Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Pogadali. Dobra, treściwa rozmowa.

Mnie z pewnością brakuje osłuchania na różnych sprzętach, ale nie męczy mnie myśl, że mogłoby być lepiej.
Chciałem móc słuchać muzyki w godnych warunkach i na razie cel osiągnąłem.
Wiadomo, przyjemnie byłoby mieć AU-07 i końcówkę mocy.
Może kiedyś.

Wiem, że to na temat DIY ale czy tam mnie ktoś zrozumie, że popełniłem tego mercedes-bęca a'la sonus faber z audioszczęścia jakie daje mi Alpha? 

Tak radośnie dokończyłem projekt, który rozpoczął i odsprzedał mi kol. @zombie7:

1737743841528.jpg

1737743747824.jpg

1737743747837.jpg

6 godzin temu, Marcysko napisał:

gotowego

Sprawdzone, ciche i stabilne 100V, ale nie airlink ze względu na Brexit.

Możesz coś polecić?

Najlepiej z odczepami 230/240V na pierwotnym, ze względu na wahania w sieci.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Airlink chyba najlepszy.😉

IMG_3585.png

https://allegro.pl/oferta/transformator-230-100v-tsa-600-1-2-1-usa-polska-11361369302

albo Toroidy.pl

IMG_3586.jpeg

https://sklep.toroidy.pl/pl/p/ATSS1500-Autotransformator-230110V-1500VA-ob.-met.-2-gniazda/239

Napięcie wyjściowe, czyli 100V oraz moc transformatora uzgadnia się przy zakupie.

Airlink, niestety drogi. Mają za to w ofercie wersje zbalansowane do audio:

airlink.pdf

W dniu 25.01.2025 o 09:23, Marcysko napisał:

Kawał "mebla". Nie wolałeś kupić gotowego? Są znacznie mniejsze i łatwiej "schować".

Cena była dobra, miejsce mnie nie ogranicza a najważniejsze, że ma odczepy: 200, 210, 220, 230 i 240V. W sieci mam 236-240V. Przy 240V trafo daje mi poniżej 104V.

13 godzin temu, tramak napisał:

najważniejsze, że ma odczepy: 200, 210, 220, 230 i 240V. W sieci mam 236-240V

Mam tak samo. 
A czy Twoje brumi?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 godzinę temu, Marcysko napisał:

Mierzycie na bierząco napięcie w sieci i przepinacie?🤔🫣

Nie ma takiej potrzeby, tak jak napisałem w gniazdku mam najczęściej pomiędzy 236 a 240V, więc wykorzystuję odczep 240. Z tego co widziałem nie wszystkie transformatory mają taką możliwość, przeważnie 230 a nawet 220V.

3 godziny temu, Tajitsu napisał:

A czy Twoje brumi?

Po wsadzeniu do obudowy brumił. To jest 1 kVA - kawał trafa, dlatego wykleiłem blachy od wewnątrz matą bitumiczną do wygłuszania aut, trafo stoi nieprzykręcone na gumie antywibracyjnej grubej na 2cm. Powiedzmy do 1m coś słychać. Użytkując normalnie w ogóle nie ma odczucia brumienia, a wierz mi jestem na to bardzo wyczulony.

Jak się nie trafi toroida nawiniętego na jakimś bieda rdzeniu z Pakistanu albo Indonezji to trafo będzie cichutko pracować. Dziś nawet trafa z Chin są totalnie cichutkie i się nie grzeją.  A to trafo to raczej dobra stara szkoła, aż miło popatrzeć.

14 godzin temu, Piotrek608 napisał:

A to trafo to raczej dobra stara szkoła, aż miło popatrzeć.

Pietrek, mam wstawiony jakiś filtr sieciowy przez @Bumpalump, ale czy to DC Blocker?

