Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ Model 6100 proszę o opinie

paweljazz

Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam się wszystkim miłośnikom oraz znawcom techniki analogowej.

Jest to mój pierwszy post, tak więc prosiłbym o wyrozumiałość jeśli popełnię jakieś błędy merytoryczne lub jakieś inne gafy.

Od ponad pół roku jestem posiadaczem gramofonu jak w tytule w związku z tym mam kilka pytań.

1. Ściągnąłem instrukcję z "vinylengine" jednak nie ma w niej nic napisane jaka jest masa ramienia tego gramofonu. Czy jest jakiś sposób policzenia tej masy mając podaną długość efektywną oraz przesięg.

2. Zdaję sobie sprawę że nie jest to szczyt techniki analogowej, jednak biorąc pod uwagę cenę (100zł) i stan gramofonu w jakim go kupiłem myślę że była to okazja. Jedyną moją inwestycją było kupno nowego paska za 7GBP na eBay. Gramofon jest naprawdę w bardzo dobrym stanie można powiedzieć że brak śladów użytkowania i po wymianie paska kręci stabilnie. Pytanie moje dotyczy ogólnie tego modelu : Jak on się ma do współczesnych Pro-Jectów i jeśli można go w ogóle porównać to do którego modelu. Zastanawiam się nad nową wkładką i mam na myśli tutaj AT440MLA lub Denon103 czy nie będzie to przerost formy nad treścią. Celowo pomijam tutaj sprawę przedwzmacniacza ponieważ obecny Phono Box II jest sprawą przejściową czekam w tej chwili na CA640P, ale musi on przyjechać z UK.

Bardzo proszę o opinie w tej sprawie o może jakieś inne spostrzeżenia np. dotyczące ramienia czy można (warto) wymienić je na inne trochę bardziej zaawansowane jeśli tak to jakiego szukać.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i z góry dziękuje za ewentualne porady.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witaj Paweł,

Zanim ktokolwiek Ci odpowie, ja Ci spróbuję napisać jakie opinie dostaniesz, bo poziom umysłowy piszacych aktualnie forumowiczów znam dość dobrze.

1) Twój Marantz jest lepszy od KAŻDEGO Pro-Jecta, bo każdy stary gramofon jest lepszy od jakiegokolwiek nowego. To jest myślenie typowe dla forumowiczów którzy nigdy nowego gramofonu nie mieli i mieć nie będą, stąd biorą się u nich "wąskie horyzonty" i "klapki na oczach",

2)wkładki które "masz na myśli" są dobre, bo aktualnie udzielający się forumowicze znają tylko te dwa modele, hahaha. I co najważniejsze je mają, a nikomu nie wolno mieć lepszych wkładek niż te dwie właśnie. One sa najlepsze, dlatego że ONI JE MAJĄ,

3) pre gramofonowe które aktualnie masz i to co zamierzasz zakupić są bee!, bo jedynie słuszne jest teraz pre forumowe ("made by ahaja"). Inne pre nie istnieją.

Jedyna sensowna rada to poczytać dłużej i uważnie różne wątki z zakładki analog, podumać nad tym co kto słyszał, ma i wie, i udać się (napisać) do kogoś takiego po poradę na "priva" (PW).

Pozdro,

Yul

Yul, 7 Gru 2009, 16:07

>1) Twój Marantz jest lepszy od KAŻDEGO Pro-Jecta, bo każdy stary gramofon jest lepszy od

>jakiegokolwiek nowego.

:))) No pewnie nie, ale na pewno jest ładniejszy :)

A co do wkładki to polecam AT120 bo:

- ja wlaśnie takową posiadam

- podczas kupowania mogłem wybrać spośród AT440ML i właśnie AT120 ja osobiście nie usłyszałem rewolucyjnej różnicy, coś bardziej na zasadzie sugesti, koszt AT120 360 zl AT 440 660zl. Jak dla mnie nie warto. Gramofon mam z podobnej półki (Rotel 3000) Pre Pro-Jecta PB SE.

