Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

Panowie piszecie o najwyższych modelach i wyższości poglądów jednego nad drugim ... biciu piany ... czy złoto jest srebrem ... a białe czarnym itp. itd.  a czy przypadkiem nie znacie jakiegoś dobrego serwisanta z pomorza który podchodzi z pasją i zamiłowaniem do sprzetu audio jak np. Sansui? Jest Sansui AU-X701 do naprawy, ktoś się nieźle natrudził aby jego tak "dobrze" naprawić 😉 Nawet nie będę straszył zdjęciami.

Pozdrawiam

Daj foty @bakczysaraj co będziesz Nam żałować 🤭

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 12.10.2022 o 21:21, Pitulajg napisał:

Tutaj nieda sie zarejstrowac juz probowalem tylko mieszkancy USA

Podaj swój e-mail na priv, to prześlę Ci ten service manual. Na forum nie można z uwagi na limit pojemności (1 MB) wysyłanych plików.

13 godzin temu, bakczysaraj napisał:

Hejka,

Panowie piszecie o najwyższych modelach i wyższości poglądów jednego nad drugim ... biciu piany ... czy złoto jest srebrem ... a białe czarnym itp. itd.  a czy przypadkiem nie znacie jakiegoś dobrego serwisanta z pomorza który podchodzi z pasją i zamiłowaniem do sprzetu audio jak np. Sansui? Jest Sansui AU-X701 do naprawy, ktoś się nieźle natrudził aby jego tak "dobrze" naprawić 😉 Nawet nie będę straszył zdjęciami.

Pozdrawiam

FHU Quality Audio Andrzej Zawadzki

Urządzenia elektroniczne

ul. Letniskowa 7, 87-140 Chełmża kujawsko-pomorskie

Tajtsu już raz zapytałem o nóżki do Sansui alpha to jaja sobie robiłeś, że masz cztery nóżki w swoim wzmacniaczu itp. itd.  Chyba, że nadal chcesz się pośmiać to coś wrzucę 🙂

Piotr Marzanna dzięki za namiar, ale ode mnie to przeszło 3,5 godz samochodem w jedną stronę może ktoś się odezwie z bliższej odległości w woj. pomorskim. Szkoda byłoby raczej tę 701 zutylizować czy posprzedawać na podzespoły, to jakby było jeden wzmacniacz - chyba dość dobry - mniej w rodzinie.

W dniu 29.09.2022 o 07:15, Tajitsu napisał:

Cześć,

Xr po serwisie w HiFiSergery z zasilaczem do wzięcia w Nowym Sączu. Nie wysyłam.

pozdro

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Dzień dobry, 

Przymierzam się do zakupu pierwszego wzmacniacza Sansui, dopóki nie zrobię upgrade'u to przez jakiś będzie grał razem z gramofonem Pro ject Debut i kolumnami KEF LS50 Meta, a z muzyki to w większości rock i mocniejsze brzmienia, zastanawiałem się nad tymi modelami: 

1. α907i mos
2. AU-9900
3. AU-999

który z nich byście polecili? 

z góry dziękuję za pomoc 🙂 

W dniu 15.10.2022 o 05:20, bakczysaraj napisał:

Hejka,

Pozdrawiam

Napisz do Piotra @Samcro. Wydaje mi się, że chyba jemu ktoś z Trójmiasta konserwował 907XR.

Godzinę temu, szagi napisał:

Dzień dobry, 

Przymierzam się do zakupu pierwszego wzmacniacza Sansui, dopóki nie zrobię upgrade'u to przez jakiś będzie grał razem z gramofonem Pro ject Debut i kolumnami KEF LS50 Meta, a z muzyki to w większości rock i mocniejsze brzmienia, zastanawiałem się nad tymi modelami: 

1. α907i mos
2. AU-9900
3. AU-999

Hej. Jeżeli miałbym wybierać tylko z tych trzech wymienionych, to oczywiście Sansui AU-α907i MOS Limited. Technicznie jest z nich "najnowszy" i będzie na pewno najmniej problemów z jego ewentualną konserwacją. Konserwację, jeżeli nie była jeszcze robiona, potraktuj jako element obowiązkowy po zakupie.

