Skocz do zawartości
IGNORED

Czarna rozpacz- list na High Fidelity

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

Czytaliście może ten list?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Litości- tyle kasy w piach(ten zestaw teraz kosztuje ze 12Kzł-nowy).Jak on ten zestaw kupował -prosto z półki?

Swoją drogą Pan P. powinien nazwać sprawy po imieniu- wyruchali Pana bez mydła.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60738-czarna-rozpacz-list-na-high-fidelity/

A najlepsza jest odpowiedź:

-Ja tam nie wiem bla bla bla... najlepiej będzie ostatnie pieniądze wydać na cokolwiek

i samemu się przekonać ple ple ple...

Normalnie jakbym czytał porady fachowców z audiostereo.pl

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

bardzo rzeczowa odpowiedź.Wskazuje na to że jak jesteś naiwniakiem kupującym z półki bo recenzje były super do daj się dalej ruchać i radź sobie sam.

Nie wiem tylko dlaczego Pan P. tak uparł się na tego Arcama.Co druga odpowiedź to Arcam.

W dziedzinie audio panuje zbyt duża dowolność w interpretacjach,instrukcjach i w ogólnym rozgardiaszu co dobre a co złe.Nie ma negatywnych ocen,wszystko gra dobrze a tylko nieudolny jest klient.Duża wina w recenzjach,które są pisane pod producentów(tak myśle)a czytane przez potencjalnych klientów.Musimy pamiętać,że nie każdy ma doświadczenie a dużo osób jest na początku tej drogi.

• Redaktorzy

Kolega popełnił błąd początkującego: wybrał kilka urządzeń, z których każdy oddzielnie zostało ocenione przez kogoś (recenzenta, sprzedawcę, znajomego) jako dobre, i przyjął, że razem zagrają co najmniej tak samo poprawnie. Wszyscy wiemy, że było to założenie błędne - piszą o tym od lat czasopisma, mówi się o tym u nas na Audiostereo. Jednak jak widać, nabywca postawiony sam na sam z niekompetentnym lub lekceważącym go sprzedawcą, wciąż jest na straconej pozycji. Trzeba ciągle powtarzać, ze żaden element zestawu audio NIE GRA SAM, i ostateczny efekt jest wynikiem współdziałania kolumn, źródła i amplifikacji plus akustyka pomieszczenia. Często da się z góry przewidzieć, jakie problemy będzie rodzić zestawienie np. danych kolumn z danym wzmacniaczem, i konsultacja z kimś obeznanym (post na forum lub nawet telefon do specjalistycznego pisma) pozwoliłaby uniknąć kłopotrów już na starcie. W danym przypadku mamy do czynienia na pewno ze złą współpracą kolumn ze wzmacniaczem i być może jeszcze kolumn z pomieszczeniem.

Ktoś :-) mi polecił do 1007Be wzmak Heed Obelisk Si

(mozna potem dokupić zasilacz), albo CEC 3300. Obydwa będą super i dadzą

muzyce nieco kopa, przy zachowaniu dobrej barwy.

Co o tym myślicie?.

zawi, 12 Sty 2010, 19:34

>Czytaliście może ten list?

>

>

Ukryta Zawartość

>

>Litości- tyle kasy w piach(ten zestaw teraz kosztuje ze 12Kzł-nowy).Jak on ten zestaw kupował

>-prosto z półki?

Ten Pan z tego co widzę bardzo mocno opiera się na odczuciach innych; znajomi mówili, w prasie audio napisano, więc co tu się dziwić? Albo wybierasz sam i używasz własnych uszu, albo kierujesz się tym co mówią inni, kupujesz bo pan ze sklepu powiedział że to jest ekstra itd. Potem ponosisz konsekwencje własnych wyborów, więc nie ma co narzekać. Żyjemy w dżungli, a nie w raju. Ja jesteś łatwowierny to tracisz.

Ukryta Zawartość

Najlepsze jest pytanie końcowe:

"Mam też pytanie co do sprzętu jaki posiadam - czy jest on w swoich kategoriach tak dobry, że zdobywa wszystko z górnych półek w swojej klasie?"

I to jest wszystko w tym temacie. Gość szuka nie tyle swojego dźwięku, co dowartościowania.

-> blazius

"Ciekawa jest drobna uwaga że filmy najlepiej słychać w stereo."

