Skocz do zawartości
IGNORED

Dociążenie kolumn, czyli granit na glowe.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Przegladalem se wczoraj allegro i natknelem sie na fajne granity na kolumny o wadze jakis 8kg z fajnymi napisami z przodu. Odrazu pomyslalem ze fajnie by sie to prezentowalo na kolumnach w odpowiednim rozmiarze i z odpowiednimi napisami. Szczeze mowiac chce to zrobic bardziej z walorow wizualnych niz akustycznych, ale zeby nie byc takim jednostronnym to postanowilem zaimprowizowac i wrzucilem na kolumny stosy ksiazek, aby sie przekonac czy takie dociazenie ma chociaz jakikolwiek wplyw na dzwiek, a raczej chyba bas??

No i doznalem dziwnego spostrzezenia, ktore chyba jest raczej mylne? Bo myslalem ze po takim dociazeniu bas sie bardziej zewrze w sobie, bedzie bardziej punktowy, ogolnie nieco mniejszy, bardziej kontrolowany, a ja odczulem totalne przeciwienstwo. Bas zrobil sie glebszy i bardziej "rozlalzy". Czy to mozliwe czy to tylko moja wyobraznia?

Niedlugo planuje bardziej audiofilski test. A mianowicie na kolumny powedruja 2 banki z woda o pojemnosci 6l. Wtedy bede pewien ze na obu kolumnch lezy taki sam ciezar i jest go powyzej 5-6kg.

To jak wkoncu z tym jest? Z tym dociazaniem od gory kolumn. Jakie macie spostrzezenia?

?👈

A ja nie bardzo kumam te slupki i pozalamywane kreseczki. Pomiar robilem chwile, chcialem zapytac innych jakie u nich zaistnialy zmiany. Bede jeszcze drazyl ten temat w praktyce na dniach.

?👈

Wszystko jest mozliwe.

Tylko nie zalej ich ta wodą :)

Szczerze mówiąc też raczej spodziewałbym się ułozenia sceny i punktowego basu, niż odwrotnie.

Napisz, jak skończyły sie te eksperymenty.

Dear77, 26 Lis 2009, 15:55

>Witam tylko dociąż kolumny a nie podłogę jak wiekszoś forumowiczów :)

Dociązanie podłogi tez ma swój sens i urok...

szcególnie pod kolcami.

Nie wiem czy krążki od hantli pomagają. Wiem na pewno, że podstawy z granitu dają dużo.Sam zastosowałem i wiem na pewno, że dźwięk jest zupełnie inny (lepszy cokolwiek by to znaczyło). Myślę, że podobne obciążenie od góry to jeszcze lepszy. Słyszałem o podobnych eksperymentach.

Czy aby te 2 banki , o wielkim rozmiarze nie popsuja dzwieku ...beda staly na kolumnach , czy nie lepiej jak kolega ponizej napisal ze stosuje krazki od sztangielek ja bym polecil 2 x 5 kg na kazda strone. Mam takie sprobuje moze cos sie zmieni . Mam granitowe podstawki pod kolumny 1 szt . wazy 20 kg moze one spelnia lepiej ta role.

Pod kolumnami tez mam granity, kolumny stoja na nich na kolcach. Z tym ze te pod, maja 3cm, a na gorze beda lezec 5cm. A krazkow to nie bede kladl, bo nawet nie mam zadnych chantli. Silownie to ja mam w pracy :)

?👈

W wiekszości lekkich kolumn to wnosi spore zmiany. Dziwia mnie tylko efekty, które osiagnąłeś. Miałem dociążone ESA Ostinato 2005, i po dociążeniu scena robiła sie duzo bardziej precyzyjna.

Nie proponowałbym takich ćwiczeń chyba tylko właścicielowi Harbeth'ów lub AN. Ogólnie w kolumnach grajacych obudową dociazanie może wiecej zepsuć niz poprawić...

Moje waza jakies 20kg. Jak zakupie ta wode to wtedy poslucham dluzej i zobacze jak to bedzie wszystko wygladalo. A raczej gralo.

A pod kolumnami u mnie wyglada to tak, z tym ze na gore dam chyba jakis czarny granit. O ile bedzie to dobrze brzmialo, lub chociaz nie bedzie nic psulo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Kurde zdjecie nie wlazlo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

rafal735r, 26 Lis 2009, 16:21

>Kurde zdjecie nie wlazlo.