Słucha się tego dobrze, kasę wydaję na płyty

pozdrawiam

gg

Miałem na uwadze że mogę otrzymać odpowiedź jakiej udzielił mi kolega Yul przeczytałem wiele wątków na tym forum i rzeczywiście masz kolego Yul rację też zauważyłem tendencję do promowania starszych a czasem nawet mocno leciwych gramofonów czasami bywa tak że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma . Jeszcze raz powtarzam kupiłem ten gramofon całkiem przypadkiem pomyślałem że 100PLN to nie aż tak wiele a z młodych lat zostało ze dwieście analogów więc dlaczego nie spróbować. Po przywiezieniu go do domu i wgłębieniu się w temat okazało się że to dość prosty gramofon ale jakoś gra w związku z tym padło moje pytanie dotyczące zamiany go na ewentualnie na coś lepszego niekoniecznie Pro-Jecta. Odnośnie wkładki to obecnie gram na AT13eaV jedynym mankamentem jest igła (zamiennik a nie oryginał) . W komplecie z gramofonem jest wkładka opisana jako Marantz1000 ale igła do wymiany na moje oko jest to Empire ale nie wiem czy 2000 czy 4000 ponieważ one wyglądają tak samo może kupić igłę do empire tylko którą może któryś z fachowców mi doradzi.

Jeśli chodzi o wygląd to kolega nighttrain69 ma rację naprawdę wygląda jak na swoje lata zacnie tylko nie wiem w jaki sposób oprócz lakierowania nadać trochę połysku tej okleinie.

No i jeszcze jedna sprawa może koś wie jak określić (obliczyć) tę nieszczęsną masę efektywną ramienia .

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Denona DL103 mam, nie polecam.

AT 440 nie mam ale wyższe modele mam i polecam, ale chyba nie do tego TT.

Masy ramienia się nie liczy tylko waży. Zdejmij przeciwwagę (całkiem) i wkładkę, połóż headshell na wadze, wynik będzie (mniej więcej) odpowiadał masie zastępczej ramienia. Na tej podstawie możesz dobrać podatność wkładki. Headshell masz wymienny więc jeśli się zdecydujesz na twardszą wkładkę to nic nie stoi na przeszkodzie żeby wymienić na cięższy.

Poszukaj jeszcze opinii nt Goldringa 1042.

Ten gramofon wygląda na bardzo fajną maszynę, jedyny problem jaki się może pojawić to brak regulacji VTA, warto na to zwrócić uwagę podczas dobierania wkładki. Może być niższa niż oryginalna, jeśli będzie wyższa to może być kłopot.

Dziękuję vasa za wyczerpujące wyjaśnienie dotyczące masy efektywnej.

Całkowicie się z Tobą zgadzam gramofon na początek powrotu do Vinyla niezły jednak od samego początku brakowało mi w nim VTA ponieważ w jedną stronę można sobie jakoś poradzić zmieniając matę gorzej w drugą. Dlatego też moje pytanie dotyczące ewentualnej zmiany ramienia. A może jeszcze ktoś coś wie na temat wkładki Empire którą zastałem w tym gramofonie oznaczoną jako Marantz1000

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jak rozpoznać która wkładka jest moja z wyglądu one wszystkie są takie jak ta w marantzu

Ukryta Zawartość

vasa

Zdjąłem headshell jest on dosyć solidny ważyłem go kilka razy 14,25g plus minus 0,01g Czy to nie jest za dużo? Może tyle być? Czy przypadkiem mam walniętą wagę?

VTA - zobacz czy z boku podstawy ramienia nie ma małej śrubki - często w ten sposób to rozwiązywano. Może też być taka śrubka wewnątrz gramofonu - ustala pozycję wysokości ramienia.

K

Ps. Jeśli masz specyfikację wkładki to postaraj się poszukac podobnej. Wtedy raczej nie robiono wkładek sztywnych, tak więc ramiona do super ciężkich nie należały.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ahaja

śrubka jest z tyłu podstawy ramienia, ale służy ona w/g mnie do unieruchomienia tulei w której jest małe łożysko osi obrotu ramienia. Też mi się wydawało że to VTA ale jak ją odkręciłem i zacząłem kombinować z wysokością bo troszeczkę się podnosiło to nie mogłem jej zakręcić i efekcie końcowym tulejka mi się obróciła i było dużo żmudnej roboty żeby ją nastawić jak była. Odnośnie wkładki to nie mam żadnej specyfikacji jest napisane marantz1000 i wygląda tak jak te w linku wyżej.

