Skocz do zawartości
IGNORED

ok 1200 zł do komputera, czy może zacząć składać sprzęt?

maciek_sun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem z tych co to chcieli kupić Logitechi 5500 ale trochę poczytałem i zmieniłem zdanie... ;) nie mam jednak doświadczeń z kolumnami/sprzętem audio dlatego proszę o radę.

Chciałbym posłuchać sobie w pokoju (ok 20 m2) muzyki z komputera z wyjściem cyfrowym tudzież przez USB (różnej, od rockowej, alternatywnej do symfonicznej) czasem włączyć jakiś koncert z dvd... Czemu usb albo cyfrowe? Mam zintegrowaną k.dźwiękową. Chyba żeby od razu kupić lepszą kartę dźwiękową, bez niej ani rusz? Tylko że budżet to ok 1200 zł. Czytałem trochę o monitorach aktywnych. Wydają mi się być zasadniczo odpowiednie bo jakby nie były zależne od karty dźwiękowej? Jakie i gdzie je kupić?

Co w ogóle radzicie zrobić z tymi 1200 zł generalnie nie mając nawet sensownej karty dźwiękowej. Obecnie mam jakieś creative'y inspire 5.1, muzyki slucham na epkach 630 lub aurvankach. Także różnicę chyba i tak usłyszę, bez mega wypasionego sprzętu ;) Chodzi mi też o stosunek ceny do możliwości.

tak jakoś przypadkiem znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakby dokupić kartę muzyczną to cenową się wyrabiam (jaką?) - ale to taki trochę przypadkowy produkt z allegro ;)

znalazłem podobne:

Hi-Fi CS-325 firmy Onkyo

Ukryta Zawartość

2 monitory Alesis Monitor One MKII / wzmacniacz Harman Kardon HK-610 / przewody glosnikowe Klotz

Ukryta Zawartość

a może w ogóle nie patrzeć na allegro?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitory aktywne bez zintegrowanego DAC nadal są zależne od jakości analogowych wyjść karty dźwiękowej. Za 1200 PLN kupisz już dobrą dźwiękówkę i jakieś monitorki np. Swans & Sven D1080MKII (950 zł) i zostaje jeszcze 250 na kartę dźwiękową.

Może Edifier S550? Kosztują około 1600zł w polsce (jeden sklep je sprowadza) i miażdżą logitecha bez zająknięcia.

Ew Alessis M1 Active MKII

ALTON, 4 Lis 2009, 08:48

>Ew Alessis M1 Active MKII

Do ALESIS trzeba dokupić kartę dźwiękową z regulowanym wyjściem .

Albo DACa z USB i preampem

Nie wiem, czy Zahlou ma regulowane wyjście - ale pewnie w cenie do 600 PLN powinieneś dostać przyzwoitego DACa, który spełni Twoje potrzeby ...pewnie na wyrost.

Zaleta tego rozwiązania to możliwość rozbudowy do autonomicznego systemu audio przyzwoitej klasy

Hm, czyli co, kupić np Swans & Sven D1080MKII a do tego jakąś e-mu 2020?

Czy może jednak polecicie jakiegoś DAC-a, właśnie pod USB, z przedwzmacniaczem, który pozwoli na późniejszą rozbudowę systemu,nie będzie wiecznie stał podpięty do tych samych kolumn obok komputera... Do tego DAC-a jakieś monitorki i narazie obyłbym się bez karty dźwiękowej coby zmieścić w budżecie 1200?

A co powiecie na temat tego zestawu Manta z allegro - razem ze wzmacniaczem lampowym - czytałem o samych monitorach bardzo dobre opinie... Ma to sens? (wiem, że to nie ma znaczenia, ale wygląda fajnie ;) )

maciek_sun, 4 Lis 2009, 12:38

>Hm, czyli co, kupić np Swans & Sven D1080MKII a do tego jakąś e-mu 2020?

