Skocz do zawartości
IGNORED

Grado Black vs Ortofon 2M Red

alcol

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam niedrogiej ale przyzwoitej i przede wszystkim muzykalnej wkładki. Sporo pozytywnych opinii krąży na forum o Grado Black ale nie spotkałem się żeby ktokolwiek porównywał ją do całkiem świeżej 2M Red. Discomaniac71 wspominał tylko, że 2M Red jest sporo ciekawsza od AT110E ale ciekawi mnie również porównanie tego ortofona do konkurencji. Ewentualnie może ktoś skrobnął by coś jak te wkładki (Grado Black i 2M Red) mają się do "klasyków" forumowych, czyli AT440 i DL110 - czy jest to duża przepaść i czy może w mocno budżetowym gramofonie nie usłyszę różnicy i nie ma nad czy się zastanawiać?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/59768-grado-black-vs-ortofon-2m-red/

Grado Black brzmi ładnie, ale ma spory problem z inner groove distortion (zniekształceniami pod koniec płyty), w niektórych zestawach nieznośnie brumi. Mam porównanie z AT440, góra z Grado jest ładniejsza, dźwięczniejsza i bardziej muzykalna, ale... tylko do pewnego momentu, bo zaczynają dokuczać przesterowane sybilanty, końcówka strony płyty jest nieznośna. W każdym razie na moim lichym sprzęcie. Na tymże sprzęcie AT440 brzmi równie dobrze na całym przebiegu rowka, czysto, klarownie. Wydaje mi się, że środek z Grado jest nieco wycofany w porównaniu z 440. 2M Red i Dl-110 nie słyszałem.

Masz tylko i wyłącznie problem z gramofonem, nie widzę związku. jestem posiadaczem BLACK i gra super od początku do końca strony. pobaw się z ustawieniami gramofonu, było tu omawiane na forum dokładnie.

grado zagra ciepło i z basem juz na starcie, natomiast Ortofon potrzebuje dopasowania do reszty zestawu. jest precyzyjny i dość jasny. Grado to po prostu inna bajka, podobnie jak słuchawki jest tylko dla tych, którzy usłyszeli i pokochali.

@ abandon:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - pierwszy post potwierdza moją obserwację, u mnie wkładka była wyjustowana optymalnie, w granicach możliwości ramienia (PJ 8.6c - żaden wypas niestety), co do brumu - są całe wątki na ten temat, ludzie opisują z czym im brumi, a z czym nie, wrzućcie tylko "grado hum" w google'a; a że u Ciebie gra pięknie to można się tylko cieszyć - na czym masz zamontowaną?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiedzcie mi czy problem brumienia dotyczy tylko modelu Black czy trzeba być czujnym w stosunku do całej serii Grado Prestige (m.in. Green, Blue itd.)? Czy Green i Blue są równie muzykalne jak podstawowa Black czy prezentują już trochę inny charakter brzmienia?

Znalazłem info, że Grado Gold nie brumi z moim gramofonem, więc teoretycznie zakładając, że cała seria Prestige jest nieekranowana powinno być dobrze z każdym modelem zaczynając od Black w górę.

Witam

Posiadam Grado Black i Grado Gold, również At440mla, Ortofona nie słuchałem.

Wkładki Grado są bardzo muzykalne i dosyć uniwersalne. W żadnym z moich gramofonów (Adam,SL-303, SL1200)wkładka Grado nie bru miła ani na początku ani w środku ani na końcu nagrania.

Porównanie do At440?, no cóż 400 jest grająca trochę "syntetycznie" z zaznaczoną górą lekko "cykająca" taka trochę jasna.Po kilku dniach słuchania At440, wracam do Grado Gold.

Jeszcze jedno ważne jest z jakim przedwzmacniaczem, ponieważ Grado brzmi dobrze zarówno z preampem lampowym i półprzewodnikowym natomiast At440 tylko z tym drugim potrafię słuchać.

