Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Uff, na ten rok już przekroczyłem limit zakupów, na tą chwilę dość.

Teraz chyba po nowym rokuPozdrawiam.

Jan

Janie, dlaczego mam przeczucie, że to postanowienie 'noworoczne' Ci się nie uda..? :) Do końca roku jeszcze wiele okazji może się trafić ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

witam,

w porównaniu do au-607 phono pre w au-919 jest znacznie lepszy.

dźwięk z winylu mam teraz lepszy niż z forumowej Phono Nuda, przede wszystkim

wysoki tony są znacznie ładniejsze.

więc au-919 zostanie u mnie na dłużej, piękny wzmak, gra tak ładnie, że lampowy

wzmacniacz Spark stoi w kącie i czeka na swoją kolej.

z czasem zamierzam kupić cd sansui, co polecacie, najlepiej z gatunku produktów

'state-of-the-art'. chciałbym, by cd zagrał podobnie do winylu, na razie taki jednak nie jest

(amplifon tacd-01 nie dał rady, yamaha cdx-1110 i accuphase dp-55 też nie)

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

z czasem zamierzam kupić cd sansui, co polecacie, najlepiej z gatunku produktów

'state-of-the-art'. chciałbym, by cd zagrał podobnie do winylu, na razie taki jednak nie jest

(amplifon tacd-01 nie dał rady, yamaha cdx-1110 i accuphase dp-55 też nie)

Ano CD-X711 lub CD-X911 a najmarniej to CD-x701 to już zagra

Witam.

Co do cCD-X 701, są dwa modele, nie różnią się zbytnio, ale trzeba wiedzieć.To 701 i 701i.

te Cd-ki były ,,koniem,, roboczym Sansui. Mocne i całkiem nieźle grające. Niestety większość oferowanych sztuk, ma już swoje dobre lata za sobą. Tną się na płytach, są zdezolowane. CD-X711 już ciut lepiej, ale różnica w dźwięku w odniesieniu do 701 mała. CD-X911 prawie nie osiągalna. Pojedyńcze egzemplaże pojawiaja się raz na dwa lata na jakiejś aukcji. Jak grają, to jest dobrze, ale jak się tną , to masakra. Układ serwa się sypie. Jest jeszcze model CD-Alpha 717 xx i Alpha 917xx. Pierwszy gra całkiem nieźle, drugi sporadycznie , raz na rok , do dostania gdzieś na aukcji w Japonii. Ceny obu kosmiczne. Model Alpha 717DR był na ukcji na Ebayu nie tak dawno, cena to 650 i 750 Euro. Zależy jaki był stan. Czarne.

Był też jeden w kolorze szampańskim. Gra juz w Polsce :).

Poziomem ustępuje Ayonowi czy Lectorowi, ale gra całkiem ok. Alphy 917 nie słyszalem. Była pół roku temu na aukcji w Wietnamie. Niestety sprzedawca nie chciał wysyłać do Europy.

CD-Alpha 717 DR można zawsze posłuchać u mnie. Mam też CD-X 701i. Mialem też 501i i 301, ale te, to już inna liga .

Sansujowe CD-ki grają z brzmieniem technicznym.

Odnośnie pre gramofonowego, wszystkie wyższe modele Sansui mają dobrze brzmiące pre. Najlepiej wypada seria Alpha 9xx

Młynas

Jak wysoka półka to wspomniane wyżej Ayon czy Lector. Ale to coś z 7 tysiaków i wyżej.

Lampowe brzmienie ma też Luxman D105 i D107 coś tam. To takie hybrydy, lampowo tranzystorowe. Niestety dostać jeden z nich z dobrym laserem i nie zdezolowany to trudna sprawa.

Pozdrawiam.

Jan

Lampowe brzmienie ma też Luxman D105 i D107 coś tam. To takie hybrydy, lampowo tranzystorowe. Niestety dostać jeden z nich z dobrym laserem i nie zdezolowany to trudna sprawa.