... wystarczy zwykła nieregulowana, wewnętrzna karta do tych kolumn bo mają one wbudowany stereofoniczny potencjometr

>komputera... Do tego DAC-a jakieś monitorki i narazie obyłbym się bez karty dźwiękowej coby zmieścić

... jak kupisz DAC to wystarczy jako źródło integra ... nie ma sensu kupować lepszej dźwiękówki skoro przetwarzanie cyfrowo-analogowe będzie w DAC ... integra robiła by wtedy jedynie jako transmiter cyfrowego strumienia

Hm, czyli co, kupić np Swans & Sven D1080MKII a do tego jakąś e-mu 2020?

Czy może jednak polecicie jakiegoś DAC-a, właśnie pod USB, z przedwzmacniaczem, który pozwoli na późniejszą rozbudowę systemu,nie będzie wiecznie stał podpięty do tych samych kolumn obok komputera... Do tego DAC-a jakieś monitorki i narazie obyłbym się bez karty dźwiękowej coby zmieścić w budżecie 1200?

A co powiecie na temat tego zestawu Manta z allegro - razem ze wzmacniaczem lampowym - czytałem o samych monitorach bardzo dobre opinie... Ma to sens? (wiem, że to nie ma znaczenia, ale wygląda fajnie ;) )

Kyle, z jakim regulowanym wyjsciem? Jesli chodzi o poziom sygnalu, to M1 Active mk2 maja regulacje poziomu wejscia. U mnie graja z dacem symetrycznym msfalcona, do ktorego pozniej mozna bez bolu dolaczyc potencjometr (ja nie montowalem - ustawilem w Alesisach poziom glosnosci raz i od tego czasu nie dotykam, chyba ze na chwile scisze z poziomu OSu)

Monitory aktywne to fajna sprawa ale... no właśnie

- nie ma sterowania z pilota a to w domowych warunkach bardzo ułatwia życie

- służą do odsłuchów bliskiego pola czyli fajnie graja jak siedzimy blisko. Do 20 m.kwadratowych musiałbyś nabyć spore monitory a te są wówczas drogie.

Za 1200 zł możesz kupić używany wzmacniacz z pilotem (400 zł) + komplet dobrych używanych kolumn (na Allegro jest tego cała masa). Wzmacniacz po analogu łączysz z posiadaną kartą dźwiękową (zintegrowaną) i jak na razie powinno Ci to wystarczyć. Gwarantuję, że dźwięk zabije wszystkie komputerowe głośniki dostepne na rynku. W miarę jak gotówki przybędzie kupisz poprawną dźwiękówkę za 300 zł i będzie git.

Opcja 2

Karta dźwiękowa z dobrej półki, najlepiej używana bo tańsza - np E-MU 0202 lub Juli@. Za pozostałe pieniądze monitory aktywne. Oczywiście starczy na małe paczki i możesz nie być zadowolony z basu.

Nie wiem o co chodziło kolegom piszącym o regulowanym wyjściu z karty dźwiękowej - każda karta dźwiękowa (czy na USB, firewire czy PCI a nawet zintegrowana) posiada możliwość sterowania głośnością - choćby przez windowsowki mikser.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

kodi, 4 Lis 2009, 13:01

>Kyle, z jakim regulowanym wyjsciem? Jesli chodzi o poziom sygnalu, to M1 Active mk2 maja regulacje

>poziomu wejscia. U mnie graja z dacem symetrycznym msfalcona, do ktorego pozniej mozna bez bolu

>dolaczyc potencjometr (ja nie montowalem - ustawilem w Alesisach poziom glosnosci raz i od tego

>czasu nie dotykam, chyba ze na chwile scisze z poziomu OSu)

Jak ściszasz z poziomu OS to ograniczasz dynamikę/SNR . Właśnie dla tego potrzeba regulowanego wyjścia by po ludzku regulować głośność (bo sięganie za każdym razem na tył każdej kolumny jak chcesz trochę ściszyć lub podgłośnić i każdorazowe "balansowanie" tego by jeszcze kolumny grały równie głośno jest po prostu ... nieludzkie)

yayacek, 4 Lis 2009, 13:09

>dźwiękowa (czy na USB, firewire czy PCI a nawet zintegrowana) posiada możliwość sterowania

>głośnością - choćby przez windowsowki mikser.

