Skocz do zawartości
IGNORED

AWX series by STX

dolphin123

Rekomendowane odpowiedzi

Orientujecie się może czy można gdzieś znaleźć projekt do tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chodzi mi dokładnie o taką konfigurację z tymi głośnikami i w TL, będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam

Projekt niewiele da jeśłi chcesz robić cos innego. Poza tym mam wrażenie że uległeś "urokowi" barwnych opisów Eryka.S.

Mnie najbardziej wzruszył ten fragment "Dodam, że głośniki względem siebie zostały sparowane z ekstremalną tolerancją poniżej +/-1dB."

Po którym tylko dodam że gówniane i pomiatane na tym forum tonsile spod znaku TLC parowane były z mało ekstremalna tolerancja 0,25dB.

Ale stxy z wyżłobionym rowkiem włożone w nieproporcjonalne kanciate pudełko o dziwacznej nazwie za nieprzyzwoite pieniądze opatrzone grawerowanymi znaczkami za 4 złote sztuka wchodzą mu już w XXIII wiek i latają w Star Treku.

W tej cenie można kupić lepsze chińskie głośniki od Seasa i mieć poważniejsze DIY. Pan Eryk.S lekko odpływa w swoich opisach jakby osobiście chciał testować własne wyroby i pisać z nich recenzje.

Ukryta Zawartość

Nie do końca Arku, bo seria AWX jest ciekawa a ta 15tka jest rewelacyjna. Ceramik jest specyficzny, bez swojego charakteru, co niektórym się podoba innym nie. Prawdą jest że w tej cenie można inne głośniki kupić, ale czy aby na pewno będzie lepiej? Myślę, że ten zestaw 15AWX+ ceramik dużo sobą reprezentuje. W niedługim czasie powstanie mam nadzieję projekt na dwóch 15tkach AWXa w TLce z trzema lub czterema wysokotonówkami, więc będzie ciekawie.

Sam się zastanawiam czy nie powalczyć z TLką na jednej 15tce, trochę mi brakuje czasu, ale nie mówię że nie.. :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Projekt niewiele da jeśłi chcesz robić cos innego. Poza tym mam wrażenie że uległeś "urokowi" barwnych opisów Eryka.S.

Mnie najbardziej wzruszył ten fragment "Dodam, że głośniki względem siebie zostały sparowane z ekstremalną tolerancją poniżej +/-1dB."

Po którym tylko dodam że gówniane i pomiatane na tym forum tonsile spod znaku TLC parowane były z mało ekstremalna tolerancja 0,25dB.

Ale stxy z wyżłobionym rowkiem włożone w nieproporcjonalne kanciate pudełko o dziwacznej nazwie za nieprzyzwoite pieniądze opatrzone grawerowanymi znaczkami za 4 złote sztuka wchodzą mu już w XXIII wiek i latają w Star Treku.

W tej cenie można kupić lepsze chińskie głośniki od Seasa i mieć poważniejsze DIY. Pan Eryk.S lekko odpływa w swoich opisach jakby osobiście chciał testować własne wyroby i pisać z nich recenzje.

Szczerze mówiąc nic mnie nie obchodzą opisy Pana Eryka... Wolę opinię forumowych kolegów. "Nieproporcjonalne kanciate" skrzynki...widzisz to kwestia gustu, bo jeżeli o mnie chodzi to forma tych monitorów trafiona w dychę, uwielbiam głębokie monitory, kolumny.

Pozdrawiam !

PS. i tak wybrałem inny projekt

Łoooo ciup !

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wczoraj przyszły do mnie AWX-y 18cm, jak widać na zdjęciach na poprzedniej stronie. Wreszcie mogłem zajrzeć nie tylko z zewnątrz, ale i do środka i z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że Seas nie ma ani w tej cenie, ani w dwa razy wyższej nic więcej do zaoferowania. A kolega Arku mógłby przestać myśleć stereotypami i nabyć faktycznej wiedzy. Kupić głośniki, zmierzyć, posłuchac. Ale po co, pluć jest łatwiej.

Panowie, dajcie już spokój z tym chwaleniem. Za chwilę zapłacicie tyle co za Seasy

Na stronie producenta zdrożały o dychę mimo ogólnej tendencji spadkowej cen głośników widocznej w ostatnim czasie. Takie przemyślenia do poduchy :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jeśli będą lepsze od Seasa, to chętnie zapłacę więcej, bo płaci się za jakość, nie za markę. Tylko polaczki płacą jak bezmyślne woły na znaczek firmy, bo nie potrafią myśleć. Inna sprawa, że Seasy są wyjątkowo średnie i ostro przedrożone.

Excele to udana partia, tak samo jak alu woofery L22 L26, ale też trzeba za nie zapłacić. Przy AWXie jest inna zaleta - jest stosunkowo tani do tego co proponuje.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Nie do końca Arku, bo seria AWX jest ciekawa a ta 15tka jest rewelacyjna. Ceramik jest specyficzny, bez swojego charakteru, co niektórym się podoba innym nie. Prawdą jest że w tej cenie można inne głośniki kupić, ale czy aby na pewno będzie lepiej?

