Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny używane do ok. 3500 pln

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

witam. prosze o Wasze sugestie kolumn używanych w budżecie ok 3500 pln. elektronika to quad 77. pomieszczenie 16m2. mogą być podłogowe jak i monitory. Preferencje to dosć duża uniwersalność, słucham zarówno muzyki pop jak czasami elektronicznej typu Oldfield. Rock, metal i klasyczny jazz odpada (z szacunkiem do tych gatunków).

https://www.audiostereo.pl/topic/59378-kolumny-u%C5%BCywane-do-ok-3500-pln/

glosniki focala same w sobie sa OK do takiej muzyki natomiast do takiego pomieszczenia zaczalbym testy jednak od mniejszych kolumn np. 714 a nawet 706. w tej cenie mozna chyba nawet miec nowe ewentualnie 807 uzywane ze stendami. powinno zagrac interesujaco muzyke jaka preferujesz.

no cóż jest kasa wiec trzeba wydać :) sonus oliva ma juz nowego właściciela i za te pieniądze za pewne będzie zadowolony. ja szukam cos z wyzszej półki za większe pieniądze. kto wie moze porozmawiam z SO

Jak wiesz sam się przymierzałem do tych Twoich monitorów ;) ale... wyszło jak wyszło.

Co zaś się tyczy tytułowego pytania, a zwłaszcza budżetu, to nie sądzę żeby w założonej kwocie udało się przeskoczyć poziom Scanów, które miałeś. Małe Focale (np. Electra 905, Point Source 5-1) pod wieloma względami są na pewno wybitne (PS 5-1 od lat mam na stanie) ale do słuchania Oldfielda nadają się raczej średnio, zwłaszcza po przesiadce z węglowych osiemnastek SS

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

To nie były węglowe osiemnastki tylko kewlarowe osiemnastki. Używam takich samych, i jestem zdania że w aplikacjach dwudrożnych są bez wątpienia lepsze niż węglasy.

I też jestem zdania że w założonym budżecie przeskoczenie ich jest bez szans.

>Jak wiesz sam się przymierzałem do tych Twoich monitorów ;) ale... wyszło jak wyszło.

>Co zaś się tyczy tytułowego pytania, a zwłaszcza budżetu, to nie sądzę żeby w założonej kwocie udało

>się przeskoczyć poziom Scanów, które miałeś. Małe Focale (np. Electra 905, Point Source 5-1) pod

>wieloma względami są na pewno wybitne (PS 5-1 od lat mam na stanie) ale do słuchania Oldfielda

>nadają się raczej średnio, zwłaszcza po przesiadce z węglowych osiemnastek SS

kupiłes w koncu węglowe scany ?

IGNAC, 16 Lis 2009, 10:54

>kupiłes w koncu węglowe scany ?

Miałem tego sporo w przeszłości. Trzy modele dwudrożnych podstawkowców (na górze zawsze duży Revelator, a na dole różnie) i dwa razy trójdrożne kolumbryny (Credo w dwóch wersjach) także mniej więcej tam się orientuje jak to gra Oldfielda (np. Tres Lunas to jedna z moich obowiązkowych pozycji testowych) Kevlarowych Scanów jeszcze nie słuchałem, ale za to dużo dobrego o nich czytałem. Wyżej McGyver też wspomina, że są nawet lepsze od węglówek... także sam widzisz, tak czy siak ciężko będzie znaleźć w tej kwocie cokolwiek godnego uwagi (moim zdaniem) przynajmniej jeśli chodzi o muzę typu Oldfield itp. gdzie bas się gęsto ściele, a i przyp...ć znienacka potrafi :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Jak fokale to na allegro sa do kupienia chorusy 816V :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

mialem 816V. nie zmieszcza sie w 16mkw.

opis producenta:

Chorus 816 V makes the most of the 2 and a

half-way confi guration: elevated performance

in lower octaves thanks to the combination of

woofers working in unison. Up to 30 m2.

to ze jest oferta i tanio wcale nie znaczy ze to bedzie udany wybor.

polecam 807V

Słuchałem z Audio Note CD3 i monoblokami pana Maćka na diabełkach. Grały bardzo dynamicznie, z ładnym środkiem i dobrym basem. Góra psuła efekt, była wyeksponowana, nieco szorstka i nieco oderwana od reszty przekazu.

Witam kup sobie Castle Herlech zniszczą wszystko od Kefa po MA i Focale .Kolumny mają dobre Vify na górze AG25, linie transmisyjną , przepiekna stolarke głośnik niskośredni w suficie przez co scena jest głęboka i super przestrzeń i najważniejsze ,że mają to co Coś!!!Powiem tak dwa lata temu szukałem kolumn do 5 tyś i zdecydowanie najlepiej wypadły MA RS8 i nie tylko ja tak stwierdziłem bo i wielu moich znajomych.Kolumny kupiłem ale po jakims czasie zaczynają męczyć są za efekciarskie ale ciężko jest cokolwiek kupić do 5 kola na super przetwornikach i jeszcze z dobrą stolarką.Pewnego dnia pojawiły sie na ogłoszeniach Herlechy no i szcześliwym posiadaczem stał sie mój kolega który miał RS6 -jak je podłączyliśmy to różnica była taka ,że nie mogliśmy uwierzyć !!! Pamietam jak włączyliśmy koncert Nirwany -kolumny zagrały detaliczniej w każdym aspekcie lepiej od klaskania, sceny, wokalu, gitary a na klimatach typu Możdżer co te kolumny robią to trzeba posłuchać!!! Dodam ,że przy dobrych wiatrach można te kolumny wyrwać za 2 tysie i za reszte kupić super kable:) Myśle ,że te kolumny to taki wstęp do dobrych kolumn.Focal czy inne firmy robią dobre kolumny ale nie za 3 tyś zł umówmy się:)Jeżeli nie znajdziesz Herlechów kup coś POLSKIEGO Akuski ESY lub coś podobnego.Pozdrawiam

Dear77, 16 Lis 2009, 12:47

>Zwłaszcza z tym tanim wzmacniaczem w środku :)

Te Focale mają dwa wzmacniacze (nie ważne czy tanie ... byleby dobre)... które są mniej obciążone i dodatkowo między nimi a głośnikami nie ma POWAŻNEGO degradatora w postaci pasywnej zwrotnicy.

a ja mam je z Vincentem 226 mk2 który podobno na gorze nie oszczędza i pierwsze co mi się rzuciło w uszy przed zakupem w odsłuchach to jedwabista, wyraźna góra w porównaniu do kefów q7, Iq70, Ma RS 8 itd... Generalnie przyjemniej niż pozostałe kolumny z odsłuchow. No ale tweeterów skana nie słuchałem :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.