Skocz do zawartości
IGNORED

Orzeczenie Trybunału w Hadze - good or bad

gelson

Rekomendowane odpowiedzi

w pelni prywatne szkoly, szpitale tak samo jak sa prywatne inne działalności uzytecznosci publicznej, nikt sie nie dowala do tego , ze w prywatnym burdelu wisi krzyż...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

z tą duszą to ty wyskoczyłeś i to twoje domniemania

Dopowiem tylko tyle że wiara nie szuka dowodów,wolności myślenia też nie zabrania,intelektualne

>wycieczki też nie zawsze temu służą,łatwo wejśc na manowce,trzeba poprostu trwać,mimo

>przeciwności,ufać!Niech to wystarczy.Pozdrawiam!

sam Rydzyk by lepiej nie wymyślił. I ktoś kto wypisuje takie brednie chce ustalać normy etyczne dla innych ludzi.

I właśnie o to chodzi. Tam gdzie wszyscy wrzucają do wspólnego worka, powinna być neutralność. Jeśli szkoła typowo katolicka czy prawosławna czy protestancka czy jeszcze inna - takie symbole niech sobie wiszą a nawet powinny bo wynika to z charakteru szkoły.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Teoretycznie macie rację. Ale jak zwykle, polska praktyka jest inna. Gdyby zlikwidować szkoły państwowe, to znając skuteczność Kościoła w wyciąganiu publicznej kasy, całą edukację przejęliby czarni. Wolałbym trzymać się z daleka od kraju w którym zaczną dorastać pokolenia tak edukowane, brr !

burczymucha

co ty czlowieku bredzisz, moze czytaj co tutaj pi..dolisz przed wyslaniem, bo chyba cie jakis 'czarny' od zachrystii zapoznal i teraz wylewasz zale, jest tutaj jeszcze kilku takich , co im KK najwieksza krzywde w zyciu zrobil, ale jaką to juz nie wiadomo, bo ani do kosciola nie chodza, ani zlotowki na tace nie dali...

Ja natomiast wolałbym trzymać się z dala od kraju w którym to państwo a nie rodzice decyduje czego uczy się dziecko. Prusacka tradycja mająca na celu wychowanie posłusznych janczarów.

misiomor

taaak, tez bym wolal placic za ksztalcenie dziecka z wlasnych pieniedzy w szkole , która ja wybiore niz zdawac sie na wybor reprezentacji politycznej wyłonionej głosami np. tutejszych 'mędrców' forumowych....jakis skrzywionych ludzi, przepelnionych nienawiścią do wszystkiego co jest inne niz ich lewacki swiatopogląd wykuty na lekcjach w socjalistycznej podstawowce...

W którym normalnym domu albo prywatnej szkole dziecko nauczyłoby się tak pięknego wierszyka:

Do Unii też

należeć chcę!

To drugi dom

więc cieszę się.

Dwa domy mam

tak bliskie mi,

w jednym chcę żyć,

w drugim chcę być ...

Za moich czasów też trzeba było mieć kolektywne pragnienia:

idziemy szczęśliwi my z łanów i hut,

marzenia ożywić, wesoły nasz trud.

I w dłoniach robota jak płomień się pali,

bo naszym zadaniem budować socjalizm!

Electro.

Pienisz się jak Persil we wrzątku. Rozumiem że czujesz się zobligowany do obrony swojej religii, ale spróbuj robić to w taki sposób aby warto było Ci odpowiadać. No bo cóż mogę odpisać na twoje słowa ??? Jeśli przyjąłeś postawę krzyżowca, to może nie kompromituj tych współwyznawców którzy posługują się rzeczowymi argumentami, a są przecież i takowe.

Misimor.

Jakąś formą zbliżenia szkół do vox populi było oddanie ich pod jurysdykcję gminom. I przyniosło to ogólnie efekt negatywny. Mówisz ze swojego punktu widzenia, człowieka światłego i wykształconego. Ale nie jestem pewien czy edukacji wyszłoby na dobre gdyby kształtowali ją przeciętni statystyczni Polacy. Dopóki prosty lud tkwi w takiej zapaści intelektualnej i co za tym idzie moralnej, odrobina despotyzmu państwowego nie zaszkodzi. Raczej.

Uważam że w Polsce przyniosłaby skutek twarda sekularyzacja podobna do tureckiej z lat 20. Tam się za bardzo nie powiodło. Zbyt blisko Azji. Ale co do Polski, to chyba można byłoby mieć taką nadzieję.

>> Burczymucha, 5 Lis 2009, 17:13

Programy szkolne wcale nie są w gestii gmin, tylko ministerialnych urzędasów. Podobnie jak testy na wyjściu ze szkół.

Poza tym - jeżeli ktoś wyniósł z domu mentalność garnkotłuka, to żadna szkoła mu nie pomoże. Co najwyżej będzie garnkotłukiem z dyplomem magistra, i pretensjami do czegoś czym nie jest. Wyjątki bardzo nieliczne. Szkoda kasy na taką "edukację".