CD8C70B6-A265-48A8-A8A1-720ABFE2B2F3.thumb.png.f3308d25949e724a1ab9abab4dd8d065.png

Nie wiem…

W każdym razie słychać dziada…

Zapisuje się do klubu z Sansui B-2103 🙂

Gra z:
Pre: Bladelius Idun MK2
Źródło 1: Lindenmann Limtree Bridge II
Źródło 2: Advantage CD-1
DAC: Advantage DAC-1
Kolumny: Modyfikowane Infinity Kappa 6 + Sawafuji DP-12G
Kable głośnikowe: Xindak FS-1 + Cardas 101
Kable sygnałowe: Purist Audio Genesis

Zakochałem się od pierwszego podłączenia, a Bladelius dogaduje się z Sansui wyjątkowo dobrze.

IMG20250201134933.jpg

5 godzin temu, m.stank2 napisał:

Zapisuje się do klubu z Sansui B-2103 🙂

Gra z:
Pre: Bladelius Idun MK2
Źródło 1: Lindenmann Limtree Bridge II
Źródło 2: Advantage CD-1
DAC: Advantage DAC-1
Kolumny: Modyfikowane Infinity Kappa 6 + Sawafuji DP-12G
Kable głośnikowe: Xindak FS-1 + Cardas 101
Kable sygnałowe: Purist Audio Genesis

Zakochałem się od pierwszego podłączenia, a Bladelius dogaduje się z Sansui wyjątkowo dobrze.

IMG20250201134933.jpg

Gratuluje wspaniałej końcówki.Mam ją od kilku lat  a muzykalność, przejrzystość i dynamika , ciągle mnie zachwycają w jej brzmieniu.Z różnymi kolumnami grała i zawsze wybitnie.Ciesz się muzyką!.

Cześć,

B2103 jest super, też jestem posiadaczem i uwielbiam.

Ostatnio zrobiłem mała modyfikację i zmieniłem kabel zasilający w B2103. Wrzuciłem kabel ze srebra. Pierwsze wrażenia są wow. Jeszcze musi pograc, na ostateczne wnioski przyjdzie czas. B2103 dostała oddechu. Wszystko co robiła, robi tak samo ale o 30 % bardziej. Ale dynamika, kontrola jest dużo większą. Nadal gra bardzo gładko. Nie ma żadnych ostrości. B ciekawa zmiana.

W dniu 3.02.2025 o 08:14, Cajmer81 napisał:

Cześć,

B2103 jest super, też jestem posiadaczem i uwielbiam.

Ostatnio zrobiłem mała modyfikację i zmieniłem kabel zasilający w B2103. Wrzuciłem kabel ze srebra. Pierwsze wrażenia są wow. Jeszcze musi pograc, na ostateczne wnioski przyjdzie czas. B2103 dostała oddechu. Wszystko co robiła, robi tak samo ale o 30 % bardziej. Ale dynamika, kontrola jest dużo większą. Nadal gra bardzo gładko. Nie ma żadnych ostrości. B ciekawa zmiana.

Przerabiał ktoś może  z forumowiczów orginalny kabel na gniazdo EIC.Ten orginalny Kawasaki to całkiem nieźle brzmi w tej  2103.Pytam tak z ciekawości,bo u mnie na razie oryginał siedzi.

Warto pozostać przy oryginale. Nie wiem jak inżynierowie Sansui odkryli ten przewód ale dla mnie jest idealny pod względem szerokości pasma, zwyczajnie nie ma żadnych ograniczeń. Jedynym ograniczeniem są pozostałe elementy systemu . Na odpowiednich kolumnach usłyszymy zejście do czeluści piekieł i najsubtelniejsze góry . Jeśli ktoś nie ma naprawdę idealnego przewodu który nie jest korektorem, to operacja wymiany przewodu może nie być najkorzystniejszym posunięciem . Większość przewodów od dołu do góry ma swój indywidualny charakter który zaburzy  oryginalne właściwości wzmacniacza . Równe granie w całości wszystkich częstotliwości to unikalna cecha Sansui . Było by wielką szkodą to stracić . Odradzam różne kabelki Furutecha, one mocno zmieniają charakter brzmienia . To że gdzieś będzie lepiej to najczęściej jest kosztem czegoś . Czyli coś za coś . 
Gdy masz bardzo dobre źródło potrafiące zagrać wybitnie możesz na nim sprawdzać efekty jakie wprowadzi kabel i usłyszysz co się zmienia . 
Dodawanie w kilku miejscach różnych kabli to kolejne zmienne w całej układance przekładające się na granie całości . Więcej zmiennych to niby więcej możliwości ale czasami trudno się w tym wszystkim odnaleźć . Idealny kabel to kabel przezroczysty i takim przewodem według mnie jest oryginalny KDK Kawasaki . 

