Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO TX-NR5007

tadeo

Rekomendowane odpowiedzi

Czy miał ktoś styczność z tym apli Onkyo ?

Kolega chce kupić za ciężko zarobione pieniądze ,pyta mnie o radę a moja "przygoda" z KD zakonczyła się 10 lat temu jak kupiłem ampli Onkyo 989 i zestaw kolumn Tannoy Revolution z którego jestem zadowolony i do dzisiaj posiadam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/

Onkyo jest wg mnie nr.1 do kwoty 10.000zl ,transformator toroidalny roklada inny sprzet doslownie na lopatki (kino i stereo), pisze tu o modelach 905/906 i 5007. Najnowszy model 5007 ma jednak jedna wade-pstrykanie przekaznikow przy zmianie formatu dzwieku czego nie maja modele 905/906. Odsluchalem wiele sprzetu i najwyzsze modele Onkyo sa perfekcja i wyznacznikiem dla innych ..

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532821

Dzięki za dyskusję w temacie ,kolega który rozważa zakup tego Onkyo bedzie używał go w większości do "oglądania" filmów i czasem do słuchania muzy z netu ,sporadycznie do stereo z odtwarzacza CD.

Z wypowiedzi kolegi powyżej widzę ,że z muzą w stereo nie bedzie tak "tragicznie".

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532823

bo nie wytrzymam a co tutaj ma trafo toroidalne do rzeczy ? i do dzwieku w tych onkyo? pisac bzdury w sensie ze 905 niema sobie rownych do 10 tys to trzeba byc niezle chyba dzisiaj pijanym w te swieta:)

kolega tadeo zrobi jak chce ja juz mu napisalem w tej cenie 8.5 tys ma wzmacniacz YAMAHA DSPPZ7 a nie tandetny amplituner za grube pieniadze

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532829

wzmacniacz czy amplituner to nie ma żadnego znaczenia, różnica pewnie analogiczna jak między podobnej budowy wzmacniaczem i amplitunera stereo (czyli w porywach minimalna), to w końcu dodana jedna mała płytka z elektroniką

lepiej sobie zadać pytanie czy opłaca się do samego kina wydawać tyle pieniędzy na taki sprzęt ? czy na filmach, które nie są tak wymagające jak muzyka usłyszymy różnicę między klockiem za 3-4 tys. a tym Onkyo/Yamahą ? wątpię, a jeśli nawet jakaś będzie to chyba lepiej dołożyć różnicę do kolumn

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532844

z donem sie zgadzam w 100% nie wydal bym wiecej jak 4 tys na ampli do kina

piszac ze do 10 tys niemaja sobie rownych te onkyo niezła przeginka naprawde nie wiem co opętało tych ludzi ostatnimi czasy z tym ONKYO:)

gdybym nie mial z tym stycznosci to bym ryja nie odzwywal a mam u kolegi dotykach wącham i slucham wydał kupe szmalu na 905 2 lata temu i nic ciekawego nie moze mi pokazać bo co do niego zajde to krece głową

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532851

Jorkers

Ty definitywnie masz problemy psychiczne.

To ty z tą yamahą się wpierniczasz wszędzie. A wiele osób na forum miało styczność z tą firmą i wie jak średnio brzmi, Z7 nawet bardzo średnio. W takiej cenie to wyrzucenie pieniędzy w błoto.

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532854

americano kolejny wlasciciel ONKYO:)

sluchales Z7?

nie czytasz dokladnie napisalem ze wiecej jak 4 tys bym nie wydal na ampli mysle ze problemy psychiczne maja kupcy ONKYO sama nazwa juz jeste bardzo fajna hehe

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532858

Kolego Jorkers, a co Ty tak z tą Yamahą? Mam Kolegę z jakimś ampli KD Yamahy i zarówno w stereo jak i w KD nie umywa się do mojego Onkyo. Budżetowo modele porównywalne. Także ostrożnie z tym wysyłaniem posiadaczy Onkyo na wytrzeźwiałkę lub do psychiatryka. To wręcz niegrzeczne i świadczące o Twoim poziomie dobrego wychowania. Nie obraź się, ale jak czytam Twoje wpisy nt. Onkyo to wyobrażam sobie jakiegoś zbuntowanego nastolatka który nie potrafi w merytorycznej dyskusji powstrzymać emocji i "gotuje" się obrażając innych. To naprawdę niepoważne.....

