Skocz do zawartości
IGNORED

CYFROWE RADIO DAB+

robertk

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie w UK dopiero przy 160kbps można mówić o przyzwoitym dźwięku. 128kbps to minimum. Poniżej 128 odpuszczam, bo już lepiej odbiera analog.

Poza tym nikt w 2013 nie odłączy analogu. Okres przejściowy w Polsce trwał będzie co najmniej do 2020-2025 roku. W UK cyfrowy sygnał nadawany jest od kilkunastu lat, a całkowite wyłączenie analogu przewiduje się dopiero za rok.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Czy zatem może ktoś mi powiedzieć czy usłyszę jakąś stację z DAB-u w Warszawie?

Jak już mówiłem, mój tuner pokazuje stacje, moc sygnału, nadawcę ale nic nie odbiera. Czy mam coś zepsute czy nie umiem ustawić? Analog odbiera normalnie.

Pozdrawiam

sittek, 29 Kwi 2010, 13:55

W UK masz chyba zwykły DAB? Nowy kodek AAC+ jest ze dwa razy wydajniejszy, stąd możliwe są tak nisikie przepustowości (oby nie niższe bo wtedy lepiej słuchać FM).

Też przypuszczam że Tomaskai ma zwykły tuner DAB.

najtańsze odbiorniki dab, podłączane do systemów to: Acoustic Solutions, koszt używanego na ebayu w UK, to około 30-40 funtów, po za wygodą i duża ilością stacji, żadnych innych zalet na korzyść DAB nie znalazłem, wręcz gdy przełączam na tą samą stację między DAB i FM, to FM wydaje mi się lepsze jakościowo.

Czy bezsens? Raczej bym się nie zgodził. W Polsce DAB nie jest oficjalnym standardem. Tak samo wszyscy na początku psioczyli na transmisje testowe DVB-T (o to że odbywały się w MPEG-4, a nie w powszechnym na zachodzie MPEG-2, a jak się teraz okazuje wybór MPEG-4 był o wiele lepszym rozwiązaniem). Z DAB i DAB+ jest podobnie. Nie ma sensu wchodzić w przestarzałą technologie. Nie wiadomo nawet czy nadawcy będą zainteresowani w ogóle transmisją cyfrową radia. Jak widać na przykładzie telewizji, polskim nadawcom komercyjnym (tu mam na myśli przede wszystkim Polsat i TVN) w cale się nie spieszy z komercyjnym nadawaniem DVB-T. Jeśli by tak nie było to umowa na pierwszy multiplex byłaby już dawno podpisana. To nasza TVP jest tutaj przodownikiem. Kontrakt na multiplex 3 na którym nadawane będą tylko kanały TVP został podpisany przedwczoraj. Umożliwi to w końcu firmie Emitel budowę sieci nadajników DVB-T w celu pokrycia zasięgiem całego terytorium Polski.

Molibden, 29 Kwi 2010, 18:44

>>W UK masz chyba zwykły DAB?>>

Tak, w UK jest DAB. O DAB+ kopia się gdzies od 5 lat i na razie cisza. I masz rację, jego wymagania co do przepustowości są dużo wyższe. Czy w Polsce wejdzie DAB nie wiem, zależeć pewnie będzie kto ma większe układy. Ludzie związani z DAB czy DAB+. Jakośc to jakość a układy to układy.

I zastanawiam się czy jest szansa wymiany samego modułu DAB na DAB+ w tunerach stereofonicznych? Bo szkoda byłoby je wywalać.

Właśnie, powinna być taka opcja dokupienia upgrade-u i montażu w serwisie. Ale takich opcji nikt nie zakłada, chyba poza NAD-em który wypuścił amplituner z wymienialnymi modułami. Ale tuner, kiepsko.

• 3 miesiące później...
  • 2 lata później...

Już powoli się zaczyna :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

ma ktos harmonogram przejscia na dab w polsce?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.