Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Yamahy cdx 1110

Mikellino

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ ostatnio drogą kupna nabyłem od jednego z forumowiczów taki CD zastanawiałem się czy ktoś z was mógłby poradzić co wymienić i jak to zrobić by zagrała jeszcze lepiej. Poczytałem forum i widzę że Parę osób miało takie modele z tamtych lat i choć widzę że 1120 jest chyba najlepsza to i ta jest niezłym sprzętem. Nie chcę się rozpisywać na temat jakości jaką pokazuje ten cd bo mam wiele w systemie tzw wąskich gardeł ... ale troszkę buntowniczo napiszę iż cdp soniego, kiedyś 6 razy tańszy relatywnie daje nadal duuuużo świetnego dźwięku - na pewno nie 6 razy tańszego.

Napiszcie co i jak trzeba by zmienić, gdzie i ile to mniej więcej kosztuje aby chodziła ona jak cdx 5000 czy 100000000 ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/60529-tuning-yamahy-cdx-1110/

Na Audiokarma.org twierdzą, że model 1120 oraz 2020 to dwa najlepsze cd yamahy w historii tej firmy (wliczając nawet najnowsze cd playery).

Ja w wersji 1120 zacząłem od opampów (poszły podwójne LME49860 - znakomite!). W planie mam jeszcze MasterClock II i to będzie wszystko. Wg recepty i doświadczeń zachodnich nic nie trzeba tam już poprawiać.

Twoja 1110 jest jednak inna (podwójny dac, a nie poczwórny i zupełnie inna budowa, pcb, itd.), ale prawdopodobnie także masz tam opampy NE5532s w sekcji analogowej. Wymień je na polecane przeze mnie i automatycznie cd wskoczy na półeczkę wyżej (to żmudna robota, bo u siebie wymieniałem 4 szt. i do każdego musiałem dorobić na płytce uniwersalnej "na pająka" odpowiednią przejściówkę z DIL9 na DIP8).

Pomyśl o wymianie zegara - dalsza poprawa. To wszystko, jeżeli masz sprawny laser i napęd - w innym przypadku może to nie mieć sensu.

może nie do końca merytoryczny bo nie podał przepisu na tjuning ...

zawiera radę, że pakowanie się w tą uliczkę jest stratą pieniędzy po prostu.

A tak przy okazji Linn już tylko promuje mjuzik serwery i pliki 24/96...

Mp3,co to takiego ;-)?

Promocja???

uuu już stoję i czekam .....

mam sprzęt który to odtwarza. Wróciłem do stereo....

Czekam na porządne sprzęty dts hd no i przede wszystkim porządnie zrobione płyty muzyczne

Na razie wielu stwierdza że wyrzuciło kasę na sprzęt z ostatnich lat.

Pozdro

>Czekasz na porządne sprzęty... itp itd ... a masz więcej niż 200PLN? ... ROTFL<

Och prosto w serce - Robinie z angielskich lasów

>teraz doczytałem, "żeby chodziła jak Yamaha 100000000..." miałeś pewnie na myśli serię 10.000?

Pewnie miałem.... bystrzaku

Skocz na inny temat jak nie masz co napisać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

dartman prawde mowiac nie rozumiem Cie. Miales dwa znakomite zrodla i swietne monobloki. Oba zrodla sprzedales zostales przy jednej koncowce i serwerze. Szczerze wspolczuje. To jeszcze nie czas na serwery.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tylko blagam nie pisz mi ze Linn itp itd. Znam juz to na pamiec. Sa na tym forum niezle oszolomy ktore dawno juz pogrzebaly poczciwa plyte CD tymczasem ona swietnie sie trzyma. I nie mam zamiaru kupowac audiofylskiego pitolenia czy czegos co kompletnie mnie nie interesuje tylko dlatego ze jest sprzedawane 24/96. Jestem realista. Czas dla plyty CD z racji ilosci bezstratnych ripow w sieci jest znakomity. Mozna miec w zasadzie wszystko jak czlowiek wie gdzie szukac. No moze z wyjatkiem tego co mam na winylach ale to sa wielkie unikaty zbierane w pocie czola po tzw Second Hand Vinyl Shop chocby np w Amsterdamie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I jeszcze jedno: gdyby ceny oficjalnych wydawnictw nie byly kilkukrotnie przewartosciowane rynek wymiany plikow bezstratnych w sieci prawie by nie istnial.

