Skocz do zawartości
IGNORED

HD520 vsHD555 które lepsze?

kuty

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem obecnie posiadaczem słuchawek senheizer-HD520 które zakupiłem w bardzo dobrym stanie za 50zł i jak dlamnie tosam kabel wymienny tokoszt ponad 100zł jedynie pady w nich trochę przyklapły i aby je wymienić,to koszt nowych waha się w kwocie 150zł,słuchawki w połączeniu z wzmacniaczem słuchawkowym diy na TPA6120 grają wybitnie,niezwykle precyzyjnie,i szczegółowo deklasują wszystkie znane tańsze słuchawki jakie słuchałem min:Kpp,UR40,HD201, jedynie co mi w nich trochę nie pasuje to bas jest trochę drewniany i średnio dynamiczny,słuchawki grają bardzo dobrze jazz ale w bardziej dynamicznych i współczesnych kawałkach sparawdzają się średnio jeśli chodzi o bas,ich charakterystykę oceniam jako płaską(neutralną)

Chciał bym zakupić jeszcze lepsze słuchawki do300zł najlepiej używane,ale myślałem nad HD555 czy one bedą grały lepiej od starych HD520?czy może dokupić do nich pady i zmianić dopiero jakuzbieram na HD600 podoba bi się kiedy słuchawki mają szczegółową górę ale nie tnącą po uszach.

https://www.audiostereo.pl/topic/60475-hd520-vshd555-kt%C3%B3re-lepsze/

Wystarczy spokojnie dozbierać do HD595, które moim zdaniem deklasują absolutnie HD555, choć mają ten sam przetwornik. HD595 są tylko jakieś 200 zł droższe od HD555.

<><

Dziękuje za pomoc,myślalem że między HD520 a hd555 nieznaczna różnica,ale może zakupię hd580 używane za 400zł a podobno mają przetworniki od HD600,do jakiego obecnego modelu senheizera mogli byście porównać te moje HD520?

A jeśl chodzi o hd595 to trochę boje się że nie będą sporo lepsze od HD555 a cena 500zł jest już znaczna.

Hd600 ew wzioł bym na raty ostatecznie ale niewiem czy różnica w dzwięku między hd595 oraz moimiobecnymi będzie mocno odczuwalna.

Gość nudel1306

(Konto usunięte)

Cos w tym jest. Ja jestem szczesliwym posiadaczem hd 800 i musze przyznac, ze sa one cholernie szczegolowe slychac kazde ''pierdniecie'' w tle i ten bas nie jest tak do konca super dynamiczny jak juz napisano wczesniej. Moja porada: zainwestuj w dobry wzmak a nie pozalujesz.

Moim zdaniem HD595 brzmieniowo znacznie się róznią od HD555 - "piątki" mają ogólnie bardzo rozmiękczone brzmienie, przygaszoną górę i rozmyty bas. 595 - czysta, wyraźna góra, twarde szybkie i bardzo przestrzenne brzmienie, punktowy ale mocny bas. Róznica w dźwięku jest na tyle wyraźna, że nie wahałbym się i dopłacił do 595. Brzmienia piątek po prostu nie lubię, 595 to dla mnie ideał w tym zakresie ceny.

<><

Muj problem polega na tym ze jestem z okolic Radomia i nigdzie nie mam szans posłuchania powyższych modeli,nieszczęsny media markt w radomiu ma tylko 10000 telewizorów lcd:) dla mnie tojest chore żygać mi się chce od tych telewizorów,mogli by zrobić jakiś kącik odsłuchowy lepszych słuchawek,ale widocznie ludzie są w tym mieście za biedni i za mało zainteresowani tego typem słuchawek,jest za to cała paleta hd201 i hd202 w blistrach:)

muszę polegać tylko i wyłącznie na waszych opiniach,myślałem też nad zmianą żródła może coś by poprawiło w kontroli basu,obecnie mam kartę dzwiękową diy na pcm2706 a myślałem o zrobieniu daca na wm8740,lubię konstrukcje diy i głównie na nich będzie opierał się mój system odsłuchowy,ew do nowych słuchawek może zrobie wzmacniacz na LT1210 ale podobno nie ma znaczącej różnicy między LT1210 a TPA6120 pytanie tylko jak zgrają się te dwa wzmacniacze z modelami HD595 albo HD555.

