Skocz do zawartości
IGNORED

czy bedzie różnica??

Boxer

Rekomendowane odpowiedzi

na chalas jest rozwiazanie:

zasilacz - HunkKey 350

procesor, chipset, dysk i karta grafiki - radiatory ZELMAN

cisza jest taka ze az boli

a tak pozatym to jak wam sie podoba projekt urzadzenia standartu 43cm front alu sterowanie pilotem lub dotykowym lcd w srodku komp na linuxie sluzy w zasadzie do wszystkiego i bedzie czescia wiekszego systemu home center

a tak bedzie to wyglagac :

[obrazekLUKASZ-85439_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

usłyszysz huntkey'a, nie ma niesłyszalnych zasilaczy, podobno są już takie z pasywnym chłodzeniem, może nawet antec takie robi, jeżeli chodzi o dostępne podzespoły to warto spróbować z wiatraczkiem papsta poziom hałasu to kilkanaście decybeli (ok 80zl) - wymienić go w 360W chieftecu (199zl), chyba sam tak zrobię w najbliższym czasie, można też założyć pasywne chłodzenie na procesor, ruch powietrza jest wymagany nawet dla radiatorów zalmana, może obudowa gdyby była ażurowa to jakoś samoczynnie będzie się chłodzić

Kiedyś kupiłem obudowę z "rewelacyjnie cichym zasilaczem HuntKey" za 350 zł (była chyba najdroższa wtedy w sklepie).. to najgłośniejsza jaką miałem do tej pory, szkoda gadać... może miałem pecha

no tak ale sam zasilacz ktory jest cichy kosztuje ponad 300pln np:HuntKey HK350-XP 350W, PFC, SATA, Silent a ten jest cichy nie wszystkie hunty sa tak ciche sa tez takie po stowie a sprzedawcy jada na nazwie :)

Gość Przemski

(Konto usunięte)

takie odtwarzacze jak propozycja poprzednika nie mają dla mnie racji bytu - w takiej roli spisuje się wyśmienicie konsola Xbox

odnośnie tematu wiciszenia pracy komputera to mój przepis jest następujący:

1)procesor - miedziany radiator o bardzo dużej powierzchni

2)procesor - chłodzony wentylatorem 80x80 mm zasilanym napięciem 5v przy niskich obrotach

3)zasilacz - analogicznie

4)wentylatory do przepływu powietrza przez obudowę odłączone

5)wszystkie ściany i duże powierzchnie wyklejone matą bitumiczną

6)ściany boczne, dolna, górna i część nisz na napędy oklejona dodatkowo gąbką

7)obudowa stoji na podłodze, nie na podstawce/biurku itp

8)obudowa dociążona z góry przynajmniej 1-2kg - np duża książka

9)napęd CD/DVD z dobrym transportem i wiciszeniem np Asus/TEAC, do tego obudowa wyklejona matą bitumiczną, napęd odpowiednio przykręcony do stelażu, ewentualne

10)kupując dysk twardy jako jeden z głównych parametrów patrzeć na generowany hałas

11)mocowanie dysku twardego jest bardzo ważne, potrafi on wprowadzić lekką obudowę w większe drgania niż napęd CD/DVD

12)w obudowie jak w opisie chłodzenie zapewnić trzeba będzie również dyskowi twardemu

13)przyjmuję że konfiguracja systemu dobrana jest pod względem głośności hałasu i wymagań odnośnie chłodzenia a nie wydajności głównie w przetwarzaniu grafiki

>>Przemski

Pomysł ciekawy ale chyba drogo to wyjdzie :( Miedziane (w przeciwieństwie do "miedzianych" :) radiatory na procesor kosztują grubo ponad 100zł. Zasilacz - ponad 300 zł. Nie mówię już o pełnym pasywnym chłodzeniu...

Jakaś firma wypuściła model obudowy z w pełni pasywnym chłodzeniem. Trochę to było kosmiczne bo nawet boczne ścianki robiły za radiatory. W każdym razie pomysł ciekawy.

Pozdrawiam

Pomysł z jest dobry lecz kosztowny, jeżeli komputer ma być też wydajny w innych zastosowaniach (np. w grafice czy grach).

Jesli chodzi o multimedia i niektóre gry (np. Queyk i podobno Medal of Honor) to sprawę rozwiązuje platforma VIA EPIA 10000 - cena ok. 880zł. - do tego cichy dysk np. samsung spin point (ok.400zł.) DVD- combo za ok. 300zł. 512DDR - 250zł. obudowa dedykowana z zasilaczem 200zł. Razem juz ponad 2tys.zł. Nie liczę dodatkowej karty dźwiękowej ani innych zewnętrznych przystawek na USB

Obudowe można pozyskać od jakiegoś CD. zasilacz przerobić z mickro-atx. Ale całkowicie pasywne chłodzenie będzie wymagało wykonania lub przerobienia jakiegoś radiatora i pewnie również odpowiednio obudowy.

Ale widziałem na Allegro nie tak dawno całkowicie kompletny set-top-box na celeronie 633Mhz chłodzony jednym wiatrakiem. Miał wszystkie multimedialne funkcję i kosztował 900zł.

pozdr.

M_LesiU> Jestem spokojny:) Sprzęt mam taki jak w opisie. Jak możesz to prześlij mi ten kawałek na maila.

[email protected]

DZIĘKI! :)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Wyciszanie obudowy kompa niewiele zmieni - dochodzacy z niej na zewnatrz szum (pracujace wiatraki oraz napedy hdd/cd) moznaby latwo rozwiazac poprzez sluchanie na zamknietych sluchawkach. Niestety to jest tylko jedna strona medalu, bo caly ten halas przenosi sie takze do samego toru audio w komputerze. Inaczej mowiac karta dzwiekowa "zbiera" te wszystkie zaklocenia i podaje na wyjsciu razem z interesujacym nas sygalem dzwiekowym. Kazdy moze sie o tym przekonac w bardzo prosty sposob - jako zrodlo we wzmaku ustawiamy cd i nie puszczajac muzyki przekrecamy gałe do oporu w prawo, po czym ta sama operacje powtarzamy dla sygnalu zrodlowego z karty dzwiekowej. To powinno ostatecznie wyjasnic watpilowsci autora watku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.