Skocz do zawartości
IGNORED

Który z tych modeli TV wybrać ? Samsung czy LG ?

Micke 13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem kupić rodzicom jakiś telewizor 40-42 cali, wystarczy chyba HD Ready, nie mamy odtwarzacza Blue-ray. Sprzęt chciałem kupić u siebie w hipermarkecie Tesco jako że mam bony i zniżkę 10%. Z marek polecanych w internecie wytypowałem Samsunga i LG, poza tym chciałbym się zmieścić w 2,5tys zł, a np. Sony czy Philipsy są mniejsze i znacznie droższe. Mam tam do wyboru takie modele:

Samsung PS42B430 – 2,2tys

Samsung PS42A410C1 – 2,2tys

LG 42PG100R – 2tys

LG 42PQ2000 – 2tys

Samsung LE40B530P7W – 2,5tys (mniejszy i najdroższy)

Czy koledzy obeznani lepiej w temacie mogliby podpowiedzieć prawidłowy wybór ? Ja siedzę w stereo, na telewizorach, tym bardziej tych nowych kompletnie się nie znam :]

I love the sound of crashing guitars

od tych modeli LG/Samsunga chyba bardziej opłaca się wziąść Panasonica P42x10y (~2100), za ~2,5 tys. jest też full hd 42S10

chyba że wolisz LCD (nie będzie ryzyka powidoków, ale kosztem jakości obrazu)

Czy czasami "powidok" tutaj (czytaj wyżej) nie jest mylony z utrwalenie obrazu na stałe?

@Micke 13 - trzeba troszkę więcej danych (skąd sygnał, oświetlenie pokoju itp), gdyż i PDP i LCD są ciągle w "zaawansowanej fazie beta" (czytaj = wiecznie czegoś im brakuje....).

hojlo1, 6 Gru 2009, 17:26

>Czy czasami "powidok" tutaj (czytaj wyżej) nie jest mylony z utrwalenie obrazu na stałe?

>

>@Micke 13 - trzeba troszkę więcej danych (skąd sygnał, oświetlenie pokoju itp), gdyż i PDP i LCD są

>ciągle w "zaawansowanej fazie beta" (czytaj = wiecznie czegoś im brakuje....).

Czyli telewizory crt też były w fazie beta gdyż ciągle były rozwijane. a dalej idąc to prawie wszystko jest w fazie beta.... ;)

Kolega poleca plazę, czyli brałbym plazmę, ponoć jest lepsza do zwykłej telewizji. A telewizor będzie służył właśnie do oglądania TV z anteny naziemnej i filmów DVD. Chciałbym kupić coś z Tesco bo z bonami i zniżką będę miał 700zł taniej, czyli za telewizor 2tys zł zapłacę 1,3tys :)

Pokój ok., 20m2, odległość oglądania ok. 3m, na oknach są rolety tak więc naświetlenie można dostosować bezproblemowo.

Też nie wiem czy porywać się na FullHD, ponoć są o 600zł droższe od zwykłych HD Ready. Chciałbym kupić telewizorek jak najtaniej wiadomo, jeszcze przy okazji napiszę że nawet te 1300 zł będę brał na raty (w Tesco mam 0%) :]

Micke 13 tak na dobrą sprawę to do ceny 2500 zł telewizor 40-42 cale nie będzie rewelacją. Na full hd też bym się nie podpalał bo do przekątnej 40 cali między ful hd a hd ready różnic w obrazie nie zobaczysz. ;)

Dlatego właśnie napisałem że HD Ready mi wystarczy. Nie planuję kupna odtwarzacza blue ray, ani najnowszej konsoli do gier, też mam za wolny internet by ściągać filmy w jakości HD po 20GB. Dlatego tak myślę ważniejsze, by ekran było prostu jak największy za tą cenę i obraz jak najlepszy w średniej jakości z programów telewizyjnych i płyt DVD.

...i kolega ma rację polecając w tanim segmencie plazmę.

(jeżeli np. oświetlenie pokoju nie jest zbyt intensywne)

Weź pod uwagę model także z głowica cyfrową (LG 100R ma tylko wejście analogowe dla anteny....innych nie pamiętam).