Po waszych opiniach chyba wycisnę trochę z portfela i zakupię HD595 tylko wlaśnie ciekaw jestem czy nie przepłacę w stosunku do HD555 i czy poczuje wyrażny skok jakościowy do moich HD520.

byca, 31 Gru 2009, 00:33

>400zł za hd580 to dobra cena,grają ''bezpieczniej''od hd600-dobry wzmak słuchawkowy, pomimo takich

>samych przetworników i są moim zdaniem lepsze od hd595.

za 650zl bywaja uzywane Hd600, co do tego czy hd 580 lepsiejsie, to niektorzy wierza ze i Cal gra na poziomie hd600/650

Tench

>za 650zl bywaja uzywane Hd600, co do tego czy hd 580 lepsiejsie, to niektorzy wierza ze i Cal gra na

>poziomie hd600/650

Czytaj ze zrozumieniem...nigdzie nie napisałem,że Hd600 są słabsze od Hd580.Na tym poziomie obydwa modele potrzebują dobrego wzmaka by rozwinąć skrzydełka.Hd580 są bezpieczne pod tym względem,że zagrają poprawnie z większością średniej klasy wzm sł. ,a nawet z dobrej klasy dziurka w integrze lub cd-neutralne.Hd600 potrzebują dobrego wzmaka o lekko ocieplonym charakterze(Forum608,Linnart) z popularną dziurką w cd mogą zagrać jak siedem nieszczęść.

?

Witam! Dość dobra cena za nowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jak masz kogoś w Niemczech to taniej wyjdzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o HD600 to dla mnie w gre wchodzą tylko "raty" nie stać mnie na wydanie 1100zł od strzała,do tego musiał bym ich posłuchać,bojeśli bym brał słuchawki na raty npna rok to i bayery by wchodziły w gre np:dt880 podobno też są nezłe i bardzo dynamiczne,jedynie martwi mnie góra,podobno w bayerach jest mocno wyeksponowana.

Jak narazie to chciał bym wceleować w jakąś używkę tak w ok 400zł hd680 już mi sprzątneli za 430zł za długo się zastanawiałem,zostaje jedynie czekać na okazje albo zakupić nowe hd555,ale czy mogli byście polecić jakiś sklep audio w warszawie albo okolicach np:do 150km od radomia,może być lublin w którym mugł bym posłuchać HD600 albo DT880,może bym się zdecydował na te raty i nie bawił się w tańsze słuchawki.

wlaśnie ciekaw jestem czy nie przepłacę w stosunku do HD555 i czy poczuje wyrażny skok jakościowy do moich HD520.

Bardzo proszę o krótką odpowiedż na zadane pytanie,będe miał co nieco pojęcie o dzwięku jak grają wyższe modele,jeśli pozim pomiędzy HD520 a HD555 jest nieznaczny to trzeba by się kierować już chyba tylko w te raty

właśnie nie lubie słuchawek z wyeksponowaną górą,te moje HD520 grają właśne przygaszoną górą i bardzo mi się to podoba,mam bardzo wrażliwy słuch na wszelakie "cyki" i "syki"jedynie co minie pasuje w moich słuchawkach to potrzebują elektrowni do napędzenia pomimo że mają 300omów to są słuchawki raczej typu monitor i są bardzo trudne w napędzeniu,ale zmieniam ich tylko dlatego że mają płaski drewniany bas,pozatym grają w moim guście,bardzo precyzyjnie,nie sybilują,takiego dzwięku bede szukał i chyba zdecyduje się na raty z HD650 skoro są przygaszone napewno mi się spodobaja.

Dziękuje wszystkim za bardzo pomocne wypowiedzi,napewno znacząco pomogły mi mam nadzieje, wydać rozsądnie pieniądze na słuchawki z których bede bardziej zadowolony jak z obecnych.

Życzę wszystkim szczęśliwego nowego roku i spełnienia marzeń.

Ja za swoje dalem 1300zl obecnie chyba bym wolal uzywane Hd600 i 650 w tej cenie, lub kupic uzywane, dolozyc do tego co zostalo i kupic dobry wzmak. Przegladalem ogloszenia i jakas posucha.. ale pol roku temu bylo troche Sennkow w cenie do 700zl..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.