Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezeboxy - gdzie sie podzialy?

Gość spy

Rekomendowane odpowiedzi

A niby w czym classic jest dużo lepszy???

w części cyfrowej classic i duet są identyczne. Classic ma wyświetlacz na którym odszukanie płyty siedząc 3 metry od niego jest naprawdę dużym wyzwaniem (samo chodzenie po folderach to masakra)

Pilot od dueta jest za to bardzo czytelny, odszukanie pliku jest bajecznie proste. Obsługa jest intuicyjna. Sam pilot od dueta jest wykonany bardzo dobrze (mam go ponad 2 lata i nic nie trzeszczy, nie zacina się, nigdy mi się nie zawiesił!! a bateria trzyma ok. tygodnia - przy 2-3 godzinach słuchania dziennie) Jak dla mnie duet ma same zalety, classic to za to ma kilka wad a możliwość wyświetlania bieżącego utworu na wyświetlaczu nie rekompensuje pozostałych niedoskonałości.

Kończąc duet jest dużo lepszy, a toucha i tak będziesz mógł obsługiwać pilotem od dueta.

pozdr.

@spy

Olej pilot od duet (controller). Zamiast tego zainteresuj się ipodem touch (w dowolnej wersji).

Samego squeezeboxa bez pilota - nazywa się toto receiver - kupisz znacznie taniej niż duet.

Różnice przeznacz na ipoda touch.

Zainstalujesz na niego iPenga (dedykowany soft do obsługi squeezboxów) i masz wypaśny pilot z całą masą innych funkcji. Jako pilot do squeezeboxa działa to rewelacyjnie. Obsługuję w ten sposób 2 moje squeezeboxy: Classic i receiver (czyli duet bez firmowego pilota).

Tu masz link do iPenga:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Występuje on w 2 wersjach: darmowa jako plugin do squeezecenter (aplikacja do zarządzania squeezeboxami, którą stawiasz gdzieś w sieci na jakimś PC lub NASie), ten plugin renderuje ci odpowiednie strony WWW. Zdecydowanie lepszym sposobem jest zakup aplikacji iPeng (za kilka euro) i zainstalowanie jej w ipodzie - działa nieporównywalnie szybciej niż iPeng w wersji WWW.

Ukryta Zawartość

Gość spy

(Konto usunięte)

Wszystko pieknie, tylko ze wlasnie stawiania jakis serwerow i intalowania softu, zakupu ipoda i przekopywania forum dlaczego nie dziala albo kiedy bedzie dana funkcjonalnosc chce uniknac.

Chcialbym po prostu posluchac radia internetowego...

Mam Noxona, ktory w zupelnosci mi wystarcza ale wymienilem router i Noxon go niestety nie widzi.

mimat

"Classic ma wyświetlacz na którym odszukanie płyty

>siedząc 3 metry od niego jest naprawdę dużym wyzwaniem (samo chodzenie po folderach to masakra)"

Wręcz przeciwnie. Wyświetlacz jest bardzo duży i dobrze widoczny nawet z 5 m.Wielkość i jasność wyświetlanych napisów regulowana. Nie wiem jak masz ułożone foldery ale ja z odszukiwaniem płyt nie mam żadnego kłopotu.

@spy

>Wszystko pieknie, tylko ze wlasnie stawiania jakis serwerow i intalowania softu, zakupu ipoda i

>przekopywania forum dlaczego nie dziala albo kiedy bedzie dana funkcjonalnosc chce uniknac.

>Chcialbym po prostu posluchac radia internetowego...

Instalowałem squeezeboxa kilku znajomym i wszystko działa bez najmniejszych problemów.

Jedyne co nie polecam to instalowanie biblioteki na rozwiązaniach typu NAS. Jest to zamknięte rozwiązanie typu z linuxem w pamięci i z tego co widzę ludzie mają z tym czasem problemy - poza tym wydajność i cena tych urządzeń pozostawia wiele do życzenia.

Proponuję zamiast tego poskładanie małego PC na platformi Intel Atom. Ja za takiego w obudowie Mini-ITX z 2GB Ram i dyskiem 500GB zapłaciłem łącznie ok 800 zł. WSZYSTKIM steruję za pomocą Ipoda łącznie z włączaniem i wyłączaniem tego PC, do którego nie jest podpięta żadana klawiatura ani monitor. Jedyne co musisz zrobić to zainstalować jakiś system operacyjny i odpalić instalkę squeezecenter - proste jak drut.

Co do radia internetowego to powiem że z poziomu Ipoda oprócz dostępu do mojej biblioteki audio (wg artystów, albumów, gatunków itp) ma dostęp do całej masy audycji radiowych z podziałem na Kraje, Miasta, gatunki muzyczne, określone tematy np. w święta było cała masa programów nadających nagrania świąteczne itp - używanie tego to czysta przyjemność :-)

>>>>>dobrze widoczny nawet z 5 m.

Marek gdzie ty masz 5 m?? chyba jak na balkonie sie wychylisz :)

ale potwierdzam -widac spokojnie z 2-3 m wyszukiwanie szybkie i bezproblemowe

choc ja czesto kozystam z laptopa jako pilot

jakos nie widze funkcjonalnosci tego pilota z dueta ,wyswietlacz wcale nie jest taki ogromniasty

idealnie by bylo miec polaczone pilot z dueta + clasica

Zainteresowałem się tym squeezeboxem, ale nie kapię paru spraw. Pozwolę sobie o nie zapytać :)

Jak wygląda tego połączenie? Podłączam analogiem do wzmacniacza i ciągnę kabel do komputera/ dźwięk idzie po falówce, czy mogę np podłączyć dysk zewnętrzny?

Z tego co wyczytałem, potrzebny jest Receiver i pilot do obsługi. Z racji braku kasy, żeby wydać na to 1500 zł to czy można podłączyć jakiś zwykły pilot byle to poprzerzucać? I do tego ten Receiver za 550 zł? Sorry za laickie pytania, ale nie mogę tego ogarnąć po prostu.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są tam też inne modele. Mnie udało się kupić nówkę mam nadzieje że szybko do mnie dotrze. Szukałem tego już kilka miesięcy. Logitech twierdzi że wycofuje ze sprzedaży ale na ebay są. Szukajcie a znajdziecie...

Ukryta Zawartość

A teraz już tak na serio użytkownik allegro z loginem ( pawelbabecki ) handluje sprowadzanymi squeezeboxami , kupilem u niego wersje classic dość często je posiada w sprzedaży udanych zakupów :) !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.