Skocz do zawartości
IGNORED

Polski hip hop / rap itp. - propozycje warte uwagi. :-)

Ricardozamora

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem o nich w metalowym wątku, ale chyba bardziej będzie pasowało tutaj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do wspomnianego wyżej Liroya, to pierwsza płyta miała niezłe jak na tamte czasy podkłady, ale teksty w większości żenujące. Dla mnie jego najlepszym dokonaniem jest płyta L, tam są i teksty i podkłady na poziomie.

w sumie jednak całego polskiego mainstreamowego hh kaliber44 zawsze najbardziej się pozytywnie wyróżlniał. nawet po latach dawali radę. choćby doskonały numer Abradaba "rap to nie zabawa już", który moim zdaniem jest mistrzostwem świata w połączeniu bangera imprezowego z duża porcją reality check'a i garścią typowego dla nich humoru. kto inny równie inteligentnie i na luzie dowala wszystkim tzw. raperom? i do tego nienaganna produkcja, turbo skrecze i cudowny flow Joki. swoją drogą: czy Joka dalej ma problemy z prawem po niegdysiejszej akcji "na tle seksualnym"? kto wie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

Osobiście problemów Joki nie znam i nie śledzę. Ale sam Joka jakby się trochę przebudził... Na Śląsku w ogóle odradzają się weterani w rodzaju Jajonasza (obecnie Lukatricks), Gano, Fokusa (ex Paktofonika). Joka też gdzieś tam orbituje wokół nich. Cały projekt nazywa się GOPSIDE.

HST mnie w ogóle nie przekonuję :/

Polecam stary skład, który nosi nazwę kwadrat skład. Nie wydali płyty niestety. Dziwne pokręcony bit i rymy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 2 tygodnie później...

Mam płytę. L.U.C pozwolił tym razem na zabranie głosu przez postacie "historyczne" Jednak dużo lepsze wrażenie na mnie zrobił koncert we Wrocławiu, który można było obejrzeć w telewizji.

A taki koleś "Małpa" ? Wydał debiutancki album, ogólnie ma b.dobre opinie. Wydał go Asfalt, a teraz wyprzedają jego debiutancki album (reedycja z 2009) za 15 zeta, strasznie schodzi, ogólnie ma dobre opinie w necie koleś. Słuchałem kilka utworów na youtube, dosyć ciekawy, taki "zwykły" (w pozytywnym sensie) i prosty i bez udawania, co jest dużym plusem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje serce, jeśli chodzi o nasz hip hop, należy do WWO -

The song of hope:

(mam całą tę płytę = b.filozoficzne teksty trochę ocenzurowane... czasem;)

Tak więc W Wyjątkowych Okolicznościach rules

Ale są i inne perełki prawda -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudno nie podziwiać kreatywności tych artystów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja tam nie mogę słuchać niestety wokalu ludzi z wwo. męczą się, nie mają za bardzo flow, duszą słowa i bardzo bardzo proste teksty. czyli typowy polski HH. rozumie, klasyk i w ogóle, ale nie dla mnie.

nie do końca polski (50%) jest za to projekt Dawid Szczęsny plus Nongenetic. ale jest 100% zajebisty.

Ukryta Zawartość

post hip hop, future jazz, awangarda. Nongenetic z Shadowhuntaz oczywiście.

polecam inne dzieła Dawida Sz. zbadać.

Ukryta Zawartość

????

Dziwne troche jest podejscie ludzi do rapu, ludzi ktorzy na codzien nie maja nic wspolnego z ta muzyka, szczegolnie starszego pokolenia. Wydaje sie ze rap jest tym co pokazuje tv, oczywiscie jest na odwrot, tv nie puszcza ambitnych zeczy od lat wielu ale dla ludzi tych ta muzyka dalej zaczyna sie i konczy na 50centowce. dyskusja zazwyczaj ucina sie w momencie podania kilku najprostszych przykladow artystow typu The Roots nagrywajacych z Royem Ayersem, serie Guru Jazzmatazz (+Herbie Hancock, Isaac Hayes ... ) Mos Defa i setki, setki innych. nie znizajcie sie Panowie i Panie do poziomu tv czy radia, bo jesli media bylyby wyznacznikiem tego co jest ambitne to zecz jasna muzyka umarlaby smiercia naturalna. lata '90 byly np ciekawym okresem gdzie mozna by napisac rap byl niechlubnym dzieckiem funku i jazzu wyprodukowany dzieki tysiacom pieknych sampli, plus oczywiscie zespoly grajace live. diggin in the crates. pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.