... a dla czego nie należy tego robić (regulacja windowsowym mikserem) napisałem wyżej ...

Owszem, racja co nie zmienia faktu, że jest takowa możliwość.

Przy ustawieniu odpowiedniej czułości wejściowej zestawu aktywnego ruchy suwaka w mikserze nie będą zbyt duże. Tym samym spadek jakości sygnału przy ściszeniu nie będzie zbytnio odczuwalny. Zresztą umówmy się - nie konstruujemy zestawu hi end ale poprawnie grający zestaw domowy.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Powiem szczerze że jakoś bardziej przemawia do mnie opcja kupna karty plus monitorów aktywnych. Po prostu nie mam pojęcia nt. DACów... Także tutaj prosiłbym o konkretne zestawy na tę kwotę ok 1300, już ze wszystkim.

Co do głośników to mówicie o

Alessis M1 Active MKII

Swans & Sven D1080MKII

dostępne są generalnie w podobnej cenie. Starczyłoby mi jeszcze na jakąś dźwiękową, np e-mu właśnie. I wyrabiam się cenowo.

Tylko teraz co z tą głośnością? Ustawianie ręczne każdego monitora od tyłu wydaje się jakąś masakrą - ale czy ktoś nie wspomniał że niektóre karty mają regulowane wyjście? Jaka np. byłaby ok? Ta E-mu 0202

co do DACa Zhaolu tutaj znalazłem taki, konkretnie Zhaolu D2.5:

Ukryta Zawartość

Z tego co widzę nie ma regulowanego wyjścia dla kolumn. Co w związku z tym? I jakie kolumny ew. do niego? Musiałyby być tańsze, no i już mniej kasy na ew zmianę zintegrowanej muzycznej (chociaż ten dac ma wejście cyfrowe więc rozumiem że integralna wystarcza...)

Ha, i pomyśleć że kupiłbym te logi 5500 i miał spokój z takimi dylematami ;>

Ukryta Zawartość

Może ja słabo czytam, ale:

"

# RCA analog output from headphone amplifier (volume controlled)"

dla mnie oznacza, ze ma regulację wyjścia :)

Tak się zastanowiłem nad Twoim problemem i doszedłem do wniosku, że wyjście z sytuacji jest tylko jedno :)

- poprawna karta dźwiękowa np używana E-MU 0202 USB bądź jakakolwiek inna używana na PCI (np ESI MAYA44)

- kolumny używane 700 zł

- wzmacniacz uzywany z pilotem 300 zł

zamykasz się w 1300 zł i masz dźwięk poprawny.

Gwarantuję Ci, że sterowanie głośnością bez pilota prędzej czy później zniechęci Cię do słuchania muzy - to po pierwsze.

Kolumny aktywne są dobre przy pracy z dźwiękiem kiedy mamy je postawione blisko siebie. Do 20 m.kwadratowych musisz nabyć duże paczki - inaczej niskich rejestrów nie bedzie. Kolumny aktywne to namiastka pro - niby fajnie ale jeśli nie pracujesz z dźwiękiem są bezużyteczne. Aktywne kolumny to przeważnie tzw. odsłuch bliskiego pola, stawia się je przy stole mikserskim, przy biurku. Siedząc przy mikserze zawsze ma się pod ręką wszelkie manipulatory tak więc sterowanie głośnością nie jest problemem.

Nie wiem czym się kierujesz wybierając odsłuch aktywny, może napiszesz co Cie skłania ku takiemu wyborowi.

