Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wrażenia hmm ... Kolosalne tak... To właściwe słowo... Kolosalne. 701 -dynka gra wspaniale, scena wyraźna mnóstwo szczegółów, dźwięk neutralny. Słuchałem na kiepskich glosnikach ale od tygodnia mam rewelacyjne monitory made in Poland a ścisłej we Wrocławiu. Teraz to miód malina. Wziąłem sie za jaaz z lat 60- tych. Gra rewelacyjnie. Kolumienki składane były ręcznie -piękna robota. Dla zainteresowanych podam szczegóły. Wcześniej słuchałem na radmorach, denonach i jakiś fischer, To forum śledzę jakieś 2 lata, zainspirowany rok temu kupiłem au 4400- gra fajnie i solidnie tzn. Głośno i w zasadzie tyle, ale wyglada fajnie i swoje wazy, na pewno sie go nie pozbede, będzie powiększał moja kolekcje. No i na jesieni 2014 znalazłem gdzie w okolicach Radomia moja 701. Potrzymalem ja chwile w pracy bo w domu był remont. Ale od grudnia stoi jako centralna ozdoba salonu. Lubię jej słuchać i już. Wszystkie płyty które mam słucham od nowa i odkrywam ponownie . Jest super. Teraz poszukam następnych elementów sansui do kolekcji.

Pozdrowienia dla Wszystkich

Gość czubsi

(Konto usunięte)

No i to rozumiem :-)

Cieszę się, że spróbowałeś i dałeś się pozytywnie zakręcić ! Jak tylko uda Ci się ją skonfrontować z czymkolwiek to pisz - zdecydowana większość forumowiczów jest zainteresowana podstawowymi modelami alf (bo jakby nie patrzeć AU-X701 to pierwsza alpha 607 !) i każda informacja będzie dla nich cenna. Tu na tym forum jak widzisz nikt nie obiecuje złotych gór ale konkretny efekt i takim właśnie się dziś cieszysz . Dzięki za to, że zaufałeś kolegom którzy ten model polecali !

Pozdrawiam !

Witam

Koledzy tak sobie szukam cd od sansui i wpadł mi w oko taki

http://www.ebay.de/itm/Sansui-CD-X711-High-End-CD-Player-mit-neue-laser-/201264217211?pt=DE_Elektronik_Computer_Audio_Hi_Fi_CD_Player&hash=item2edc483c7b

pewnie ta kwota za ten model to kosmos....?

Mam też pytanie o dobry gramofon. słuchałem na marnym techniksie, nastepnie podłączyłem duala (leciwy z wymienioną wkładką) no grały tak sobie. Co moglibyście polecić tak żeby nie "obrażać" mojej x 701 :)

Pozdrawiam

Gość czubsi

(Konto usunięte)

To CD gra zdecydowanie za jasno

Trochę podrasowali brzmienie i straciło to co w Sansui najcenniejsze czyli prawdę. O ile brzmienie 711-ki może Ci się podobać to już takiej 701 jest zdecydowanie bliżej do subtelności i realnego odwzorowania materiału ! Co do gramiaków to nie mam takich doświadczeń jak koledzy, z Sansuiem słuchałem modelu 929 (nawet nie wiem z jaką wkładką ...) i w porownaniu z CD 917XR cięzko bylo poza poziomem glośności rozróżnić oba urządzenia na tym samym materiale ... Oba zaimponowały wdzękiem. Ten odsłuch skłonił kolegę Sebastiana do zakupu 917-ki :-) ...

Witaj, gramofon jak mniemam też Sansui :)

Pisaliśmy już chyba o najwyższych modelach SR929 i SR838. Pierwszy manual, drugi automat. Oba doskonałe, dobór wkładki to oddzielny temat... bezkresna rzeka, liczą się upodobania słuchacza i zasobność portfela.

Popularny, bo dostępny i polecany jest 222 (chyba w pięciu wielu odsłonach), sprawdzony i "tani".

Gramofon najtrudniej polecać, bo dla "wygodnych" najlepszy będzie automat z mechanizmem kwarcowej synhronizacji obrotów... ale takie używane to loteria.

Puryści zawsze wybiorą pełnego manuala z napędem paskowym. Taki Thorens z ramieniem SME pewnie zagra nawet bez wkładki :)))

A tak na poważnie, ja pierwszy poważy gramofon (DENON DP37F) kupiłem za 600 zł po weryfikacji zamontowanej wkładki (DL110) i stanu urzadzenia (miejscowy sprzedawca).