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532870

W linku wnętrzności mega-hiper wypasionego prawdziwego wzmacniacza Yamaha Z7.

Każdy, kto choć trochę orientuje się w temacie bez trudu rozpozna leciutko zmienione wnętrze 1900/3900....

Yamaha to ładnie opakowuje w obudowę Z11 i naiwni dają się robić w konia aż miło.

Ukryta Zawartość

Jeśli Yamaha to Z11.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532927

nastepny filozof co jeszcze pol roku temu pisal tematy z zapytaniem co lepsze rx-v3800 onkyo 805 czy moze pioneer a teraz znawca klockow KD

tak sie sklada mczaj ze mam doczynienia z onkyo ,pioneerami i yamahami na codzien

i jestem chory jak widze na serwisach ciagle uszkodzone onkyo bo to zlacza hdmi siadaja bo to strzela w glosniki itd itp poprostu syf robiony szybko na marketowe polki natkane elektroniki obudowa krowiasta i wazy 23 kg

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532937

Nic nowego. IMO Onkyo zawdziecza swoj fenomen cenie. Za odpowiednik Denona, Marantza czy Yamahy trzeba zaplacic wiecej. Nie musze chyba pisac ze jakosc wykonania tez jest inna. Onkyo zle nie jest ale zeby pisac ze jest super - IMO gruba przesada.

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532949

Jeszcze jedno... Zalozmy ze Onkyo jest super nie do pobicia, To dlaczego praktycznie nie wystepuje w high-end'owych instalacjach kin domowych?

Procesor Onkyo jest czesto spotykany ale byl pierwszy na rynku z dekoderami i HDMI 1.3b.

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532956

Jorkers, 25 Gru 2009, 22:07

>nastepny filozof co jeszcze pol roku temu pisal tematy z zapytaniem co lepsze rx-v3800 onkyo 805

>czy moze pioneer a teraz znawca klockow KD

Nawet w święta jesteś agresywny a do tego kłamiesz. Może dasz linka gdzie o to pytałem?

>tak sie sklada mczaj ze mam doczynienia z onkyo ,pioneerami i yamahami na codzien

To w stoczni jest serwis AV? Pisałeś gdzieś że pracujesz w stoczni ...

Jorkers, zacznij od wymiany swoich pseudo-kolumn do kina, potem możesz mówić, że masz do czynienia z amplitunerem. Teraz wszystko masz stłamszone przez skrajnie budżetowe głośniki i każdy neutralny ampli zabrzmi źle - bo jak głośniki brzmią źle, to wszystko brzmi źle. Taka smutna prawda, pogódź się z tym i przestań być chamski i taki spięty. Więcej luzu chłopie.

