Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Mullard 6080

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule: co proponujecie oczywiście w oparciu o własne doświadczenia (a nie teorie) zamiast lampy Mullard 6080.

Zależy mi aby zamiennik był conajmniej tak dobry jak Mullard lecz o większej żywotności.

Jakie marki są godne polecenia i jaki rodzaj lampy (6080,6AS7)

https://www.audiostereo.pl/topic/59825-co-zamiast-mullard-6080/

Firmy Zaerix oraz Haltron nie produkowały lamp. Kupowały je "po Świecie" i sprzedawały pod swoją marką. W efekcie w pudełku z napisem Zaerix lub Haltron można znaleźć perłę z ułamek ceny, ale można się też naciąć.

Z lamp mocy na ebay znalazłem 6080 National USA.Jest jeszcze kilka CK 6080WB Raytheon.Ja używam 6080 Philips usa,ale też żyją krótko(500-700h).Tak sobie myślę,że pora wrócić do Svetlana``flying c`` z lat 70-tych bo to lampy nie do zajechania,a różnica w brzmieniu niewielka.

fakt te lampy są nie do zajechania jednak kiedy nadchodzi ich koniec robią to nad wyraz efektownie.U mnie raz jak dupnęła jedna taka "skrzydlata" lampka to poszył bezpieczniki we wzmacniaczu.Mullardy grają super i "odchodzą" w ciszy.

Panowie mnie nie tyle chodzi o to by wymieniać teraz po kolei wszystkie marki lecz o to które lampy mogą zagrać lepiej niż np. Mullard 6080.

Tung-Sol 5998 - absolutnie naklepsza lampa z tej rodziny. Spotykana tez jako Western Electric 421A/5998 za duzo wieksza cene

Tung-Sol 6520 - keno oczko na dol od 5998, trudna do dostania

Tung-Sol 6080 - mniej wicej ta sama liga co mullard, moze bardziej przestrzenny dzwiek

Bendix 6080WB - nie do zdarcia, grafitowe elektrody. Mocny dzwiek, cieply,nie tak przestrzenny jak 5998, toche trzeba do niego przywyknac. Moze to kwestia grafitu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.