Skocz do zawartości
IGNORED

Usunięcie zwrotnicy z kolumn pasywnych = przeróbka na aktywne?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

romekjagoda, 4 Lut 2010, 10:18

>Kurcze, ale o ile się orientuję, to system 2,5 drożny realizuje tak naprawdę 2 drogi za pomocą 3

>głośników.

Nie! System 2,5 drożny realizuje tak naprawdę 2,5 drogi. Wysokotonowiec to 1. droga.

Jeden głośnik, nazwijmy go "bas", obsługuje średnie i niskie częstotliwości - 2. droga

Drugi bas obsługuje tylko niskie częstotliwości częściowo pokrywając się z pierwszym basem - 0,5 drugi a właściwie to elektrycznie 3 droga - wymaga osobnego filtra (części zwrotnicy, co najmniej 1 cewy)

> Oryginalna pasywna zwrotnica jest zestrojona tak, by dzielić pasmo na 2 drogi.

Jeśli tak, to jest to kolumna dwudrożna, gdzie pasmo średnio-niskie obsługują dwa głośniki obsługiwane przez 1 filtr lub dwa identyczne filtry, których praca i zakresy częstotliwości są identyczne - pokrywają się.

W Castle

>Harlech (linia transmisyjna) te 1,5 drogi w zakresie nisko-średniotonowym jest realizowane poprzez 2

>identyczne głosniki zaaplikowane do tuneli (komór) różnej wielkości/długości.

Jeżeli tak, jeżeli oba basowce obsługują identyczne pasmo, jeżeli oba podłączone są w tym samym miejscu do zwrotnicy, to z punktu widzenia zwrotnicy jest to kolumna 2-drożna, i wtedy do pełnej aktywizacji wystarczyłyby 2 kanały wzmacniające na kolumnę.

Ustal iludrożną masz kolumnę "z punktu widzenia zwrotnicy". To jest kluczowe dla dalszych rozważań.

>Less, czy to sobie nie przeczy? Zostawiamy zwrotnicę pasywną na niskie i średnie, a potem piszesz,

>że to zaleta, bo mamy "szersze pasmo objęte zasilaniem aktywnym"

Nie napisałem, że w takim układzie jeden z basowców po0krywający pasmo średnie i niskie pracowałby całkowicie aktywnie. Filtrowany pasywnie byłby gwizdek i "niższy" basowiec.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Powinno było być tak:

b) 1-szy wzmacniacz na niskiego i nisko-średniego, przy czym dla niskiego pozostaje oryginalny filtr (zasilany jest pasywnie)a nisko-średni zasilany jest aktywnie (jest podłączony do wzmacniacza bez żądnych filtrów), 2-gi wzmacniacz zasila aktywnie wysokotonowca.

CZęstotliwość podziału na zwrotnicy aktywnej odpowiada częstotliwości podziału zwrotnicy pasywnej między gwizdkiem a mid-basem.

Less is more

Less, 4 Lut 2010, 10:46

>Powinno było być tak:

>

>b) 1-szy wzmacniacz na niskiego i nisko-średniego, przy czym dla niskiego pozostaje oryginalny filtr

>(zasilany jest pasywnie)a nisko-średni zasilany jest aktywnie (jest podłączony do wzmacniacza bez

>żądnych filtrów), 2-gi wzmacniacz zasila aktywnie wysokotonowca.

>CZęstotliwość podziału na zwrotnicy aktywnej odpowiada częstotliwości podziału zwrotnicy pasywnej

>między gwizdkiem a mid-basem.

Less, ale to wydaje mi się niepotrzebną kombinacją... Mam dwa identyczne głośniki dla zakresu nisko-średniotonowego; zwrotnicy nie rozbierałem, ale wyprowadzone ma tylko 4 terminale: 2 dla sopranów + 2 dla basów. Wydaje mi się więc, że nie ma u mnie podziału na zakres niski i średni - po prostu 2 głośniki identyczne, obsługują cały ten zakres jednocześnie. Innymi słowy nie ma głośnika typowo niskotonowego. Dlatego nie widzę sensu napędzania jednego głośnika tego zakresu aktywnie, a drugiego pasywnie + napędzanie aktywnie gwizdków.