Nie po raz pierwszy Pan Pacuła wypisuje moim skromnym zdaniem głupoty.

Wystarczy wspomnieć jego "wiedzę" i "doświadczenia" na temat różnic brzmieniowych różnych HDD, różnych pendrive'ów i różnych napędów użytych do ripowania płyt.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

głupoty nie głupoty-Pan P.ma odmienne zdanie podobnie jak i ten sprzedający co ładnie zestawił koledze z listu klocki za 26 kzł. Zawsze można odwołać się do subiektywnych odczuć i iść w zaparte że tak ma być.

to jest wogole smieszne . ze pelnoletni gostek , chyba poczytalny najpierw nakupuje badziewia , a pozniej sie dziwi , ze mu zle gra i ze nie ma juz kasy, w sklepie mu doradzili jak umieli i sprzedali to co mieli, pretensje to starszy pan powinien miec do siebie , a nie do calego swiata, to jak kazde hobby wymaga czasu, doswiadczenia, bycia na biezaco...jak sie liczy tylko na sprzedawcow w media-markcie to sie mozna przeliczyc....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

należy ubolewać nad jakością i profesjonalizmem obsługi w tym sklepie. Ale jak się płaci tysiaka i pół takiemu sprzedawcy to nic dziwnego, że to nie fachowiec.

Można też powiedzieć, ze facet mógł się przyłożyć do zakupów. Jak się wydaje większe pieniądze to aż się prosi o większą staranność. Ale z drugiej strony do cholery, nie każdy musi się tym interesować i zgłębiać temat. W końcu od tego powinien być sprzedawca - doradca w sklepie!

Więc klient naiwny i pozbawiony asertywności. Z drugiej strony ch*ja warta obsługa sklepu. No i jest dramat.

coś czuję po poniżej przytoczonym fragmencie listu że dramat będzie miał ciąg dalszy:

"Jestem świadomy, iż takie połączenie nie jest dobrym rozwiązaniem, ale to już po fakcie - czy dołożenie końcówki mocy coś poprawi? Jeśli tak, to proszę o podpowiedź co do marki i modelu. A może warto by dokupić wzmacniacz stereo z możliwością podłączenia do Onkyo – myślałem o nowym wzmaku Harman/Kardon HK 990 lub Yamaha A-S2000?

Nie mogę sprzedać, bo stracę za dużo, pewnie ok 50%, a niestety nie będzie skąd dołożyć - jestem przygotowany na ostatni gest rozpaczy, czyli na dołożenie max 6000 zł - czyli można by się jakoś zmieścić".

głupich nie sieją, co najgorsze ten gościu mimo niby nauczki dalej nic nie rozumie i szuka porady u gościa na necie, ktory nie ma za bardzo pojecia o czym pisze, zreszta sam zaznacza , ze opisywanego sprzetu nawet nie sluchal....

>electro, 13 Sty 2010, 21:36

Zrozumie niestety chyba dopiero wtedy jak pozbędzie się reszty gotówki. Pacuła winien go przymusowo skierować na odsłuchy, żeby załapał o co chodzi w bezpośrednim kontakcie z dźwiękiem :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

tak, kilka spotkan Krakowskich Onanistów Dźwieku czy jak to sie nazywa i facet nie bedzie juz taki sam, rozwiedzie sie, nie bedzie placil na dzieci ,a w scianie pusci kabelki oyaide i bedzie sluchal tylko 10u grubych winyli o zwolnionej predkosci z Three blajnd majsys na okraglo....

Electro czy czasem nie pijesz do naszych szanownych kumpli grupujących się czasem u Rocha ... :)

Myślałem, że gościu ruszy również do opery, na jakiś koncert, zagra coś na gitarce i.t.p. bo sama konserwa z płyty to za mało.

— Henryk Elzenberg

prawdziwemu audiofilowi sprzetowemu zadne koncerty na zywo nie sa potzrebne, ma lepiej w domu, nie po to ma dobry 5kanalowy system z media zeby poza domem sluchac:)

Za takie pieniądze można złożyć fajne stereo pod warunkiem, że się rozumie (z grubsza) o co chodzi. Jak widać można taką kasę równie dobrze "utopić" w dźwiękowym szambie z wystawionymi (w różny sposób ...) dobrymi opiniami.

— Henryk Elzenberg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.