Skocz do zawartości
IGNORED

Skradziony napis „Arbeit macht frei”

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Nareszcie jakaś ciekawa dyskusja.

Wydaje mi się, że prawda leży gdzieś pośrodku, czyli całkiem gdzie indziej :-).

W słowie narodowosocjalistyczny kluczowy był jednak człon narodowo-. Hitler świetnie wyczuwał nastroje i był skłonny sporo dać za przechwycenie socjalnie nastawionej części elektoratu. Lepiej opisywałoby realia sformułowanie narodowo-korporacyjny, ale widać już wtedy rozumiano potęgę marketingu politycznego ;-).

Jestem Europejczykiem.

Ja nie dyskutuję o tym czy ruch narodowo-socjalistyczny był bardziej narodowy czy socjalistyczny.

Stwierdzam jedynie,że 1933r. bez dużych pieniędzy od przedsiębiorców NSDAP nie mogłaby wygrać wyborów.A ta frazeologia "socjalistyczna" w hasłach partii miała jedynie odciągnąć wyborców od komunistów.

Nowy2, 12 Sty 2010, 17:21

>wojciech iwaszczukiewicz, 12 Sty 2010, 16:39

>

>>Piotr

>>

>>Wiedzę historyczną masz bardzo wybiórczą.To właśnie wielki kapitał umożliwił dojście Hitlerowi do

>>władzy.To przemysłowcy i finansiści pomagali NSDAP licząc na powstrzymanie komunistów!

>

>To PRZEMYSŁOWCY i FINANSIŚCI pomagali NSDAP licząc na powstrzymanie komunistów!

>

>nigdy bym nie przypuszczal, ze forowicz wi do tak niecnych oskarzen posunie sie wzgledem starszych

>braci w wierze.

wojciech iwaszczukiewicz, 12 Sty 2010, 20:09

>Nowy2

>

>Uspokoję Cię.Chodzi o biznesmanów aryjskiego pochodzenia ( tacy też są).

wojciech iwaszczukiewicz, 12 Sty 2010, 23:15

>Ja nie dyskutuję o tym czy ruch narodowo-socjalistyczny był bardziej narodowy czy socjalistyczny.

>Stwierdzam jedynie,że 1933r. bez dużych pieniędzy od przedsiębiorców NSDAP nie mogłaby wygrać

>wyborów.A ta frazeologia "socjalistyczna" w hasłach partii miała jedynie odciągnąć wyborców od

>komunistów.

Czytam i jestem pelen uznania dla dokladnych wiadomosci, ktore posiada forowicz wi i dzieli sie nimi za friko. twierdzi, ze aryjscy biznesmeni i przedsiebiorcy, bo jak zapewnia wi "tacy tez sa", aby powstrzymac komunistow oraz od tychze odciagnac Niemcow lozyli duze pieniadze na NSDAP. dodatkowym atutem NSDAP miala byc uzyta frazeologia "socjalistyczna".

wrocmy zatem do starszych braci w wierze. przewazajaca czesc Niemcow nie tylko uwierzyla w gloszona frazeologie, poparla ja, a nawet liczyla na poprawienie swojego losu. byla jednak w Niemczech pewna czesc niearyjskiej finansjery i przedsiebiorcow, taka tez jest, ktora pomimo wrodzonej zdolnosci do wietrzenia swietnych interesow, nie weszla w to. nasuwa sie pytanie dlaczego?

Czy dlatego, ze nie tylko nie bali sie komunistow, ale nawet...

Czy dlatego nie lozyli pieniedzy na dojscie do wladzy NSDAP, bo wiedzieli ze bedzie Krysztalowa Noc i holokaust...

czy tym razem rowniez forowicz wi podzieli sie z nami swa wiedza?

Sorry, ale z bełkotu nowego nic nie zrozumiałem.

Jeżeli chodzi o faszyzm, Hitlera i wielki biznes to od razu przychodzi mi na myśl genialny film Luchino Viscontiego "Zmierzch bogów".

Jestem Europejczykiem.

Nowy2

Nie będę ułatwiać Ci zadania.Odsyłam do stosownej literatury przedmiotu.Ale to chyba beznadziejne zadanie bo i tak nic nie zmieni "jedynie słusznej" koncepcji.

Hitler odzyskał dla Niemiec to co straciły w 1918 roku w Wersalu bez jednego strzału - odbudował i zjednoczył kraj robiąc z niego sprawny i silny organizm. Zlikwidował 7-mio milionowe bezrobocie.

Wszystko to zrobił bez i wbrew światowej i żydowskiej finansjerze. Stał się silny i niezależny - wystarczający powód żeby go zniszczyć.