Pozdrawiam.

Jan

Janie Te wyżej wymienione przez ciebie modele Luxmana czyli D105U i D107U maja na pokładzie optykę Sony kss-152a. Można taki laser bez problemu kupić w Polsce, na przykład jest w ofercie sklepu north.pl za około 80zł.

http://north.pl/karta/kss152a-laser,239520.html

A do hybryd lampowo-tranzystorowych można jeszcze zaliczyć model Luxman DZ-03 ale występuje on jeszcze rzadziej na rynku wtórnym niż wcześniej wymienione 2. Czasem się jednak trafiają na ebay.de

post-15842-0-84113800-1314269772_thumb.jpg

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Janie Te wyżej wymienione przez ciebie modele Luxmana czyli D105U i D107U maja na pokładzie optykę Sony kss-152a. Można taki laser bez problemu kupić w Polsce, na przykład jest w ofercie sklepu north.pl za około 80zł.

http://north.pl/karta/kss152a-laser,239520.html

A do hybryd lampowo-tranzystorowych można jeszcze zaliczyć model Luxman DZ-03 ale występuje on jeszcze rzadziej na rynku wtórnym niż wcześniej wymienione 2. Czasem się jednak trafiają na ebay.de

DZ-03 jest średnio udany. Najlepszy był D105u. D107u to totalna klapa Luxmana bo szarpnęli się na jakieś chore przetworniki zamiast pozostać przy PCM 1701 (czy 1702 - sam już nie pamiętam). Co do lasera kss 152 to ja w north wymieniłem ten laser ... 3 razy zanim dostałem w miarę działający ! Te chińskie zamienniki to namiastki lasera ! Kolejna sprawa to fakt częstych problemów z serwem tych cd-ków. Proste to jak młot a takie się cuda dzieją, że głowa boli ! Wiem coś o tym ! Ja zżarłem sobie nerwy przy D105u aż oddałem go w dobre ręce (właśnie Janvideo). Na nic się zdało wymienienie wszystkich (dosłownie !)kondów , scalaków sterujących napędem , scalaka silników ... przełożyłem całą mechanikę z innego działającego cd luxa i... dupa ! Wymieniałem silniki, krańcówki ... szkoda gadać ... Pomysł lampowego CD luxman zrealizował w przedszkolnym zakresie bo żeby dawać dwie całkiem fajne triody i wykorzystać je w zasadzie jako ... żarówki to ... Ręce opadają ! Luxman w moich oczach po raz kolejny okazał się dużą ściemą a nie firmą z tradycjami ... Co do samego d105u to dźwięk całkiem fajny ale żaden tam wybitny. Jest to świetna platforma do działania (mnóstwo miejsca i od razu mamy lampy + dobre przetworniki). W cenie do 500 zł; świetna propozycja ale jak widzę ceny typu 1000 zł; to ... żal .... Z moimi pozostałymi cd-kami nie miał wielkich szans . Nabyłem go swego czasu celem powiększania doświadczeń. Czy żałuję ? - nie bo po raz kolejny uleczyłem się z luxmanów ...

Racja.

Lux ma te lampy ,jako wtórnik katodowy i tyle. Ale faktem jest, że wygląda ładnie i przyjemnie brzmi. Tylko tyle. Dokładnie masz też rację co do serwa w tych modelach. Totalna kicha. Niestety nie tylko Luxman dał w tym segmencie ciała. Sansui też zknociło serwa w 911. To jest przyczyną tak małej ich liczby na rynku wtórnym.

Jan

Witam miłośników Sansui.

W związku z zaistniałą sytuacją życiową jestem zmuszony do pewnych działań.

W związku z powyższym zapraszam do odwiedzenia zakładki Ogłoszenia wzmacniacze.

Dziękuję i zapraszam.

Jan

Witam

W niedzielę stałem się szczęśliwym posiadaczem Sansui au-x911dg.