Obecnie oryginalny przewód od Sansui jest wpięty w listwę Acoustic Revive RTP-6 którą zasila Acrolink 7N-PC9900 i moim zdaniem to ciekawa opcja poprawy brzmienia wzmacniacza . 
Dzięki lepszym warunkom zasilania prąd jaki płynie przez oryginalny przewód ma lepsze parametry w efekcie wzmacniacz gra lepiej . To bezpieczny sposób który nie ingeruje w oryginalność urządzenia zestrojonego z kablem zasilającym zainstalowanym przez producenta . W takiej konfiguracji można dokładnie odkryć wszystkie cechy przewodu przed listwą i kształtować brzmienie bez „uszkadzania” ukochanego urządzenia.  

Pozdrawiam 

Pygar

Do oryginału zawsze można wrócić.

Dla mnie to też trochę zabawa. 

Absolutnie uważam, że B2103 to sprzęt wyjątkowy i przemyślany.

Jak kolega zauważył zmiana przewodu do listwy spowodował zmianę na plus... U mnie od tego też się zaczęło. Potem poszedłem dalej...

Poznałem gościa który robi kable ze srebra 6n. Sam wyciąga druty, robi swoje wtyczki, gniazda. Porownywalem jego kable np z Siltech 2 crown i Siltech poległ. Porównywałem z najwyższymi Hijiri i... Oryginalny kabel sansui jest naprawdę dobrej jakości, ale można wyciągnąć więcej z b2103. Ja obecnie czekam na trafo robione przez Wojtka Glowoinskiego z Idhos.

Widziałem jego wyroby i podejrzewam, że to będzie ogromny przeskok w porównaniu do dostępnych na rynku transformatorow. Kabel zasilający do listwy to też to samo srebro. I trafo będzie zasilane bezpośrednio z tego kabla. 

Zapraszam do Łodzi na kawę i posłuchanie.

Nigdy nie zdecydowałbym się na jakąkolwiek nieodwracalna zmianę w moim B2103 🙂

Efekty jednak przerosły moje oczekiwania.

P.S. Teraz zmieniamy okablowanie w gramofonie Pioneer PL 70 mk2 😉

Takie małe / odwracalne eksperymenty nie są złe a wręcz przeciwnie ! Ja dokonując zmian w kolumnach zwrotkę wywalam na zewnątrz z możliwością wpinania komponentów - daje to natychmiastową odpowiedź na głośnikach bez zastanawiania się co się wcześniej słyszało itd

Witam Szanowne Koleżanki i Szanownych Kolegów.

Z przyczyn nagłej potrzeby gotówki jestem zmuszony pozbyć się kilku moich sprzętów.

Pierwszy - Sansui AU-07 kolor czarny ( unikat ), zestrojony w punkt. Bez jakichkolwiek wad wizualnych, cena 18,500 zł

Drugi - Luxman lampowy MQ 68 c - na lampach 50C10 - dostępnych na Ebay-u. Stan bdb. cena 8500 zł

Trzy - Kolumny podstawkowe Lignea projektu Franco Serblina  twórcy Sonus Faber. Stan idealny, cena 19000 zł

Cztery - Kolumny elektrostatyczne Martin Logan SL 3 , kolor biały, stan bdb, cena 3000 zł

Pięć - Sansui C 2301 , wizualnie bdb, niestety problem w zasilaniu, nie załącza się, cena 6500 zł

Sześć - Gramofon Micro Seiki BL 101L - pod ramię 12". Bez ramienia z mocowaniem standardowym lub pod SME, cena 8300zł

Siedem - ramię 12" SME 3012 wer II inpruv. bez wkładki ale z headshell-em, cena 6500 zł.

