Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, ralfs269 napisał:

To jest prawdopodobnie ten egzemplarz. 

Faktycznie na kartce nie widać nr. Prawdopodobnie jest zakryty paragonem.

Tak że nie ma jak porównać.

Edytowane przez Tajitsu

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

5 minut temu, Tajitsu napisał:

Właśnie na zdjęciu dokumentu nie ma wpisanego nr seryjnego. Daty zbiegają się w czasie ale tylko przez to nie do końca mogę być pewny czy to na pewno ten egzemplarz

Mariusz @Bumpalump może potwierdzi  czy to ten egzemplarz po nr seryjnym.

Powinien mieć u siebie zdjęcie tylnego panelu.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Jeśli jest papier to był serwis, czasem ktoś zgubi to wystawiam duplikat ale rzecz jasna już bez paragonu, chyba że ktoś miał fakturę to mogę wystawić kopie faktury.

Edytowane przez Bumpalump
Godzinę temu, Bumpalump napisał:

Nr seryjny tego wzmacniacza 

605102455

Wreszcie! 😉

16 godzin temu, ralfs269 napisał:

nr seryjnego

Zgadza się?

@ralfs269

Jak już wszystkie kwestie sprzętowe zostały rozwiązane, taki trochę inny temat.

Wszystkim Wszystkiego Najlepszego w NOWY ROKU 2025.

Niezawodnych , świetnie brzmiących systemów, masę radości z muzyki , i co najważniejsze zdrowia, szczęścia i radości.

Jan

Również wszystkiego dobrego i serdeczne podziękowania za rozmowy i spory 🙂

@janvideo24 - dzięki za wskazówki i rady. Ze wszystkim miałeś rację, kiedyś wrócę do tej Alphy 907, ale póki co moja szafka wygląda tak i nie przyjmuje tych gabarytów. na tą chwilę cieszy oko i ucho AU 6600 🙂

20240910_122501.jpg

20240910_122520.jpg

zombie7

Mylisz się, Twoja szafka przyjmie i większy gabaryt - na wierzchu. Udanej dalszej przygody z Sansui, oby teraz to była Alpha.

Jan

Witam serdecznie w nowym roku oraz życzę wszystkim przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia marzeń.

Pomyślałem żeby dorzucić do systemu DAC, który był by wykorzystany do transportu CD.

Myślę między innymi o Rega Dac, Cambridge audio Dacmagic 200m, Denafrips ARES bądź coś co koledzy by polecili powiedzmy do 3 tysięcy polskich złotych i pasowało by do posiadanego sprzętu.

A są to :  Sansui AU-α 907DR, Sony CDP-XA2ES, Infinity Renaissance 90.

Z góry dziękuję za pomoc oraz pozdrawiam Arkadiusz

Jako, że to forum trochę DiY to ja Panu polecę kontakt z firmą https://matway-electronics.pl

W tym budżecie można mieć bardzo fajny sprzęt a tu wydaje mi się, że Pan przepłaci troszkę za markę.

Przy takim systemie nie ma kompletnie żadnego sensu kupowanie DACa z niskiej półki. Korzystniej dla dźwięku będzie oszczędzać dalej i dozbierać na coś naprawdę solidnego nieodstającego tak drastycznie od reszty zestawu. 

Tani dac to można sobie kupić do słuchania dialogów z seriali w TV na systemie stereo. Szkoda czasu i atłasu. 
Nie jest sztuką wydać oszczędności, sztuką jest kupić coś co ma prawdziwą i realną wartość. 

Lepiej kupować rzadziej i dłużej szukać niż ulegać pokusom niecierpliwości. 

W audio można przepalać kasę na tanie sprzęty, kable i akcesoria ale to stracone pieniądze. 

Nie idźcie tą drogą - cytując klasyka. 

Pozdrawiam

Pygar

3 godziny temu, Pygar napisał:

Przy takim systemie nie ma kompletnie żadnego sensu kupowanie DACa z niskiej półki. Korzystniej dla dźwięku będzie oszczędzać dalej i dozbierać na coś naprawdę solidnego nieodstającego tak drastycznie od reszty zestawu. 

Tani dac to można sobie kupić do słuchania dialogów z seriali w TV na systemie stereo. Szkoda czasu i atłasu. 
Nie jest sztuką wydać oszczędności, sztuką jest kupić coś co ma prawdziwą i realną wartość. 

Lepiej kupować rzadziej i dłużej szukać niż ulegać pokusom niecierpliwości. 

W audio można przepalać kasę na tanie sprzęty, kable i akcesoria ale to stracone pieniądze. 

Nie idźcie tą drogą - cytując klasyka. 