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1532983

Nie mam zwyczaju brania udziału w tego typu dyskusjach ale gdy czytam to co czytam to po prostu włos się jeży. Od dłuższego czasu w różnych tematach na różny temat pojawiają się wpisy niejakiego Jorkersa, które sprowadzają się do wychwalania Yamahy i potępiania Onkyo. Nic w tym nie byłoby dziwnego, ale opisy te są wyjątkowo niemerytoryczne, brak w nich sensu i logiki. Nie jestem od dziś czytelnikiem tego forum i wiele już widziałem i na wiele wpisów warto jest nie odpowiadać ale tak się składa, że niedawno byłem na etapie poszukiwań amplitunera klasy średniej do zgrania z zestawem 7.1. Dotychczasowym amplitunerem było Onkyo 804, które grało b.dobrze i gdyby nie wymogi nowych formatów zapewne długo by jeszcze pograło. Z uwagi na nadarzającą się okazję do weryfikacji rynku przystąpiłem do poszukiwań następcy 804-ki. W pierwszej kolejności na odsłuch poszły starsze Yamahy, tj. 1900 i 3900, potem nowsza 1065. Potem Pioneer LX 71, Denon 3808 i Marantz 6003 (nie było wyższych modeli w salonie). Pierwotnie w planach nie było odsłuchiwania Onkyo bo uznałem, że nowsze modele powinny brzmieć tak jak stara 804-ka. Po kolei, wszystkie Yamahy grały praktycznie tak samo, choć 1065 odróżniał się niższą mocą (przynajmniej tą odczuwalną) od starszych braci. Brzmienie wszystkich modeli Yamaha miało 1 wspólną cechę, było w miarę łagodne z miękkim basem ale brakowało mu wypełnienia średniego i wysokiego basu, przez co rytm nie był nabijany właściciwie. Poza tym przy kolumnach z niską impendancją bas kompletnie się rozlewał i przy dużych głośnościach pojawiały się słyszalne zniekształcenia. Denon 3808 to trochę inny rodzaj brzmienia, bardzo sterylny, jasny i z basem bardziej kontrolowanym, z dużym potencjałem dynamicznym ale w pewnym sensie mało muzykalne, tzn. niby wszystko grało ładnie ale nie było muzyki. Każde pasmo podane poprawnie i nic więcej. Pioneer LX 71 był bardzo wypośrodkowany w każdym zakresie poza basem. Wspomniany bas w Pioneerze miał wg mnie największą potęgę i przypominał trochę stare wzmacniacze z włączonym loudnes. Brzmienie Pioneera robiło wrażenie i wyraźnie deklasował Yamahę i Denona. W trakcie jednego z odsłuchów pojawił się jednak mały problem, bo rzeczony Pioneer w połączeniu z JBL ES 90, które mają minimum impendancji na poziomie ok. 3 ohm spowodowały, że przy ok. piątej minucie b.głośnego odsłuchu po prostu się wyłączył i po krótkiej przerwie sytuacja się powtórzyła. Jestem praktycznie pewien, że po prostu nie poradził sobie z impendancją tych kolumn i mimo ogólnie ładnego brzmienia bez sensu jest wyrzucanie ok. 6 tys. na amplituner, który rozłożył się na kolumnach za ok. 3 tys. Dla porównania stare Onkyo (masa jedynie ok,14kg) obciążone całym zestawem JBL ES i na zmianę Tannoy Revolution, nigdy nie odmówiło posłuszeństwa rozkręcane do poziomu przy którym drzwi się otwierały od ciśnienia basu.

Z ciekawości, na sam koniec (już po podjęciu decyzji, że i tak będzie to Onkyo 905) na odsłuch poszedł mocno przeceniony w sklepie Onkyo 806 (waga ok 18kg) i nieźle namieszał:) Nie wiem czy to było rozsądne czy nie ale po odsłuchu 806 nawet nie chciałem już podłączenia 905 bo dźwięk 806 to było dokładnie to czego szukałem. Abstrahując od tego, że nie jest to stricte audiofilskie urządzenie, rozgromił konkurencję lekkością grania, czego nie należy utożsamiać z lekkością brzmienia. Po prostu dał czadu i kropka. Wysokie i środek zagrały z jednej strony nie natarczywie a z drugiej dosyć jasno, czytelnie, bez nosowatości ale z odpowiednią dynamiką i selektywnością. Jeśli chodzi o bas to nie grzmiał aż tak jak w Pioneerze ale jednocześnie nie był aż tak jednostajny, miał za to genialną motorykę i potrafił pokazać tzw. drugie dno, tzn. przy mocniejszym uderzeniu gdy wydaje się, że już osiągnął kres możliwości, potrafił zejść jeszcze niżej i mocniej. To wszystko przy bdb kontroli. Od starego Onkyo odróżniał się wyraźnie większą mocą i ciągle było wrażenie, że może jeszcze, jeszcze, jeszcze. Pytanie kto to sprawdzi, ja raczej nie. W innych amplitunerach miałem wrażenie, że poznałem ich potencjał, tutaj pozostaje pewien margines domysłów:)

