Skocz do zawartości
IGNORED

Kto robił testy ABX ???

palton

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej będzie (według mnie) założyć oddzielny temat gdzie będą przedstawiane tylko sprawozdania z wynikami przeprowadzonych testów i żadnych komentarzy ,w tym celu można wydzielić osobny wątek ''komentarze i merytoryczne propozycje do danego wątku'' .Ja sobie to wyobrażam mniej więcej tak że @palton zakłada wątek ,pisze sprawozdanie z przeprowadzonego testu a następnie zamyka temat ,i jeżeli ktoś przeprowadzi podobny test ,to pisze do paltona ''na priv'' albo redaktora lub moderatora i wtedy palton (albo moderator/redaktor) otwiera na moment wątek w celu wklejenia sprawozdania i po wklejeniu treści znowu zamyka wątek .

• Użytkownicy+

Ok. Tylko mam pytanie, w jaki sposób mogę zamykać i otwierać wątek ? Sądziłem że to tylko moderator może, czy źle myślałem ?

Robert

Ps. Coś mi się widzi, że za często to ja otwierać wątku bym nie musiał :-(

Można by dodać nową zakładkę ''testy ABX'' gdzie byłby główny wątek ,w którym byłyby wklejane tylko sprawozdania z testów bez żadnych komentarzy (w tym wątku sprawozdania wklejał by moderator po przesłaniu do niego na priv gotowego materiału ) , następnym wątkiem byłby ''wątek techniczny'' dotyczący wyłącznie metodyki przeprowadzania testu oraz potrzebnego sprzętu (za nietrzymanie się tematu tego wątku byłby ban! na tę zakładkę ) , i dopiero na końcu specjalnie dedykowany wątek ''komentarze '' ;) .

mysle, ze testy abx nie zasluguja na oddzielna zakladke, nie przesadzajmy , nikt normalny nie testuje sprzetu sluchjac minutowych fragmentow przez czarny przelacznik, niech moze tak bedzie jak jest, jedni sie tym podniecaja , drudzy podobnie jak ja uwazaja to za rodzaj folkloru czy tez kabaretu, nie ma co przywiazywac do tego zbyt wielkiej wagi, co bylo przedyskutowane to wystarczy...oddzielna zakladka to przesada

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Widzę to dokładnie jak electro(ostatnio drugi raz się z Tobą zgadzam)folklor i kabaret z udziałem w rolach głównych XYZ-eta i mulsa.Trza napisać do akademi w holywódzie,zawiadomić ich o talentach...jakie tu som.Może przejmą.Zawsze tak będzie,gdy tezy nie poparte są dowodami a czczą gadaniną(pisaniną).Przywiązywanie zbytniej wagi do tego pitolenia i bełkotu,będzie wiarą w cuda no i trochę guseł.

electro, 11 Sty 2010, 01:14

>mysle, ze testy abx nie zasluguja na oddzielna zakladke, nie przesadzajmy , nikt normalny nie

>testuje sprzetu sluchjac minutowych fragmentow przez czarny przelacznik...

Ja pod pojęciem abx rozumiem po prostu testowanie porównawcze z wyrównanymi poziomami i z możliwością natychmiastowego przełączania ,pozostałe kwestie takie jak czasy fragmentów czy też zsynchronizowane jednoczesne odtwarzanie kawałka/wypreparowanych fragmentów itp pozostawiam inwencji testujących .

modrzew47

>folklor i kabaret z udziałem w

>rolach głównych XYZ-eta i mulsa. (...) Zawsze tak będzie,gdy tezy nie poparte są dowodami a czczą

>gadaniną(pisaniną).Przywiązywanie zbytniej wagi do tego pitolenia i bełkotu,będzie wiarą w cuda no i

>trochę guseł.

No nie wytrzymam kurde (chociaż sobie przyrzekałem). Jak piszesz o tym, co Ci się wydaje, że słyszysz, to mamy to łykać jako prawdę objawioną, a jak Cię ktoś chce sprawdzić, to to jest bełkot i kabaret. Z mojego punktu widzenia jest odwrotnie.

Cześć.

Wątek nieco przysiada, więc może podzielę się swoim testem, przeprowadzonym na prośbę jednego z forumowiczów.

