Skocz do zawartości
IGNORED

Akai GX-75 Potrzebne części

radziu21_

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z akai gx 75 mk I. Uszkodzony jest układ scalony. Kupiłem drugi na części GX 75 MKII i jest zupełnie inny. Może ktoś ma takiego mk I uszkodzonego i zechciał by odsprzedać części.

https://www.audiostereo.pl/topic/60818-akai-gx-75-potrzebne-cz%C4%99%C5%9Bci/

mk2 daje znaki życia. Odtwarza normalnie, nie nagrywa w ogóle tylko słychać ciche szmery i delikatnie dźwięk przy największym poziomie zapisu no i ma kręcone głowice i obrobioną śrubę przy głowicy (ktoś nie miał wkrętaka odpowiedniego) A mk I jest jak nowy w dosłownym tego słowa znaczeniu.

• 1 miesiąc później...

Udało się zrobić Akai dzięki Ocasek-owi, wszystko działa i najważniejsze, że na oryginalnych częściach. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

Teraz wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Magnetofon gra i odtwarza bardzo dobrze, ale ma nieco problemy z nagrywaniem, mianowicie dźwięk jest jakby pofalowany zwłaszcza wysokie tony, odtwarza tak nagrany dźwięk jak ze starej zniszczonej taśmy. Nie jest to zawsze, ale nie ma znaczenia czy taśma jest nowa czy używana. I jeszcze przy bardzo wysokich tonach pojawiają się zniekształcenia. Miałem kiedyś magnetofon aiwy z jakiejś taniej wieży i nagrywał o wiele lepiej bardziej dynamicznie. Ten sprawuje się dobrze przy mniejszym natężeniu dźwięku, a jak jest go więcej to po prostu nie wyrabia. Czy można coś z tym zrobić? Może by sprawdzić wszystkie prądy i ustawić tak jak w serwisówce? Głowice lśnią, tyle razy już je czyściłem. Głowice nie były kręcone jest jeszcze na śrubach ślad farby. Może ktoś miał taki problem?

>>>radziu21,

Porównanie tego GX-a do magnetofoniku z taniej wieży Aiwy to obraza dla tego pierwszego, tak mi się przynajmniej wydaje. Akai powinien "odstawić" ten magnetofonik Aiwy pod każdym względem o lata świetlne. Coś było w nim pokręcone, ślady farby na łbie śruby regulacyjnej o niczym nie świadczą, farba musi pokrywać łeb śruby i jej gniazdo jedną, nigdzie nie przerwaną warstwą. Zreszta to też nie jest dowodem czegokolwiek, amator kręcenia głowicami mógł nanieść swoją farbę.

Musisz porządnie wyregulować tego deck'a.

Pozdro,

Yul

Co do regulacji głowicy to wydaje się nie kręcona patrzyłem dokładnie, na wszystkich elementach jest taka samo farba, a raczej jakiś środek bardzo podobny do farb, identyczny odcień mam w szpulowym akai.

Co do regulacji to jak ustawię równo ze strzałkami to dźwięk jest jakby za kotarą, a jak ustawię bardzie na czerwone to zaczyna grać lepiej. Zna ktoś może jakiegoś serwisanta który zrobi a nie popsuje i będzie robił jak by to był jego, a nie niszczył i dewastował. Chciałbym go doprowadzić do stanu fabrycznego, fajnie by było go posłuchać, kupiłem ostatnio kilka kaset metalowych i szkoda nagrywać na takim nie zrobionym do końca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.