Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam schematu zdalnego sterowania

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

- veteran

Zrobie taki jak inny aby sie nie wyróżniac i nie komplikować układu.

Ale z tego co wiem, większość będzie wolała większy wyświetlacz.

P.S. ja mam lcd do pomiaru temperatury z podświetleniem i szczeże mówiąc

niewiele widać w dzień. A z większego kąta jest jeszcze gorzej.

Jak na tym twoim widać to z 3 metrów w nocy?

Ja w poniedziałek będe miał sample z TI więc jestem prawie ready :-)

Myslałeś już nad resztą bloków? jak chcesz zrobić wzmocnienie ?

na pre ampach czy coś lepszego ala pass ?

->Adrian

Ja mam taki przy preampie na tda8421 przy komputerze i w nocy jest ok, gorzej w dzien ;-)

Duzy wyswietlacz, jaki mozna zobaczyc w budkach telefonicznych kosztuje ok. 100zł.

Narazie nie wiem kiedy zostanie zrobiony selektor, w chwili obecnej trwaja testy sterowania i modulu z pga2310 (przedwzmacniacz - o ile wogole jest potrzebny - mozna zrobic we wlasnym zakresie).

Po testach wychodzi na to, ze musze zastosowac szybsze otpoizolatory - moje sie nie wyrabiaja przy szybkiej transmisji, a na takiej mi zalezy.

A tutaj fajne zdjecie :-)))

[obrazekLUKASZ-106240_1.jpg]

Niebezpieczna praca konstruktora, można nie tylko być porażonym prądem, ale i dostać odłamkiem z blachy kondensatora :) Czy ten wyświetlacz VFD Noritake Itron o oznaczeniu CU20025ECPB-U1J

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie miałby zastosowania? One dobrze wyświetlają pomimo niewielkich rozmiarów i cena 25 zł do przełknięcia, a czy wogóle ten pomysł z lampą był brany pod uwagę? Kilka wpisów wyżej podawałem.

Ta lampa droga nie jest, ale wymaga trochę więcej inwencji ;)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- vet

Ten wyswietlacz co skrzypek podal jest calkiem ok

innym wyjsciem jest po prostu zastosowanie lcd z ladna plyta przednia

Bo stosowanie zwyklego lcd nie ma sensu.

Co do preampa to ja bede musial cos dac - teraz mam RC03 Rotela i to jego chcialem wymienic

na model z XLR. W moim wymienilem OPampy na BB627.

Niestety nie udalo mi sie jeszcze posluchac jakies preampa z wyzszej polki.

->skrzypek

Mam szczescie, ze akurat patrzylem na ekran monitora a nie w strone pre. Po testach zostala mi kupka spalonych LM317/337 ;-)

Proponowany wyswietlacz jest super! Tylko czy aby napewno kosztuje 25zł???

Moze znajde troche czasu na ten przedwzmacniacz, zobaczymy...

Witam jeste nowy, ale już od jakiegoś już ogserwuje rozwijający sie wątek...

Veteran taki wyświetlacz swojego czsu był na allegro do kupienia koleś chyba mniął z 18 sztuk... 2x20znaków VFD sterowany tak samo jak zwykłe LCD [HD44...]niebieski..... za 100zł zagapiłem sie i nie kupiłem :/

>Veteran

zadzwoniłem i faktycznie tak jak mówisz 150, w firmie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zasugerowałem się ilością na stanie 25, przepraszam za wprowadzenie w błąd

Ukryta Zawartość

To z allegro nie wychodzi tak drogo

Pytanie czy jest ok i nie uszkodzony

Jakby przyszlo co do czego to warto jednak wlozyc troche kasy w wyswietlacz

Ja np kupilem termometr lcd z podswietleniem za 100 pln brutto

i teraz zastosuje go do pomiary temperatury za oknem bo nic na nim nie widac.

Sprawa przedwzmacniacza wyglada tak, ze w weekend powstanie nowa (dokladniej ulepszona ;) wersja.

