Skocz do zawartości
IGNORED

TRIANGLE GENESE TRIO

darekmat

Rekomendowane odpowiedzi

pawcio

Akurat rezystor przed filtrem jest dość bezpiecznym zabiegiem. Działa tak, że charakterystyka zaczyna opadać od punktu podziału. Pomierzyć warto. Choć i tak ocena subiektywna zostanie przyjęta przy strojeniu.

Ja po prostu nie rozumiem zatwardziałości ludzi. Że w gazetce nie pisali to znaczy, że szarlataneria. A jak pisali, żeby kupić to i tamto to już świętość. Kolumna to święta krowa. Dotknąć nie można. A jej konstruktor jest półbogiem.

Dlaczego tylko ja mówię, że za ostrość odpowiedzialne są kolumny ? Człowiek wywali w błoto kupę kasy na wzmacniacz, zamiast wydać złotówkę na rezystor.

Rezystor to dobre dla DIY ale nie dla tej konstrukcji, tu kluczowym aspektem jest dobór wzmaka + cd. Rezystor to pół środek, bo przecież można iść dalej i przebudować zwrotnicę, tylko ile osób zbudują ją tak dobrze jak Triangle(który jak nikt zna swoje przetworniki). Ta seria "Genese" gra najbardziej rozbieżnym dźwiękiem z konstrukcji Triangla. Śmieszy mnie też spojrzenie tylko na samą charakterystykę strojenie i osądzanie konstrukcji na "sucho", to tak jakbym powiedział że ta konstrukcja która ma ją wyrównaną jak stół będzie ok, a wcale tak nie jest, bo wielu konstrukcjom z taką charakterystyką brakuję oddawania emocji związanym z słuchaniem muzyki, brak muzykalności itd. Najprościej powiedzieć że kolumny są do dupy, tak samo jak nowy Denon jest do dupy, ciekawe skąd tyle zadowolonych osób..oto jest pytanie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM, 19 Gru 2009, 09:11

>konstrukcja która ma ją wyrównaną jak stół będzie ok, a wcale tak nie jest, bo wielu konstrukcjom z

>taką charakterystyką brakuję oddawania emocji związanym z słuchaniem muzyki, brak muzykalności itd.

Oczywiste jest że sama wyrównana charakterystyka nie jest gwarantem bogatego w detale brzmienia ... ale to dobry początek, mający wpływ na np. naturalny balans tonalny. Trudno mi jakoś uznać że prawidłowe oddanie głośności tonów niskich wzgl. średnich wzgl. wysokich jest nieistotne.

Kyle, zgoda, tylko każdy z Nas ma inne preferencje muzyczne, brzmieniowe, podziwiania piękna itd. Tak jak mówiłem seria "Genese" jest najbardziej rozhuśtaną brzmieniowo serią w marce Triangle. Klucz do tych kolumn to odpowiednie zestrojenie reszty układanki. Więc albo dana osoba będzie szła tą drogą, albo poszuka czegoś innego, z francuskimi kolumnami nie jest łatwo na początku, ale potem to wynagradzają. To już nie jest to samo brzmienie co kiedyś, przed serią XS, czyli kochaj albo rzuć, Triangle się też ucywilizowały, choć ich firmowy klimat pozostał i daje o sobie znać, co jest dobre z punktu widzenia zarówno brzmieniowego, jak i marketingowego. Wg. mnie to jedne z nielicznych kolumn(marka Triangle) które oddają ducha muzyki i to że po prostu chce się słuchać KAŻDEGO gatunku muzycznego.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Ja nie szukam cudów chciałbym skorzystać nawet z gotowych rozwiązń, ale jak widać tylko ja w Polsce używam tych kolumn, a nawet wczoraj dzwoniłem do dystrybutora co on proponuje jeśli chodzi o wzmacniacz do TRIO i nie za bardzo umięli mi pomóc :(

Z tej recki(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wynika że:

Bel Canto Pre2P preamplifier. Art Audio Carissa amplifier, Bel Canto e.One REF1000 amplifiers, Canary CA 330 amplifiers, Opera Audio Cyber 211 amplifiers, and a Musical Fidelity A5 integrated.

Tym klockom warto się przyjrzeć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Musiacala wypożyczysz w Audioklanie. Zadzwoń, zapytaj.

DawidM, 19 Gru 2009, 09:11

>Rezystor to dobre dla DIY ale nie dla tej konstrukcji, tu kluczowym aspektem jest dobór wzmaka +

>cd.

To nie jest kwestia DIY. To jest kwestia kiepskiego projektu. Pomiary ewidentnie wskazują, że jest to dźwięk podbarwiony. Ja darmo tych kolumn nie chcę. Mają spapraną zwrotnicę i za małą obudowę jak na ten woofer. Woofer ma za wysoką dobroć. Ty nie potrafisz powiedzieć dlaczego jest taka charakterystyka. Ja widzę błędy i mówię otwarcie. Żadnego interesu w tym nie mam. Nie doradzam kupna ode mnie kabelków za 2000zł.