Poza stosowaniem pasywnej zwrotnicy jakie są ewentualnie inne aspekty które należy brać pod uwagę by nie spalić gwizdków?

Powrót po dłuższej przerwie...

Less, 4 Lut 2010, 10:40

>romekjagoda, 4 Lut 2010, 10:18

>

>>Kurcze, ale o ile się orientuję, to system 2,5 drożny realizuje tak naprawdę 2 drogi za pomocą 3

>>głośników.

>

>Nie! System 2,5 drożny realizuje tak naprawdę 2,5 drogi. Wysokotonowiec to 1. droga.

>Jeden głośnik, nazwijmy go "bas", obsługuje średnie i niskie częstotliwości - 2. droga

>Drugi bas obsługuje tylko niskie częstotliwości częściowo pokrywając się z pierwszym basem - 0,5

>drugi a właściwie to elektrycznie 3 droga - wymaga osobnego filtra (części zwrotnicy, co najmniej 1

>cewy)

>

>> Oryginalna pasywna zwrotnica jest zestrojona tak, by dzielić pasmo na 2 drogi.

>

>Jeśli tak, to jest to kolumna dwudrożna, gdzie pasmo średnio-niskie obsługują dwa głośniki

>obsługiwane przez 1 filtr lub dwa identyczne filtry, których praca i zakresy częstotliwości są

>identyczne - pokrywają się.

>

>W Castle

>>Harlech (linia transmisyjna) te 1,5 drogi w zakresie nisko-średniotonowym jest realizowane poprzez

>2

>>identyczne głosniki zaaplikowane do tuneli (komór) różnej wielkości/długości.

>

>Jeżeli tak, jeżeli oba basowce obsługują identyczne pasmo, jeżeli oba podłączone są w tym samym

>miejscu do zwrotnicy, to z punktu widzenia zwrotnicy jest to kolumna 2-drożna, i wtedy do pełnej

>aktywizacji wystarczyłyby 2 kanały wzmacniające na kolumnę.

>

>Ustal iludrożną masz kolumnę "z punktu widzenia zwrotnicy". To jest kluczowe dla dalszych rozważań.

>

>>Less, czy to sobie nie przeczy? Zostawiamy zwrotnicę pasywną na niskie i średnie, a potem piszesz,

>>że to zaleta, bo mamy "szersze pasmo objęte zasilaniem aktywnym"

>

>Nie napisałem, że w takim układzie jeden z basowców po0krywający pasmo średnie i niskie pracowałby

>całkowicie aktywnie. Filtrowany pasywnie byłby gwizdek i "niższy" basowiec.

Less, sorry, przegapiłem ten wpis!

Faktycznie, musże najpierw zdecydowanie ustalić co to jest za kolumna, a potem można jechać dalej ;)

Dzięki za Twoje porady, naprawdę doceniam cierpliwość ;)

romekjagoda, 4 Lut 2010, 11:43

Mam dwa identyczne głośniki dla zakresu

>nisko-średniotonowego; zwrotnicy nie rozbierałem, ale wyprowadzone ma tylko 4 terminale: 2 dla

>sopranów + 2 dla basów. Wydaje mi się więc, że nie ma u mnie podziału na zakres niski i średni -

Wydaje Ci się... Ale dobrze byłoby wiedzieć.

po

>prostu 2 głośniki identyczne, obsługują cały ten zakres jednocześnie.

To dlaczego twierdziłeś, że to kolumna 2,5 drożna???

Innymi słowy nie ma głośnika

>typowo niskotonowego.

No i nie musi. Kolumna 2,5 drożna polega na tym (często), że mamy dwa identyczne/podobne głośniki. Jeden pracuje od np. 2000 Hz w dół, a drugi wspomaga go od 300 Hz w dół. Od 300 Hz w dół oba pracują prawie identycznie. Oba są cięte przy różnych częstotliwościach, każdemu odpowiada osobne pasmo/droga, mimo że ich pasma częściowo pokrywają się. Każdy musi mieć w zwrotnicy osobny filtr.

Dlatego nie widzę sensu napędzania jednego głośnika tego zakresu aktywnie, a

>drugiego pasywnie + napędzanie aktywnie gwizdków.