Nie odnoszę się tu do cech sonicznych tych w/w wzmacniaczy. To już kwestia osobistych upodobań.

Edytowane przez bkeram
9 godzin temu, szagi napisał:

Dzień dobry, 

1. α907i mos
2. AU-9900
3. AU-999

Z powyższego wyboru wzmacniaczy wnioskuję, że szukasz analogowego brzmienia ale do tego na czym słuchasz, czyli co masz w pozostałej części zestawu (a mniej do tego co słuchasz), powinieneś posłuchać starszych wydań wzmacniaczy, czyli nr 2 i 3. Grają z rzadko spotykaną aurą, którą można usłyszeć tylko w starszych modelach Sansui. Nr 1. już tego nie zapewnia. To nowa koncepcja (nowożytna 😉) konstrukcji wzmacniacza oznaczona symbolem Alpha.  

Do tego co słuchasz polecam nowsze, bardziej precyzyjnie i neutralnie grającą  konstrukcję AU-@907XR. Możesz próbować również z 907NRA, czy 907MR w zależności od upodobań i składu pozostałej części systemu, w tym kabli. 

Jak pisał kolega @bkeram należy koniecznie zadbać o porządny serwis, którego będzie wymagał każdy z wymienionych wzmacniaczy od 1 do 3. Ale warto. 

No strzelam pokłon w parapet po takiej poradzie kolegi san-sui , gdzież ja bym dziś był gdyby nie te jego złote myśli ....

rock i mocne brzmienia a znafca ze staruszkami i mr-ką wyjeżdża ... Jasne - można i tak ale jeżeli coś chcemy specjalnie dopasować już na starcie to  XR czy choćby ta NRA jest zdecydowanie lepsza opcją. Z proponowanych przez zainteresowanego tylko 907i MOS limited ma sens w kontekście wszelkich za i przeciw - to tyle !

czubsi - wie co pisze Jego słuchaj ma tutaj największą i obiektywną wiedzę. Reszta to opowieści za wielkiej wody- bez urazy, ale każdy śpiewać może trochę lepiej lub trochę gorzej... : )

bkeram - Piotr - Samcro z tego co wiem jest z W-wa nie trójmiasta. Choć trójmiasto od Słupska jest dużo bliżej jak Chełmża. Może ktoś się odezwie z jeszcze bliższej odległości to w ogóle byłoby super extra.

Kolego @bakczysaraj, a gdzie ja napisałem, że Piotr jest z Trójmiasta? 🤣🤣🤣

Cytuję sam siebie …”jemu ktoś z Trójmiasta konserwował 907XR”… Ale ok, to już nieważne, zapomniałem używać prostszych form gramatycznych.

Przynajmniej teraz wiadomo, że chodzi o Słupsk.

Pozdrawiam, Marek

Edytowane przez bkeram

😆 Po takim kulturalnym tekście, cytat za bakczysaraj:

„Reszta to opowieści za wielkiej wody- bez urazy, ale każdy śpiewać może trochę lepiej lub trochę gorzej... : )”

to wszyscy będą się aż rwać by Ci odpowiedzieć.😆

44 minuty temu, bkeram napisał:

zapomniałem używać prostszych form gramatycznych

A no tak, nie można inaczej jak od razu z przekąsem  : ) Polska uprzejmość od razu musi się ujawnić.

23 minuty temu, Marcysko napisał:

to wszyscy będą się aż rwać by Ci odpowiedzieć.😆

Przecież napisałem - śpiewać każdy może... : )

Z usług kolegi serwisanta z Wejherowa korzystaliśmy z Surfbrotherem i Samcro do czasu, aż zamknął swój interes i zajął się czymś innym. Potem już stopniowo, a w efekcie definitywnie odmawiał takich usług. 

