Skocz do zawartości
IGNORED

Separacja galwaniczana DAC-USB ADUM4160 - zakup grupowy

JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na rynku pojawił się układ separacji galwanicznej dla szyny USB,

układ firmy AnalogDevices ADUM4160.

Chciałbym go wypróbować (odseparować DAC od PC) lecz zakup pojedynczej sztuki

jest dość nieopłacalny.

Z ALFINE otrzymałem ofertę na 14$+Vat przy pojedynczej sztuce.

Teraz czeka na ofertę od dużego dystrybutora i liczę na znacznie

lepszą cenę ale pewnie trzeba będzie kupić całą szynę.

Myślę że w poniedziałek dostanę ofertę.

Czy są jacyś zainteresowani wspólnym zakupem?

Pozdrawiam

JarekC

Drogo tobie policzyli za sztuke, w weekend bede widzial sie ze znajomym ktory prowadzi Alfine i musze sie spytac dlaczego tak drogo, ja jak kupuje u nich pojedyncze kosci to obowiazuja mnie te ceny co sa na stronce jesli zamawiam wiecej to dostaje jeszcze jakis rabacik.

Mieszkam niedaleko Alfine-u to zawsze kupuje osobiscie, moze dlatego daja mi takie ceny a nie inne ;-)

Gdzies tez mam projekt plyteczki pod ten uklad umozliwiajacy podlaczenie zewnetrzenego zasilania aby nie szly smieci z USB.

Krawiec

Znalazlem schemacik plytki, ale mam syfu w PC-ie ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam

Otrzymałem dzisiaj ofertę na ADUM4160

Cena 4.50Euro+Vat22% czyli 5.49Euro * 4.20zł =23,06zł brutto

Minimalny zakup 20 szt.

Niestety wysokie są koszty przesyłki 85zł niezależnie od wielkości zamówienia.

Czyli przy zakupie 20 szt mamy dodatkowo 4.25 na każdy scalak + koszt wysyłki

ode mnie.

Pozdrawiam

JarekC

fajnie by bylo jak by na takiej plytce znalazla sie jeszcze przetwornica DC/DC ale z izolacja galwaniczna zeby uklad sie zasilal ze strony pierwotnej - nie byl by potrzebny wtedy dodatkowy zasilacz ...

Proponuję wykorzystać jakąś gotową hybrydową przetwornicę, a cały układ jest tak mały że śmiało mozna zaprojektowac druk pod przejściówkę USB ze strony USB A. Póki co ja go zasilam z części cyfrowej DAC.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Dokładnie. Na płytce może być szczątkowa filtracja i osadzenie naprzeciwko USB a/b. A jeśli ktoś ma wątpliwości co do zakłóceń (:D), to zawsze może sobie założyć na kabel ferryt. Układ jest tak skomplikowany, że płytka mogłaby powstać raczej tylko przy jakiejś innej okazji:))

Trochę sensu poproszę.

JarekC ~ zwroc uwage ze do takiego izolatora USB przydala by sie przetworniczka tak z 3W i o wysokiej efektywnosci tak zeby mozna bylo pociagnac z niej te 400mA np do zasilania jakiegos bardziej wymagajacego urzadzonka ... to pierwsza sprawa, druga to od jakiegos czasu sam sobie skladam przetwornice DC/DC bo mam niespecjalne doswiadczenia z tymi prostymi gotowymi :( strasznie kichowate napiecie z nich wychodzi :( do audio raczej nie polecam ... no chyba ze to porzadne moduliki TRACO, TI albo Murata ale te z kolei sa drogie :(

Kolejny problem, to zeby podlaczyc do USB przetworniczke 3W albo wiecej i na jej wejsciu i wyjsciu pojemnosc przynajmniej 47µF to trzeba zastosowac specjalny tak zwany hot-swap controller, bo inaczej czesto taki uklad bedzie przeciazac port pradem startowam przy podlaczeniu :( dobre doswiadzczenia mam np z LTC4210 (generalnie w sprawach zasilania preferuje Lineara). Wdlug normy USB 'host' powinien miec wyjsciowa pojemnosc minimum 120µF a 'device' nie moze miec wiekszej niz 10µF na wejsciu - jezeli jest wiecej to trzeba stosowac hot-swap controller i ograniczyc prad do 500mA ...

no i w taki sposob uklad staje sie coraz bardziej skomplikowany :( ale byl by to wtedy naprawde profi izolator USB spelniajace normy :)

>ChUmI

Przyznam że tematyka przetwornic jest mi obca.