Jeśli zdecydujesz się na wzmacniacz plus kolumny to pamietaj by nie pytać na forum o typy wzmacniacza i marki kolumn. Dostaniesz odpowiedzi, że za 300 zł wzmacniacza nie kupisz bądź nabędziesz gówniany sprzęt. Nie przejmuj się tym! Prawda jest taka, że za 300 stówy można zakupić poprawny używany wzmacniacz do użytku domowego. Ważne by sprzęt nie był uszkodzony.

Jeśli jednak upierasz się przy odsłuchach aktywnych to zwróc uwagę na rozmiary skrzynek i wielkość głośnika a nastepnie sie zastanów czy tak małe pudełka (za tysiąc złotych dostaniesz naprawdę małe) będą w stanie wytworzyć na tyle sporo ciśnienia by dostarczyć niskiego basu. Odpowiadam Ci, że do poprawnego basu nie wystarczą. Aktywny odsłuch bliskiego pola ma za zadanie kontrolować poziomy w miksie, ustawianie panoramy i dawać z grubsza pojęcie o tworzonym zgraniu.

Oczywiście istnieją także aktywne monitory dalekiego pola ale to już wyższa pólka cenowa.

yayacek, 5 Lis 2009, 01:44

... ale to mają być kolumny do komputera. Miałem Behringer BCA2000+KRK RP5 i w pokoju 16-17 m kw. grało to super ... i wiadomo że przy bliskim odsłuchu będzie lepiej bo jest mniejszy wpływ pomieszczenia. Oczywiście można słuchać w większej odległości i tu "Hi-Fi" poza większym zabarwianiem czy sztucznie podbitym basem niczym nie brylują nad monitorami studyjnymi. Jedyne czego RP5 nieco brakuje to basu ... z tego powodu teraz myślę nad APS KOX + E-MU 0404 USB lub JBL LSR4326 PAK . KRK RP6 było o dziwo znacznie mniej czytelne niż RP5 ... ale dac przy RP6 miałem inny bo SM PRO AUDIO ADDA 192s - nie polecam syfu.

Sprobuj:

Audioengine A5. Doskonale kolumny aktywne w rozsadnej cenie.

Ukryta Zawartość

Mozna je nabyc w rozsadnej cenie z UK - poszukaj w necie.

Ukryta Zawartość

Monitory aktywne typu alesis mają tą ogromną zaletę, że wzmacniacz jest w konfiguracji Biamping z aktywnym podziałem. W alesisach zasilanie oparte jest o dość rozbudowaną przetwornicę a sam wzmacniacz na dwóch kościach TDA7294 (ew LM3886). Swansy bym omijał - przerost formy nad treścią.

Hm hm hm, ok, niewiele posuwam się ku decyzji ;)

a co powiecie na taki (używany) zestaw:

e-mu 0202 (pci czy usb??)

monitory pasywne Alesis Monitor One MKII (będą ok?)

wzmacniacz Harman Kardon HK-610 (sprawdzi się?)

Aha! e-mu mogę wziąć albo 0202 USB albo 0404 pci - którą wybrać ew.? No i czy taki zestaw wzmacniacz+pasywne monitory i ta dźwiękowa ma sens do komputera? Może inna dźwiękówka? Może to w ogóle nieporozumienie do komputera taki set?

Czy będzie można np podłączyć do tego wzmacniacza w przyszłości jakiś inny sprzęt? Gramofon mi się marzy - ale wtedy to pewnie też zamiana kolumn. Dobra, przestaje mieszać... ;) i czekam co myślicie...

martinez 5 Lis 2009, 01:11

>Może ja słabo czytam, ale:

>"# RCA analog output from headphone amplifier (volume controlled)"

>dla mnie oznacza, ze ma regulację wyjścia :)

Ale tylko na wyjściu słuchawkowym, dopisek: # Volume control (headphone) chyba to właśnie oznacza...

0202 spokojnie wystarczy. Oczywiście 0404 ma lepsze parametry i więcej funkcji których i tak nigdy nie użyjesz przy zwykłym odsłuchiwaniu muzy.

Nie rozumiem co ma do rzeczy komputer. Komputer to zwykłe źródło dźwięku, takie same jak CD czy tuner. Nie łapię więc pytania o sens.