Szagi

Sansui do tego co piszesz nie jest szczególnie trudne do wybrania. Starsze już AU 999 i AU 9900 sobie daruj. Oczywiście jak jesteś elektronikiem, nie ma sprawy, będziesz miał co robić. 907i MOS Limited już lepiej, choć tańszy jest zwykły Alpha 907 lub 907 i . Oba z poczatków serii Alpha ale grające mocnym dołem i bez problemów niezła średnica i gora. Lepszą propozycją jest Alpha 907 DR do cięższego grania w sam raz. Model Alpha 907 MR to kiepski wybór. Lepiej Alpha 907 XR. Każdy z wymienionych wzmacniaczy ma całkiem dobre pre gramofonowe. Nie jest to mistrzowska klasa, ale wkładki Denona czy AT dobrze odtwarza. Jak miał byś oddzielne pre gramofonowe to dobrym wyborem do cięższego grania jest końcówka mocy B 2103 . Ma liniowe regulatory wzmocnienia i spory wybór wejść. Manierą grania podobna do 907 XR ale mimo nie powalających na kolana katalogowych parametrów mocy, napędza masę bardzo trudnych kolumn . Tyle z mojej strony co do wyboru wzmacniacza.  Jeszcze jedno, jak jesteś elektronikiem, możesz się pokusić o znalezienie lampowego Sansui. Będzie to lepszy wybór jak tranzystorowe Sansui z serii AU. Pamiętaj również o tym, że tak po prawdzie , to w naszym kraju jest mało sensownych osób serwisujących tą markę. O ile jeszcze serja AU jest do ogarnięcia przez większość serwisów, modele Alpha są już problemem. Trudny dostęp do schematów-choć udaje się zdobyc, dość złożony układ elektroniczny, kłopotliwe strojenie. Warto kupić, bo sprawny i dobrze zestrojony wzmacniacz odpłaci się pięknym dynamicznym graniem. Nieskrępowana moc, dobra średnica i góra. Bez nadmiernych przebarwień pasma. Ja to w tej marce cenię. Wymieniony przez Ciebie 907 i MOS  Limited posiadam. Daje sobie świetnie rade z ciężką muzą, choć z ciężkiego brzmienia to ja słucham tylko Metalki czy Nightwish , ale z jazu Marcusa Miller-a, który ma świetnie zrealizowane płyty a jego bas trzęsie ścianami.

Udanej zabawy z Sansui

W dniu 17.10.2022 o 12:00, szagi napisał:

Dzień dobry, 

1. α907i mos
2. AU-9900
3. AU-999

Kwestie soniczne to kwestia gustu

Ale rozsądek każe kierować się w kierunku nowszych modeli

mario100007 czyli wspomniany fachowiec z trójmiasta to historia. W moim mieście też mieliśmy znakomitego elektronika od audio, ale wzrok jemu wraz z wiekiem poleciał i odstawił naprawy sprzetu elektronicznego.

zastanawiałem się nad tymi modelami: 

1. α907i mos
2. AU-9900
3. AU-999

🙂

Niedawno miałem okazję posłuchać α907i mos limited i zrobiła bardzo dobre wrażenie. Czyste, dynamiczne i bogate granie. Była okazja posłuchać m. In.  Black Sabbath i było bardzo dobrze.. 

Obstawiam że będziesz zadowolony z każdej alphy 907, niezależnie od wersji. Ale jak z każdym komponentem, odsłuch bardzo wskazany. 

W dniu 17.10.2022 o 12:10, bkeram napisał:

Napisz do Piotra @Samcro. Wydaje mi się, że chyba jemu ktoś z Trójmiasta konserwował 907XR.

