Skocz do zawartości
IGNORED

Mały problem z igłą

seniortelefono

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem używaną wkładkę Ortofona. Igła była tak brudna, że prawie jej nie było widać. Wyczyściłem ją izopropanolem ale niestety została na niej malutka czarna kuleczka, która nie chce się odczepić :-) Czy ktoś ma pomysł czym to można usunąć?

https://www.audiostereo.pl/topic/59682-ma%C5%82y-problem-z-ig%C5%82%C4%85/

Najlepiej obejrzyj igłę pod mikroskopem, lub chociaż zrób zdjęcie makro jakąś cyfrówką.

Moze byc mocno zjechana, skoro wszystko sie do niej czepia.

Ja uzywam takiego zelka, na który opuszczasz igłę kilka razy i wszystko na nim zostaje.

Moczenie to dobry pomysl, ale i tak trzeba pozniej leko przeczyscic szczoteczką do igieł, samo sie nie odkleji.

>>muls

A jak tip "" "bonded" to cantlever"" Tez nitro radzisz, Czyżbyś byl zwolennikem radykalnych dziań.To lepiej od razu zalecic koledze kupno nowej igły.

Do starych zabrudzeń najlepiej sprawdza się szczoteczka do rzęs. Ale ruchy tylko wzdłużne nigdy poprzecznie .

Dzięki Panowie. Kiedyś miałem taki sam problem z igłą na której niespecjalnie mi zależało. Zanurzyłem ją na kilka sekund w gorącej wodzie i brud łatwo zszedł po potraktowaniu pędzelkiem. Na tej trochę mi zależy i dlatego jeszcze się wstrzymuję z taką operacją. Czy coś teoretycznie może się stać?

fonomasterek

Ten Ortofon to VMS 20E MK II. Nic na razie nie napiszę bo zdążyłem przesłuchać pół płyty :-)

Ale, nie zapeszając jest na razie bardzo dobrze.

Panowie,

Też miąłem podobny problem i pomógł płyn do czyszczenia igły gramofonowej na bazie izopropanolu ale niestety tylko pozornie. Kulka brudu zniknęła aczkolwiek przy powiększeniu widzę, że część igły jest oblepiona cienką warstwą tego syfu. Sprawdzaliście po czyszczeniu pod powiększeniem?

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Ja niestety mam lupkę tylko 10x więc aż takich szczegółów nie widać.

Korzystając z okazji - czy ktoś może używał takie cuś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Plastikowe soczewki wnoszą taką aberację ( rozmycie konturow i rozszczepienie kolorow) w uproszczeniu że oglądna igla powinna byc w okularach jak w I-maxie.A i o nie gwarantuje ostrosci obrazu:)

Dobry obraz daje nawet najprostrzy mikroskop choćby PZO

Ortofon VMS20E II Stylus

Ortofon VMS20E MkII Stylus replacement.

Ortofon VMS20E MkII, VMS 20 EO Mkll, VMS 20 XE Mkll, VMS 20 and VMS 30 Mkll.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ortofon - VMS 20 E MKII

VMS 20 E MKII, VMS 20 EO MKII Frequency range 20-25.000 Hz Frequency response 20-20.000 Hz + 2 / - 3 dB Tracking ability at 315Hz at recommended tracking force *) 70 µm Compliance, dynamic, lateral 25 µm/mN Stylus type Nude Elliptical Stylus tip radius r/R 8/18 µm Equivalent stylus tip mass 0,5 mg Tracking force range 0,8-1,2 g (8-12 mN) Tracking force, recommended 1,0 g (10 mN) Tracking angle 20° Stylus colour Black Recommended for following cartridges VMS 20 E Mkll, VMS 20 EO Mkll, VMS 20 XE Mkll, VMS 20 E, VMS 30 Mkll

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.