Pozdrawiam

Pygar

Pełna zgoda. Sprzęt który ma ten Pan mocno przewyższa klasą DACi w omawianym budżecie i będzie wąskim gardłem.

Ja od 3 lat szukałem DAC, przesłuchałem sporo tak w budżecie do 1500 zł, umiem czytać specyfikację tych nieco droższych. 

Dlatego zaproponowałem konstrukcję DIY, bo sam zrobiłem 2 DACi i 1 mam wolny. Ale jak ktoś woli mieć pewność to wrzuciłem Link do Mat-Way Electronics. Dobrym jeszcze konstruktorem DACów jest MuzgAudio. Nie płaci się za markę i ma się w domu "koksa".

Jeszcze tu na forum jest taki największy specjalistą od DACow Arturp. Nie wiem, czy wykonuje na zamówienie, ale można zapytać. Piszę dlatego, że 3 lata szukałem i zęby na tym zjadłem 😉

Edytowane przez zombie7

Witam serdecznie,

z tym dozbieraniem pieniążków to pewnie nie będzie łatwo zawsze coś się pojawia gdzie trzeba je będzie wydać.

Mógł bym zwiększyć budżet do 5tys. jeżeli by to coś wniosło, sprzęt nie musi być nowy w grę wchodzą również używki.

W planach miałem ogólnie zmianę cd ale pomyślałem że dołożenie dac-a będzie bardziej ekonomiczne.

Poproszę o jakieś fajne propozycje.

Pozdrawiam Arek

Panowie, szukam transformatora 100V dla alpha'y 707 i trafiłem na taką aukcje. Producent Tsuruta electric - zna ktoś ich wyroby? Warto w to wchodzić? Cena 350zł.

trafo.png

W dniu 29.12.2024 o 10:10, ralfs269 napisał:

Zgadza się. Czyli zmieniam KX na MR i KX idzie na sprzedaż jak by ktoś był zainteresowany. 

IMG_9367.jpeg

Słynny KX bez napisów sprowadzony przez janvideo24 znów zmienił właściciela. Obecnie znajduje się w okolicy Suwałk. Nowy właściciel bardzo zadowolony. 

Edytowane przez ralfs269

Życzę wszystkim udanego 2025!

Po roku od zakupu Sansui α-907XR dołożyłem nowe (używane) kolumny w miejsce Infinity Reference 61 mkII.

To zestaw głośnikowy polskiej manufaktury YB Audio. Produkt sprzed ok. 6 lat, jestem 3. właścicielem.

Przetworniki Scan Speak:
- wysokotonowy: Illuminator szpilka
- średniotonowy: Illuminator 12MU
- niskotonowy: Revelator 22 cm, aluminium

YB Audio nie produkuje już zestawów z taką stolarką, więc była to swego rodzaju okazja.
Widziałem, że stylistycznie podobne, lecz wyższe modele posiadają/posiadali też:
@Samcro (model Evo)
@doktor_mun (model Iluminatus)

Jednocześnie doszły nowe przewody głośnikowe Melodika Brown Sugar BSCC3840.

____

Przede wszystkim we wrześniu wyniosłem z pokoju telewizor.

Więcej czasu w domu, więcej okazji, by posłuchać muzyki.
Coś by się chciało usprawnić. Męczyła mnie sprawa kolumn, chciałem czegoś "lepszego".
Napisałem do YB Audio i wyszło, że mam mniej więcej połowę kwoty, której bym potrzebował.

Na tydzień przed Świętami BN natrafiłem na ogłoszenie sprzedaży używanych YB Audio.
Trochę namysłu, wyliczeń. Kilka dni później stały u mnie 🙂

Zaraz potem paskudnie rozchorowałem się na Święta.
Czasu i ochoty na słuchanie nie było. Teraz powoli wracam do życia.

Najważniejszy oczywiście dźwięk. Nadal go poznaję, analizuję.
Bez wątpienia jest lepiej. Od pierwszego podłączenia 🙂
Na górze na pewno więcej detali, bardziej czysto, jakby krystalicznie.
Do basu przyzwyczajam się, ale różnicę słyszę na plus.
Tu jest bardziej punktowo, jakby mniej "szeroko".
Po 10 latach grania na Infinity wymaga to przyzwyczajenia.
Wszystko musi się też uleżeć.

Nie robiłem bezpośredniego porównania, stare kolumny wyniosłem od razu.
Zamierzam jednak je przytargać z powrotem, bowiem α907XR daje możliwość podłączenia 2 par kolumn.