Przemek już nie działa w branży 😜

Dzień dobry, 

1. α907i mos
2. AU-9900
3. AU-999

Moim zdaniem to popatrz ( jak radzi Jan) na B 2103. Jeżeli kasa gra jakąś dużą role, rozważyłbym bardzo 907DR.  W całej reszcie także zgadzam się z Janem, jednak z   jednym wyjątkiem: dla mnie granie 2103 ma o wiele więcej w sobie z „maniery grania” DR niz XR… ale to moje zdanie. 
Z innych modeli XR będzie najprawdopodobniej stwarzała problemy z doborem reszty „klamotów”, jak chociażby kolumny. I część ostrego rockowego grania na XR nie da się słuchać ( XR bezwzględnie obnaża wszystko co złe w nagraniach i nic nie zamaskuje). 
DR jest moim zdaniem mocno niedoceniony, a naleciałość „analogowego grania” w jego brzmieniu sprawdzi się doskonale przy tym, czego słuchasz. I przy drapaku szczególnie.
Podobnie będzie z B2103.

Nie celowałbym  też w MR…z prostego powodu- są bardziej pasujące sprzęty do rocka i mocniejszego brzmienia niż MR.

Co prawda nie napisałeś, jaki wzmacniacz masz teraz…. Ale na samym początku rozważyłbym dobre pre gramofonowe. To zrobi większy  postęp niż lepszy wzmacniacz… a wiem, co mówię. Ww wszystkie mają przyzwoite pre wbudowane. Ale słabość tej „przyzwoitości” wychodzi już przy średniej klasy pre gramofonowym…. A co dopiero z dobrym… mam Sensor 2 od RCM i nawet grając na pre Sansui z bardzo dobrymi sekcjami gramofonu (C-2105, 2302, 2301) dedykowane pre zawsze wykazywało wyższość. 
Kończę, bo się zapędziłem… pytałeś o wzmacniacz, a ja Ci tutaj o gramofonach i pre 😉 jakieś bajki piszę 😜

W dniu 19.10.2022 o 16:21, Piotr Marzanna napisał:

Wadą zestawu dzielnego jest trudny powrót do integry 😛

E tam od razu trudny…

Trzeba tylko - lub aż - wybrać odpowiednią integrę… co samo w  sobie, aczkolwiek trudne, nie jest niemożliwe.

Ale fakt faktem, rozstanie z każdym zestawem B/C w moim przypadku było poprzedzone wielokrotnym rozważaniem „za i przeciw”.

8 godzin temu, Samcro napisał:

E tam od razu trudny…

Trzeba tylko - lub aż - wybrać odpowiednią integrę… co samo w  sobie, aczkolwiek trudne, nie jest niemożliwe.

Ale fakt faktem, rozstanie z każdym zestawem B/C w moim przypadku było poprzedzone wielokrotnym rozważaniem „za i przeciw”.

Ok🙂, co było przeciw B/C, jaka integra była alternatywna? 🤔

39 minut temu, Piotr Marzanna napisał:

Ok🙂, co było przeciw B/C, jaka integra była alternatywna? 🤔

Przeciw chyba tylko brak miejsca, kolejne zainteresowania i coraz mniej   czasu przeznaczonego na słuchanie. 

integry na dożywocie zostały:

AU-07 (srebrna i czarna - nie wiem, czy dwie będą na zawsze, ale jedna na pewno)

907 ltd

911DG MOD 

czyli i tak o dwie za dużo 🤣

39 minut temu, czubsi napisał:

Te same co u mnie - AU07 i 907limited 🙂 ....

Dokładnie

Heh😄, jak widać część z nas nie zadowala się tylko jednym wzmacniaczem w kolekcji😃... Limited też ciekawy, choć nie miałem okazji zobaczyć i posłuchać, natomiast AU 07 to majstersztyk.. 

3 godziny temu, Samcro napisał:

AU-07 (srebrna i czarna 

Która gra lepiej?;)

Jak się ma MRka względem AU-07? Miał ktoś okazję porównać 1:1?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.