Skocz do zawartości
IGNORED

Pobor pradu wzmacniacza

ulumulu1988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam sie nad wysokoscia poboru pradu wzmacniaczy takich jak NAD 310 czy NAD 312. Nie sa to duze integry. Obecnie mam Harman PM 665 pelne dual mono. Z tylu pisze ze porobr pradu to 485W (2 trafa) wiec jako wzmak do komputera kiedy muzyka idzie sobie w tle zupelnie sie nie nadaje. Ogladalem zdjecia tych Nadow i nie pisze z tylu jaki jest pobor :( moze ktos mi powiedziec mniej wiecej jak to wychodzi w tych malych integrach?

https://www.audiostereo.pl/topic/60856-pobor-pradu-wzmacniacza/

Wzmaki te pobieraja około 70-1000Wat..ale jedna rzecz wzmak kreci licznikiem tylko w czasie głosnego (bardzo) grania w trybie na cichym graniu wzmak typowo bierze około 40-50W czynnej energi reszta to pozorna ...zmartwienie energetyki...oni to jakimmis kondensatorami na podstacjach sobie reguluja.

Moj Luxman L190 bierze w trybie na cichym graniu około 23-7 wat..mierzyłem z czystej ciekawosci.

Duzy pobór jest w momencie właczenia..wzmak musi naładowac kondensatory elektrolityczne w zasilaczu..przy np.22000uF nawet przygasa światło..krelle czy wielkie wzmaki nawet sa w stanie wyrzucić zabezpieczenia w domu.

Wzmaki w tej klasie jakosci i klasie AB biora pomiędzy 30-150 W w zakresie głośnosci 10%-50%.

Podawana wartość 400 czy 500W max poboru przy specyfikacji 80-100W mocy świadczy niewyskiej wydajnosci pradowej wzmaka. Niestety.

Przykładowo MF A3 przy trafach ok.600W dawał 91W 8ohm i 140 4ohm - wygajnośc prądowa bardzo dobra (nawet wiecej).

Inaczej ma sie sprawa z klasą A czy D.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wzmacniacze popularnych firm jak np yamaha, denon, onkyo itd mają różne normy przeliczania poboru mocy. W praktyce można te cyferki olać. Pobór mocy to nigdy nie był i nie jest wyznacznik mocy transformatora (taki mit wywodzi się z elektrody.pl). Dla szybkiego przykładu. Yamaha AX-1090. 350W poboru - 2x250W 4R sin. Pioneer A858 1000W poboru 2x200W sin.

Dodatkowo pojawia się tutaj wyścig producentów na max pobór mocy. Producenci (np. amplitunerów) zorientowali się szybko, że ludzie patrzą na pobór prądu i powszechnie wyśmiewa się np. tabliczkę z mocą 300W skoro producnet podaje moc wyj. 5x100W.

I teraz nagle wszystkie ampli mają już na tabliczkach wysokie "pobory" :)

Poza tym wchodzi element, kto co podaje. Jeden poda pobór dla mocy znamionowej dla 8ohm, drugi dla 4ohm, a trzeci poda pobór "max", co tak naprawdę nie wiadomo czym jest.

No tak ale mi glownie chodzi o to ktory wzmacniaczy bedzie pobieral mniej pradu przy standardowym sluchaniu czyli tak do 1/3 skali. Nad 310 badz 312 czy PM665 i jakie to moga byc roznice.

Nie wiem ile prądu bierze mój NAD C370 w czasie słuchania, ale podczas włączania z czuwania wszystko miga. Zaś przy włączaniu sieciowym wywalają czasami bezpieczniki. Pobór określany przez NADa to 1,8 A czyli 1,8 * 230 = 414 W.

Nie myśl - słuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.