Ważne dla mnie było to, że jestem leniwy (automat), wkładka była jak nowa (koszt nowej ok 1000 zł) i miała znakomite recenzje (co się potwierdziło przy odsłuchach), sprzedawca budził zaufanie (ok "tony" fajnego sprzętu w pokoju i szafa płyt do słuchania :))

Podsumowując, ograniczanie się przy zakupie gramofonu do marki Sansui jest kłopotliwe, bo:

- niewiele tego i ceny mało okazyjne,

- jak już będzie to pewnie nie na miejscu, wkładka zagadka, stan loteria ;(

- transport gramofonu to horror, nawet zabezpieczony będzie wyzwaniem a taki zza granicy to i celnik potrafi potraktować bez pardonu (mój SR929 był uszkodzony na odprawie)

Pozdrawiam, Andrzej

PS.

Brzmienie to jak widzisz składowa wielu czynników sprzętu (gramofon+ramie), wkładki, pozostałych elementów toru, pomieszczenia, dorzucamy różne gusta i rozaje muzyki (nie ma w "normalnych" cenach sprzętu neutralnego dobrego do wszystkiego) i mamy milion kompilacji... a i tak najważniejsze są płyty i ich stan!

Z tej perspektywy, gdy dobrze grająca płyta winylowa kosztuje od 50 zł w górę a trzeba ich mieć trochę żeby sprzęt się nie zastał, to wydatek na gramofon powinien być przemyślany raz a dobrze... bo później szkoda płyt rysować ;(((

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Witaj, gramofon jak mniemam też Sansui :)

Pisaliśmy już chyba o najwyższych modelach SR929 i SR838. Pierwszy manual, drugi automat. Oba doskonałe, dobór wkładki to oddzielny temat... bezkresna rzeka, liczą się upodobania słuchacza i zasobność portfela.

Popularny, bo dostępny i polecany jest 222 (chyba w pięciu wielu odsłonach), sprawdzony i "tani".

Gramofon najtrudniej polecać, bo dla "wygodnych" najlepszy będzie automat z mechanizmem kwarcowej synhronizacji obrotów... ale takie używane to loteria.

Puryści zawsze wybiorą pełnego manuala z napędem paskowym. Taki Thorens z ramieniem SME pewnie zagra nawet bez wkładki :)))

A tak na poważnie, ja pierwszy poważy gramofon (DENON DP37F) kupiłem za 600 zł po weryfikacji zamontowanej wkładki (DL110) i stanu urzadzenia (miejscowy sprzedawca).

Ważne dla mnie było to, że jestem leniwy (automat), wkładka była jak nowa (koszt nowej ok 1000 zł) i miała znakomite recenzje (co się potwierdziło przy odsłuchach), sprzedawca budził zaufanie (ok "tony" fajnego sprzętu w pokoju i szafa płyt do słuchania :))

Podsumowując, ograniczanie się przy zakupie gramofonu do marki Sansui jest kłopotliwe, bo:

- niewiele tego i ceny mało okazyjne,

- jak już będzie to pewnie nie na miejscu, wkładka zagadka, stan loteria ;(

- transport gramofonu to horror, nawet zabezpieczony będzie wyzwaniem a taki zza granicy to i celnik potrafi potraktować bez pardonu (mój SR929 był uszkodzony na odprawie)

Pozdrawiam, Andrzej

PS.

Brzmienie to jak widzisz składowa wielu czynników sprzętu (gramofon+ramie), wkładki, pozostałych elementów toru, pomieszczenia, dorzucamy różne gusta i rozaje muzyki (nie ma w "normalnych" cenach sprzętu neutralnego dobrego do wszystkiego) i mamy milion kompilacji... a i tak najważniejsze są płyty i ich stan!

Z tej perspektywy, gdy dobrze grająca płyta winylowa kosztuje od 50 zł w górę a trzeba ich mieć trochę żeby sprzęt się nie zastał, to wydatek na gramofon powinien być przemyślany raz a dobrze... bo później szkoda płyt rysować ;(((

Andrzej dziękuję za wyczerpujące info. Oczywiście nie musi być tylko sansui. Znalazłem thorensa w niedalekiej odległości od mojego miejsca zamieszkania, model td 166 za ok 1 tys złociszy. Pojęcia nie mam czy to adekwatna kwota no i czy przyzwoity model. Na plus ze mogę podjechać obejrzeć i posłuchać. Ewentualnie jak możesz podpowiedzieć, które modele warte sa grzechu.

