Skocz do zawartości
IGNORED

Bezkompromisowy przedwzmacniacz

krell69

Rekomendowane odpowiedzi

Burząc (?)ć trochę bezkompromisowość, czy jest możliwe w tej konstrukcji zastosowanie regulacji pilotem.

Jesli tak to, cyfrowa czy analogowa?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Można analogowym :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

W każdej konstrukcji jest możliwośc zastosowanie potencjometru z silniczkiem i wmontowania płytki sterującej do regulacji siły głosu pilotem.. Przełączanie kanałów jest też możliwe lecz myślę ,że to niepotrzebne koszty i zawsze są jakieś straty w jakości dzwięku. ..Mechaniczny przełącznik np Alps już dobrze się sprawdza...

Cały czas chcę uzmysłowić konstruktorom, że wszelkiego rodzaju przedwzmacniacze gdzie wzmacniany jest sygnał dopasowujący do końcówek mocy przystosowanych do przedwzmacniaczy świetny wynik w konstruowaniu preampa jest rozdzielenie minimum zasilacza a jeszcze lepiej zrobienie zasilaczy dla każdego kanału osobno w osobnych obudowach..

Ciekawym testem tego ,że dzwięk jest dużo lepszy można podłaczyc ( jak się ma) dwa takie same urządzenia stereo nawet tanie wykorzystując w nich tylko jeden kanał np lewy ..Czyli są osobne obudowy i osobne zasilania dla każdego kanału zysk jest słyszalny a muzyka zaczyna mieć sens....

Ktoś wczcześniej pytał o schemat...W internecie jest bardzo dużo różnych schematów urządzeń bardzo drogich , bardzo dobrych ....Ale cóż z tego robiąc tylko ze schematu urządzenie lampowe jest bardzo trudno uzyskać dobry wynik finalny produktu....Nawet stosując takie same elementy nie mając dokładnych danych rozmieszczenia elementów , płytek drukowanych z bardzo dokładnym odwzorowaniem kształtu i grubości scieżek, prowadzenia masy,dobranie punktu masowego, uzytych grubości, długości kabli i ich rozkład wewnątrz,..Dochodzi także jakiieś zabezpieczenie konstruktora przed uzyskaniem dokładnej kopi - czyli np. podanie złej wartości elementu na schemacie lub naniesienie na jakimś rezystorze złego kodu paskowego w urządzeniu fabrycznym - tak jak to miało miejsce w moim preampie..Są to przeszkody dla uzyskania dzwięku bardzo dobrego zarazem drogiego urządzenia fabrycznego

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Bezkompromisowy przedwzmacniacz, bezkompromisowy wzmacniacz, bezkompromisowy odtwarzacz płyt kompaktowych to takie urządzenia których MASY zasilania i sygnałowe, a więc kanału L i R są od siebie oddzielone.

Czyli dwa niezależne tory MONOFONICZNE nie połączone wspólną masą.

To jest wstęp do bezkompromisowości, pomijam w rozważaniach jakość techniczną każdego z wymienionych urządzeń.

Ta bezkompromisowość jest już uzyskiwana na wyjściu z igły gramofonowej, gdzie oba kanały są niezależne, z niezależnymi masami sygnałowymi.

Zdarza się jednak że w różnych wynalazkach preampów RIAA ta bezkompromisowość zaczyna być niweczona poprzez stosowanie jednego zasilacza ze wspólna masą dla obu kanałów.

I nie jest prawdą że bezkompromisowy preamp, lub wzmacniacz powinny posiadać osobne obudowy, wystarczy że ich masy zostaną oddzielone, a oba kanały starannie odseparowane/ekranowane magnetycznie, część audio od zasilania.

Wszelkie śmieci, brumy w układach lampowych przedostają się poprzez niewłaściwe prowadzenie masy, robienie pętli mas.

Można zaobserwować zjawisko przedostawania się sygnału z urządzenia niepodłączonego przez selektor wejść, a włączonego, w układzie już pracującego, a problemem jest właśnie nierozwarta masa odłączonego urządzenia na selektorze wejściowym.

To właśnie jest to ........tor małosygnałowy począwszy od wkładki gramofonowej czy CD jest traktowany po macoszemu..Kablami sygnałowymi, które w wiekszości są equalizerami próbujemy nagiąć charakterystykę, zrobić przesunięcie fazowe , zmienić cos co nas denerwuje w dzięku..A tu tylko zrobić sobie cało sygnałowe monobloki ,zaekranować, rozdzielić, zdublować zasilanie - zrobić to porządnie wg starych dobrych zasad inzynierskich i mamy HI-END.

wreszcie udało mi się go poskładać..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to z tyłu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A niech to! Niezla wieża z tego wyszła. Teraz w modułach z lapkami warto byłoby je uwidocznić przez czoło panela, to do super dźwięku i klimat by super doszedł!

