Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

au-607 = au-517, a au-707 = au-717.

"The first generation of the 07 Series in Japan consisted of AU-607 and AU-707. In the international market, they were sold as AU-517 and AU-717 in 1977."

cyt. za sansui.us

tylko tyle, nic więcej nie chciałem przekazać. wg. niektórych 517 i 717 są niemal identyczne, zarówno sonicznie, jak i fizycznie.

nie wiem, mam tylko 517.

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Witam Kolegę.

Jak widać Sansui działało charytatywnie, AU-607 kosztował 69,800Yen a AU-707 kosztował , bagatela 24,000 Yen więcej. Widać te 24 tysiące płacili nabywcy dla miłości dla marki. Jednak właśnie zastosowane elementy dawały większą moc i lepsze brzmienie. Ponieważ Kolega nie posiada 717 a tylko niższy model, pisze więc jedynie na podstawie opinii, a i tu tylko opinie niektórych. Na wielu forach posiadacze tych modeli porównywali te i mieli odmienne zdanie. Nie zmienia to faktu, że ma Kolega prawo do swojej opinii i to jest jego prywatna sprawa. Jak jednak ma Kolega ochotę, proszę bardzo, zapraszam na porównanie. Mieszkam w okolicach Warszawy. Po uzgodnieniu terminu zawsze jest taka możliwość. Porówna sobie również Kolega, jak 517 ma się do modeli Alpha z dalszych lat produkcji. Ja wiem, ale kolega opiera się na słowie pisanym , nie słyszał zaś na własne uszy.

Pozdrawiam.

Jan

Czyli w przypadku AU-717 mamy tak naprawdę trzy oznaczenia: AU-717 na rynki zachodnie, AU-707 w Japonii oraz AU-710 sprzedawany wyłącznie w ramach zaopatrzenia wojska amerykańskiego. Ale tak napradę to ten sam wzmak.

Powrót po dłuższej przerwie...

Dokładnie tak Romku.

Jan

Odnośnie 710, ponieważ sprzedawali ten model ze sporymi upustami, myślę, że musieli zmienić numer, by móc to robić bez protestu innych sprzedawców. W ten sposób mogli się tłumaczyć, że to inny model, więc inna cena.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Nie miałem w zanadrzu niczego negatywnego wobec kolegi ! Niemal identyczne to w przypadku Sansui duuuużo znaczy ... Za przykład podam AU-X711 oraz AU-X911DG, niemal identyczne a grają zupełnie inaczej przy czym zupełnie nie oznacza nawet podobnie ... Ja z kolei wciąż konfrontuję moją 911-kę z Kenwoodem L1000 .... No nie ukrywam, że trochę grzebałem ... To jest wręcz szok jak bardzo "Sansuiowe" techniki pomagają wyciągać niedostatki sprzętu.... Zająłem się tylko końcówką mocy Kenwooda gdyż tam jedynie można coś popróbować . Pre jest wręcz przesadnie perfekcyjne ! Końcówce pomogło lekkie ożywienie głównej filtracji - teraz to ustrojstwo oddycha potęgą i rozmachem ! Śmiem stawiać go na równi z moim Sansui no a pod względem mocowym oraz designu to i zdecydowanie wyżej ...

Edytowane przez czubsi

>jan

z przyjemnością bym poznał możliwości wyższych modeli. jestem też z okolic warszawy, nieco tylko odleglejszych.

Można prosić o telefon na pw?

pozdr,

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

panowie, co sądzicie o końcówce BA 2000? byłby przyrost jakości w stosunku do au-517?

końcówka pochodzi z 1981r.

Witam.

Grzechniks >

Nim kupisz cokolwiek, posłuchaj . Zapraszam do mnbie, nowsze modele mają inne rozwiązania i brzmią już zupełnie inaczej. Będziesz miał odniesienie i wtedy zakup będzie bardziej świadomy i z sensem. Nic na szybko. Ta końcówka z pewnością zabrzmi inaczej, ale czy masz pre, by ją wysterować. Czy masz wystarczająco duże pomieszczenie, by kupować tak mocną końcówkę.

Pozdrawiam.

Jan

mam tu ciekawe zestawienie modeli z końca lat 70 (wyższych).

wyróżnia się 919.

sansuiLata70.bmp

11000 i 9900 nie wyglądają lepiej niż 919.

Jak to jest?

Witam.