Poz. sześć i siedem razem mała obniżka ceny.

Wszelkie info na priv, zdjęcia zamieszczę na telefon.

Wszystkie ceny raczej do minimalnych uzgodnień. Wysyłka lub transport osobisty za dopłatą.

Pozdrawiam

Jan

Cześć wszystkim,chciałbym dołączyć do szanownego grona ze swoim Sansui 2103. Mam go już dość długo, krótko mówiąc świetny sprzęt. Widzę, że jest kilku użytkowników tego modelu. Proszę podzielcie się informacją czy próbowaliście i z jakimi efektami przedwzmacniacz do tej końcówki. Ja próbowałem z dwoma dość dobrymi pre, obydwa zagrały fajnie ale bez pre jakoś lepiej mi się podoba. Jest bardziej neutralnie podczas gdy przedwzmacniacze wnosiły swój charakter do dźwięku.

Akajak

Nie to, że bym reklamował swoje, ale Sansui C2301 i C2302 świetnie brzmią z Twoim B 2103. Miałem możliwość sprawdzenia z kilkoma pre i Sansuiowy wypadł najlepiej. Słuchałem też z Kenwoodem i choć fajnie, Sansui wypadało najlepiej. Lepiej C2301 niż C2302. Ogólnie B 2103 sprawuje się wyśmienicie i bez pre.

Pozdrawiam.

Jan

Dziękuję za odpowiedzi, tylko zastanawiam się czy będzie na tyle lepiej, że warto wydać jednak sporą kwotę. Jak wiecie sama końcówka brzmi już bardzo dobrze. A przy okazji , z jakimi kolumnami ją zestawiacie. Ja mam stare Tannoy Cheviot, i LV Auditorium, kolumny które nie są specjalnym wyzwaniem dla wzmacniaczy . Ciekawi mnie jak  Sansui radzi sobie z trudniejszymi do wysterowania głośnikami.

pozdrawiam serdecznie

Też miałem dylemat, Kenwood to 2,5k do przeżycia.  Któreś Sansui C od zawsze za mną chodzi, ale to już spory wydatek. Jak zauważyłeś sama końcówka już gra świetnie. Ale w połączeniu z lampą Yamamoto gra naprawdę doskonale 🙂. Ciekawy jestem porównania z C2301. A kolumny u mnie to Dynaudio C2 platinum, też niezle wyzwanie.

Edytowane przez Cajmer81

B2103MOS najlepiej zgrywa się z C2105 - tez fajnie wygląda 🙂 Jest bardziej przestrzennie i nazwałbym to "plastycznie". Nie jest to jednak przyrost zmieniający jakieś pojmowanie o jakości dźwięku. Z C2301 jest przyrost w zakresie przestrzeni ale zauważalny w egzemplarzach bez przelutu natomiast da się odczuć większy ekwiwalent mocy - co akurat oczywiste.

B2103MOS po gruntownym odrestaurowaniu i precyzyjnym ustawieniu minimalizuje wpływ pre i dowie się o tym ten co ją ma. Nie znaczy to, że lekkiej zmiany nie będzie ale spodziewanie się szału przy tym modelu jest trochę na wyrost ! Wspomniany Kenwood fajnie się zgrywa , Yamamoto tym bardziej C2105 w zasadzie bardziej uzupełnia niż zmienia 🙂 Tak czy siak to świetny wzmacniacz i zadbany oraz odrestaurowany stanowi świetną podstawę do zbudowania naprawdę wyśmienitego zestawu audio. Znam osoby wręcz zdziwione jak ten wzmacniacz potrafi zagrać ! 

A tak z innej beczki - jako, że trochę się tu mało dzieje za niedługi czas na łamach tego wątku mam zamiar krok po kroku relacjonować przebieg rewitalizacji jednego z mniej poznanych i mniej obecnych na rynku wzmacniaczy z serii 907 - tak więc czekajcie cierpliwie :-)

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.