Ja raczej też, ale jest to jakaś możliwość.

Jak pisałem: Ustal, czy jest to "z punktu widzenia zwrotnicy" kolumna 2 czy 2,5 drożna. Trzeba looknąć albo do materiałów producenta, albo zajrzeć do zwrotnicy, ilość terminali o niczym nie świadczy.

>Poza stosowaniem pasywnej zwrotnicy jakie są ewentualnie inne aspekty które należy brać pod uwagę by

>nie spalić gwizdków?

Dobrać do gwizdków stabilny wzmacniacz, który m.in. przy włączaniu i wyłączaniu nie rusza membranami głośników i nie powoduje żadnych trzasków, puknięć lub innych hałasów. Dobrze, żeby nie ruszało go, żadne włączanie i wyłączanie lodówki czy innych odbiorników prądu w okolicy. Nie wymieniać kabli na włączonym wzmacniaczu. Dla świętego spokoju niektórzy mimo podziału aktywnego i tak ładują przed wysoki kondensator lub bezpiecznik. Ale z chwilą pojawienia się kondensatora, to zasilania z aktywnego staje się pseudoaktywne, a bezpiecznik też specjalnie audiofilskim elementem nie jest.

Less is more

A więc Harlech S1 to chyba dwudrożna konstrukcja jednak! (Crategus w dziale recenzji tak napisał).

The original Harlech's are a two way system with a high crossover point).

Niemniej nie mogę nigdzie w sieci znaleźć więcej info na ten temat.

Poszperam jeszcze w Klubie Castle - tam ktoś wkleił zdjęcie zwrotnicy chyba kiedyś.

Less, tutaj (wątek Castle Acoustics Club na naszym forum)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

, na dole 1 strony Crategus wkleił zdjęcie zwrotnicy tych Castle. Ja się na tym nie wyznaję, ale może dla Ciebie będzie jaśniejsze, czy to faktycznie 2 czy 2,5 drożny układ.

Ukryta Zawartość

Na 90 procent jest to kolumna dwudrożna

Zakładając, że wewnątrz nie ma schowanej dodatkowej cewki, to jest to kolumna dwudrożna na 99%

Z 1 punktu wychodzą pod dwa kable czerwone i z drugiego 2 czarne, po 1 czarnym i czerwonym dla każdego mid/basa, więc są filtrowane identycznie (jeżeli w środku nie ma cewki dodatkowej, a raczej nie ma)

Na 80% niskie filtrowane są filtrem 2. rzędu (cewka + kond), a wysokie filtrem 3. rzecy kond - cewka - kond.

Teraz trzeba by dowiedzieć się, jaka jest częstotliwość podziału i można aktywizować. W zwrotnicy aktywnej powinieneś zastosować filtry nie mniejszego rzędu, niż są w pasywnej.

Less is more

No dobra, czyli ja namieszałem z tą 2,5 drożną... Kajam się i płonę ze wstydu (prawie jak Jan Palach ;-) ).

No czyli to mamy ustalone, a teraz pozostaje jeszcze obcykanie częstotliwości podziału. Niestety mail do producenta nie działa, a dzwonić będę mógł dopiero w przyszłym tygodniu. Wiem, że wysokotonowa Vifa w tej kolumnie obsługuje częstotliwości od 2,85khz w górę, ale jak jest tutaj konkretnie zaaplikowana to nie wiem. Wiem tylko, że częstotoliwość podziału jest ustawiona dość wysoko - tyle dowiedział sie swego czasu Crategus.

Dobra, nie ma odwrotu już ;-) Na jebaju zakupiłem behringer'a cx3400. Teraz szukam jakiegoś pre (z pilotem) i końcówki. Jak skompletuję sprzęt to się odezwę. A do tego czasu może Castle sie do mnie odezwie w sprawie częstotliwości podziału (udało mi się wysłać mail do grupy zarządzającej Castle).