Raz w zyciu slyszalem Yamahe CDX 1110. Super zrodlo. Polecam praktykow na naszym forum ktorzy podpowiedza co i jak. Tylko bron Boze zadnej lampizacji! Lapizowac to sobie mozna Denka za 100zl z Allegro:D

Sam mam Yammę CDX-1100, która zjada bez większego ale Audiomecę.

Co to za paranoja, żeby poprawiać to co dobre? Jak ktoś szuka sprzętu to pyta czy aby nie grzebany bo grzebanego to nie chce.... a potem pierwsze co to radośnie "poprawia" oryginał. Nie dostrzegacie drobnej niekonsekwencji?

Dajcie spokój i pozostawcie klasyczne już modele w stanie niezmienionym tak niewiele ich już zostało.

toyota1664, 4 Sty 2010, 09:17

Generalnie rzecz biorąc :

"grzebany" sprzęt - naprawiany przy pomocy nieoryginalnych części .

tuning - poprawa , przy zastosowaniu części o lepszych parametrach.

renowacja - wymiana zużytych części na oryginalne o tych samych parametrach.

Modyfikować można z głową i tylko to, co niezbędne. Ja u siebie w cdx-1120 (to już naprawdę bardzo rzadkie cd i praktycznie na rynku wtórym w PL się nie pojawia) wymieniam tylko opampy i zegar - oryginalne chowam do woreczka i trzymam, gdyby ktoś chciał kiedyś wrócić do tego.

Dzięki temu zabiegowi żadne niższe Naim, Meridiany, czy wszelakie średniopółkowce szans nie mają... Jest tak dobrze, że nie mam ochoty na jakąkolwiek lampizację - idę o zakład, że ten CD rozniesie w mak nie mniej, niż 95% już zlampizowanych ;)

Generalnie rzecz biorąc :

>

>"grzebany" sprzęt - naprawiany przy pomocy nieoryginalnych części .

Zgoda :)

>tuning - poprawa , przy zastosowaniu części o lepszych parametrach.

Tylko, że "poprawa" jest sprawą względną - dla jednego poprawa dla drugiego pogorszenie. I tu różnica między tuningiem a grzebaniem z lekka się zaciera. Każdy "naprawiacz" twierdzi, że stosując to a nie tamto "poprawił".

Z kolekcjonerskiego punktu widzenia, taki "poprawiony" egzemplarz to złom. Nadaje się albo na dawcę części (oczywiście tych oryginalnych) albo jako podstawa do rekonstrukcji. Zadał sobie ktoś kiedyś pytanie ile pracy i zachodu kosztuje doprowadzenie takiego "poprawionego" egzemplarza do pierwotnego stanu? O ile w ogóle się da.

>renowacja - wymiana zużytych części na oryginalne o tych samych parametrach.

Wystarczyło zakończyć na słowie oryginalne. W skrajnym wypadku gdy oryginały są niedostępne w drodze wyjątku mozna myśleć o współczesnym odpowiedniku (o ile istnieje - tu mam na myśli głównie kondensatory elektrolityczne.

Dodałbym do listy Rekonstrukcja - usunięcie wszystkich "poprawek" i powrót do stanu pierwotnego.

Sorry za wtręd ja kolekcjonuję troszkę taki starszy sprzęt i po prostu żal mi klasycznych modeli.

Jak ktoś tuninnguje CD-ki dostępne na tony - OK, jego sprawa jak faktycznie coś poprawi to szczere gratulacje i chylę czoła. Ale coraz żadszych klasyków żal - przynajmniej mnie.

Stąd jakoś nie pieję z zachwytu z powodu zmian wprowadzonych w CDX-1120 (bez względu, na to czy mu to faktycznie pomogło czy też nie)..... Niby nie moja sprawa, nie mój cyrk nie moje małpy ....... ale trochę żal. O jednego mniej.

Pozdrawiam

disco,

miałem parę dobrych źródeł, sprzedałem, ostatni znakomity Technics trafił do kolekcjonera sprzętu high-end z Czech.

1200 płyt CD w postaci flac trafiło na macierz. Kolejne będą już w rozdzielczości 24/96.

Różnica w dźwięku jest bezdyskusyjna.

Procesor, który zastąpił DAC'a Technics'a odtwarzana HD Audio z płyt BR (BTW, płyty DVD podzielą los CD i również wylądują na macierzy), dostęp do setek rozgłośni w Internecie.