Nie chodziło o głośniki, tylko o zrzynanie każdej konstrukcji którą ktoś wstawi w Internet i barwnie opisze - w tym wypadku o Freshq, nawet jeśli opisy zamieści bezsensowne i pretensjonalne (u Eryka S. niema zestawów głośnikowych, są "instrumenty").

Za cenę tych kolumienek to można dużo głośników kupić.

Ceramicznego stx nie słyszałem. W nieco niższej cenie jest najdroższy seas aluminiowej serii - "z tubką" o bardzo uniwersalnych możliwościach. po którym wiadomo czego się spodziewać, bo dość popularna seria, szeroko opisywana i "osłuchana". Do ceramicznego stx nie zachęcają opinie, parametry ani cena.

Rozumiem że podnietę wzbudzają ładne zdjęcia kolumn Eryka S. oraz nieszczere zapewnienia że zrobił coś "dla ludu pracującego" - może chodzi o to że na "głośnikach dla ludu" albo że te plakietki z nazwami potanił grawerem w laminacie zamiast w aluminium ??? I to bardziej wygląd kolumienek oraz cena wywołuje takie podniecenie, bo chyba nie mocno nadymane opisy bez grama technicznych informacji.

Excele to udana partia, tak samo jak alu woofery L22 L26, ale też trzeba za nie zapłacić. Przy AWXie jest inna zaleta - jest stosunkowo tani do tego co proponuje.

Excele - a przynajmniej ich większość modeli, są głośnikami powstałymi 15 lat temu. I obecnie w niczym nie przebijają serii Prestige, możne poza nadal ładniejszym wykonaniem co świadczy o postępie w zakresie obniżania kosztów. Są po prostu nieproporcjonalnie drogie do mozliwości zaoferowanej w młodszej serii Prestige.

A STXy - te kilka modeli do czegoś się nadających, wkrótce będą kosztowały tyle samo . Już w tej chwili mają ceny Founteków.

Więc świat idzie z cenami w dól a polski "kapitalism" w w dół idzie z zarobkami, a z cenami w górę. Jest to niewątpliwe osiągniecie. Z tym że akurat nie mające nic wspólnego z technika głośnikową.

Znacznie wcześniej na częściach STXa budował głośniki niejaki EDYTON. I wg niego były po prostu kosmiczne - zresztą pokazywał pomiary i ich omówienia, które o tym miały świadczyć i wykazywać na zasadzie że "polak potrafi".

Tylko że ich cena była wyższa od innych "kosmicznych głośników". Natomiast marketing i zasób kapitału w porównaniu z nimi, żaden.

Już w tej chwili są lepsze od Founteków. Przykre są te twoje stereotypy. Polskie nie może być dobre, bo jest polskie...

Nie wiem czy już są lepsze czy będą za chwilę. Ale na pewno będą droższe i to jest pewne.

"Nieproporcjonalne kanciate" skrzynki...widzisz to kwestia gustu, bo jeżeli o mnie chodzi to forma tych monitorów trafiona w dychę, uwielbiam głębokie monitory,

tylko że freshq nie są monitorami. To po prostu małe kolumienki podstawkowe jakich wiele. Lecz muszą sie wyróżniać żeby uzasadnić swoja cenę.

Przypuszczam ze za tę cenę złożysz "monitory" na przykład takie jak robił Krs47 - na większym STX i Seasie. które będa miały więcej zalet niż chwalenie sie niskim strojeniem gównianego basiku z małego głośniczka.

ps.

prawdę mówi czy się tylko chwali ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem zamiar zbudować sobie 2,5 na tych głośnikach, tyle że z Morelem na górze (w ostatnich dniach byłem na to zdecydowany), jednakże nachalna propaganda w stylu komunistycznym obrzydziła mi ten pomysł. Czytając niektóre wpisy można odnieść wrażenie że ten głośnik to hajend, a producent - charyzmatyczny filantrop i dobrodziej rozdaje za grosze swoje wyroby robiąc wszystkim dobrze.

Sądzę że warto, aby ktoś KOMPETENTNY wytłumaczył po co konstruktor (zresztą doskonały fachowiec) musiał powiesić w obwodzie midwooferów kilka pułapek i filtrów. Głośniki mają przecież wzorcowy wykres charakterystyki.

Uprzejmie proszę nie traktować mijego wpisu jako złośliwy i ubliżający komukolwiek, ale warto aby oprócz niezaprzeczalnych zalet tych głośników wymienić także ich wady.

Pozdrowiena dla myślących.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Więc świat idzie z cenami w dól a polski "kapitalism" w w dół idzie z zarobkami, a z cenami w górę. Jest to niewątpliwe osiągniecie. Z tym że akurat nie mające nic wspólnego z technika głośnikową.

Wiesz co, był taki dowcip jak to idąca na emeryturę pracownica "Łucznika" zapytana przez dyrektora, poprosiła o prezent - maszynę do szycia.