Niestety po podłączeniu nie wszystko działa poprawnie, tj. z wejść liniowych działa tylko wejście PHONO, reszta jest nieaktywna.

Objaw jest taki, że po przełączeniu na przednim panelu na inne wejście, np. CD, następuje buczenie, dioda oznaczająca wejście CD zapala się na ok. 3 sekundy i gaśnie. Podobnie jest z pozostałymi wejściami (w tym optyczne i digital).

Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem?

Serdecznie dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi.

Pozdrawiam

eddie9

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Jeśli po włączeniu miga kontrolka power a potem po około 5 sekundach się załącza to wzmacniacz jest sprawny. W trakcie włączania przysłuchaj się czy w tylnej części po prawej stronie słychać kilkukrotne załączanie się silnika selektora. Zanim cokolwiek zrobisz rozkręć go z tyłu i zobacz czy gumka selektora jest cała (może być rozciągnięta !). Masz na moim wątku o tuningu tą część wyjętą ! Stary numer ! Nie dawaj nikomu najpierw sam to rozłóż. Uprzedzam - tam jest z 50 śrub ... Żadna to filozofia - wystarczy robić zdjęcia jeśli nie czujesz się pewny w składaniu po robieniu. Co do samej naprawy to jeśli poszła gumka - możesz póki co zrobić prowizorkę - związać inną gumkę. Ważne by była też od napędów bo one się nie rozciągają - no i oczywiście dłuższa bo inaczej nie zwiążesz :-) Powodzenia !

jeszcze jedno : skąd masz 911-kę ?

Czubsi, a ja glupi myślałem, że jak CZASAMI mi wzmak /AU-717/ nie zaskakuje i miga diodka, to wina leży po stronie wachcnięć napięcia w sieci, tzw" słabego prądu" czyli niższego napięcie niż być powinno... A TO WINA GUMKI???

z nimi zawsze same kłopoty :-()

Czubsi, a ja glupi myślałem, że jak CZASAMI mi wzmak /AU-717/ nie zaskakuje i miga diodka, to wina leży po stronie wachcnięć napięcia w sieci, tzw" słabego prądu" czyli niższego napięcie niż być powinno... A TO WINA GUMKI???

z nimi zawsze same kłopoty :-()

Gość czubsi

(Konto usunięte)

au 717 praktycznie na pewno nie ma gumki w selektorze .... w 911-ce jest bo sam miałem z nią od początku problem tyle tylko, ze mi zwiesił się wzmacniacz na wejściu cd :-) Do końca moja pierwsza 911-ka nie doczekała sie wymiany na nową bo prowizorka okzała się nam tyle dobra, że nie miałem potrzeby tego ruszać druga sprawa że bardzo ciężko coś dobrac bo tam jest dość mało spotykana średnica ...

post-15679-0-52771300-1314813553_thumb.jpg

Edytowane przez czubsi

Dzięki Czubsi za poradę.

W weekend zabieram się za rozkręcanie.

Faktycznie, tak jak piszesz, po włączeniu dioda miga przez ok. 5 sekund, następnie odpadala się dioda PHONO i tam się zawiesza. Podłączyłem sygnał na PHONO i "coś" tam słychać :)) Przy przełączaniu na wejście CD słychać pracę silnika - więc faktycznie może w trakcie transportu spadła gumka.

Model zakupiłem na ebayu.

Pozdrawiam

eddie9

Witamy w klubie.

Gratulacje z powodu zakupu. Czy to ten co ostatnio był na Ebayu.De. Jeżeli tak to znam osobę którą przelicytowałeś.

W opisie wzmak miał grać i być rewelacyjny oraz sprawny. Tak to bywa. Paweł dobrze radzi, załóż gumkę i będziesz się mógł cieszyć ze sprzętu.

Pozdrawiam.