Czubsi- dziękuje pięknie za recenzje w sprawie cd- ka. Poszukam spokojnie sansuia. A co sądzisz o wysokich modelach denona np.dcd s 10 ( chyba dobrze określiłem)?

Pozdrowienia dla wszystkich

PS u mnie na tapecie głownie jaaz

Edytowane przez Darian31

Darian31

Thorens to dobry kierunek a 166 to dobry wybór. Pytanie zasadnicze to stan, ramię i wkładka, bo sama cena 1000 zł nic nie mówi... pewne jest, że za 500 zł to warto brać, jak jest kompletny i talerz się kręci :).

Pytanie też lepiej zadać w dziale gramofony/Thorens (chyba taki jest?)... bo tam sie pewnie lepiej znają :)

Pozdrawiam, Andrzej

Edytowane przez A_ndy

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Cześć wszystkim.

Składam teraz swój pierwszy zestaw stereo, polecono mi pod kątem moich potrzeb m.in wzmacniacz Sansui (+ Luxman, Musical Fidelity). Przyglądałam się im i Sansui bardzo mnie urzekło. Doskonale rozumiem Waszą pasję :) Bardzo chętnie kupiłabym wzmacniacz i CD tej firmy.

Budżet ograniczony, do 1000 zł za wzmacniacz mogę dać. Jakich modeli wzmacniacza szukać w tej cenie? Na Allegro jest teraz X517R, warto się nim zainteresować?

Bardzo podobają mi się starsze modele, AU-517 / 717, pytanie, czy uda się według Was je w takiej cenie "ustrzelić" i czy trzeba by nad nimi popracować, oddać do serwisu / przeglądu z racji wieku? Nie znam się na elektronice i nie chciałabym musieć po zakupie rozpocząć akcje ratunkowe sprzętu...

Bardzo będę wdzięczna za sugestie i pomoc.

Denona S10III raczej nie kupisz,przynajmniej ja nie widziałem nigdy w sprzedaży i chyba nawet w Polsce nie było go w dystrybucji, S10 spokojnie trafisz, S10II też są dostępne ale cena raczej od 2k wzwyż, I od II na pewno różni się laserem i zasilaniem, czym jeszcze nie wiem, najlepiej podpytać na forum denona.

Mam S10II i jestem z niego bardzo zadowolony. czyta szybko i wszystkie płyty i co najważniejsze jest dostępny laser, chyba coś koło 50$

Witam Szanownych forumowiczów :) Chce zakupić kolumny SANSUI SP-1700. Trochę kieruje się wyglądem po będą pasować wyglądem do wystroju salonu mojej mamy. Będą grały z SONY TA-F 570 ES. Czy ktoś z was na te kolumny, jak one grają... to dobry wybór? :)

Budżet ograniczony, do 1000 zł za wzmacniacz mogę dać.

Ja mam w drugim systemie GU 77X i gra rewelacyjnie jak na pieniadze ktore za niego dalem, 500-600PLN. Moze kontroli na basie nie ma znakomitej i nie jest elektrownia ale gra bardzo "muzykalnie", wciagajaco i nie na jedno kopyto, ze tak powiem.

Edytowane przez luckyguliver

Oj nie, byłem po nią 1300Km, mogę jedynie powiedzieć że jednak ludzią z dobrobytu to się w dupach poprzewracało,syn pierwszego właściciela chciał go poprostu wyrzucić, dał go za darmo swojemu pracownikowi ten wystawił go na portalu ogłoszeniowym no i ja go odrazu zawinąłem , mam jeszcze do wzięcia 907mos limited.

Edytowane przez lukag72
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Masz 907i MOS limited na sprzedaż ???

Co do 907DR to skrob niechybnie swoje odczucia porównawcze bo jestem ciekawy ! Napisz też czy ktoś go zestroił bo to czyni wileką różnicę jak zagra ...