Oprócz tego umożliwia korekcję akustyki pomieszczenia, prostą z jednym podziałem zwrotnicę aktywną(dla mnie wystarczającą), świetne skalery wideo.

Po co więc tjuningować urządzenia, które nie mają przed sobą żadnej przyszłości? Kolekcjonowanie unikatowego sprzętu jak najbardziej rozumiem.

Pozdrawiam,

PS. Końcówek Yamahy ostatecznie nie sprzedałem, i całe szczęście bo po podziale pasma przy 200Hz na procesorze, 2 monobloki napędzają woofer'y a dwa resztę.

lete 4 Sty 2010, 11:09

idę o zakład, że ten CD rozniesie w mak nie mniej, niż 95% już zlampizowanych ;)lete

jestem tego pewien, dobrze napisał disomaniac że lampizacje można sobie zrobić do budżetówki :)

W trakcie usuwania konta.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

McGyver

4 Sty 2010, 02:09

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1985 / 16306 / 5

Żebyś Ty Rafale chociaż wiedział o czym piszesz.

Adam wiem o czym pisze. I bardzo chcialbym zebys w koncu przekonal sie jak potrafia zagrac Twoje kolumny z PD 75 - zrodlem ktore tak lekcewazysz. Jestem niemal pewien ze nawet nie sadzisz ze tak to moze brzmiec. Twoje kolumny mimo wszystko sa obecnie najslabszym elementem toru. Mozna jeszcze duzo lepiej z tym zrodlem i tym wzmakiem.

Wątek nie dotyczy PD75 (którego zresztą nie lekceważę, po prostu wiem jak gra). Wątek dotyczy Yamahy CDX1110, więc nie zmieniaj tematu. Wyraziłeś się lekceważąco o lampizacji, tymczasem CDX1110 jest oparty na DACach Burr-Browna PCM56. Są to jedne z najlepiej nadających się do lampizacji DACów jakie zna historia. Ale Ty o tym nie wiesz, bo o kwestiach technicznych w tym zakresie nie masz najmniejszego pojęcia.

A ja na lampizację tej Yamahy nie namawiam. Skoro guru wypowiedział "prawdę" objawioną

(tak właśnie - objawioną - bo przecież nie nabytą za pomocą wiedzy ani doświadczenia) to tak musi być i basta. Właściwie to nawet odradzam lampizację. Bo jak padnie laser TAOHS-HG1 to już nic nie pomoże.

A teraz lecę straszyć gdzie indziej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Adam nie jestem zadnym guru. Powiem Ci wprost: denerwuja mnie tamaty o lampizacji wszystkiego. Sorry ale jak tak dalej pojdzie przyznam racje foxbatowi. Wiem ze nie proponowales lampizacji CDX 1110. Moja sprawa jest o czym mam pojecie a o czym nie. Niedawno kwestionowales moje osluchanie teraz kwestionujesz wiedze techniczna. Ok jestem humanista i wiedzy technicznej nie mam ale swoje w zyciu slyszalem i bylo tego na tyle duzo zeby isc wlasna droga. Potrafie tez obiektywnie ocenic wlasne zestawienie i wiem ze gdybys tego posluchal zamiast wypisywac dyrdymaly moglbys byc mocno zdziwiony. Pierwszy mit jaki padlby w moim przypadku bylaby wycofana srednica PD 75 i sklonnosc do szalenie muzykalnego wciagajacego dzwieku jednak malo detalicznego. Przy okazji wizyty u mnie w domu o namacalnosci srednicy mogl sie przekonac rochu. Teraz brzmi to wszystko jeszcze o klase lepiej (gora). Tak wiem ze zawsze mozna jeszcze lepiej. I na pewno bedzie jak zmienie kolumny. Po wielu latach wreszcie zaczalem sluchac muzyki.

Z dotychczasowej dyskusji oprócz tego czego nie chciałem się dowiedzieć - dowiedziałem się

- cdx 1110 - super źródło

- zmiana na LME49860 - są czasem po 7 zł za sztukę - wzmacniacz sprzed 2 lat i dość dobry.

