Skocz do zawartości
IGNORED

Jak nagłośnić bar 100m2 ? Altusy dadza rade?

pajr0

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatek chcialem podkreslic, ze nie oczekuje fajerwerkow, ma to po prostu grac bez przesterow i innych przypadlosci. W lokalu nie przewiduje sie dyskotek - raczej granie w tle, czasem beda puszczane na glosniki transmisje sportowe lub telewizja muzyczna. Niestety inwestycja wyczerpala budzet, wiec rozwazana jest opcja czegos, co po prostu "dalobyby rade". W kregu zainteresowan jest sprzet uzywany, popularny i dostepny. Lokal ma 100m2 i ksztalt litery "L". Budzet na glosniki+wzmacniacz to ok. 1200-1500 zł. Mam w zwiazku z tym prosbe o rade w nast. kwestiach:

1. Zastanawialem sie nad glosnikami altus 140 - czy dadza rade i czy warto rozwazac altus 300? A moze ktos poleci cos, w podobnych widelkach cenowych, co byloby lepsze? (nie interesuja mnie biale kruki, tylko to, co mozna w miare szybko kupic na rynku rzeczy uzywanych).

2. Czy wzmacniacz TECHNICS SU-V6 bedzie dobrym rozwiazaniem? (ew. moze ktos ma inne propozycje).

3. Czy podwieszenie glosnikow pod sufitem, w rogach po dluzszej scianie (i ustawienie pod skosem) bedzie optymalnym rozwiazaniem? (brak miejsca na ustawienie ich na podlodze)

Witaj,

Altusy są dla ... nawet nie wiem jak ich określić.

Dobrze powiedziane "lepiej gęściej a więcej".

Mogą to być nawet jakieś małe Tonsile po 80zł za kolumienkę, ale do normalnego słuchania wystarczy.

Jak jestem w delegacji i słyszę że w rogu sali łupie kolumna to aż odechciewa mi się jeść, a już nie wspomnę o rozmowie przy takim badziewiu.

Wcale nie trzeba stosować tu systemu 100V, wystarczy mocniejszy wzmacniacz + tuner + CD i jeśli nie Jesteś wymagający na pewno będzie działało.

Nie wiem jak Masz rozmieszczony bar, ale ja osobiście dałbym:

- 8 kolumienek (po 4 na kanał)

- przewód łączący 2x1,5mm2

- wzmacniacz mocy 2x100W np. może być mocniejszy jak i słabszy

No chyba że kolega chce coś mocnego to mam w jego przedziale cenowym:

- 2x monacor estradowy na 30cm basowych

- wzmacniacz mocy monacor 2x400W

Ale szkoda mi Twoich klientów :P

Pozdrawiam

ja kupilbym jakiegos Nada 2x40w 4om ,sa tanie i do tego 4 takiesame kolumienki 8 omowe polonczone po dwie rownolegle co da po 4 om na kanal ,co do marki kolumn Altusy bardzo zle brzmia w sopranach (wysokie tony) co dla klientow siedzacych dluzej bedzie nieprzyjemne ,odradzam altusy.i jakto przewaznie w barach bywa ,niema wytlumienia sali wiec przydalby sie jakis korektor brzmienia 10 punktowy (sa taniutkie) i raz ustawiony zminimalizuje nieprzyjemne echo na sali.ta kwota podana powinna wystarczyc na taki skromny ale uczciwie brzmiacy sprzet do knajpy. oczywiscie dyskoteki nieda sie na tym zrobic ,chyba ze dla 20 osób .oczywiscie moze byc Technics jesli juz jest (osobiscie nielubie Techniksow napewno duzo gorsze od Nadow ale ten model wyglada dobrze ) ale koniecznie z korektorem.

Dzieki za informacje. Ten wzmacniacz, ktory wynalazlem ma wyjscie na 4 glosniki. Tak wiec moznaby podlaczyc po jednym lub po dwa glosniki na kanal. Ze wzgledow estetycznych trudno mi sobie wyobrazic, ze kazdy glosnik bedzie z innej budy wiec raczej pozostaje zakup nowych. W kazdym razie dziekuje, ze odradziliscie mi zakup tych potworkow :)

1. Wynalazlem tonsile SAT 50 po 230 zl/pare - tylko takich par to dwie (460zl) czy cztery? (920zł). Jesli ktos ma propozycje konkretnych glosnikow w wariantach 4 i 8 szt, to poprosze

2. Jesli ktos moglby zaproponowac jakis sensowny korektor, rowniez bede wdzieczny.

3. Czy lepiej kupic wzmacniacz typu NAD (lub podobny), ale dwukanalowy i slabszy czy tez taki jak podalem: mocniejszy, 4 kanalowy, ale w klasie technics-a. Jesli ktos mialby propozycje, to prosze wklejac.