Jeden z z forumowiczów nosi się z zamiarem nabycia zestawu Sony Scenario. Jego wątpliwości budzi odtwarzacz CD CDP-S7, którego budowa sugeruje spore oszczędności. Chciałem porównać brzmienie tego odtwarzacza z modelem, który dość dobrze znam, mianowicie Pioneerem PD-S901. Pioneera uważam za bardzo przyzwoicie skonstruowany i dobrze brzmiący sprzęt.

Cel testu: sprawdzenie czy w zestawie Scenario S7 + kolumny Tannoy M1 opłaca się wymiana CDP-S7 na lepszy (potencjalnie) odtwarzacz.

Opis testu:

Odtwarzacze podłączone do wzmacniacza TA-S7 do wejść CD i AUX. Żaden z odtwarzaczy nie posiada możliwości regulacji poziomu wyjścia, więc procedura testowa musiała uwzględniać ich różnicę (Sony gra nieco głośniej).

Wykonałem 15 odsłuchów dobrze znanego mi utworu Rogera Watersa, za każdym razem źródło oraz poziom głośności wybierała moja żona. Poziom głośności za każdym razem był podobny ale nieco inny, dzięki czemu nie umiałem na tej podstawie odgadnąć źródła.

Wynik testu:

Na 15 prób odgadłem prawidłowo 8 razy. Sugeruje to brak wyraźnych różnic pomiędzy odtwarzaczami.

Próby odsłuchu innych płyt, które dobrze znam oraz próba odsłuchu dwóch egzemplarzy tej samej płyty zdaje się potwierdzać wynik testu, który brzmi:

"Na moje ucho w zestawie Sony Scenario S7 + Tannoy M1 nie opłaca się wymieniać standardowego CD na 10-krotnie droższego Pioneera."

Cena urządzeń.

Wartość Sony'ego to ok. 150 zł

Pioneer chodzi na Allegro po 1000+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-25949-100005615 1263209688_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

elkabelka

Idź do laryngologa albo udowodnij audiofilom,że jest odwrotnie.Jak nie chcesz udowadniać nie udowadniaj...też będzie dobrze.To Ty właśnie dużo tracisz...bo niewiele słyszysz.Tylko,że to problem Twój.Nie trać wiary,że my stracimy słuch.

modrzew47, 11 Sty 2010, 12:48

>elkabelka

>Idź do laryngologa albo udowodnij audiofilom,że jest odwrotnie.Jak nie chcesz udowadniać nie

>udowadniaj...też będzie dobrze.To Ty właśnie dużo tracisz...bo niewiele słyszysz.Tylko,że to problem

>Twój.Nie trać wiary,że my stracimy słuch.

Dokonałem rozbioru Twojej wypowiedzi i mam dla Ciebie smutną wiadomość - to jest bełkot... Mam iść do laryngologa albo udowodnić audiofilom, że jest odwrotnie? Nie wiem, jak się do tego odnieść, bo nie rozumiem. Dalej jest już tylko gorzej. Weź się chłopie w garść i napisz chociaż dwa zdania poprawnie i z sensem.

Poziom śmieszności przekroczyłeś x wpisów temu. A najbardziej smutno-śmieszne jest szafowanie TYTUŁEM audiofila w stosunku do własnej osoby. Jak Ty jesteś audiofilem, to ja jestem generałem wojsk konfederackich (mam w domu żołnierzyki).

modrzew47, 11 Sty 2010, 12:51

>elkabelka

>Może jak już kupisz te dobre kolumny,to wtedy usłyszysz różnice?Teraz to zrozumiałe,że nie bardzo

>słychać.

Moje kolumny nie ustępują w niczym Twoim. Wręcz przeciwnie.

jak widac do testów oprócz czarnej skrzynki...jeszce nie zaakceptowanej przez uszatych...musza byc dowozone kolumny zakceptowane przez uszatych.Uszate maja jeszce czas, zeby takowe wybrac...i zakupić.

muls

Napisz coś mondrego w końcu i sie nie powtarzaj.Wyświechtane mocno teksty nie są już śmieszne.