Od jakiegoś czasu pogrywam na aktywnej zwrotnicy Ashly. Generalnie od początku nie było wcale zbyt różowo. Wątpię, żeby Behringer z pudła pozbawiony był by pewnej przypadłości. Jakość wysokich pozostawia sporo do życzenia. Są one szorstkie. Kompletnie mi to nie odpowiadało i udało się sporo poprawić. Problemem sa kiepskie op ampy i badziewne kondy w scieżce sygnału. nie wymieniłem wszystkich operacyjnych, bo to istny koszmar- płytka jest dwustronna. Mimo to wymiana pierwszego za wejściem na opa2134 sporo pomogła. wymieniłem też wszystkie elektrolity na muse bp. Sporo jeszcze eksperymentuję z ustawieniami więc o dźwięku na razie się nie wypowiem. Góra w porównaniu do fabryki to inna bajka.

Ukryta Zawartość

post-5130-100003303 1265373570_thumb.jpg

post-5130-100003304 1265373570_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adik dzięki za podzielenie się informacją.

Może być przydatna przy modyfikacjach. W sumie to szukałem też Ashly zwrotnic, ale nie było ich, poza chyba jedną sztuką. Ogólnie to nawet na jebaju nie ma aktywnych zwrotek za wiele.

Zobaczymy, czy ten Behringer da radę. Wyrwałem go za 54 funciaki, więc jak cos to nie powinienem stracić. Najwyżej oddam komuś kumatemu do modyfikacji... albo sprzedam, jak mnie to nie zadowoli.

Obecnie jakość wysokich jest w moich Harlechach wyśmienita bym powiedział - Vifa jest tu zaaplikowana naprawdę b. nieźle. Dlatego tak jak Less sugerował, na początku zasilę górę pasywnie, przez zwrotnicę pasywną. Niemniej, i tak muszę ustalić częstotliwość podziału zastosowaną oryginalnie w pasywnej zwrotnicy, bo inaczej wytnę część pasma :-(

Ciekawym, czy mi Castle odpowie.

Łącząć ze wzmacniaczem głośnik wysokotonowy wcale nie musi to oznaczać powrotu do podziału pasywnego. Jeśli ma on tylko zabezpieczać przed prądem stałym i impul;sami przy włączaniu lub wyłączaniu to daje się 15-22uF i w ten sposób dolna cz. odcięcia takiego filtru I rzędu jest dużo niżej niż aktywnego podziału więc nie wpływa istotnie na filtrację.

Można też dać kilka uF (dobrać) i potraktować ten kondensator jak wyżej plus dodatkowy filtr 6dB/okt. co w połączeniu z filtrem w zwrotnicy aktywnej daje dodatkowe możliwości (większa stromość, korekcja fazy) i dokłada jeden rząd do filtru aktywnego (lub mniej, zależnie jak dobrane są ich częstotliwości podziału).

Jeśli nie zna się cz. podziału oryginalnych zestawów to raczej nie należy stosować cz. podziału dużo niższej (lecz rzędu 10%) niż dopuszczalna dla zastosowanego tweetera z filtrem użytym do pomiaru / testów (zw. II rz.). Znając tą cz. podziału można też oczywiście wybrać nową, lepszą cz. podziału dla filtrów aktywnych kiedy np. zastosuje się wyższe rzędy filtrów.

Molibden, 6 Lut 2010, 03:04

>Łącząć ze wzmacniaczem głośnik wysokotonowy wcale nie musi to oznaczać powrotu do podziału

>pasywnego. Jeśli ma on tylko zabezpieczać przed prądem stałym i impul;sami przy włączaniu lub

>wyłączaniu to daje się 15-22uF i w ten sposób dolna cz. odcięcia takiego filtru I rzędu jest dużo

>niżej niż aktywnego podziału więc nie wpływa istotnie na filtrację.

>Można też dać kilka uF (dobrać) i potraktować ten kondensator jak wyżej plus dodatkowy filtr

>6dB/okt. co w połączeniu z filtrem w zwrotnicy aktywnej daje dodatkowe możliwości (większa stromość,

>korekcja fazy) i dokłada jeden rząd do filtru aktywnego (lub mniej, zależnie jak dobrane są ich

>częstotliwości podziału).