Obecnie mój zestaw CD jest następujący:

CD: Denon DCD-S10II (wersja japońska)
Interkonekt: Monkey Cable (MCYANA1)
Integra: Sansui α907XR
Przewody głośnikowe: Melodika Brown Sugar BSCC3840
Zestaw głośnikowy: YB Audio

Jeżeli chodzi o płyty gramofonowe kupiłem kilkanaście nowych i używanych.
Daje mi to wiele frajdy, szczególnie 12 calowe single 45 rpm, jednak finansowo droga tu jeszcze długa.
I nie wiem, czy nią pójdę (wkładka, przedwzmacniacz). CD wydają mi się pewniejsze, jako źródło.

Co do kolumn to obecnie zaspokajają moje chciejstwa.
Pięknie grają i świetnie wyglądają.
Może mi wystarczą, może za 2-3 lata sięgnę po coś innego z tej samej firmy.

Kilka fotek:

AP1GczMZqM-AMa_T8LzV8wSS35ngvTEd9FWhdfsK

AP1GczMfbycTqZ_lx0Bg8QGJ8Uisd1CRKlOyHv5r

AP1GczP5R8Xtc7RksWC9kL1r1pmY_2tFxUbNOrfs

Świecidełka:

AP1GczP-0JvZsvDIEoJoQhhhhX0bx8i_2TpS0Wdk

AP1GczPVkLMmEmeSnow5851Z4m9K0Dx3STtFcs14

Dzięki za uwagę. Pozdrawiam

W dniu 10.01.2025 o 10:27, ralfs269 napisał:

Słynny KX bez napisów sprowadzony przez janvideo24 znów zmienił właściciela. Obecnie znajduje się w okolicy Suwałk. Nowy właściciel bardzo zadowolony. 

Ciekawe czy nowy Klubowicz się przedstawi 😄

Mam prawie wszystkie rodzaje źródeł,czyli taśma szpulowa,magnetofonowa,,dat,winyl,CD,pliki . Najwięcej radości ze słuchania mam na torze winylowym lub z taśmy .Bardzo udane pre gramofonowe to Aurorasound Vida Prima,wkładka zależy od upodobań dźwiękowych,mi leży Hana sh,no i dobry graniak np .Mkro seiki, Pioneer,Denon,Luxman,Victor, Kenwood,Sony, z tamtych lat 90 -tych,najlepiej wysokie i najwyższe modele.A dźwięk wtedy taki magiczny, naturalny,analogowy,muzykalny,dynamiczny i szczegółowy ,razem w jednym . Choć najważniejsza jest akustyka pomieszczenia i dobre usytuowanie kolumn i miejsca odsłuchowego i dobór sprzętu do pokoju odsłuchowego.A tak nadmieniam iż wzmocnienie mam z Sansui b2103 ,przepiękny dźwięk, ostatnio coraz więcej klasyki słucham , gdyż ta końcówka już dobrze klasykę odtwarza, Dźwięk jest taki rozdzielczy,dynamiczny, szczegółowy,muzykalny,z dobrą separacją i usytuowaniem instrumentów w przestrzeni.Pozdrawiam Sansui-owców i miłośników dobrego brzmienia.

Edytowane przez PASJA-AUDIO
23 godziny temu, PASJA-AUDIO napisał:

Mam prawie wszystkie rodzaje źródeł,czyli taśma szpulowa,magnetofonowa,,dat,winyl,CD,pliki . Najwięcej radości ze słuchania mam na torze winylowym lub z taśmy .Bardzo udane pre gramofonowe to Aurorasound Vida Prima,wkładka zależy od upodobań dźwiękowych,mi leży Hana sh,no i dobry graniak np .Mkro seiki, Pioneer,Denon,Luxman,Victor, Kenwood,Sony, z tamtych lat 90 -tych,najlepiej wysokie i najwyższe modele.A dźwięk wtedy taki magiczny, naturalny,analogowy,muzykalny,dynamiczny i szczegółowy ,razem w jednym . Choć najważniejsza jest akustyka pomieszczenia i dobre usytuowanie kolumn i miejsca odsłuchowego i dobór sprzętu do pokoju odsłuchowego.A tak nadmieniam iż wzmocnienie mam z Sansui b2103 ,przepiękny dźwięk, ostatnio coraz więcej klasyki słucham , gdyż ta końcówka już dobrze klasykę odtwarza, Dźwięk jest taki rozdzielczy,dynamiczny, szczegółowy,muzykalny,z dobrą separacją i usytuowaniem instrumentów w przestrzeni.Pozdrawiam Sansui-owców i miłośników dobrego brzmienia.