Yul, 7 Gru 2009, 16:07

"...

pre gramofonowe które aktualnie masz i to co zamierzasz zakupić są bee!, bo jedynie słuszne jest

>teraz pre forumowe ("made by ahaja"). Inne pre nie istnieją.

..."

Ponieważ interesowały mnie przedwzmacniacze, czytałem kilka wpisów o nich i również zauważyłem, że na forum istnieje tylko jeden przedwzmacniacz. Niezależnie zatem o co kto pyta (o jaki przedwzmacniacz), to w jakimś momencie zawsze pojawia się wpis, że najlepszy i niedościgniony wzorzec przedwzmacniacza to ww. phono stage.

vasa

tak też zrobiłem ramię spadło na wagę jak kamień wyszło 32g plus minus 0,1 i jak to interpretować ?

Gość vasa

(Konto usunięte)

Że masz bardzo ciężkie ramię. Być może ktoś też zmienił headshell na cięższy.

Odwołuję to co napisałem wcześniej, to ramię może dobrze zagrać z Denonem DL103.

Ale też AT OC9 powinna się nadać.

Swoją drogą takie ciężkie ramionka to do dobrych wkładek sie nadają :)

Jeszcze raz dziękuję vasa za zainteresowanie headshell nie jest podmieniony wszystko tak jak na oryginalnych zdjęciach i tak jak w instrukcji (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Niestety nie mam możliwości wklejenia zdjęć aparat został w innym mieszkaniu i mam po niego troszkę daleko bo to jakies 550km

Ukryta Zawartość

vasa

>Swoją drogą takie ciężkie ramionka to do dobrych wkładek sie nadają :)

Dzięki za dobre słowo na początek

Pozdrawiam

>nie wiem w jaki sposób oprócz lakierowania nadać trochę połysku tej okleinie.

JEŻELI nie chcesz się "narobić" to zabezpieczasz papierową taśmą elementy metalowe (podstawa ramienia, maskownica wajchy opuszczania itp) trochę jest z tym dziubdziania talerz zdejmujesz pokrywę też i można to spokojnie polakierować 3 razy a pomiędzy przeszlifować drobnym papierem ściernym. Ja tak bardzo ładnie odnowiłem podstawę Adama.

Teraz jednak przymierzam sie do totalnej "demolki" bo zamierzam jednak odkręcić ramię, maskownicę, ponieważ musze pozbyć się starej warstwy lakieru. A tego już nie zrobię dokładnie stosując metodę "papierową"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem na myśli jakieś sprawdzone środki do nabłyszczania forniru ponieważ w moim gramofonie jest on naturalny, jeśli chodzi o lakierowanie to wiem że musiałbym go rozebrać i kilka razy lakierować, jednak znając swoje zdolności manualne i brak cierpliwości to efekt mógłby być trochę gorszy jak opłakany spróbuję pogadać ze znajomym lakiernikiem. Ale jakby ktoś znał sprawdzony środek do nabłyszczania forniru to proszę o znak sygnał.

Pozdrawiam

paweljazz, 11 Gru 2009, 09:42

W marketach budowlanych można kupić wosk (w różnych odcieniach) do drewna. Ja tym odnawiałem starego Duala i wyszło super. Musisz tylko wcześniej go wyczyścić.

O właśnie to taki jak na zdjęciu które wkleił Frank ja niestety nie mogę wkleić zdjęcia z wyżej podanych powodów.

>paweljazz

Hej, zdecydowałeś się już na jakąś wkładkę?

Jeszcze nie mam jakiejś konkretnego typu w tej chwili gram na AT13eaV dokupię oryginalną igłę do EMPIRE która była nim zamontowana. Zastanawiam się nad Denonem103 (ale na pewno nie kupie go w Polsce ponieważ polscy dystrybutorzy mają dziwne podejście do klienta reagują tylko na podwyżki kursów walut a jak waluty tanieją to cisza) jeżeli macie jakieś inne sugestie odnośnie wkładki to proszę bardzo przynajmniej nie będę poruszał się po omacku.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.