A ja odpuściłbym nady, techniksy i tym podobne na rzecz systemu 100V.

Wcale nie musi być drogo i na pewno prościej. Masz jedno wyjście ze wzmacniacza i łączysz do niego głośniki równolegle, przy czym moc sumaryczna głośników nie powinna przekroczyć mocy wzmacniacza.

Wzmacniacz 60W + 6 głośników 10W powinno wystarczyć, w zależności od potrzeb można podłączyć więcej np. 3x 10W + 6x 5W, lub mocniejszy wzmacniacz. Moc głośników regulujesz odczepami na transformatorze, zazwyczaj jest przełącznik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Marcin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

System 100V jest fajny, ale za głośniki trzeba zapłacić ... Monacor, Extron, Bosch kosztuje ... niestety budżet jaki ma nasz kolega jest za mały na coś takiego.

Sprowadzam sprzęt m.in. Monacor w dużych ilościach i wiem że zakup 8głośników + wzmacniacz na pewno nie będzie kosztował 1500zł a gdzie marży nie doliczałem.

Kilka klubów obskoczyłem właśnie z małymi kolumnami i gra to dobrze, cudów nie oczekujmy!

Przykładowe głośniki:

- STX F110

- KOLUMNY DARTON RD516 PR

- Voice Kraft VK7820

- Magnat SUPREME 100

Ale stosowałem STX i Magnat i było dobrze, sprzęt działa po dziś dzień i jakoś nie ma zastrzeżeń.

Co do wzmacniacza i korektora ... większość właścicieli mimo wszystko kupuje Technicsa, tani, odpowiedni a i jego klocki wmiarę dobrze się prezentują.

pozdrawiam

Jesli mogę coś powiedzieć. Na razie nic nie kupuj tylko spróbuj z tymi altusami. Dyskoteki na tym nie zrobisz, ale jesli ma lecieć muzyczka w tle to może byc wystarczająco. Jeśli nie to faktycznie najlepszym rozwiązaniem jest nagłośnienie strefowe czyli mniej, a gęściej. Dobrym pomysłem może się okazać coś średnio wysokotonowego zawieszonego pod sufitem i gdzieś pod "barem" 2 subbwooferki. Cos w stylu nagłośnień knajpek firmy BOSE.

Ale tak jak gadam, najpiej spróbuj z altusami, a dopiero potem wydawaj pieniądze ktore możesz wydac np. na parę krzeseł więcej = większy zysk.

Mam dokładnie ten sam problem, tyle że tak powiem "od drugiej strony" a mianowicie do szału mnie doprowadza nagłośnienie większości lokali w moim mieście. Pomijam już fakt, że po pierwsze jest zdecydowanie za głośno (oczywiście nie mam tutaj na myśli klubów czy dyskotek) to przede wszystkim jakość tego dźwięku jest tak wk...jąca, że po pół godzinie przechodzi mi ochota na wszystko i szukam tylko pretekstu, żeby opuścić knajpę. Przy okazji warto chyba nadmienić, że w ogromnej większości tego typu przybytków wiszą właśnie kultowe Altusy, najczęściej w rogach pod sufitem, co dodatkowo uwydatnia cechy ich brzmienia czyli niekontrolowane dudnienie i przeciągłe buczenie pseudo basu, od którego łeb pęka jeszcze dwa dni po imprezie. Oczywiście każdy barman za jedyne słuszne ustawienie uważa korektor w choinkę i najlepiej wciśnięty loudness, a za obowiązkowy punkt programu puszczenie na głośniki jakiejś vivy czy innej mtv, co tylko dodatkowo wzmaga odruchy wymiotne...