Wzmacniacz to zawsze serce systemu - pod wzmacniacz podpina się wszystko co jest źródłem dźwięku: komp, odtwarzacz CD/DVD, telewizor, tuner, gramofon itp, itd

Harman Kardon HK-610 - z tego co mi się wydaje to nie ma możliwości sterowania z pilota więc odpada. Wzmacniacz bez pilota to nieporozumienie. Wyobraź sobie telewizor bez pilota - kupiłbyś taki?

Ten Harman nie ma tez możliwości bezpośredniego podpiecia gramofonu - brak gniazda "phono".

Się uparłeś na małe głośniki. Przeglądnij sobie oferty używanych kolumn podłogowych albo tzw. półkowych na Allegro. Po jaką cholerę chcesz wstawiać do dużego pokoju małe kolumienki?

Coś mam wrażenie, że rajcuje Cię same słowo "monitor"

Głośniki mają być do komputera, obok monitora. Z chęcią kupię sobie za jakiś czas coś większego. Poza tym nie za bardzo miałbym gdzie postawić większy sprzęt bo pokój jest dosyć "zastawiony". A biurko mam wielkie ;) Za rok najprawdopodobniej się przeprowadzę i wtedy będę mógł rozbudowywać.

Co do źródła dźwięku z komputera - jasne że jest takie jak inne, o ile karta dźwiękowa jest dobra. Chodziło mi raczej o pomysł połączenia e-mu 0202 usb z tym wzmacniaczem. No ale rozumiem że e-mu generalnie jest w porządku więc nie ma tutaj żadnych kłopotów.

yayacek

> - służą do odsłuchów bliskiego pola czyli fajnie graja jak siedzimy blisko. Do 20 m.kwadratowych

>musiałbyś nabyć spore monitory a te są wówczas drogie.

No wlasnie Alesisy sa dosyc unikalne w tym. U mnie stoi para w moim miejscu pracy (pokoj 22m2) wlasnie jako "glosniki" do kompa, oraz czworka w salonie do sciezek filmowych (34m2). Te pierwsze sa polaczone do zbalansowanego DACa (laczny koszt wykonania moze byc spokojnie < 200zl) projektu msfalcona.

Tutaj masz ciekawa recenzje Audioengine A5:

Ukryta Zawartość

recenzent porownuje je z dobrymi kolumnami Paradigm!

Mialem okazje sluchac tych glosnikow. Sa wybitne przy ich cenie, a dodatkowo znika problem kupna innych urzadzen. Wystarczy komputer z sensownym wyjsciem i to wszystko.

Ukryta Zawartość

Hm, patrzyłem na te Audioengine A5 - niby dałoby się zamówić za granicą. Tylko kurczę najlepiej żebym mógł sobie posłuchać na żywo tych kolumienek...

No nic - narazie kupiłem używaną e-mu 0404 pci. Cena w sumie niższa niż 0202 usb więc niech-tam. A czy nie będzie szansy użyć jej funkcji związanych z nagrywaniem - to się okaże ;)

• 1 miesiąc później...

Ostatecznie zakupiłem używane Alesis One MK2 wraz z wzmacniaczem harman/kardon HK610. Źródłem jest wspomniana e-mu 0404 pci.

W ogóle nie żałuje że zdecydowałem się na zestaw stereo - słuchanie muzyki na tym w porównaniu do starych creative - bajka. Jestem zadowolony (no ale cieżko się dziwić po przesiadce z plastików...)

Teraz pytanie do Was - bo wiem, że dość dużo osób zetknęło się z tymi monitorami - jak je prawidłowo ustawić? Jak daleko mają znajdować się od słuchacza i w jakim rozstawieniu powinny być? czy skoro mają z tyłu otwory niskich częstotliwości - w przeciwieństwie do modelu aktywnego - powinno się zostawić za nimi jakąś wolną przestrzeń? Podpowiedzcie, dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.