Skocz do zawartości
IGNORED

rotel ra-820bx3

sianes

Rekomendowane odpowiedzi

witam! kupilem wzmacniacz rotel ra-820bx3 i mam male pytanie dla znawcow tematu, posiadaczy. otoz jestem bardzo zadwolony jak dla mnie dzwiek bajeczny mialem przed nim CA azur 540 z 2004 roku i ten dziadek zamiata Cambridga w przedbiegach.lecz jest jedno ale... gdy nic nie gra z glosnikow wysokotonowych slychac szum dosyc slyszalny do tej pory zawsze cos tam bylo lecz nie az tak. dodam ze bias wyregulowany zgodnie z instrukcja. czy to wada jakiegos elementu czy ten wzmak tak ma. czy mozna jakos to poprawic . prosze o informacje i z gory dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/60107-rotel-ra-820bx3/

cześć

nie wiem czy to odpowiednie miejsce dla twojego postu. Szybciej uzyskasz odpowiedź w klubie rotela:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam tego Rotela i oprócz jego znanych osobliwości typu nagrzewanie się i "puknięcie" w głośnikach przy włączaniu nie doświadczyłem nigdy szumu który opisujesz. Zaskoczyłeś mnie natomiast pisząc że "wyregulowałeś BIAS zgodnie z instrukcją"- czytam instrukcje jeszcze raz, ale nic tam o tego typu regulacji nie jest napisane. Nie czuję się ekspertem dlatego pytam czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy? Wydawało mi się że Bias reguluję się jedynie w wzmacniaczach lampowych i magnetofonach. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60107-rotel-ra-820bx3/#findComment-1520537

witam ponownie nawet w starszym rotelu 820 ktorego kiedys mialem szumu nie bylo, oprocz niego gra naprawde pieknie. wiec czy ten szum moze byc spowodowany strata parametrow ktoregos elementu wzmacniacza (kondy, rezystory)? ponizej zamieszczam instrukcje regulacji biasu wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60107-rotel-ra-820bx3/#findComment-1520953

REGULACJA BIASu ROTEL:

1. WYGRZEJ WZMACNAICZ PRZEZ OKOLO 10min

2. podlaczasz miernik DC (mV) pod piny zaznaczone na zdjeciu(tp4,tp2) (czerwony) po lewej stornie te dwa i krecac potencjometrem zaznaczonym na czerwono (ten polaczony z nimi na zdjeciu vr602) ustawiasz prad 2,5mV

3. podlaczasz miernik DC (mV) pod piny zaznaczone na zdjeciu(tp3,tp1) (czerwony) po prawej stornie te dwa i krecac potencjometrem zaznaczonym na czerwono (ten polaczony z nimi na zdjeciu vr601) ustawiasz prad 2,5mV

4. teraz pod piny zaznaczone na niebiesko (1,e1) podlaczasz miernik DC (mV) i krecisz potencjometrem oznaczonym na niebiesko (vr603) tak aby bylo 0mV

5. teraz pod piny zaznaczone na niebiesko (2,e2) podlaczasz miernik DC (mV) i krecisz potencjometrem oznaczonym na niebiesko (vr604) tak aby bylo 0mV

6. finito

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60107-rotel-ra-820bx3/#findComment-1522523
  • 4 tygodnie później...

sianes, 13 Gru 2009, 12:32

>REGULACJA...

Dzieki serdeczne, moj 820bx3 troche brumi, na glosnikach slychac tez tylko z metra noca albo, jak prawie przyloze ucho za dnia-wiec nie problem, ale na sluchawkach jest to zbyt wyrazne w momentach ciszy, jesli na plycie nie ma w tle szumow wlasnych nagrania. Nie ma przez to czarnego tla dla muzyki. Kupie miernik i sprobuje z biasem - moze pomoze.

U mnie to brumienie jest niezalezne od glosnosci prawie, rosnie troche dopiero po 12, wyraznie na maxie, ale tak glosno nigdy nie slucham - 9-11 to max. W sumie to mi nie przeszkadza. Wazne, ze fajnie gra za bardzo smieszne pieniadze, juz prawie cwierc wieku i mam nadzieje ze jeszcze troche pogra.

https://www.audiostereo.pl/topic/60107-rotel-ra-820bx3/#findComment-1546339
  • 1 rok później...

Mi tam nic nie brumi w tym Rotelu.

Własnie puszczam go na sprzedaż, bo już go nie używam, niech komuś posłuży...

Spokojnie - to nie ogłoszenie, nie mieszkam w PL, tylko odbiór osobisty, więc byście mieli za daleko... :)

Fajny sprzęt, taki "angielski" dźwięk za w sumie śmieszne pieniądze.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/60107-rotel-ra-820bx3/#findComment-2217220

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.