeszcze dużo czasu na przemyślenia i poszukiwania.

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.