Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RB 1080 - jeden kanał gorący

OLES

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

koncówka rotel RB1080; radiator jednego kanału mocno się grzeje (nawet przy biegu jałowym); wyeliminowałem przyczyny typu: kable, głośniki, bias (zmierzony jest ok. 7mV), offset na wyj. (również ok. 7mV w obu kanałach); jakieś inne pomysły co do przyczyny?

no przecie nówka na gwarancji, na ebay od Niemca zakupiony, qrde!:(

rozkręcałem oczywiście, lutowanie na PCB wydaje mi sie bardziej chińskie niż w moich pozostałych rotelkach, tzn. w 100% na kiepskie ręczne luty!!!;

bez totalnego wyjęcia końcówki nie jestem w stanie stwierdzić czy trany wszystkie są 'nieruszne'.

Faktycznie wygląda to na jakieś wzbudzenie, czyli pewnie jednak ordynarnie grzebany i spieprzony :(

witam

schemat jak do RB991

Na kanał:

Predrivers: 2SC2910/2SA1208

Drivers: 2SD1047/2SB817

Output 5 x 2SC3856/2SA1492

rezystory sterujące 0,22 Ohm/2W

Bias ok. 7mV

Napięcie zasilania +/- 70V

taki bias, to chyba ma prawo się grzać nawet na jałowym ?

pozdrawiam

pomijając fakt, że jeden kanał grzeję sie mocniej, to po ok 3h pracy bez obciążenia i bez sygnału na wejściu, temperatura na obu radiatorach ponad 40 st. :(

jutro sprawdzę pobory prądów przez obie koncówki i dla świętego spokoju, innym multimetrem, jeszcze raz zmierzę bias.

potem przyjdzie kolej na oscyloskop.

140V między szynami zasilania, 5 x 30mA prądu spoczynkowego to daje 21W. To jest trochę ciepła do wypromieniowania. Robi się mały piecyk. Mój H/K traci 33W na jeden radiator i mimo, że gram na znikomych mocach to ciepło idzie z niego okrutne.

ostatnio pracuje na troszkę większych prądach spoczynkowych 4x1,2A tak że 30mA wydaje się znikome ,ale oczywiście masz rację jest to już jakaś moc która zamienia się w ciepełko.

parę szybkich modów

po podłączeniu kolumn i braku sygnału na wejściu - szłychać było delikatny brum przydźwięku sieciowego, dodatkowo w lewym kanale (ten 'cieplejszy') w wysokotonówce jakieś smieci; po wyborze wej. z RCA na XLR wszystko znikało; w związku z tym, że nie mam pre zbalansowanego, odłączyłem fizycznie układ wej. XLR od reszty, wtedy problem brumu zniknął; chyba układ przełączania wyboru wej. i jego zasilanie tworzyło jakąś pętlę masy i smieci wchodziły na końcówkę;

ale nie ma tak różowo, po kolejnej regulacji biasu róznica w temp. radiatorów kanałów wynosi około 2-3 st.C (na biegu jałowym i po ok. 2h przekracza 40 st.C);

nie wiem czy takie wartości są do przyjęcia; jutro walka z pomocą oscyloskopu;

witam

trochę off tematu

parę ciepłych słów w temacie B&W Group USA Technical Support;

rzeczowo odpowiadają na wszystkie pytania, udostepniają schematy etc.

Panowie naprawdę profesjonalna obsługa i pomoc; szczęka mi opadła już kolejny raz (kiedyś miałem problem z RCD1070, rotelowski Technical Support równiez wtedy okazał się the best!!).

PS. ...a u nas, to wielkie tajemnice serwisu i producentów; rozpacz;

witam

okazuje się, że w 'gorącym' kanale były wymieniane 3 szt. tranzystorów Sanken SC3856; te wstawione są z innej serii i mają inne prądy spoczynkowe! :( , różnica spadku napięcia na rezystorach emiterowych o wartości 0,22Ohm to ok. 4mV, co przy nastawie biasu na 7mV robi już sporą różnicę;

pytnie pierwsze (chyba retoryczne): gdzie kupię oryginałki .... ?;

w związku z odpowiedzią na pyt. piersze, pyt. drugie: czy może (można) dobrać tak rezystory emiterowe aby wyrównać poziom biasu ?

pozdrawiam

Jeżeli na tych trzech masz wyższy spadek o 4mV (50mA) czyli wychodzi że aby zachować prąd 0,0318A musiałbyś zastosować rezystor 0,346ohm i powinno to w jakiś sposób pomóc lub wymienić wszystkie 10 i to parowane aby była symetria.

tak właśnie sobie to po 'chłopsku' policzyłem, ale czy tak można ?

PS. z tą wymianą wszystkich 10 na parowane, to chyba bym dwa nowe wzmaki kupił ;), oczywiście jak bym gdzieś zdobył oryginałki.

no to jak Panowie ?

zakładając, że dobiorę odpowiednie rezystancje dla uzyskania jednakowych prądów spoczynkowych, to w jaki sposób odbije sie to na wzmocnieniu sygnału ?; czy nie zamieni stryjek siekierki na kijek;)

Prądów spoczynkowych nie ustawia się przez dobór rezystorów emiterowych ;-)

Gdzieś na płytce końcówki powinien być PR-ek o nazwie "bias adjust".

Nie mam schematu tego Rotela, więc nie daję gwarancji, że akurat tak jest, ale to najczęstsze rozwiązanie...

dla wyjaśnienia:

bias oczywiście był ustawiany p-ką według zaleceń producenta; Napięcia zostały zmierzone na rezystorach emiterowych, już po wyregulowaniu biasu na wartość 7mV. Znaczne różnice (więcej o ok.4mV)występują tylko w jednym kanale, w którym wstawiono 3 szt. tranzystorów tego samego typu, lecz z innej serii, i tylko na tych tranzystorach prąd spoczynkowy jest większy;

i pytanie o zastosowanie innej wartości rez. emiterowego dotyczy tych 3 trazystorów w tym konkretnym przypadku;

pozdrawiam

powinienes miec wszystkie trany z jednej serii albo inaczej dobierane/parowane. inaczej sie nie da. jesli zmienisz rez emiterowe to ograniczysz prad max dla tych tranow przeciazajac pozostale.

->marosik

tak reż kombinowałem; tyle że w takim układzie jaki jest teraz, chyba to oczym piszesz również ma miejsce

PS. Brumu i śmieci się pozbyłem :)

a tak układ tranów wygląda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

orientuje się ktoś, czy pod linkiem sprzedają oryginały SANKENA ?

link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.