23 godziny temu, PASJA-AUDIO napisał:

Wyjątkowa końcówka i bardzo miło ją wspominam. Szkoda że nie można mieć wszystkiego🙂

Dzięki za miłe słowa. Każdy z nas ma inny indywidualny gust. Dźwięk z mosfeta mnie się podoba, kiedyś chciałbym posłuchać bardzo dobrego dźwięku w klasie A, może jakiś Pass (kultowy i dobry).Lampę 300 b mam i też lubię na niej słuchać, trochę inny repertuar,bardziej wokalny,jazzowy.

PASJA-AUDIO

Nie dziwię się, że B2103 przypadł Tobie do słuchania muzyki klasycznej. On i np. gramofon Micro Seiki świetnie się raazem sprawują.  Jak pomieszczenie odsłuchowe jest odpowiednio duże, dźwięk z tej końcówki jest genialny. Zgadzam się, że wkładka jest indywidualnym wyborem. Osobiście mam teraz AU-07 w zestawie z Esoteric-em P0s i Reymio 999 , Gramofony dwa- Micro Seiki BL 91 i 9" SME z Denonem do muzyki popularnej  i Micro BL101 z 12" SME i wkładką Ortofona typu SPU do muzy poważnej. Kolumny to SF Elipsa.  Jak pomieszczenie było by większe, z pewnością był by B 2103 MV. Pozdrawiam więc Kolegę i życzę masy zadowolenia ze słuchania muzyki. 

Edytowane przez janvideo24

@janvideo24

Dziękuję. Pamiętam o Twoich radach dotyczących gramofonu.
Kwestia 2-3 lat, spieszę się powoli.
Widziałem właśnie filmik z Seiki BL 91 na YouTube. Wygląda znakomicie i zapewne jeszcze lepiej brzmi.

@PASJA-AUDIO @janvideo24

Dobieraliście sprzęt latami i zapewne macie, co chcieliście.
Dobrze mieć wybór. Posłuchać z tego, posłuchać z tamtego.

Moim celem było wejście na wyższy poziom i w ciągu roku udało się.
Dzięki temu forum, w dużej mierze!
Wymieniłem cały sprzęt.

Kolumny Infinity stały bezczynnie, więc w pokoju zwanym Zegarowym (25m2) podłączyłem stary zestaw.
Nie słuchałem go od roku, w pierwszej chwili się skrzywiłem, gdy zagrało, ale po chwili przyzwyczaiłem się.
Wartość rynkowa to pewnie 1000 zł, więc ani to sprzedać ani wyrzucić ani do piwnicy wstawić.
(Sansui AU-X201, Phillips CD630, Infinity Reference 61 mk2)

Do cichego plumkania z nastrojową muzyką pasuje mi.
Brakowało mi możliwości grania w tym pomieszczeniu.

AP1GczOqBmjXjTR4H3c7zt1lPyXA_awHsKQ057T2

Odnośnie do Waszych wpisów mam takie marzenie, by gramofon Sansui SR-929 podłączyć kiedyś do końcówki mocy Sansui i postawić w tym właśnie pokoju.

Dźwięk rozchodzi się tu inaczej niż na poddaszu, które działa trochę jak amfiteatr i wypycha dźwięk w stronę słuchacza.
Nie zawsze musi być bardzo głośno lub głośno. Rozumiem dążenie do detaliczności i klarowności dźwięku.

Nie mam streamingu i nie będę miał.
Używam za to YouTube Premium/YouTube Music do szukania, przesłuchiwania utworów, albumów, artystów.
System głośników Logitech 5.1 dobrze mi tu służy. Wystarcza. Bas z subwooferem zaskakująco przyjemny.

Nie zanosi się też, bym został kolekcjonerem płyt gramofonowych.
Na to jest za późno o jakieś 10 lat.
Coś jednak dokupuję.
Włączyłem Santa Esmeralda - Don't Let Me Be Misunderstood na płycie 1977 i dźwięk zaskoczył mnie pozytywnie.

Za to z CD nie mam oporu. Znajdę u siebie płytę na każdą okazję.

Edytowane przez HenryCorrez

Ja cały czas szukam i słucham różnych sprzętów i znakomicie się przy tym bawię.Moja rada dla innych miłośników muzyki ,NIGDY SIĘ NIE OGRANiCZAC do jednego typu dźwięku (jak i rodzaju muzyki też),np, słuchać i lampy i tranzystora, słuchać różnych typów kolumn,hornów,ogrody,elektrostatów, obudowa OZ,BR głośników szerokopasmowych i innych Różnorodność dźwięków pozwala nam lepiej wyrobić sobie osłuchanie i potem lepiej znaleźć dla siebie odpowiedni sprzęt ,a rozeznanie pozwoli kupić znakomity dźwięk za ułamek procenta nowego sprzętu. Henrycorrez napisz do mnie na priv.pogadamy przez telefon.Pozdrawiam.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.