Panowie, nie ma co bić piany- za 10 lat religia wypadnie ze szkół, będzie w salkach przykościelnych, zaś w szkole będzie nauka o sexie i rodzinie.Takie są prawa rozwoju cywilizacyjnego. Im bardziej wykształcone społeczeństwo, im bardziej cywilizowane i dostatnie panstwo, tym mmniej miejsca na różne jasełka, przesądy i mity.

Shane,

na początku lat 90. mówiono identycznie. Miałbyś rację gdyby wszystko szło spontanicznie, naturalnym torem rozwoju ludzkości. Ale Kościół, zwłaszcza gdy jest umocowany tak jak w Polsce, to potężna siła sprawcza, która tymi torami potrafi skutecznie zarządzać.

misiomor.

ty nie odwracaj kota ogonem. nie o stopnie w sensie dosołownym tu chodzi tylko o wiedzę którą na takie stopnie trzeba było sobie zasługiwać. w szkołach prywatnych bardziej na te stopnie trzeba sobie zasłużyć czesnym. oczywiscie jest tez i inny problem związany z państwową edukacją. zawsze ministrem edukacji może zostać Roman Giertych i spółka

electro

co dopierwszej częśći twojej wypowiedzimogę się z godzić ale ta druga

jakis skrzywionych ludzi, przepelnionych nienawiścią do wszystkiego co jest inne niz ich lewacki swiatopogląd wykuty na lekcjach w socjalistycznej podstawowce...

brzmiała by nieco inaczej

jakis skrzywionych ludzi, przepelnionych nienawiścią do wszystkiego co jest inne niz ich religijny swiatopogląd wykuty na katechezie w sklerykalizowanej podstawowce...

od siebie dodał bym jeszcze - i utrwalony podczas seansów prania mózgownicy w każdą niedzielę

julek

'w szkołach prywatnych bardziej na te stopnie trzeba sobie zasłużyć czesnym'

spore uogólnienie, podstawowki prywatne sa bardzo dobre często i czesne nic nie ma tutaj do rzeczy, ucza solidnie jezykow obcych i wielu rzeczy za ktore i tak rodzice w panstwowej szkole musza placic dodatkowo wiec jaki sens jest w puszczaniu dziecka do szkoly panstwowej na 6-7 godzin , a pozniej w domu jeszcze korepetycje z angielskiego, francuskiego, rytmika itd. jest to strata czasu dla dziecka , a ze bardzo duza ilosc osob , ktore nie skonczylyby porzadnej zawodowki za komuny idzie teraz do liceum i na studia to zupelnie inna sprawa, w wielu firmach podania absolwentow uczelni im.'Misia Puchatka' sa z gory odrzucane, a oni i tak koncza na kasie w tesco, na ale z 'magistrem'...wszystkie uczelnie powinny byc platne z mozliwoscia kredytu na nauke, a szkoly podstawowe i srednie dodatkowo na bon oświatowy w okresie przejsciowym, niech komunista puszcza dzieci gdzie chce, ma wolny wybor, podobnie jak kazdy inny rodzic...nadchodzi niż demograficzny wiec jest to wspaniala okazja zeby wyeliminowac najslabsze szkoly gdzie po prostu nie bedzie kogo uczyc...

Burczymucha

rzeczywiscie kościół w Polsce potega jest i basta! i ciagle rośnie w siłę. słyszałem ze w tym czy w poprzednim roku liczba "powołań" wzrosła o 16 procent. z 6 do 7 ...

ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. silna pozycja kk może uchronic nas od dużo gorszej zarazy czyli islamu. nie rozumiem dlaczego taka oswiecona i tolerancyjna zachodnia europa wpuszcza na swój teren i pozwala się panoszyć tak ksenofobicznej i agresywnej religii jaką jest islam

Pytanie tylko,dzięki komu kościół potęgą jest i basta - sam z siebie raczej nie ma nic do zaofiarowania.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

>>>>> julek

5 Lis 2009, 18:07

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1655 / 205 / 0 ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. silna pozycja kk może uchronic nas od dużo gorszej zarazy czyli islamu. nie rozumiem dlaczego taka oswiecona i tolerancyjna zachodnia europa wpuszcza na swój teren i pozwala się panoszyć tak ksenofobicznej i agresywnej religii jaką jest islam

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

Poza tym tolerancja według niektórych wygląda następująco :

- jestem inny,odmienny i żadam aprobaty dla mojej inności,w przeciwnym wypadku,Ci którzy tego nie robią (akceptują) są nietolerancyjni

- jakże to ja mam akceptować coś,co nie przystaje do norm społecznych,moralnych - to już nie jest nietolerancja - tak robią wszyscy i jest ok.

Hipokryzja.

> >Czy to nie jest ksenofobia i brak tolerancji ?

no niezupełnie. z tą tolerancja to trochę taki paradaks. czy należy w imie tolerancji tolerować ksenofobię?. jeśli sie to będzie tolerować to szlag trafi całą tolerancję. w systemie totalitarnym sprawa jest prosta - wszelkie odstepstwa od przyjetej doktryny są tepione z całą bezwzglednością.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.