Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt pomiarowy i lutowniczy- jaki ?

mirmur

Rekomendowane odpowiedzi

zajrzyj do pdf tego Lm723, a moze cos wykombinujesz. jesli chodzi o schemat generatora to musisz dokladnie sprecyzowac co to znaczy "dobry". chodzi o znieksztalcenia? max f pracy? niezawodnosc? stabilnosc amplitudy?

Co do generatora, to może na MAX038, ostatnio tanio chodzi na Allegro.

Nad zasilaczem od pewnego czasu pracuję, narazie wstępny projekt na papierze, bo nie mam, kiedy się zabrać i sklepać go na próbę do testów. Parametry: napięcie regulowane od 0 - 40V (*45V max); prąd regulowany 0 - 5A (*6-7A max); zasilacz czterozaciskowy, czyli przewody prądowe i napięciowe; odczyt prądu i napięcia na 4,5 cyfrowych miernikach z automatyczną zmianą zakresu; stabilizacja temperatury elementów mających wpływ na stabilność zasilacza; przełanczane uzwojenia transformatora zasilacza głównego (mniejsze straty w tranzystorach mocy); regulacja obrotów wentylatorów itd.

Nie, które elementy:

tranzystory mocy IRFP240 x 3 szt., OPA445, REF02, LM385, może OPA2604, ICL7135 (woltomierz).....

Nie będzie on taki prosty jak zasilacze na LM317, ale za to, jakiej klasy:), może w końcu uda mi się go zacząć robić.

Pomocnym był mi schemat z Praktycznego Elektronika 9/99.

>>mirmur

Osobiście, bym Ci radził zakupić genetator. Bez sporego doświadczenia w budowie takich urządzeń trudno Ci bedzie osiagnąc przyzwoite parametry. Tym bardziej, że przy uruchamianiu na ogół są potrzebne przyzwoite przyrządy pomiarowe (np. wzorcowe)

Ze swojej strony poleciłbym NDN 16DF1641B.

pozdr

Jarek

-> panterka

Mnie kreci zrobienie zasilacza na REF02 (sprawdzalem jego stabilnosci i.... jest rewelacyjna w calym zakresie napiec zasilania!) i opa549 z urzyciem przetwornikow DAC (troche jak w nocie TI ;-), odczyt LCD, nastawa przyciskami lub enkoderem. Jest tylko problem z nastawa ogranicznika pradowego na malych zakresach... trzeba nad tym pomyslec, bo przydalby mi sie porzadny zasilacz ;-)

Co do MAX038 to rzeczywiscie bardzo dobra kostka, a z dodatkowa, dokladna regulacja wypelniania mozna usyskac wystarczajaco czysty przebig (no, do wstepnych testow wystarczy 0,5%THD ;-). Gdzies mam schemat jezeli kogos to interesuje.

>veteran

Jak się dowiedziałem o kostce OPA549, też myślałem, że zrobię na nim zasilacz, ale ona ma tylko 90 W mocy, wiec to owiele za mało do zasilacza o takich parametrach jak ja chcę zrobić, a niedokładność ogranicznika prądu poniżej chyba 1A już mnie całkiem zniechęciły.

Później dowiedziałem się o kostce OPA445, jej napięcie ±45V umożliwia zrobienie zasilacza o napięciach do około 50V, powróciły moje stare plany zasilacza z PE9/99.

Tu jest wstępny projekt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może budowa jego jest trochę przesadzona, ale co tam. Nie, które elementy jeszcze nie wyliczone.

Jest to tylko część zasilacza głównego, sterowanie przekaźników, woltomierz, amperomierz i inne bajery narazie są nie ważne.

Zamiast zgrubnej regulacji napięcia i prądu potencjometrami, można by pomyśleć nad zastosowaniem potencjometrów cyfrowych, tylko takich o nie mniej niż 100 kroków i rezystancji 20K, czarakterystyce liniowej, czyli regulacja co 0,4V plus regulacja precyzyjna na zwykłym, lecz dobrej jakości potencjometrze w zakresie 1V.

Jakie by to mogły być ewentualnie potencjometry cyfrowe, tak aby zmian dokonywać za pomoca przycisków góra, dól i które wytrzymałyby napięcia rzeędu 50V?

Do bardziej zaawansowanych elektroników odemnie - co w nim można poprawić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.