Ostatnio w poszukiwaniu czegoś "normalnego" trafiłem ze szwagrem do pubu, gdzie dopiero po ok. godzinie w ogóle zwróciłem uwagę na to, że coś tam gdzieś tam sobie gra, chociaż wcale nie grało cicho, za to czysto i całkiem elegancko. Trochę czasu mi zajęło zlokalizowanie źródła dźwięku, po czym okazało się, że na belkach stropowych nad każdym stolikiem znajdowały się jakieś mikroskopijne kolumienki (w mroku dojrzałem tylko czerwone logo chyba JBL, ale głowy nie dam) których "na oko" nigdy w życiu bym nie podejrzewał o taką kulturę brzmienia, zwłaszcza w takim dużym pomieszczeniu, spokojnie tam było ze dwieście metrów po podłodze i z trzy albo i więcej do sufitu, do tego kilka brzęczących i piszczących automatów do gier, oraz kilkadziesiąt gadających czy śmiejących się osób i nikt nikogo nie musiał przekrzykiwać, a nam nie chciało się w ogóle stamtąd wychodzić i obaj zgodnie ustaliliśmy, że od tej pory to jest "nasz lokal" chociaż na wypizdowie maksymalnym gdzie nawet wiatr zawraca :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

"Dobrym pomysłem może się okazać coś średnio wysokotonowego zawieszonego pod sufitem i gdzieś pod "barem" 2 subbwooferki."

No i trzeba jeszcze uwzględnić pracę w szkodliwych warunkach :P

Dziewczyny za blatem dostaną powiększenia piersi od tego basiora :P

Prawda jest tak, ze to wlasciwie szwagier uruchamia ten bar, natomiast na obecnym etapie planowal postawienie miniwiezy (no comments). Dlatego rozwiazanie strefowe - i to najlepiej w wykonaniu profesjonalistow, wydaje mi sie dobrym rozwiazaniem.

Niemniej jednak pomysl w pierwszym wariancie wydaje sie o tyle sensowny, ze mozna to potem odsprzedac bez zbytniej straty, a docelowo zrobic porzadne naglosnienie strefowe, tak zeby to mialo juz sens. Pomysl byl taki, ze lepiej cos o duzej mocy puscic cicho, niz cos o malej wywalic na maksa. Zreszta gdzies czytalem na "elektrodzie", ze na 100m2 wystarcza 2 glosniki.

asmodus - nie mówie o subwooferach przy których Tobie się cycki powiększają. Taki dól wcale nie musi być odkrecony, po drugie to tylko propozycja z tym barem.

Co do drink baru z wysokiej klasy sprzetem - polecam sofe w domu. To jest chyba utopijne marzenie, choć nie powiem, u mnie w Rybniku w pewnym celtyckim lokalu sa Visatony W170 i Vifka DX25 a i muzyka zacna płynie :)

Kolega sam na pewno jeszcze sprawdzi co będzie chciał zainstalować :P

Kolego Wovo, oczywiście nie neguję Twojej propozycji, ale jak dyskusja to dyskusja :P

A co do basów, to w nocy nie wyłączyłem moich potworków 2 suby po 30cm i teraz mnie głowa nap****** że w pracy nie mogę wysiedzieć :(

Wovo - wiem w ktorym klubiku;-) popieram pomysl z malymi satelitami i subem (nie musi byc za barem:-)). Jak nie starczy kasy to same sateity a bas pozniej. Jesli pomieszczenie ma ksztalt L to przydaloby sie faktycznie 8szt. podwiesic.

Przede wszystkim jakie ten bar ma wymiary i kształt.

Rozumiem, że ma być przyjemnie i niemęcząco, a i do tego transmisje sportowe.

Czyli na pewno nie Altusy i Technics. Jak będzie kształt to się pomyśli.

Nie myśl - słuchaj.

parantulla,

Byłem kiedyś u fryzjera i tam też grały takie malutkie monitorki JBL-a, aż się zdziwiłem jak ładnie.

To były prawdopodobnie JBL Control 1.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Spróbuj tych tu głośników:

Ukryta Zawartość

Skontaktuje się z producentem i negocjuj cenę.

Do tego polecam wzmacniacz Pioneera A 450R albo A550R

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Jak pisalem pomieszczenie ma ksztalt litery "L", gdzie dluzsza sciana ma 13m, krotsza 10m, wysokosc 3m (100m2). Myslicie, ze 8 JBLow wystarczy? No i jaki wzmacniacz lepiej: mniejszy "lepsiejszy" czy wiekszy "technicsowaty" ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.