Jan

Kierowany ciekawoscia kupilem wzmacniacz Sansui AU-X301i. Parametry na papierze ma super, odstep sygnalu od szumu co najmniej 105 dB, w testach Stereoplay wypadl bardzo dobrze. A tymczasem moj 301 poprostu szumi, nawet gdy volume mam na 0. Preamp szumi jeszcze bardziej. Pytanie czy to moj egzemplaz ma problem, czy to normalne ? Szum wystepuje w obu kanalach, stara Diora mniej szumi.

Z ciekawosci sprawdzilem schemat, no coz, AU-X301i rozni sie tylko wyposarzeniem od AU-X201. AU-501 jest troche bardziej rozbudowana wersja AU-301, ale zasadniczy uklad jest ten sam, regulacja barwy dzwieku w petli sprzezenia zwrotnego wzmacniacza mocy ! Dopiero AU-X701 i prawie taki sam AU-X901 maja regulacje barwy w torze sygnalowym.

Podsumowujac: co zrobic-naprawic-wymienic by nie szumialo ? Wzmacniacz jest przeznaczony do wieczornego, cichego sluchania i szum poprostu przeszkadza.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

u mnie zrobię na dowolną pozycję (ze względów bezpieczeństwa słuchacza do godz. 12 ...) pokrętło volume i nie usłyszysz dosłownie nic ! Jak dostałem swoją pierwszą 911-kę też szumiał a i czasem powodował stuknięcie membran w głośnikach - sprawa była jasna - był totalnie rozstrojony. Po zestrojeniu w/g serwisówki wszystko wróciło do normy ! Nie jest to łatwe ale możliwe.

Edytowane przez czubsi

W 301i ustawia sie tylko prad spoczynkowy tranzystorow mocy... ale sprawdze i ustawie wg. serwisowki. Wzmacniacz nigdy nie byl otwierany wiec warto i tak zrobic mu przeglad.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

chyba na tranzystorach ... na wyjściu ma - powinno byc 0 - druga sprawa czy Ci się to uda uzyskać. 5 mv na wyjściu to praktycznie 0 więc też jest ok. sprawdź real !

kurde ! widzę, że wcięło mi część wpisu ... sprawdz na wyjściach kolumn (po ich odłączeniu) wartości na volume minimum i volume maximum. Obie te wartości winny być blisko 0. Wartość 5 mv na tranzystorach dla tej konstrukcji to całkiem normalne ustawienie ale ten odczyt winno się dokonać w punktach testowych na płycie końcówki !

Te 5 mV to ma byc spadek napiecia na rezystorze emiterowym w koncowce mocy. Na wyjsciu ma byc 0, ale to ustawia sie automatycznie. W realu sprawdze wieczorem, gdy Junior pojdzie spac, wczesniej ciezko cos zrobic ;)

Witam.

Miałem i Au-X301.Nie szumiała, siadł jednak jeden kanał i po wymianie tranów, szumiał. Nawet jak wyregulowałem prądy spoczynkowe na tym kanale szumiał. Sprawdzilem tranzystory i okazało się , że podróby. Później kupiłem spalona drugą , za grosze, miała jedną końcówkę sprawną. Wymieniłem i cicho sza. Mam pierwszy AU-101D , gra jak na takie maleństwo super . O szumach nie ma co gadać, nic nie szumi. Jeżeli chodzi o modele 0d AU-X701, AU-Alpha 707 czy 907. Możesz ustawić na maxa wzmocnienie, zero szumu. Jak coś usłyszysz, daje wzmaka za darmo. Ostatnia szansa sprawdzić, z powodu wyjazdu pozbywam się kolekcji. O 301 nie można powiedzieć, że jest dobra, ale szumieć nie powinna. Jak szumi, regulacja i ewentualnie wymiana kondów blokujących zasilanie. O ile pamiętam nie ma ich w torze sygnałowym. W wyższych modelach nie ma ich. Taka filozofię mieli konstruktorzy. Wyższe modele to jednak wyższa szkoła jazdy. Porównania nie ma, to inna liga. Co tu gadać, nie wszystkie Sansui grają super, normalka, jak 301 grała by jak wysoka półka, po co przepłacać za wyższe modele.