Micke 13, 6 Gru 2009, 19:19

>Kolega poleca plazę, czyli brałbym plazmę, ponoć jest lepsza do zwykłej telewizji. A telewizor

>będzie służył właśnie do oglądania TV z anteny naziemnej i filmów DVD. Chciałbym kupić coś z Tesco

>bo z bonami i zniżką będę miał 700zł taniej, czyli za telewizor 2tys zł zapłacę 1,3tys :)

>Pokój ok., 20m2, odległość oglądania ok. 3m, na oknach są rolety tak więc naświetlenie można

>dostosować bezproblemowo.

>Też nie wiem czy porywać się na FullHD, ponoć są o 600zł droższe od zwykłych HD Ready. Chciałbym

>kupić telewizorek jak najtaniej wiadomo, jeszcze przy okazji napiszę że nawet te 1300 zł będę brał

>na raty (w Tesco mam 0%) :]

za 2 tys. kupisz tv max 42', taka wielkość do sygnału SD będzie ok... full hd sobie po prostu odpuść, przy odległości 2,5m różnica jest minimalna u mnie na 46', natomiast przy 1,8-2m już ładnie widać różnicę...

tv hd ready i tak ładnie odtworzy sygnał full hd po przeskalowaniu w dół

"Na full hd też bym się nie podpalał bo do przekątnej 40 cali między ful hd a hd ready różnic w obrazie nie zobaczysz. ;)"

TOTALNA BZDURA rozpowszechniania przez ludzi którzy nie widzieli na własne oczy a piszą z dupy. Mam cyfrę i kilka kanałów nadawanych równocześnie w full hd jak i w "standardowej" rozdzielczości. Różnica na sony 40W5720 z 3m jest widoczna wyraźnie. Najlepiej widać to na meczach w eurosport hd gdzie w full hd widać każde źdźbło trawy i człowiek czuje się jakby oglądał mecz na żywca a równocześnie nadawany kanał bez full hd jest jak analog z naziemnej.

Fruttis, 6 Gru 2009, 22:00.

Czytam wątek i sie nie odzywalem .

Mozna wiedziec jakie kanały sa nadawane w FUL HD i gdzie?/ czyli na jakiej pltformie cyfrowej?

troszkę mniej chamstwa może ...

koledzy pisali wyżej o telewizorach hd, a Ty piszesz o sygnale hd, i tu masz rację - sygnał i odbiór tego samego filmu na canal+film HD jest ładniejszy niż na canal+film, ale on jest ładniejszy tak samo na telewizorze fullHD jak i na telewizorze HDready, więc weź pod uwagę to , że koledzy mieli na myśli iż telewizor HD ready tak samo dobrze sobie radzi z sygnałem HD i różnica nie jest specjalnie zauważalna szczególnie z większej odległości.

gregorjan, 6 Gru 2009, 22:20

jeżeli odpowiedz byla na moj post ,to ja nie widze w moim poscie nic chamskiego .Jeżeli od pól roku nic sie nie zmienilo na laepsze na Polskim rynku Sateletarnym to .nie ma w Polsce kanalu nadajacego w formacie Ful Hd .

Ot. Po prostu zadalem pytanie -Nie jestem omnibusem .i moge czegos nie wiedziec .

No ok., kupię FullHD tylko jeśli nie będę musiał przepłacić. Telewizji cyfrowej nie mam i nie planuję jej kupić, tak więc interesuje mnie tylko obraz ze standardowego TV, ewentualnie tego które ma zastąpić telewizję naziemną, ale to chyba nie będzie sygnał w HD. Wiem ze na pewno nowy telewizor musi mieć odbiornik mpeg-4.

-> hojlo1

Można coś więcej o tej głowicy cyfrowej ? Co to takie i do czego służy ? ;P

Głowica DVB-T MPEG4 (już opisałeś) - taki standard TV naziemna przyjmie.