>Rezystor to pół środek, bo przecież można iść dalej i przebudować zwrotnicę, tylko ile osób

>zbudują ją tak dobrze jak Triangle(który jak nikt zna swoje przetworniki). Ta seria "Genese" gra

>najbardziej rozbieżnym dźwiękiem z konstrukcji Triangla.

Widać nie umieją. Kolumny robią ludzie dla ludzi. A nie półbogowie dla drugich audiofilów nadludzi. Podbarwienia są wprowadzana celowo, by wyróżniać się spośród konkurencji. Nie róbmy z tego sztuki, bo to jest przede wszystkim biznes.

>Śmieszy mnie też spojrzenie tylko na samą

>charakterystykę strojenie i osądzanie konstrukcji na "sucho",

A mnie śmieszy korygowanie tego resztą toru. Skoro jak byk widać, że kolumny są źle zaprojektowane.

>konstrukcja która ma ją wyrównaną jak stół będzie ok, a wcale tak nie jest, bo wielu konstrukcjom z

>taką charakterystyką brakuję oddawania emocji związanym z słuchaniem muzyki, brak muzykalności itd.

To inna sprawa.

>Najprościej powiedzieć że kolumny są do dupy, tak samo jak nowy Denon jest do dupy, ciekawe skąd

>tyle zadowolonych osób..oto jest pytanie.

Ludzie lubią być oszukiwaniu. Jeśli chodzi o dźwięk to też lubią upiększać rzeczywistość.

darekmat, 19 Gru 2009, 10:18

>Ja nie szukam cudów chciałbym skorzystać nawet z gotowych rozwiązń, ale jak widać tylko ja w Polsce

>używam tych kolumn, a nawet wczoraj dzwoniłem do dystrybutora co on proponuje jeśli chodzi o

>wzmacniacz do TRIO i nie za bardzo umięli mi pomóc :(

Wcale się nie dziwię. Nigdy w życiu tego nie skorygujesz wzmacniaczem. Mam nadzieję, że wreszcie kiedyś to zrozumiesz.

darekmat, 19 Gru 2009, 11:24

>Za każde wypożyczenie chcą 400,- nie wiem czy to normalne jak mówiłem nie mam doświadczenia.

Tak, daj zarobić dystrybutorowi za nic. Niech kupi dziecku lizaka pod choinkę.

Zrób sobie kolumny na Seasach za 1500zł i ciesz się normalnym zrównoważonym dźwiękiem. Projekty znajdziesz w zakładce DIY. To lepsze rozwiązanie niż wydanie tych pieniędzy na prezenty choinkowe dystrybutora.

Józefkania to że cenisz sobie wyrównane pasmo ok, tylko powiedz mi w ilu gatunkach to zagra(niektóe konstrukcję). Nie twierdzę że Triangle są jednym słusznym wyborem, interpretują muzykę na swój własny sposób, tak samo jak Focale i inne znane topowe marki. To czy chcesz być w tym świecie zależy tylko od Ciebie. Czyli czy chcesz widzieć więcej czy lepiej. Każdy znajdzie swoją drogę do najlepszego dźwięku.

DawidM, 19 Gru 2009, 17:24

Przecież autorowi taki dźwięk nie odpowiada. Szuka poprawy. Warto mu uświadomić, że to przede wszystkim wina kolumn. Wzmacniacz tego nie skoryguje, chyba że jakiś popsuty, z celowo zmienioną charakterystyką. Polecam zatkać bass-refleks (co już zostało zrobione) i dodać rezystor przed terminalami. To ucywilizuje brzmienie. Przede wszystkim jest to poprawa słyszalna. Usłyszy ją każdy, nawet osoba totalnie nie znająca się na audio. Teraz mamy "uśmiech dyskoteki", jak na starym korektorze Diory. Też każdy usłyszy różnicę po odłączeniu korektora, nie ważne jakiego i od jakiego sprzętu. To są różnice jak niebo a Ziemia. A nie, że: "wydaje mi się że jest ciut lepiej".

modrzew47, 19 Gru 2009, 18:44

>Co do kolumn to Ty wiesz lepiej,ale czy pytający da

>sobie rade z tym rezystorem?Nie sądze.

Da radę. Dziecinnie proste. Rezystor zamiast zwory. Schemat podałem. Już kilka osób w ten uratowało brzmienie swoich kolumn.

modrzew47, 19 Gru 2009, 19:02

>A jak kolumny mają pojedyncze zaciski?SF,JMLab,Dynaudio.

To w żadnym razie nie polecam ruszać. Strata gwarancji. A po drugie nikt nie kupi grzebanych. Byłbym idiotą gdybym namawiał do rozkręcania kolumn.

Tutaj z tym rezystorem to modyfikacja bezinwazyjna, bezpieczna. Co najważniejsze skuteczna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.