>pankracek, 14 Sty 2010, 09:14

>Wszystko to zrobił bez i wbrew światowej i żydowskiej finansjerze. Stał się silny i niezależny -

>wystarczający powód żeby go zniszczyć.

A jak to walczyła z nim światowa finansjera? Zaatakowała Niemcy w Gliwicach?

Jestem Europejczykiem.

>A jak to walczyła z nim światowa finansjera? Zaatakowała Niemcy w Gliwicach?

A jaki obraz III Rzeszy masz w glowie Jaro? To co wiemy o II WŚ i Hitlerze to indoktrynacja i propaganda. Historia II WŚ jest całkowicie zakłamana. Zresztą w Rosji czy w Anglii wiekszość istotnych dokumentów jest utajniona. Ot chociażby śmierć Himmlera - dokumenty utajnione do 2045 roku - nie zastanawia cię to? To tylko przykład. Historię pisali zwycięzcy.

A Trybunal Norymberski? Wymyslono nieznane wcześniej paragrafy i wg nich skazano pokonanych.

Złym w tej wojnie był nie Hitler a Stalin.

pancracek

Jaja sobie robisz czy to jakaś aberracja umysłowa?Nawet nie chce się polemizować.

Gdyby ten sprawny i kompetentny polityk ( czyli Hitler) zwyciężył to najpewniej nie byłoby pancracka na tym padole( co zresztą nie byłoby dużą stratą dla ludzkości!).

Jeszcze co do tej sprawności Hilera.To było do czasu.Po pierwsze gdyby nie wojna do gospodarka niemiecka zawaliłaby się już w 1940r.Po drugie to właśnie błędy polityczne i strategiczne wodza przyspieszyły klęskę Niemiec( na szczęście).

Po trzecie gdyby wygrał Hitler to nie byłoby już Polski i Polaków ( może zostawiłby trochę niewolników),wygrał Stalin i pomimo tych 50 lat komunizmu Polska ostała się.

Po czwarte chyba są jakieś granice wypisywania głupot na tym Forum?

pankracek

Słońca nie ma,zima,mróz a tobie czapeczka się podnosi?Od kiedy to Hitler nie był złym a tylko Stalin?Jeden wart drugiego.Obydwóch miejsce zaraz po urodzeniu było w piachu.Ocknij sie i nie twórz nowej historii.Może ty Niemiec?

pankracek

Słońca nie ma,zima,mróz a tobie czapeczka się podnosi?Od kiedy to Hitler nie był złym a tylko Stalin?Jeden wart drugiego.Obydwóch miejsce zaraz po urodzeniu było w piachu.Ocknij sie i nie twórz nowej historii.Może ty Niemiec?

W 1918 roku zwycieskie mocarstwa ustaliły, ze winne wojnie sa Niemcy. Czytajcie panowie historię ze zrozumieniem, - USTALIŁY, tak, USTALIŁY po czym obłożyly opłatami, splatami, reparacjami i tak dalej - zabraniajac wojska, przemysłu i tak dalej. Normalne, ci co wygrali złupili pokonanego i jeszcze jemu przypisali cala wine. Podobnie bylo i po kolejnej wojnie - zniszczono Niemcy przypisując im całą winę. A kto namówił Hitlera do wojny z Polską? jaka rolę odegrala Rosja, Francja i Anglia?

Niemcy potepiaja Hitlera? Widzialem wiele filmow dokumentalnych o wojnie w której występowali np. byli zołnierze Waffen-SS albo prominenci III Rzeszy (ci ktorzy dotrwali oczywiście). Nie słyszalem żeby którys z nich sie wstydził np. słuzby w SS. Byli z tego dumni, byli żołnierzami, czy sadzicie ze oni wszyscy sa głupi?

Mnie uczono w szkole, ze w szkołach SS kazano im dreczyć zwierzęta zeby byli twardzi i tym podobne glupoty. Dzis wiem, że SS to było najwspanialsze wojsko w historii militarnej, oparte na wierności i honorze. Walczace do końca, nawet gdy nie było zadnej nadziei.

Powiem jeszcze raz - historia II WŚ jest zakłamana bo pisali ja zwycięzcy ktorzy nie byli do końca fair. Wcale nie znaczy to że wybielam Hitlera czy popieram jego zbrodnie. Hitler skrewil wiele razy, moim zdaniem, sam do końca nie wiedział o co mu chodzi. Można to było inaczej rozegrać i uratowac Europę od upadku którego jestesmy swiadkami.