Proszę, tu jest link do dużej bazy danych Sansui:

http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=ja&tl=pl&u=http%3A%2F%2Faudio-heritage.jp%2FSANSUI%2Famp%2F&anno=2

Jak porównać parametry wielu modeli, są prawie identyczne, jednak w ,,naturze,, brzmią zupełnie różnie. Możesz nie wierzyć, ale dowód mam w domu. Mam kilka modeli wzmacniaczy Sansui i każdy inaczej brzmi. Ba , mam też różne modee Cd-ków Sansui i też jest różnica w brzmieniu. By nie być gołosłownym zapraszam, posłuchasz, będziesz miał możliwość sprawdzenia. Prawie takie same znaczy jednak różne. Same suche dane nie mają się nijak do rzeczywistości, to tylko parametry. O brzmieniu decydują czasem małe różnice w elementach. Nawet to mogę udowodnić. wystarczy zmienić kilka kondensatorów. nawet nie wartością a marką i różnice są duże.

Pozdrawiam.

Jan

Mam te modele:

Mam też i inne, ale nie wiem kiedy się zdecydujesz, mam je naprawione, lub w naprawie. Może więc się zdarzyć, że już ich nie będę miał.

Te są moje. CD-ka mam też CD-X701i. W tym opracowaniu nie ma go, bo jest to model w wykonaniu europejskim.

jan

• 2 tygodnie później...

Witam.

Od kilku lat jestem posiadaczem nastepujacego sprzetu....STERO CASSETE DECK D-100 I DC SERVO STEREO RECEIVER R-70.Sprzet jest w stanie niemal idealnym odpalany kilka razy w roku na specjalne okazje tylko dla wybranych ;).Jesli ktos z uzytkownikow tego forum bylby zainteresowany jego zakupem to zapraszam tel 662616341.Jesli ineresuje kogos komplet ALTUS 75 do regeneracji (stan podla lepiej niz dobry) to rowniez takowe posiadam.Nie mam pojecia o tym rynku wiec jesli ktos moglby oszacowac koszt tego sprzetu stereo to bylbym bardzo wdzieczny.Pozdrawiam ludzi ktorzy kochaja sprzety z dusza

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Przypominam, że to nie jest wątek kup/sprzedaj do tego są odpowiednie zakładki ! Miłośnicy marki dość biegle umieją rozdzielić to co warte zakupu od tego co ma zaledwie znaczek firmy ...

Przypominam, że to nie jest wątek kup/sprzedaj do tego są odpowiednie zakładki ! Miłośnicy marki dość biegle umieją rozdzielić to co warte zakupu od tego co ma zaledwie znaczek firmy ...

Chyba szczególnie w tym wątku :) ...

Panowie, czy komuś cos wiadomo?

"6. Sansui - dawno niesłyszana w kręgach audio firma, znajduje się w jednej grupie kapitałowej z Akai i Nakamichi. I to na jej stoisku zobaczyłem najładniejsze, najlepiej zaprojektowane wzmacniacze lampowe, np. hybrydowy wzmacniacz Uemo 50 czy Uemo 4."

z: http://www.highfidelity.pl/artykuly/0610/ifa.html

Witam.

Romku odnośnie wzmacniaczy lampowych, Sansui produkuje obecnie takowe.

Masz linka do strony

http://www.sansui-global.com/english/products_detail.php?cat=Prestige Audio - Ueno Series&cat_id=&ss_model_no=Ueno+4

Jak chcesz, można sobie taki zamówić. Niestety na Europę jest słaba sieć handlowa. Jedyny włoski przedstawiciel nie ma nawet podanego mailowego kontaktu.

Pozdrawiam.

Jan

Jeszcze jedno, wszedłem w posiadanie Cd-ka Sansui Alpha 717DR, drugiego już egzemplaża.

do mojego au-517 doszedł kolejny, tym razem au-919.

dzisiaj zainstalowałem do do systemu i zaczynam odsłuchy.

Witam.

Romku odnośnie wzmacniaczy lampowych, Sansui produkuje obecnie takowe.

Masz linka do strony

http://www.sansui-global.com/english/products_detail.php?cat=Prestige Audio - Ueno Series&cat_id=&ss_model_no=Ueno+4

Jak chcesz, można sobie taki zamówić. Niestety na Europę jest słaba sieć handlowa. Jedyny włoski przedstawiciel nie ma nawet podanego mailowego kontaktu.

Pozdrawiam.

Jan

Jeszcze jedno, wszedłem w posiadanie Cd-ka Sansui Alpha 717DR, drugiego już egzemplaża.

Lampowiec z Sansui byłby jednak pewnym nowum, ale jednocześnie ryzykiem - bo raczej nie jest to popularny sprzęt, a nie do końca wiadomo czego można się po obecnym Sansui spodziewać i w jakim stopniu nawiązuje ta firma do szczytnych tradycji.