Zdumiony dyrektor zapytał: "Jak to, przez czterdzieści lat pracy nie zmontowała sobie pani sama?". Wiadomo było, ze pracownicy wynoszą części i sami sobie w domu składają.

A ona na to: "Próbowałam wiele razy i zawsze mi kbk AK47 wychodził".

Tobie podobnie, zawsze w dowolnej dyskusji wychodzi, jaki to kapitalizm zły i jak to w PRL było lepiej. ;)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie wiem czy już są lepsze czy będą za chwilę. Ale na pewno będą droższe i to jest pewne.

Widzisz i o to mi zawsze chodziło! Tym się właśnie różnimy - ty wiekuiście NIE WIESZ. Osądzasz, przeważnie bzdurnie, patrząc przez swoje stereotypy, NIE WIEDZĄC. Tak się składa, że ja wiem. Mam głośniki, wiem, jak są zrobione, zaraz pomierzę STXy, Founteki już mierzyłem i aplikowałem. Ty dalej będziesz żył w świecie swoich imaginacji zakompleksionego polaczka.

Miałem zamiar zbudować sobie 2,5 na tych głośnikach, tyle że z Morelem na górze (w ostatnich dniach byłem na to zdecydowany), jednakże nachalna propaganda w stylu komunistycznym obrzydziła mi ten pomysł. Czytając niektóre wpisy można odnieść wrażenie że ten głośnik to hajend, a producent - charyzmatyczny filantrop i dobrodziej rozdaje za grosze swoje wyroby robiąc wszystkim dobrze.

Sądzę że warto, aby ktoś KOMPETENTNY wytłumaczył po co konstruktor (zresztą doskonały fachowiec) musiał powiesić w obwodzie midwooferów kilka pułapek i filtrów. Głośniki mają przecież wzorcowy wykres charakterystyki.

generalnie w głośniku o łagodnyym przebiegu spl dodawanie układów rezonanswoych i zwiekszanie rzedu filtów jest prosta droga do popsucia brzmienia. A dla mondrołów wyjaśniam że sprawdziłem to. robiłem i mierzyłem.

Nikt rozsądny nie komplikuje filtracji tylko dlatego bo sie mu wydaje że będzie lepiej. Po każdym takim pomiarze sie tego dzieła słucha i weryfikuje początkowe założenia. Tak od dwóch cewek i dwóch kondensatorów oraz zobla na kanał można zostać przy jednej cewce - jeśli rzeczywiście głośnik na to pozwala.

Jednak z pomiarów STXa tego nie da się wywnioskować. Do czternastki zamieścili bardzo czytelne pomiary, ale do nowszych głośników podają coraz mniej danych i coraz mniejsze grafiki na których już nic nie widać.

Chętnie bym zobaczył dokładne obmiary AWXów czy AKXów. Sądząc po materiałach i rozwiązaniach powinny wiele potrafić. Ale jak jest naprawę?.

I wiesz co jeszcze, hipokryto? Nie dodajesz po każdym wpisie "moim zdaniem" :-)

Ale sie przynajmniej staram :-)

hipokrytesie

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nikt rozsądny nie narzuca innym w taki chamski sposób swoich poglądów. Nic nie zrozumiałeś z tego, co napisał Dolphin. Szkoda. A twoje "generalnie" można wsadzić między "Kopciuszka" i "Jasia i Małgosię". Zostań sobie przy jednej cewce, guzik mnie to obchodzi. Ludzie lubią barwę wykoślawioną na przeróżne sposoby. Ja nie lubię, dlatego moje zwrotnice rzadko mają poniżej 15 elementów. Tylko nie rozsiewaj bzdur, że tak jest dobrze, bo inni ludzie czytają to forum.

Oczywiście pojęcia współpracy głośników poza osią (i chyba ogólnie wszystko, co się dzieje poza osią) są ci obce, skoro ferujesz tak radykalne wyroki. W obliczu tego, jak duży procent słuchanego dźwięku jest dźwiękiem odbitym, mogę ci poradzić tylko tyle, żebyś podchodził z pokorą do pracy i wiedzy innych, bo daleka droga przed tobą.

Poczytaj sobie V. Dickasona, zobacz, co pisze o podejściu do projektowania zwrotnic.

tak oczywiście piętnaście pułapek rlc poprawi znacznie prace głośnika poza osią i nie zepsuje jednocześnie pasma na osi w głośniku który ma równy przebieg.

Dużo takich "dickensów" trzeba przeczytać?

Tu macie pomiary:

18awx

Ukryta Zawartość

i dla porównania FW168

Ukryta Zawartość

na tej stronce musicie wybrać głośnik który was interesuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

myślę, że jeden to za mało. żeby robić zwrotnicę na 15 elementach w gałęzi.

Nie pisałem o gałęzi.

Tu macie pomiary:

Z przedstawionych u tego pepika głośników mierzyłem pięć. Ani jeden pomiar się nie pokrywa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.