Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z biasem w Jolida 502 brc

neuron

Rekomendowane odpowiedzi

witam

kręcąc biasem i spoglądając na diody - kupiłem w końcu miernik i ustawiłem prąd spoczynkowy na ok. 500mV - trzy diody zgasły całkowicie, a jedna świeci się światłem ciągłym czerwonym - prąd ma na 500mV...

może ktoś z kolegów ma pomysł na to zjawisko i co z tym robić??? (dioda gaśnie przy 350mV)

Witam.Mam Jolidę 502BRC i moim zdaniem wszystkie diody powinny się palić-wtedy bias jest prawidłowy.Rozgrzej wzmacniacz,i najlepiej z odłączonymi interkonektami reguluj bias dla każdej lampy,żeby dioda sie paliła-u mnie napięcie wtedy wynosi ok 500mV.Tak mi przekazywał poprzedni właściciel i tak wydaje mi się,że jest prawidłowo.Mam lampy 6550.Pozdrawia.Tomek.

tak robiłem tzn. : potencjometr głośności na "0", odłączone wszystko oprócz głośników, na każdej lampie mam około 500mV, a tylko jedna świeci światłem ciągłym (reszta diodek jest sprawna - świecą w innych ustawieniach niż 500mV :) )

fakt, że dotychczas grałem jolką w ogóle nie zawracając sobie głowy biasem - może coś się zepsuło?

tak robiłem tzn. : potencjometr głośności na "0", odłączone wszystko oprócz głośników, na każdej lampie mam około 500mV, a tylko jedna świeci światłem ciągłym (reszta diodek jest sprawna - świecą w innych ustawieniach niż 500mV :) )

fakt, że dotychczas grałem jolką w ogóle nie zawracając sobie głowy biasem - może coś się zepsuło?

A na jakich prądach świecą diody przy innych lampach?

To znaczy przy jakich napięciach palą się inne diody-przepraszam żle się wyraziłem pisząc o prądach.

Może odezwie się ktoś kto ma instrukcję do Jolidy,ale mi się wydaje,że bias jest prawidłowy kiedy dioda się pali.Pozdrawiam.

• 2 lata później...

Witam,

Wczoraj nabyłem Jolidę 502BRC z instrukcją oryginalną w jęz. ang. Jest napisane że prawidłowe ustawienie BIAS skutkuje zapaleniem się każdej diody na czerwono. Czyli inaczej niż opisywali w Polskiej prasie.

Natknąłem się jednak na problem, że kręcąc w lewo i prawo bias adj. nie jestem w stanie ustawić Bias dla jednej z lamp. Ni ciorta ta lampka nie zapala mi się na czerwono. Zamieniłem też miejscami lampy i problem podąża za lampą a nie występuje na konkretnym miejscu we wzmacniaczu. Wiecie może czym to może być spowodowane ?

Lampy wszystkie świecą i pracują prawidłowo, wzmacniacz gra ładnie bez jakiś niespodzianek.

misiowiec

chyba coś źle przeczytałeś, dobrze ustawiony bias jest wtedy, gdy nie świeci się czerwona żarówka, jeśli się zapali to należy śrubokrętem leciutko pokręcić aby zgasła, fajnie to wymyślili, bo w praktyce nie potrzeba żadnego miernika, jak w przypadku innych lampek

Witam,

Wczoraj nabyłem Jolidę 502BRC z instrukcją oryginalną w jęz. ang. Jest napisane że prawidłowe ustawienie BIAS skutkuje zapaleniem się każdej diody na czerwono. Czyli inaczej niż opisywali w Polskiej prasie.

Natknąłem się jednak na problem, że kręcąc w lewo i prawo bias adj. nie jestem w stanie ustawić Bias dla jednej z lamp. Ni ciorta ta lampka nie zapala mi się na czerwono. Zamieniłem też miejscami lampy i problem podąża za lampą a nie występuje na konkretnym miejscu we wzmacniaczu. Wiecie może czym to może być spowodowane ?

Lampy wszystkie świecą i pracują prawidłowo, wzmacniacz gra ładnie bez jakiś niespodzianek.

Cześć

Niestety masz problem z lampą, po prostu lampa nie osiąga swoich parametrów. Co do wątpliwości czy dioda ma się zaświecić czy zgasnąć wg mnie nie ma to znaczenia , ważne żeby tak samo ustawić wszystkie lampy, różnice prądów przy zgaszonych lub świecących diodach są tak małe że praktycznie nie ma co sobie tym zawracać głowy.

misiowiec

chyba coś źle przeczytałeś, dobrze ustawiony bias jest wtedy, gdy nie świeci się czerwona żarówka, jeśli się zapali to należy śrubokrętem leciutko pokręcić aby zgasła, fajnie to wymyślili, bo w praktyce nie potrzeba żadnego miernika, jak w przypadku innych lampek

Kolego Bobaj, zmartwię cię ale instrukcję przeczytałem dokładnie. Jeśli nie wierzysz mogę zrobić zdjęcie i podrzucić na forum to sam przeczytasz ową sentencje. Lampy są prawie nowe ze sklepu tubestores.com. Poprzedni właściciel ustawił bias bez problemu na tych lampach. Zastanawiam się czemu ja nie mogę na tej jednej. Ale własnie, czy to ma jakieś wielkie znacznie dla Zużycia lamp i wzmacniacza, że jednej lampy nie mogę ustawić ?

• 10 miesięcy później...

Zaświeciłem ostatnio latarką przez kratki w górnej pokrywie transformatorów w mojej jolidzie 502 brc i na trafach są naklejki z parametrami 115 v czy to znaczy, że moja jolida jest na rynek amerykański i była przerobiona ???

Zaświeciłem ostatnio latarką przez kratki w górnej pokrywie transformatorów w mojej jolidzie 502 brc i na trafach są naklejki z parametrami 115 v czy to znaczy, że moja jolida jest na rynek amerykański i była przerobiona ???

Przerobiona jak przerobiona :)

Większość transformatorów sieciowych (fabrycznych przynajmniej) jest tak projektowana, by przez manewrowanie dzielonym uzwojeniem pierwotnym w prosty sposób dostosować do różnych standardów sieci (zwykle: dwie sekcje pierwotne równolegle = 110/115 V, szeregowo = 220/230 V). Może rzeczywiście wcześniej zasilanie było skonfigurowane na 115 V.

pzdr. :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.