Co do nowego Cd-ka to gratulacje! Ciekawe jak gra. Zamierzasz go tuningować, czy zostawiasz sobie w stanie nienaruszonym?

Obejrzałem ofertę tych nowych lampowców od Sansui, jakoś licho to wygląda na tle modelu B-209 The Tube produkowanego od 1995 lub 1997 roku. To była chyba bardzo krótka seria, ale na pewno warta odnotowania.

post-15842-0-82601700-1313080960_thumb.jpg

post-15842-0-27313500-1313080987_thumb.jpg

post-15842-0-95355500-1313081026_thumb.jpg

Edytowane przez STREET

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Grzechniks - podziel się pierwszymi wrażeniami, jak też gra 919.

STREET - ja nie mam doświadczeń z lampowymi wzmacniaczami Sansui, jednak patrząc na ceny lampowych starszych model, są zawrotne. Pomoijając AU-111, który kosztuje majątek, ale ponoć jest najlepszym modelem, nawet te inne, kosztują w granicach 3500 i wyżej EUR.

Pozdrawiam.

Jan

gra świetnie, w końcu to 100W, a nie 65 jak w przypadku 517

głownie:

a) piękna przestrzeń i wybrzmiewanie, scena głeboka, świetna lokalizacja instrumentów.

b) detale w tle nabrały masy i energii,

c) lepsza kontrola basu, głębszy i szybszy,

d) góra niczym z dobrego lampiaka, w końcu w KEFach jest podobna do tej z Pentagonów Beta na lampie spark 560,

ogólnie wzmak jest bardzo szybki i wydajny, 30tki w KEF dmuchają, aż miło.

zostają u mnie oba wzmaki. 517 jednak jest dwa razy tańsza, a gra tylko trochę gorzej.

pozdrawiam miłośników i użytkowników sansui.

słucham głównie P. Barber Modern Cool i Cafe Blue. Znakomite muzyka.

Grzechniks, jak widać , jednak jest różnica w poszczególnych modelach, ale to normalne. Cieszę się ,że podoba Ci się nowy nabytek. Może i ja zakupię coś nowego. Ostatni wyprodukowany przez Sansui model wzmacniacza, ale słono kosztuje a trochę mi brakuje i może mnie ktoś ubiec.

Miłego słuchania.

Jan

Witam.

Włąśnie skusiłem się na coś takiego :

Teraz tylko szybko muszę sprzedać nowego CD-ka. Uff

Pozdrawiam .

Jan

Ostatni seryjny model wzmacniacza, jaki wypuściło Sansui.

Racja koledzy, to jest Alpha607 NRA II.

W odróżnieniu od NRA zastosowano w niej drugi transformator do zasilania układów przedwzmacniaczy. Pozwoliło to odseparować te stopnie od wpływu wachnięć napięcia przy dużych skokach mocy końcówki. Inżynierowie Sansui dodali transformator toroidalny i zamontowali z tyłu płyty czołowej. Ma on zawieszenie ,,pływające,, by wyeliminować drgania. O ile seria Alpha NRA miała trzy modele 607, 707 , 907, to NRA II wyprodukowano tylko w wersji 607.

To tyle.

Pozdrawiam.

Jan

Racja koledzy, to jest Alpha607 NRA II.

W odróżnieniu od NRA zastosowano w niej drugi transformator do zasilania układów przedwzmacniaczy. Pozwoliło to odseparować te stopnie od wpływu wachnięć napięcia przy dużych skokach mocy końcówki. Inżynierowie Sansui dodali transformator toroidalny i zamontowali z tyłu płyty czołowej. Ma on zawieszenie ,,pływające,, by wyeliminować drgania. O ile seria Alpha NRA miała trzy modele 607, 707 , 907, to NRA II wyprodukowano tylko w wersji 607.

To tyle.

Pozdrawiam.

Jan

Janie, gratulacje! Piękny sprzęt, a z tego co piszesz to też zaawansowany technicznie, że hoho. Gdzie Ty je wykopujesz? :) Chyba nie na ebay'u?

Doszedł już? Jak gra?

pozdrowionka

Witaj.

Romku, jeszcze nie doszedł, ten nie jest z Ebaya, choć i tu się trafiają, ale drogo. Ten jest kupiony w Japonii. Koszty transportu wielkie, clo i podatek, ale w Europie kosztują jeszcze drożej. Uff, na ten rok już przekroczyłem limit zakupów, na tą chwilę dość.

Teraz chyba po nowym rokuPozdrawiam.

Jan

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.