Wczoraj ogladałem dokument, bodajze "How Hitler lost the war" - wystepowal tam były żołnierz "obcej" dywizji SS, Holender. Na pytanie po co poszedł do SS mówił - "zeby walczyc o United Europe".

Jakies skojarzenia? Ja w kazdym razie się uśmiałem.

pankracek

Wiesz co,sprawdź te czapeczke bo może sie nie podnosi,tylko uciska za mocno.

To może napisz do Angeli...jakie masz zdanie,no i do Putina też.Wybiel ich i powiedz kto naprawde te obozy zagłady pozakładał...bo my tutaj ciemni jesteśmy i nie wiemy.Oni może też nie wiedzą.

Bardzo możliwe,że te obozy zakładali Andyjscy górale...pomagali im murzyni z N'butumi.Kuźwa gdzie ja żyje!

Wychodzi na to, ze całkiem fajny gość był z tego Hitlera - taki Adolf Odnowiciel. Szkoda tylko, że go te Żydy tak podstępnie sprowokowały.

Jestem Europejczykiem.

no szkoda, czarnuchy, zboczency i inna swołocz siedziala by cicho

A wiecie że w czasie IIWŚ NIKT nie brał jeńców? Wszyscy rozstrzeliwali jencow - Niemcy, Rosjanie. Anglicy, Amerykanie, Rosjanie.

No chyba że byla to cala armia, wtedy nie dało się ich rozstrzelac. Z wzietych do niewoli 92 tysiecy niemieckich żołnierzy pod Stalingradem po interwencjach Adenauera wrocilo do Niemiec w latach 50-tych 6 tysięcy.

pankracek

Pewny jesteś,że całych armii nie dało się rozstrzelać?Anglicy,Amerykanie też rozstrzeliwali?

Ja tam słyszałem,że anglicy nawracali na swoją wiarę i wcielali do swoich armii...Niemców,Rosjan no i murzynów.No i tych ostatnich mają teraz tak dużo u siebie.Hitler podobno im posyłał też.Żydów tylko nie oddawał.

>Hitler podobno im posyłał też.Żydów

>tylko nie oddawał.

Hitler chcial Żydow oddać Anglikom ale oni chcieli za kazdego Żyda kasę i Hitlera nie bylo stac

A gajerki mieli od Hugo Bossa, tak, tak, od tego samego...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Art. 256 kodeksu karnego: Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa (...) lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, (...) podlega grzywnie lub pozbawieniu wolności do lat 2

"Hitler odzyskał dla Niemiec to co straciły w 1918 roku w Wersalu bez jednego strzału - odbudował i zjednoczył kraj robiąc z niego sprawny i silny organizm. Zlikwidował 7-mio milionowe bezrobocie.

Wszystko to zrobił bez i wbrew światowej i żydowskiej finansjerze. Stał się silny i niezależny - wystarczający powód żeby go zniszczyć."

"A jaki obraz III Rzeszy masz w glowie Jaro? To co wiemy o II WŚ i Hitlerze to indoktrynacja i propaganda. Historia II WŚ jest całkowicie zakłamana. Zresztą w Rosji czy w Anglii wiekszość istotnych dokumentów jest utajniona. Ot chociażby śmierć Himmlera - dokumenty utajnione do 2045 roku - nie zastanawia cię to? To tylko przykład. Historię pisali zwycięzcy.

A Trybunal Norymberski? Wymyslono nieznane wcześniej paragrafy i wg nich skazano pokonanych.

Złym w tej wojnie był nie Hitler a Stalin."

"Powiem jeszcze raz - historia II WŚ jest zakłamana bo pisali ja zwycięzcy ktorzy nie byli do końca fair. Wcale nie znaczy to że wybielam Hitlera czy popieram jego zbrodnie. Hitler skrewil wiele razy, moim zdaniem, sam do końca nie wiedział o co mu chodzi. Można to było inaczej rozegrać i uratowac Europę od upadku którego jestesmy swiadkami.

Wczoraj ogladałem dokument, bodajze "How Hitler lost the war" - wystepowal tam były żołnierz "obcej" dywizji SS, Holender. Na pytanie po co poszedł do SS mówił - "zeby walczyc o United Europe".

Jakies skojarzenia? Ja w kazdym razie się uśmiałem."

Moderatorzy i Redaktorze czy mam jeszcze uzasadnić propagowanie faszyzmu w wklejonych wpisach.

Idiotyzm nie jest usprawiedliwieniem przed obowiązującym prawem

Art. 256 kodeksu karnego: Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa (...) lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, (...) podlega grzywnie lub pozbawieniu wolności do lat 2

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.