..a jakie zadanie spełniają te gumki, podkładki czy co to tam masz?

płyty chyba nie porysujesz?

U mnie też cos takiego było podklejone ale od spodu zeby swobodnie przesuwac bez rysowania podłogi jak biegałemz kolunami szukając optymalnego ustawienia.

rafal735r, 26 Lis 2009, 16:30

>Filc zabezbiecza przed spadnieciem kolumny, bo tanczyly od basu. Wczesniejsze Quantumy 507 spadly

>mi 2 razy.

Kurcze, to czym ty w nie pompujesz? :)

Spadaly mi jak graly bardzo glosno we wczesniejszym mieszkaniu. Tu nie moge se na to pozwolic, ale raz mimo to, zauwazylem ze nawet po dosc cichym graniu przemiescily sie nieco na plycie. Po zakupie tych kolunm odrazu przykleilem filce, wole nie ryzykowac. Tym bardziej ze generuja wiekszy bas.

?👈

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Proponuje lekko podkleic silikonem do granitu uprzednio stawiając na nich kolumny i problem masz z głowy.

http://www.allegro.pl/listing/search.php?string=podk%C5%82adki+pod+kolce+&from_showcat=1&category=0

rafal735r

To nie tak się robi,weź sobie do wiertarki wiertło(do kamienia) o śr.3mm i wywierć delikatnie odwrócone stożki w kamieniu.Potem w nie włożysz kolce z kolumnami.Nie spadną,na pewno.

Tak sie zastanawiam czy te co sa na allegro nie maja za malych otworow, bo te kolce co mam nie sa typowo ostre na szpilke. Chyba bym musial rozwiercac.

?👈

modrzew47, 26 Lis 2009, 16:38

>rafal735r

>To nie tak się robi,weź sobie do wiertarki wiertło(do kamienia) o śr.3mm i wywierć delikatnie

>odwrócone stożki w kamieniu.Potem w nie włożysz kolce z kolumnami.Nie spadną,na pewno.

Mam nawiercone wgłebienia, tak jak sugeruje Modrzew47.

Choć wierzę, że przy lżejszych konstrukcjach to moze nie wystarczyć.

Podoba mi się ten pomysł z podlejeniem podkładek pod kolce. Dobrze to wyglada.

Tanczy kolumna ????? u mnie B&W cdm 7se nawet nie drgnie , a waga ich to okolo 30kg. Wlasnie jestem po odsluchu z krazkami (2x po 5kg na kazda kolumne) i bez, i u mnie nie ma zadnej roznicy poza defektem kiepskiego wygladu kolumn ze cos na nich lezy a gralo to z Musical Fidelity A 3.2 i kolumny B&W cdm 7se kable srebne argentum ic, oraz glosnikowe Monster M1.2s Nagrania z plyty Dire Straits , Diana Krall, Moze z kiepskim sprzetem (slabym ) cos te ciezarki wniosa w brzmienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

slaw123, 26 Lis 2009, 17:07

>Tanczy kolumna ????? u mnie B&W cdm 7se nawet nie drgnie , a waga ich to okolo 30kg. Wlasnie

>jestem po odsluchu z krazkami (2x po 5kg na kazda kolumne) i bez, i u mnie nie ma zadnej roznicy

>poza defektem kiepskiego wygladu kolumn ze cos na nich lezy a gralo to z Musical Fidelity A 3.2 i

>kolumny B&W cdm 7se kable srebne argentum ic, oraz glosnikowe Monster M1.2s Nagrania z plyty Dire

>Straits , Diana Krall, Moze z kiepskim sprzetem (slabym ) cos te ciezarki wniosa w brzmienie.

To raczej chodzi o ciężar kolumny i jej wytłumienie niz klase sprzętu.

na moich aktualnie mogę usiąść i nic to nie zmienia...

A z ESA Ostinato obciążenie wyprawiało cuda...

Jeśli trzeba użyć podkładek,to muszą być otwory w podkładkach(odwrócone stożki)większe od stożków w kolumnach.Na Alledrogo jest firma,która robi to perfekcyjnie w stali i nawet w złoceniu 24 karatowym złotem.Majstersztyk.

Stożki kupiłem za pośrednictwem allegro www.allegro.pl/item777475299_stozki_antywibracyjne_kpl_4szt_podkladki_tasma.html#gallery

Podstawy produkcji znajomego pomnikarza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.