Juz się trochę wygrzał coś około 20 godzin grania ..Około 3 misiecy grania po godzinie dziennie bedzie coraz lepiej..Właśnie słuchałem z gramofonu Revox b-795 Vinyla Metaliki płyty bardzo trudnej do poprawnego odtworzenia potem muzyki poważnej (Herbert Von Karajan)coś niesamowitego ..Klimat każdego rodzaju muzyki jest poprawnie odtwarzany...Tak się zastanawiam nad tym jak określić dzwięk tego systemu i powiem prawdę ,że trudno określic słowami powrzechnie uzywanymi poprostu muzyka ma sens i wciąga jak narkotyk..Trud wykonania tego klocka opłacał się..

Po dwie lampy z sekcji preampa gramofonowego widać a po dwie z liniowego są w pozycji leżącej ..Jest w sumie 8 lampek..Myslałem wstawić do zasilaczy panele z odczytem napięć zasilaczy anodowego z możliwością płynnej regulacji napięć anodowych do delikatnej zmiany charakterystyki ale jak widzę byłby to niepotrzebny bajer..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lektura tego tematu zrobila na mnie ogromne wrazenie co poskutkowalo wykonaniem przeze mnie przedwzmacniacza w technologi mini-max

przedwzmacniacz dostarczyl nam maksymalne przezycia odsluchowe po polaczeniu z monoblokami PSE KT88 JJ oraz z moim starym brzydalem PP KT88 EH

technologia uzyta to wygrzewana w labratiorach NASA sklejka z drzew 3 kontynentow

okablowanie - to czyste srebro 9N

uprzedzam ewentualne zapytania przedwzmacniacz zostal sprzedany oszolomionemu uczestnikowi odsluchow ponizej zdjecia

Ukryta Zawartość

post-4575-100006596 1262210874_thumb.jpg

post-4575-100006597 1262210874_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś podobny model tego tzw. przedwzmacniacza lecz mój był seri Mk3 wyeliminowałem całowicie gniazda i połączenia oraz zastosowałem izolację powietrzną zamiast wysezonowanej deseczki. Jak nazywasz to przedwzmacniaczem to Ok. Czyli miałem monobloki przedwzmacniacza w podobnej koncepcji ..Czyli w rozcięty w połowie markowy przewód sygnałowy gdzie był wlutowany potencjometr mono w każdy kanał - czyli dwa monobloki ..To dopiero był bezkompromisowy preamp..Cieszyłem się jak mały Kazio z tego wynalazku wypijając z kumplem literek - to był dzwięk - pamietam jak grało -... Nazareth, Slade, Mud, Bay City Rollers a Smokie to był odjazd.. Lata płyną człowiek cały czas doświadcza czegoś nowego ///..

tdrozd

piekna robota, krell cos marudzi, a schematu nie opublikował wiec moze Ty podrzuc schemat swojego rozwiązania?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Nowy rok już za kilka godzin. Śnieg pada ,ładnie na tym świecie i jak czysto sie zrobiło..Tak podsumowując ten rok to do szczęścia potrzebowałem jednak tego preampa. Jak coś dobrze gra to i świat staje się piękniejszy. Nowy rok to następne wyzwania...

tdrozd>

Mam podobne pre, tylko wykonanie fabryczne:)

Ukryta Zawartość

Electro się już przekonał o jego właściwościach sonicznych. W bezpośrednim porównaniu okazał się lepszy niż pewna audiofilska legenda. Nie żartuję.

Ukryta Zawartość

Jak najbardziej!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

tdrozd, 30 Gru 2009, 23:07

>lektura tego tematu zrobila na mnie ogromne wrazenie co poskutkowalo wykonaniem przeze mnie

>przedwzmacniacza w technologi mini-max

W tej technologii to po takich dwóch lampkach jak sobie posłucham to jakby sprzęt klasę wyżej grał. Ale jak już lampek za dużo to siada rozróżnialnoć czegokolwiek.

jarkog lampki byly a i owszem

i sobie calkiem dobrze graly ,nie koniecznie tak samo ale b ciekawie

>W tej technologii to po takich dwóch lampkach jak sobie posłucham to jakby sprzęt klasę wyżej grał

mi zawsze bassu przybywa

>Ale jak już lampek za dużo to siada rozróżnialnoć czegokolwiek.

rozroznialnosc hmmm -mi siada zawsze szczegolowosc i zrozumialosc

szczegolnie slowa mowionego

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.