Pozdrawiam Jacek

nie jestem jakoś specjalnie osłuchany we wkładkach, ale:

mam 2m red i uważam aktualnie, że bardzo ładnie gra. dużo informacji, spora namacalność i pewna taka lekkość grania. zdecydowanie bardziej to szczegółowe i przestrzenne od mojego cdka. miałem kiedyś chwilę sumiko pearl i grała jakoś nijakoś tak, nic nie miała specjalnie dobrze rozwiniętego.

????

jacek2407

Z Twojego posta wnioskuje, że mając At440 warto jednak kupić Grado Gold.

A jak u Ciebie Grado daje radę z Inner Groove DISTORTION i jak ze szczegołowością dzwieku w porównaniu do At440mla? Interesuje mnie również jak spisuje się w TECHNICSIE SL1200?

>Jeszcze jedno ważne jest z jakim przedwzmacniaczem, ponieważ Grado brzmi dobrze zarówno z preampem

>lampowym i półprzewodnikowym natomiast At440 tylko z tym drugim potrafię słuchać.

Tzn z tranzystorowym? Czyli z lampą At440 nie słuchasz. Jeżeli tak to dziwne bo słyszałem wiele opinii ze do At440 dobrze jest mieć własnie lampę.

Pozdr

Podaję bezpośrednio link do "bazy danych", którą znalazłem w necie szukając informacjo o brumieniu wkładek Grado - naprawdę przydatna sprawa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

alcol - moja grado kapkę brumi, bliżej końca:( Najlepiej to słychać bardzo mocno podkręcając volume i ruszając ramieniem NAD talerzem czy płytą (szum rowka częściowo maskuje ten efekt). Poza tym grado jest bardzo miło brzmiącą wkładką, mało wrażliwą na "zjechane" płyty.

burz, 1 Gru 2009, 16:55

>alcol - moja grado kapkę brumi...

To by się zgadzało - w bazie danych do której podałem powyżej link jakiś użytkownik PJ Debuta i Grado Gold również miał efekt brumienia...

W każdym razie zamówiłem Grado Black - jak dojdzie i przetestuję to napiszę parę słów.

Witam

>Z Twojego posta wnioskuje, że mając At440 warto jednak kupić Grado Gold.

Tak jak napisałem po pierwszym pozytywnym wrażeniu z AT,wracam do wkładki Grado- dla mnie brzmi bardziej "muzyką", AT jest taka trochę za bardzo detaliczna w górze pasma. Do tego z AT jest więcej "śmieci" wyciąganych z rowka płyty.

>A jak u Ciebie Grado daje radę z Inner Groove DISTORTION i jak ze szczegołowością dzwieku w

>porównaniu do At440mla? Interesuje mnie również jak spisuje się w TECHNICSIE SL1200?

Z Inner Grove problemu nie zauważyłem, już pisałem wcześniej że AT440Mla sprawia wrażenie bardziej szczegółowej wkładki ale w górnym zakresie, dla mnie jest taka bardziej "techniczna".

Z kilku różnych wkładek próbowanych w SL1200,Grado Gold jest taka najbardziej "melodyczna".

Tzn z tranzystorowym? Czyli z lampą At440 nie słuchasz. Jeżeli tak to dziwne bo słyszałem wiele

>opinii ze do At440 dobrze jest mieć własnie lampę.

Pisałem o przed wzmacniaczu, dla mnie At440 lepiej brzmi z przed wzmacniaczem na operacyjnych OPA, niż na przed wzmacniaczu na lampach,co nie znaczy że jest bardzo źle.Wzmacniacz zawsze lampowy.

Jeszcze jedna informacja której nie potrafię logicznie wytłumaczyć, mianowicie miałem sytuację taką że zamieniłem wkładki w wyglądających tak samo hand shellach i po zamontowaniu w gramofonie usłyszałem lekki brum. Zmieniłem miejsce usytuowania wzmacniacza, to przekopałem przewody , podłączenia , rozebrałem wzmacniacz , przed wzmacniacz i do niczego nie doszedłem. Usiadłem przemyślałem jakie zmiany zrobiłem i (nie wierząc w pozytywny efekt)zmieniłem wkładki w identycznie wyglądających hand shellach, brum zniknął. Nie potrafię tego logicznie wytłumaczyć, ale zdarzyło się to mi dwa razy.

Pozdrawiam Jacek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.