Konkludując, wyszło dużo taniej a efekt lepszy niż się spodziewałem, w mojej ocenie Onkyo ma przewagę nad konkurencją głównie w zakresie zasilacza i potencjału końcówek mocy. O Marantz-u 6003 nie pisałem z litości bo raz, że to niższy model a dwa, że zagrał najbardziej po japońsku ze wszystkich urządzeń, tzn. grał ostro, jasno i bez rozmachu. Może odpowiedni dobór kolumn by mu pomógł ale jakoś w to nie wierzę, bo Onkyo z czym nie było podłączone grało podobnie. Zadziwiające jest też, że nawet stara 804 z lekkością gra z całym zestawem JBL ES a nowsze modele konkurencji wysiadają (dosłownie lub w przenośni) już przy napędzaniu samych ES 90, nie są to w końcu specjalnie drogie kolumny.

Mój opis nie sprowadza się do uznania, że Yamaha robi rzeczy beeeee a Onkyo suuuupeer ale chciałem zauważyć, że w bezpośrednim porównaniu modeli z tej samej grupy cenowej jest wyraźna różnica na korzyść Onkyo (przynajmniej obecnie). Nie znam modeli Z 7 i wyższych ale mam wrażenie, że nie przepadam za rodzajem brzmienia jaki prezentuje Yamaha. W filmach wszystko brzmiało podobnie, moje wrażenia odnosiły się głównie do odsłuchów materiału muzycznego stereo jak i multichanel.

Domyślam sie tylko, że Onkyo 905 zagrałby jeszcze lepiej choć nie zawsze jest taka zależność, że model wyższy gra lepiej ale tak być powinno. Jeśli więc 806-ka była w mojej ocenie lepsza od konkurencji to teoretycznie 905 powinien ją rozgromić:)

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1533087

mczaj, 25 Gru 2009, 22:57

>

>Jorkers, zacznij od wymiany swoich pseudo-kolumn do kina, potem możesz mówić, że masz do czynienia z

>amplitunerem. Teraz wszystko masz stłamszone przez skrajnie budżetowe głośniki i każdy neutralny

>ampli zabrzmi źle - bo jak głośniki brzmią źle, to wszystko brzmi źle. Taka smutna prawda, pogódź

>się z tym i przestań być chamski i taki spięty. Więcej luzu chłopie.

Tyle, że Siesty, które posiada Jorkers grają lepiej od większości konstrukcji bardziej markowej zagranicznej konkurencji w podobnej cenie.

Jego amplituner jest "słabszym ogniwem" od głośników.

Te "pseudo-kolumny do kina" grają lepiej od dwukrotnie droższych Jbli z serii ES i Paradigm Monitor - Mczaj nie patrz na sprzęt tylko przez pryzmat ceny - "skrajnie budżetowe głośniki" mogą zawstydzić wiele droższych, świetnie wypromowanych gazetkowych hitów.

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1533097

tak mi się zdaje:)

wymowne jest, że zaraz pojawił się wpis niejakiego RADUL-a, który jak mantrę powtarza: TONSIL SIESTA, TONSIL SIESTA, TONSIL SIESTA...