Dojda szybkie optoizolatory, nowy procesor z 8kB pamieci, modul zegara RTC (koszta niewielkie, mozna go montowac lub nie, a duzy wyswietlacz prosi sie o wykorzystanie wtedy, gdy nie bedzie na nim wyswietlana glosnosc :-))). Czesc analogowa pozostanie wiec prawie bez modyfikacji poniewaz spisuje sie bardzo dobrze, natomiast bardziej uniwersalne stanie sie sterowanie. Mam juz pomysl na modul z wyswietlaczami LED - ale o tym wkrotce.... ;-) Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

->Adrian

Watek nie upadnie tak latwo ;-) Jestem juz po Swietach i zabieram sie do pracy. Wlasnie zamowilem potrzebne elementy w TME i jak dobrze pujdzie, w weekend powstanie kolejna wersja potencjometru cyfrowego.

...

[obrazekLUKASZ-113873_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie z tego wszystkiego najbardziej interesuje ten wyświetlacz. Na wszystko inne są już jakieś pomyły... Najlepszy byłby VFD, ale jest strasznie grogi. Widziałem gdzieś kiedyś wyświetlacze podobne do VFD ale jako matryca diodowa. Bardzo fajne rozwiązanie, ale też drogie. Myślałem o tym, żeby samemu złożyć taki moduł wyświetlacza. Składałby sie z 12-16 wyświetlaczy 16segmentowych. Tylko dużo miejsca na procku pójdzie na oprogramowanie tego, chyba, że dać drugi, mniejszy procek.

Co do publikacji pelnej dokumentacji - caly czas sie zastanawiam. Procek to ATMega8535-PI.

Jezeli chodzi o wyswietlacz - mam juz pewien pomysl ;)

[obrazekLUKASZ-114001_1.jpg] [obrazekLUKASZ-114001_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-772-100005447 1170255990_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> veteran

z tego co można dojrzeć "przez płytkę" to scieżki poprowadziłeś troche inaczej niż radzą w pdf-ie tzn chodzi mi o odzielenie obwodu cyfrowego od analogowego. Czy nie obawiasz się zakłóceń od części cyfrowej?

Intryguje mnie takie pytanie: czy transoptory są konieczne czy dajesz na wszelki wypadek. Pytam bo to już drugi układ który znalazłem wsieci i troche mnie to zastanawia czy jest to niezbędne. (tutaj też z transoptorami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

W jakim języku piszesz dla AVRów ?

Ukryta Zawartość

->jarekt

Na plytce jest przewidziane oddzielne sterowanie dla czesci analogowej i cyfrowej (w obrebie pga2310), wystaczy przeciac jedna sciezke, ale moim zdaniem nie jest to konieczne (wspolna masa) - chyba ze ktos szuka rozwiazania bezkompromisowego ;) Zaklocenia pojawiaja sie na chwile - podczas zmiany glosnosci, w kazdym innym wypadku nie ma takiej mozliwosci (zanegowana optoizolacja!). Plytka jest dobrze zaprojektowana, tylko zworki mnie denerwuja ;)

GCC + AVR Studio (nowe biblioteki dla ATMega - sa z nim czasami problemy, bo to dosyc nowy uklad Atmela - poprawiona '35, ale mozliwosci ma fantastyczne ;) W tej chwili program zajmuje 10% eeprom-u procka (sterowanie pga2310 + pilot + lcd). Mysle, ze finalna wersja powstanie w asm (ale to raczej w wakacje).

Zdjecie odpalonego potka - tylko prosze no comments na temat zrodla ;-))) pls

[obrazekLUKASZ-114118_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->jarekt

Do podstawowej regulacji wystarczyl.... tylko w poprzedniej wersji (wlasnie na 2313) zabraklo mi pamieci juz przy probie dopisania procedor "uczenia sie" kodow pilota. Zawsze lepiej dmuchac na zimne ;)

Ustawienia - w wewnetrznym epromku o pojemnosci 512b.

pytań ciąg dalszy :)

- co sygnalizujesz diodami?

- czy uklad sterujący obsługuje przełączanie wejść analogowych

- czy przed wejściami analogowymi w PGA2310 stosujesz jakieś bufory - jeśli tak to jakiego typu

- jakie zastosowałeś optoizolatory (typ)

A tak wogóle napisz coś więcej o funkcjonalności, albo wrzuć jakiś schemacik blokowy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.