Jan

Pawle, ten , który jest teraz na Ebayu, to już następny. Wysyp ostatnio powakacyjny sprzętu Sansui.

Eddie , mam nadzieję, że uprasz się z naprawą. Jest dużo roboty, ale to nawet później frajda, jak wszystko gra. Polecam też Czubsiego cykl artykułów o abgrejdzie tegoż sprzętu.

Trochę trzeba włożyć, ale gra super. Szkoda, że brak pilota. Pilot uniwersalny Logitecha obsłuży jednak regulację wzmocnienia. Niestety nie obsługuje zmiany kanałów. Piszę, bo taki leniuszek się czasem przydaje. Miałem ten wzmacniacz i tego pilota też. Oryginał nie do dostania.

Pozdrawiam.

Jan

Pawle, ten , który jest teraz na Ebayu, to już następny. Wysyp ostatnio powakacyjny sprzętu Sansui.

Eddie , mam nadzieję, że uprasz się z naprawą. Jest dużo roboty, ale to nawet później frajda, jak wszystko gra. Polecam też Czubsiego cykl artykułów o abgrejdzie tegoż sprzętu.

Trochę trzeba włożyć, ale gra super. Szkoda, że brak pilota. Pilot uniwersalny Logitecha obsłuży jednak regulację wzmocnienia. Niestety nie obsługuje zmiany kanałów. Piszę, bo taki leniuszek się czasem przydaje. Miałem ten wzmacniacz i tego pilota też. Oryginał nie do dostania.

Pozdrawiam.

Jan

Janie, a może wzorem CD Sansui okaże się że inny pilot tej marki obsłuży owego wzmacniacza ???

I to nie koniecznie musi być pilot od tzw Wyższego modelu... :-)

Mnie przypasował do CD Alpha 717DR pilot od Cd-X617... a więc można??? MOŻNA tylko trzeba poszukać :-)

Pozdrrr

ZbyszeK

Zbyszku.

Odnośnie CD-ka, 617 i 717 są z tej samej grupy wyrobów i dzięki temu możesz mieć wymienność. Odnośnie pilota do 911, niestety jest to jedyny wzmacniacz ze sterowaniem . Inne modele nie mialy pilota. Nie piszę o amplitunerach a wzmacniaczach.

Był co prawda niższy model z tej serii, ale nie wiem czy miał pilota.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Z cd owszem ale ze wzmacniaczem .... zapomnij ! Takich mądrych to przed nami było setki Niemców i innych ... nie bez powodu temat jest nie do przeskoczenia od kilku lat! Ja skończyłem szukanie po tym gdy kupiłem 11-go pilota ... Janek gdzieś odnalazł info, że Harmony Logitecha radzi sobie z volume toteż nie było wyboru ... Jeśli nawet baza logitecha jest kulawa co do tego pilota to nie dziw się, że jest problem. Żaden z uczących się pilotów, które miałem nie podołał zadaniu zwłaszcza, że większość z nich szuka funkcji odpalenia urządzenia ze stanu czuwania a 911-ka ma twardy start ! Probowałem kilka pilotów Sansui i żaden nie działał. Myślałem już, ze coś jest z odbiornikiem podczerwieni we wzmacniaczu ale po odpaleniu logitecha silnik ruszył więc nie w tym jest problem. Trudno się dziwić bo wzmacniaczy Sansui sterowanych pilotem jest garstka a o pilotach do wieżyczek to od razu należy zapomnieć bo pracują na zupełnie innych częśtotliwościach. Nie twierdzę, że jest to rzecz nie do odtworzenia ale wymaga znajomości tematu w kwestii uzyskania właściwych częstotliwości pracy nadajnika. Myslę, ze łatwiej jest założyć nowy układ niż próbować dopasować pilota do starego.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.