Może dla odmiany udawaj niemowe.Wyjdzie może śmieszniej.Co niektórzy tak kcą.

modrzew47, 11 Sty 2010, 12:53

>Porównujesz urządzenia na podobnym poziomie cenowym.Podłącz i sprawdź z urządzeniem trzy

>razy,powiedzmy droższym.

Ależ właśnie tak jest. Test miał na celu sprawdzenie czy wymiana na odtwarzacz kilkakrotnie droższy ma sens w tym zestawie. Z drugiej strony nie chodziło o sprawdzenie, czy wymiana na absolutny hiend ma sens, ponieważ w końcu ma być to niedrogi system audio.

Założyłem, że Pioneer (wysoki model sprzed kilkunastu lat) kosztuje 10x tyle co ten Sony (niski model sprzed kilkunastu lat).

Jeżeli znajdziesz mi PD-S901 za cenę Sony CDP-S7 to chętnie kupię 2 egzemplarze ;)

pozdrawiam

msiak

"Cena urządzeń.

Wartość Sony'ego to ok. 150 zł

Pioneer chodzi na Allegro po 1000+"

Walnąłeś teraz, że nie powiem ;)

Jeśli chcesz dane urządzenia porównywać cenowo, to nieporównujesz cenami S/H tylko cenami nowych urządzeń. Tutaj będziesz miał niespodziankę...nie wjdzie ci X10, a nawet X5.

Takie tłumaczenie wyniku testu jest nadużyciem...sam test OK ale filozofia dopisana do tego jest już do D.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 11 Sty 2010, 13:53

>Jeśli chcesz dane urządzenia porównywać cenowo, to nieporównujesz cenami S/H tylko cenami nowych

>urządzeń. Tutaj będziesz miał niespodziankę...nie wjdzie ci X10, a nawet X5.

>Takie tłumaczenie wyniku testu jest nadużyciem...

Niestety nie mogę się z tobą zgodzić.

Ja nie chciałem sprawdzić czy opłacało się wymienić CD-ka Sony na Pioneera 15 lat temu, kiedy oba były nowiutkie, tylko czy opłaca się to zrobić teraz.

Przy okazji pytanie: ile kosztował nowy PD-S901

msiak, 11 Sty 2010, 14:19

No i przekonałeś się na własnej skórze, jak wygląda dyskusja na tym forum. Z jednej strony testy, argumenty, z drugiej akty strzeliste wiary w nadnaturalne zdolności własnego słuchu.

Czekaj na najważniejszy argument - masz mało przejrzysty system. Tylko Oni mają systemy wystarczająco przejrzyste, by słyszeć. No i jeszcze jeden - audiofilia zaczyna się od 10 tys.zł za klocek. Niżej nic nie słychać. I piszą to ludzie, którzy nie potrafią odróżnić tych drogich klocków w ślepym teście od budżetowych (przyznaję - musi to być frustrujące).

elkabelka, 11 Sty 2010, 14:58

>Czekaj na najważniejszy argument - masz mało przejrzysty system. Tylko Oni mają systemy

>wystarczająco przejrzyste, by słyszeć. No i jeszcze jeden - audiofilia zaczyna się od 10 tys.zł za

>klocek.

Cześć.

Ależ ja się wcale nie denerwuję. Dyskutujemy sobie spokojnie ;)

Istnieje spora szansa, że rzeczywiście system jest mało przejrzysty. Jest to mój drugi system, typu "do sypialni", tak więc nie można oczekiwać od niego bardzo wiele.

Niech mój eksperyment zachęci tych, którzy chcą poprawić brzmienie swoich low-endowych systemów do wykonania porządnych prób.

Ciekawostka jest taka, że zanim nie przeprowadziłem ABX wydawało mi się, że słyszę różnicę i będę w stanie odróżnić te klocki.

Może znacznie lepszy efekt (wyższy stosunek jakości do ceny) da w podobnym przypadku wymiana kolumn.

pozdrawiam

Michał.

msiak, 11 Sty 2010, 15:06

>Ciekawostka jest taka, że zanim nie przeprowadziłem ABX wydawało mi się, że słyszę różnicę i będę w

>stanie odróżnić te klocki.

Miałem podobnie, też "rozróżniałem", ale zafundowałem sobie test i doszedłem do wniosku, że "strzelam". Ilość trafień podobna jak u Ciebie - połowa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.