- konieczność przejściówki pod omapy

- master clock - II - do 180zł

(ceny wyszukane w necie)

- lampizacja - na tak i na nie

- chcąc zostawić wartość - pozostaw oryginał (przychylam się - tak dotychczas traktowałem sprzęt) - ( ponadto ostatnio odsłuchałem dość dobrze Yamahy a-1060 z t-1060 + żródła sony - i niewiele się na poziomie tej klasy dosłyszałem więcej tam niż w moim sprzęcie - różnica była w źródle, sprzęt oryginalny)

- laser - po prostu wymienialny z innych modeli.

Pozostaje kwestia - co jeszcze i kto się takich rzeczy podejmuje bo szkoda by mi było samemu sp... sprzęt.

discomaniac71, 4 Sty 2010, 14:17

>Adam nie jestem zadnym guru. Powiem Ci wprost: denerwuja mnie tamaty o lampizacji wszystkiego.

>Sorry ale jak tak dalej pojdzie przyznam racje foxbatowi. Wiem ze nie proponowales lampizacji CDX

>1110.

No nie proponowałeś. To Ty wywlokłeś temat lampizacji, i to w sposób osmieszający, mimo że nie masz do tego ŻADNYCH podstaw.

>Moja sprawa jest o czym mam pojecie a o czym nie.

Zgodziłbym się z tym, gdyby nie to, że wypowiadasz się na forum publicznym o sprawach na których się nie znasz, nie masz dla nich żadnego merytorycznego uzasadnienia, a robisz to mentorskim tonem. Jeszcze ktoś uwierzy, początkujących nie brakuje. Dlatego komentuję, by ktoś nie wziął za dobrą monetę Twoich prywatnych poglądów, do których oczywiście masz prawo, ale wygłaszając je publicznie musisz się liczyć z konsekwencjami, w tym z negatywnymi komentarzami.

>Niedawno kwestionowales moje osluchanie

???

>teraz kwestionujesz wiedze techniczna. Ok jestem humanista i wiedzy technicznej nie mam ale swoje w

>zyciu slyszalem i bylo tego na tyle duzo zeby isc wlasna droga.

Więc wypowiadaj się na temat tego co słyszałeś. Tego nikt przytomny nie będzie się czepiał. Ale ilekroć próbujesz wypowiadać się na tematy techniczne, tylekroć obnażasz swoją ignorancję w tym zakresie. Tego nie można pozostawić bez komentarza ze względu na tych wszystkich początkujących którzy to czytają.

>Potrafie tez obiektywnie ocenic

>wlasne zestawienie i wiem ze gdybys tego posluchal zamiast wypisywac dyrdymaly

Jeżeli mi zarzucasz pisanie dyrdymałów to poprzyj to cytatami. Równie dobrze ja mógłbym napisać że Ty wypisujesz niestworzone brednie. I jeżeli chodzi o Twoje wypowiedzi na tematy techniczne, to bardzo latwo byłoby to poprzeć cytatami. Jeżeli więc chcesz uniknąć batów, to zmilcz na tematy na których się nie znasz, wtedy nie narazisz się na to, że ktoś obnaży Twoją niewiedzę.

>moglbys byc mocno

>zdziwiony. Pierwszy mit jaki padlby w moim przypadku bylaby wycofana srednica PD 75

???

Ja gdzieś pisałem o wycofanej średnicy z PD75? Człowieku, ochłoń. Ja nie jestem Iwanicki, mylisz mnie z kimś innym i walisz na oślep.

>i sklonnosc do

>szalenie muzykalnego wciagajacego dzwieku jednak malo detalicznego. Przy okazji wizyty u mnie w >domu

>o namacalnosci srednicy mogl sie przekonac rochu. Teraz brzmi to wszystko jeszcze o klase lepiej

>(gora). Tak wiem ze zawsze mozna jeszcze lepiej. I na pewno bedzie jak zmienie kolumny. Po wielu

>latach wreszcie zaczalem sluchac muzyki.

No to gratuluję. Czy to Twoje zadowolenie sprawia że wzbraniasz się od jakiegoś czasu przed słuchaniem innych systemów? Czasem warto wyjść ze skorupy, na zewnątrz też jest świat, wielki i interesujący, inni ludzie też mogą mieć coś do powiedzenia i zaproponowania.

A co tu więcej pisać skoro nie ma już nic do napisania? Molibden napisał co trzeba, jest to sensowne i IMHO wyczerpuje temat. Tym bardziej że o całkowitej niedostepności lasera do tego modelu było już pisane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.