Coś w dziwnym kierunku idziesz, szukasz TV do SD a wybierasz TV FULL HD , gdzie jest więcej kłopotów, by otrzymać dobrą jakość obrazu SD (w porównaniu z TV HD READY)? ;))))

Ok., to już w ogóle rezygnuję z FullHD, czyli jeden Samsung i LG (ten bez głowicy) odpadają. Więc z tych modeli które wymieniłem zostają:

Samsung PS42B430

Samsung PS42A410C1

LG 42PQ2000

Test tego LG znalazłem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie mogę znaleźć podobnego testu Samsunga. W ogóle jest jakaś wiarygodna strona w necie z rankingiem polecanych telewizorów ? Coś na kształt testów podzespołów komputerowych ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo uczciwy test tego LG (link powyżej). :))))

Zgadza się co do "szyby" (odbijającej światło, jeżeli świeci na ekran).

Dodam tylko ze jeżeli ten LG ma w miarę stary bios, to prostą kombinacją 2 przycisków można odblokować odtwarzanie "Divx itp." z polskimi (małymi) napisami.

Ps.

Tak jak opisane w teście - raczej wszystkie tanie PDP grają dość podobnie.

Micke 13,

samsunga 430 mam okazję widywać w praktyce, jako że świeci u mojej siostry.

Obraz generalnie sporo lepszy od mojego (starszego modelu) C91 pod względem czerni i kontrastu.

Natomiast ja na swoim szajsungu oglądam właśnie cyfrę i obraz bardzo sobie chwalę pod względem naturalności i kolorów. Wg mnie do cyfry naprawdę nic więcej nie trzeba. Różnice pomiędzy HD a zwykłymi stacjami są b. wyraźne. Ograniczenia w czerni wychodzą przy zaciemnieniu pomieszczenia, więc nie są przy takim normalnym oglądaniu bolączką.

pzdr

Fruttis, 6 Gru 2009, 22:00

>"Na full hd też bym się nie podpalał bo do przekątnej 40 cali między ful hd a hd ready różnic w

>obrazie nie zobaczysz. ;)"

>

>TOTALNA BZDURA rozpowszechniania przez ludzi którzy nie widzieli na własne oczy a piszą z dupy. Mam

>cyfrę i kilka kanałów nadawanych równocześnie w full hd jak i w "standardowej" rozdzielczości.

>Różnica na sony 40W5720 z 3m jest widoczna wyraźnie. Najlepiej widać to na meczach w eurosport hd

>gdzie w full hd widać każde źdźbło trawy i człowiek czuje się jakby oglądał mecz na żywca a

>równocześnie nadawany kanał bez full hd jest jak analog z naziemnej.

Fruttis naucz się czytać z kontekstu a potem strzelaj z dupy.... Podłącz pod telewizor hd ready i full hd ten sam sygnał przykładowo BR i z odległości 2m różnicy nie zobaczysz. A różnicę w sygnale o której ty piszesz to każdy zobaczy nie tylko na twoim super wypasionym sony 40W5720 ale i na Rubinie. ;) Bo widzisz ja na swoim Pioneer PDP 4280XD też ją widzą. :))

Dziękuję za opinie. Chyba wezmę tego LG 42PQ2000, jest tańszy o 200zł od Samsunga i do użytku domowego i filmów DVD z taniego odtwarzacza powinien wystarczyć.

Może opłaca sie promocji szukać. :)))

Nie mam już gazetki reklamowej, ale w którejś sieci 42' Samsung 430 (opisywany wyżej) w promocji był za 1800zł (poniżej 1800).

Czy ja wiem czy taka promocja, ja bym go miał za 1400zł w Tesco. No chyba że bony wydam na żarcie na cały miesiąc i za gotówkę wypłaty kupię gdzie indziej ;P Dziś jeszcze pospisuję inne telewizorki co tam mają, wiem że jeszcze jakieś Thompson jest, ale inne to już powyżej 2,5 tys :]

Dziękuję wszystkim za porady, kupiłem tą plazmę LG 42PQ2000.

Obraz z anteny TV jest oczywiście nienajlepszy, z taniego DVD również mógłby być bardziej ostry, najlepszy jak na razie udało mi się uzyskać z komputera z karty graf GF8800. Z tym że podłączyłem ją zwykłym kablem RGB, chyba po podłączeniu kablem hdmi powinno być lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.