Molidbden dzięki za odpowiedź. Ja niestety jestem laikiem w sprawach elektronicznych. Dlatego też mam pytanie: czy Ty (lub ktoś inny) za jakąś sensowną opłatę byłby w stanie zrobić mi dwa takie filtry, zapakować w jakąś sensowną małą obudowę z dwoma złaczami by wyprowadzić kable? Ja sobie po prostu z tym nie poradzę, jakkolwiek śmiesznie to dla kogoś może brzmieć.

>Jeśli nie zna się cz. podziału oryginalnych zestawów to raczej nie należy stosować cz. podziału dużo

>niższej (lecz rzędu 10%) niż dopuszczalna dla zastosowanego tweetera z filtrem użytym do pomiaru /

>testów (zw. II rz.). Znając tą cz. podziału można też oczywiście wybrać nową, lepszą cz. podziału

>dla filtrów aktywnych kiedy np. zastosuje się wyższe rzędy filtrów.

Ale jak dokonać pomiarów częstotliwości podziału w obecnej zwrotnicy pasywnej? Pewnie trzeba by jakiś generator fal mieć i podawać tylko na tweetery, rejestrując od jakiego zakresu przestają one odtwarzać...? Czy sa jakieś inne sensowne metody?

No też na to liczę, bo w sumie to właśnie przez forumowiczów rozpocząłem podróż w kierunku zwrotnicy aktywnej, więc jak mnie teraz na lodzie zostawią, to dupa blada ;-)

Ponawiam pytanie ad częstotliwości podziału:

Molibden

>Jeśli nie zna się cz. podziału oryginalnych zestawów to raczej nie należy stosować cz. podziału dużo

>niższej (lecz rzędu 10%) niż dopuszczalna dla zastosowanego tweetera z filtrem użytym do pomiaru /

>testów (zw. II rz.). Znając tą cz. podziału można też oczywiście wybrać nową, lepszą cz. podziału

>dla filtrów aktywnych kiedy np. zastosuje się wyższe rzędy filtrów.

Ale jak dokonać pomiarów częstotliwości podziału w obecnej zwrotnicy pasywnej? Pewnie trzeba by jakiś generator fal mieć i podawać tylko na tweetery, rejestrując od jakiego zakresu przestają one odtwarzać...? Czy sa jakieś inne sensowne metody?

romekjagoda, 10 Lut 2010, 10:18

Pewnie trzeba by

>jakiś generator fal mieć i podawać tylko na tweetery, rejestrując od jakiego zakresu przestają one

>odtwarzać...? Czy sa jakieś inne sensowne metody?

Nie od tej strony. Gdyby mieć dane głośników, szczególnie impedancję, (a najlepiej ich schemat zastępczy), i wartości wszystkich elementów zwrotnicy, można by to wszystko wrzucić w program do symulacji układów elektronicznych, i wtedy częstotliwość podziału ujawniłaby się.

Prościej byłoby wyczytać ją z manuala producenta. Castle udostępnie manuale na stronie intern. do obecnych modeli - również z częstotliwością podziału, np. do Harlech S2. Nie ma tam niestety S1. Nie masz może manuala (instrukcji) do swoich kolumn?

Less is more

Less, dzięki za odzew.

Manuala właśnie nie mam kurka wodna. Dostałem dziś mail od grupy zarządzającej Castle, ale niestety gościu pisze, że nie posiadają dokumentacji technicznej odnośnie Harlech s1... Dupa blada. Dał mi jednak namiar telefoniczny na gościa, który może pomóc. Będę tam dziś dzwonił i spróbuję się czegoś dowiedzieć. Także poszukiwania danych trwają...

Jak ich nie znajdę, to będzie rzeźbienie rzemieślniczymi sposobami... ;-)

Podobno manual jest tam, ale nie chce mi się wdzierać do tej nieprzystępnej strony

For Sale : Pair of Castle Harlech S1, Grigz95, Speaker and Subwoofer Classified Adverts ... The full info, including manual can be found here ...

www.avforums.com/.../tv.../1180458-sale-hannspree-xv-32-lcd.html - Kopia

Less is more

Dostałem dziś mail od grupy zarządzającej Castle, ale niestety

>gościu pisze, że nie posiadają dokumentacji technicznej odnośnie Harlech s1...

Radośni twórcy widać!

Myślałem, że to poważna firma.