ADUM4160 chciałem kupić do przyszłych testów przetwornika USB-DAC,

nad samym zasilaniem jeszcze nie myślałem.

Planuję konstrukcję przetwornika z wykorzystaniem TAS1020B pracującego w trybie

"Asynchronous" a nie "Adptive" jak większość przetworników.

Zdaję sobie sprawę, że jest to dość karkołomne zadanie.

Aktualnie tylko Gordon Rankin z Wavelength Audio i Centrance dopracowały taki tryb pracy.

Przewróciłem już internet do góry nogami i sciągnąłem wszystkie możliwe

informacje na ten temat.

Mam już próbki TAS1020B i aktualnie projektuję system uruchomieniowy do niego.

Oryginalny Evaluation Board jest niedostępny.

Jak będzie jakiś widoczny postęp prac na tym przetwornikiem to założę nowy wątek.

Będę pewnie potrzebował pomocy przy części analogowej, gdyż moją specjalizacją

jest cyfrówka.

A wracając do tematu to na razie nie widzę wielu chętnych na ADUM więc

zakup pewnie nie dojdzie do skutku.

za chwilę

Pozdrawiam

JarekC

ChUmI, układ ma MINIMALNE zapotrzebowanie na energię; napięcie z przetwornicy można b. łatwo przefiltrować, a ADUM ma wewnetrzny stabilizator. Prąd startowy 1W przetwornicy nie przeciąży USB, dodatkowo zawsze można dać w zasilaniu rezystor stratny ponieważ zapas prądu jest b. duży. Praktycznie każdy DAC oprócz "wynalazków" ma własne zasilanie, tak wiec jest ono niespecjalnie potrzebne do wykorzystania dalej, mało tego, jest to niewskazane. Do tego celu np. Aimtec za niecałe 2 EUR naprawdę będzie co najmniej wystarczający. Fraulein zu alles nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem.

Trochę sensu poproszę.

gagacek ~ masz racje, jak ktos nie potrzebuje ciagnac z USB wiecej pradu to mala przetwornica 1W w zupelnosci wystarczy ... ale ... kiedys bylo popularne zasilanie PCM2702 msfalcon'a taka przetwornica z TI - mozna znalezc pare przykladow na poczatku watku o tym projekcie - taka konfiguracja juz wywalala niektore porty USB w niektorych kompach - tez mozna byly przeczytac takie wpisy samemu mi sie tak czsem dzialo na laptopie DELL Latitude chyba serii 600 ... ale jak pisze to samego USB zdecydowanie wystarczy prosty uklad i 1W przetworniczka.

ChUmI, ja właśnie miałem taka wersję PCM2702:)) Też i z tej przyczyny znam temat dogłębnie;)

Trochę sensu poproszę.

gagacek - no wlasnie ;) dlatego moj nowy DAC na PCM2706 z przetwornica +/- 12V, konkretnymi pojemnosciami na zasilaniu i wyjsciem sluchawkowym ktore wysterowywuje wpelni nawet 600R nauszniki ma na pokladzie hot-swap controller :) pierwsza plytka juz poszla do zakladu a obecnie koncze liczenie wartosci elementow glownie do przetwornicy :) calos upchalem na plytce 6 x 2.5cm z czego polowe zajmuje wielkie gniazdo sluchawkowe :) jak skoncze symulowac przetwornice to wrzuce projekt na forum.

no bez jaj :) ale sa klawiszki do regulacji glosnosci wykorzystujace wewnetrzne funkcje PCMa :) Projekt z DS1802 czek jakos caly czas na boku ... nie moge sie za niego zabrac :(

• 7 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.