wg mnie dłuższa analiza wpisów na forum pozwala wyłapać kilka ciekawych zjawisk, np. hasło Yamaha albo opis konkurencji = oddech JORKERS-a na plecach, hasło Tonsil albo budżetowe kolumny - RADUL na miejscu. Jak dla mnie to fajnie, że są na forum miłośnicy, zwolennicy i wielbiciele danych marek bo to nic złego ale już ortodoksyjni krzyżowcy to trochę za dużo. Jeśli mają taką potrzebę to niech piszą co wiedzą ale każdy sam jest w stanie ocenić jaka jest wartość takich wpisów. Od kilku lat notorycznie zmieniam kolumny w zakresie budżetowych konstrukcji, tak dla zabawy i ogólnie mówiąc poznawczo, a w tym czasie byłem w stanie wyrobić sobie opinię na tyle mocno, że hasła rewolucji nie za bardzo mnie porywają:) Jeśli miałbym wchodzić w dyskusję o wyższości Tonsila nad JBL-em to dziękuję bo wg mnie są to zupełnie różne kolumny i nie ma co dyskutować, są po prostu inne. Jeśli ktoś mi spróbuje wmówić, że Siesty grają lepiej to przyjmę, że komuś grają lepiej i po problemie ale jeśli ktoś chce mi wmówić, że dla mnie będzie lepiej jak będą mi grały Siesty to nie wróżę powodzenia. Słyszałem Siesty w trybie stereo, akurat na wzmacniaczu NAD C 372 i jeśli chodzi o poziom brzmienia do którego nas przyzwyczaił Tonsil to jest wyraźna poprawa ale żeby pisać takie brednie jaki to głośnik jest cudowny to wybaczcie ale ja tego nie rozumiem. Jak potrafią zagrać JBL ES90 dowiedziałem się dopiero po podłączeniu ich do końcówki mocy Yamaha MX-2 (taki chichot w kierunku Jorkersa), która brzmieniowo nie ma nic wspólnego z obecnymi amplitunerami Yamahy ale to co potrafi wykrzesać z ES 90 to jest dokładnie to co chciałem usłyszeć:) Przecież za te pieniądze nikt nie szuka kolumn audiofilskich. Ja potrzebowałem kolumn do koncertów rockowych i oglądania filmów, a od czasu do czasu odsłuchania paru płyt CD, w tej dziedzinie porównywanie Tonsil Siesta i ES 90 to marny żart. Obawiam sie, że małe membranki w Siestach (a na pewno moje uszy) nie przetrwałyby nawet 10 minut odsłuchu koncertu zespołu THERAPY? Dowcip polega na tym, że kolumny budżetowe jakimi są ES90 żeby zagrały tak jak chcieli ich konstruktorzy potrzebują zasilania jakie stosuje się do kolumn z zakresu 10kzł i wg mnie tu jest problem bo akurat Siesty grają dobrze z tzw. budżetówką. Nie chodzi mi o wyrafinowanie konkretnych piecyków ale po prostu o ich brutalną siłę albo jej brak. Żeby JBL zagrał jak JBL trzeba zainwestować w zasilanie, ale jak już się podłączy to gra. Podobnie jest z wymienionymi wyżej Paradigmami. Nawet nie wiem czy Paradigmy nie są jeszcze bardziej wymagające. Jaki jest więc sens porównywania kolumn, które służą do czego innego i z czym innym powinny grać?

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1533169

norwidos > ja wcale nei zachwalam siest widziales gdzies w watkach zebym komus dogadywal na temat siest czy jbl?

powiedzialem krotko za 1500 zl z nowych kolumn nie znajdziesz brzmienia na poziomie siest ,a ty mozesz mi pisac teraz wiazanki w stylu wypracowania z lekcji jezyka pl i wiesz co ci powiem :) nawet tego nei czytam bo mi sie nie chce ;)

mam rowniez paradigm studio 60 , i tak dla twojej wiadomosci obcuje na codzien z monitorami 9 v6 sa rewelacyjne ! oraz jamo s606 typowa budzetowa tym akurat siestom ciezko dogonic brzmieniowo

takze swoja banały mozesz pisacc nawet na pieciu stronach a4 ja tego czytac nie bede:) bo mi sie nie chce

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1533189

patrzac na twoja konfiguracje widac jakie to brzmienei ma onkyo 806 :) tak sie spuszczales na temat onkyo a i tak fronty zasila yamaha ,facet ja mam dwa duze salony yamahy uzywam do ogladania filmow a muzyki slucham na osobnym systemie ! i nie spuszczam sie jakie to ma brzmienei yamaha w stereo bo mnie nawet to nei interesuje raz kiedys wsadzilem plytke cd do mojego KD i podziekowalem

takze ty sluchajc stereo na sprzecie w 90% skonfigurowanym pod KD sam sobie odpowiedz LARYNGOLOG I TO OSTRY DYZÓR

procz yamahy rxv3800 obok stoi rowniez DSP-AX1 ktora zakupilem 10 lat temu

pozdrawiam i tobie juz podziekujemy za wypracowania z jezyka polskiego az oczy bolą

https://www.audiostereo.pl/topic/60391-onkyo-tx-nr5007/#findComment-1533197
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.