"BLUEBELL".... zamiast patrzeć na modele o których Piszesz to lepiej w rozsądnych pieniądzach weź AU g-77x o którym pisze "luckyguliver" bo to jest pierwszy model nowszej szkoły "sansui" którego warto zacząć słuchać, to bardzo melodyjny wzmak.. x517R w cenie przeszło 650 zł to porażka wyboru i porażka cenowa ,daj z nim spokój bo to cienka maszynka. Na stare dziadki z takimi pięniędzmi nawet nie patrz bo możesz się sparzyć i tylko zniechęcić. Popytaj innych o AU g 77x myślę że mnie poprą ,że w granicach 5-6 stówek to znakomity wybór. Wydasz tysiąc na dziadka od handlarza i jest duża szansa że wmoczysz. Daj sobie szanse na bezstresowy początek przygody z Sansui, na max zadowolenia w posiadanym budżecie. Z tym budżetem nie patrz na wygląd , bo Ty masz tego SŁUCHAĆ i ma Ci się to granie spodobać .Jak Ci się to spodoba to droga do wydawania większych pieniędzy będzie stała otworem...:)

Edytowane przez johnyfazer

Masz 907i MOS limited na sprzedaż ???

Co do 907DR to skrob niechybnie swoje odczucia porównawcze bo jestem ciekawy ! Napisz też czy ktoś go zestroił bo to czyni wileką różnicę jak zagra ...

Zapewne jak się dogadamy to wyląduje u Ciebie na ustawienia.

"BLUEBELL".... zamiast patrzeć na modele o których Piszesz to lepiej w rozsądnych pieniądzach weź AU g-77x o którym pisze "luckyguliver" bo to jest pierwszy model nowszej szkoły "sansui" którego warto zacząć słuchać, to bardzo melodyjny wzmak.. x517R w cenie przeszło 650 zł to porażka wyboru i porażka cenowa ,daj z nim spokój bo to cienka maszynka. Na stare dziadki z takimi pięniędzmi nawet nie patrz bo możesz się sparzyć i tylko zniechęcić. Popytaj innych o AU g 77x myślę że mnie poprą ,że w granicach 5-6 stówek to znakomity wybór. Wydasz tysiąc na dziadka od handlarza i jest duża szansa że wmoczysz. Daj sobie szanse na bezstresowy początek przygody z Sansui, na max zadowolenia w posiadanym budżecie. Z tym budżetem nie patrz na wygląd , bo Ty masz tego SŁUCHAĆ i ma Ci się to granie spodobać .Jak Ci się to spodoba to droga do wydawania większych pieniędzy będzie stała otworem...:)

A kolega wogóle wie o czym pisze?

A przepraszam że się wtrącam.

Do mos limited się przymieżam lecz, są pewne techniczne przeszkody, wzmak jest w bardzo dobrej cenie lecz ,wolę go odebrać osobiście. A że jest po drugiej stronie Świata, więc jest to lekko kłopotliwe.

Edytowane przez lukag72

johnyfazer > Bardzo dziękuję. Spojrzałam na oferty, niestety, ten model na Allegro bardzo rzadko występuje (ostatnio ktoś go wystawił w 2011). Podobnie na serwisach zagranicznych, obecnie jest tylko jeden w Stanach na eBay, wyglada na sprzęt w kiepskiej kondycji.

A czy coś z innych modeli warto jeszcze wziąć pod uwagę?

Będzie bardzo szeroka scena, śliczna średnica, specyficzny bass i dużo, dużo powietrza.

Stare kawałki na takich kolumnach to ... poezja !

To coś co Mama pokocha.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Tylko sprawdź czy mają jeszcze "rześkie" zawieszenia tzn. niepopękane.

Będzie bardzo szeroka scena, śliczna średnica, specyficzny bass i dużo, dużo powietrza.

Stare kawałki na takich kolumnach to ... poezja !

To coś co Mama pokocha.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Tylko sprawdź czy mają jeszcze "rześkie" zawieszenia tzn. niepopękane.

Super dzięki za odpowiedź :)

"bluebell"..... spróbuj zadziałać w poniższej aukcji . Postaraj się "wyrwać" tego wzmaka z tego zestawu. Może Niemiec zgodzi się na jakąś rozsądną dla Ciebie obniżkę:

http://www.ebay.de/itm/Musikanlage-SANSUI-/311233370972?pt=DE_TV_Video_Audio_HiFi_Systeme_Kombinationen&hash=item4876f45b5c

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.