Less is more

Less, 10 Lut 2010, 11:30

>Dostałem dziś mail od grupy zarządzającej Castle, ale niestety

>>gościu pisze, że nie posiadają dokumentacji technicznej odnośnie Harlech s1...

>

>Radośni twórcy widać!

>Myślałem, że to poważna firma.

Less, to jeszcze nic. Dostałem drugą odpowiedź odnośnie wszelkiej dokumentacji technicznej do starszych kolumn Castle i materiałów promocyjnych: gościu odpisał mi, że wszystko poszło do Chin i w piz... i zaginęło znaczy się... Czujesz? Albo mu się nie chciało mi wysyłać info, albo faktycznie po prostu skośnoocy wszystko przejęli a potem nikt się nawet nie zastanowił nad odzyskaniem dokumentacji technicznej, etc. Aż mi się wierzyć nie chce, że ponowne odkupienie Castle nie obejmowało dorobku firmy! Aż tak beznadziejnych prawników chyba nie mieli...?

W sprwie info technicznego odesłali mnie do prywatnego elektronika, który naprawia sprzęt w UK od 35 lat... To trochę niepoważne jak na międzynarodowy koncern.

Ustalisz sobie nowy podział. Filtr wysokotonówki będzie dobrą wskazówką.

Nie ma pewności, że stary podział jest optymalny, jak np. zmienisz rzędy filtrów na IV to podział możesz stosować inny, np. niższy niż fabrycznie. Tak więc nie ma się tym co przejmować a nawet zwracać uwagi - w końcu nie kopiujesz starej zwrotnicy i podziału, tylko wybierasz nowy - najlepszy możliwy w tym układzia.

>Nie ma pewności, że stary podział jest optymalny,

Ale jest to jednak najbardziej prawdopodobne, w końcu producent myślał nad tym i są to dobre kolumny sądząc z opinii.

w końcu nie kopiujesz starej zwrotnicy i podziału, tylko wybierasz nowy - najlepszy

>możliwy w tym układzia.

A to oznacza wyruszenie w nową podróż nieznanymi drogami, czyli zaprojektowanie kolumny prawie od nowa. żeby w miarę świadomie podjąć taką decyzję, żeby nie poruszać się po omacku, wypadałoby dysponować danymi głośników i wykresami ich pasm przenoszenia.

Z drugiej strony przy zwrotnicy aktywnej przesuwanie częstotliwości podziału w te i we wte nic nie kosztuje w przeciwieństwie do zwrotnic pasywnych, więc można się bawić - przynajmniej w bezpiecznych dla wysokotonowego granicach.

Less is more

Less, 11 Lut 2010, 08:32

>>Nie ma pewności, że stary podział jest optymalny,

>

>Ale jest to jednak najbardziej prawdopodobne, w końcu producent myślał nad tym i są to dobre kolumny

>sądząc z opinii.

>

>w końcu nie kopiujesz starej zwrotnicy i podziału, tylko wybierasz nowy - najlepszy

>>możliwy w tym układzia.

>

>A to oznacza wyruszenie w nową podróż nieznanymi drogami, czyli zaprojektowanie kolumny prawie od

>nowa. żeby w miarę świadomie podjąć taką decyzję, żeby nie poruszać się po omacku, wypadałoby

>dysponować danymi głośników i wykresami ich pasm przenoszenia.

>

>Z drugiej strony przy zwrotnicy aktywnej przesuwanie częstotliwości podziału w te i we wte nic nie

>kosztuje w przeciwieństwie do zwrotnic pasywnych, więc można się bawić - przynajmniej w bezpiecznych

>dla wysokotonowego granicach.

Wiedząc na razie niewiele wrzucam opis charakterystyki wysokotonowca w kolumnach Harlech. Czy z tego da się coś wywnioskować odnośnie przypuszczalnej optymalnej częstotliwości podziału? Czy to zależy w decydującym stopniu od aplikacji? Dodam tylko, że z info nt. Harlechów wynika, że zastosowano wysoką częstotliwość podziału, ale nie mam pojęcia co to znaczy i gdzie taka częstotliwość może się znajdować w układzie dwudrożnym quarter-wave czyli linia transmisyjna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.