Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Na koniec firmówka no i składanie płyty po czyszczeniu

15.jpg

16.jpg

17.jpg

Przechodzimy do frontu - potencjometr wzmocnienia w tej relacji nie będzie rozbierany bo mam przygotowany jeden po serwisie na wymianę - potencjometr skalibrowany oczywiście 🙂 , selektor wejść bezpośrednich oczywiście, co nie jest chyba zaskoczeniem, upier ... y jak wycieczka gimby po żuławach wiślanych w niesprzyjającej pogodzie ...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

No i składamy dziada , ustawiamy na dwóch bardzo zbliżonych parametrami miernikach i cieszymy się z zakończonej akcji - oczywiście - firmówka na spodniej płycie musi być 🙂

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

30.jpg

31.jpg

33.jpg

Carcharodontosaurus widać zadowolony - to ja chyba też 🙂 Prace trwały ponad dobę - efekt jest już po pierwszych taktach wart wysiłku ! NRA gra zdecydowanie lżej i swobodniej niż to co o niej zakodowałem w pamięci - jest otwarta , energetyczna i bardzo plastyczna - przywodzi mi to na myśl prezentację B2301L po modyfikacji a jak dla mnie to bardzo dobre symptomy. Wzmacniacz się wyraźnie układa ale cały czas na pograniczu naprawdę dużego zadowolenia z tego co słyszę 🙂  a teraz linczujcie :-))))

34.jpg

35.jpg

1 godzinę temu, czubsi napisał:

a teraz linczujcie :-))))

OK, zdejmuj koszule!

I pod pręgierz Pawełku 😉

Aaa, tak na serio, to moim zdaniem każdy używany sprzęt powinien przejść takie spa&resort. 
Pomyślcie ile krzywdzących opinii wydano o Sansui czy Luxmanie, które nie przeszły takich zabiegów… a były odsłuchiwane i opiniowane publiczne…

Edytowane przez Tajitsu

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Pawełku @czubsi mam pomysł, ale na to potrzebny jest czas…

Hmm, mając Nra, 07 i Limited można by się pokusić o odsłuchy i ich bezpośrednie porównanie.

Masz 3 odtwarzacze CD to i jest możliwość kombinacji 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Paweł piękna robota ! Brawo Ty ! 

Teraz jak się ułoży i pogra kilka tygodni to kontrola strojenia i można ucztować przy Esotericu . 

Takie Sansui to ja rozumiem .

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

Najgorsze jest to, że planowałem go sprzedać żeby zbierać pieniądze na Esoterica K03 a tak mi się spodobał, że mam zagwozdkę ... W sumie chyba najlepsza opinia po paru godzinach to, że jest to wzmacniacz kompletny 🙂 Jeśli sobie wyobrazimy połączenie wyrafinowania i precyzji 07 z klasą i kolorową słodyczą limited a w dodatku mamy to z mocą końcówki i plastycznością mosfeta to co chcieć więcej ??? Ja najbardziej jestem w szoku z tego właśnie łączenia totalnych różnic ... Pamiętałem, że nra jest potężna ale i plastyczna zarazem - można jej słuchać godzinami ale posądzałem ją często o zbytnią łagodność w sposobie prezentacji - wszystko wydawało się grać zbyt ładnie 🙂 Teraz po rewitalizacji wzmacniacz nabrał powietrza i oddechu , jest przestrzeń i świetnie różnicuje materiał czyli to czego mi zawsze w NRA brakowało nagle się pojawiło .... co tu wiele gadać ... mam dylemat ... bo coś sprzedać muszę ... A i jeszcze jedno - Esoteric UX3 + 907NRA = się idealna koniunkcja ! Jest pełna współpraca - zero ostrości ale przy jednoczesnym zachowaniu świetnej rozdzielczości i lekkości ! Wzmacniacz lubi grać w zasadzie na każdym poziomie głośności - przy nim odchodza mi chęci na grzebanie w kolumnach ....

Również brawo! Kurczę zrobiłeś mi smaka, chyba w ramach rehabilitacji zawodowej aż przyjmę jakiegoś wzmacniacza do takiego mega- przeglądu, zwyczajnie dla frajdy i sprawdzenia co to daje na końcu🙂

Słuchajcie ! - zaczyna mi się klarować sytuacja z Esoterikiem K03/01 zatem nie będę miał wyboru i będę musiał oddać w dobre ręce NRA - jeśli ktoś jest zainteresowany to piszcie na priv. Z kwotą się dogadamy (mi do Esoterika nie brakuje aż tak wiele :-)) Mam oferty z Czech i Niemiec ale nie chcę go oddawać komuś spoza forum ...)

To tak, dobry wieczór Państwu hobbystom, audiofilom, miłośnikom Marki ;-) 

Witając się przedstawiam nowego domownika. Istnieje szansa, że spowoduje pożegnanie z 907 DR, która wychodząc spod ręki @czubsi broni się i to mocno.... zobqczymy czy au-07 Anniversary Model sprawdzi się i wpisze w moje odsłuchowe gusta.

Tymczasem jutro poleci do powyżej wspomnianego Jegomościa ;-) żeby szanse z DRką wyrównać. 

Niech wygra najlepszy 🎼🎼🎼

20250321_214006.jpg

Coś czuję, że już za momencik już za chwileczkę będziemy mieli nową relację - tym razem z prac nad AU07 🙂 

Fakt faktem - 07 jeszcze nigdy nie robiłem w ten sposób i sam jestem ciekawy jak bardzo uda się ją podciągnąć. DR Maćka myślę, że mocno zdziwiłaby innych właścicieli DR... Fakty są takie, że 907 DR, B2103 i 907 limited po rewitalizacji mocno otwierają ludziom oczy ile są warte te sprzęty w rzeczywistości...  907 l extra bardzo zbliża się barwą i sposobem prezentacji do b2301l a z kolei b2105 zyskuje lepszy rytm i timing a przy tym staje się bardziej zbliżona do mocniejszych urządzeń tego brandu opartych na tranzystorach bipolarnych. NRA zyskała kontur i wygar przy zachowaniu swojej melodyjności i gładkości... Jak będzie z AU07???? Zobaczymy 🙂 Jak dotąd pracę nad tym wzmacniaczem ograniczały się do czyszczenia potencjometr, selektorów, przekaźników i weryfikacji zimnych lutów oraz strojenia. Całkowite przelutowanie urządzenia zbliża je do sposobu prezentacji jaki był w zamysle ich konstruktorów - naprawdę można być w szoku. Wiem jaka była reakcja zarówno moja jak i właścicieli tych urządzeń - szczególnie B2103 i DR... 

Edytowane przez czubsi
W dniu 21.03.2025 o 21:53, czubsi napisał:

DR Maćka myślę, że mocno zdziwiłaby innych właścicieli DR... Fakty są takie, że 907 DR, B2103 i 907 limited po rewitalizacji mocno otwierają ludziom oczy ile są warte te sprzęty w rzeczywistości...  907 l extra bardzo zbliża się barwą i sposobem prezentacji do b2301l a z kolei b2105 zyskuje lepszy rytm i timing a przy tym staje się bardziej zbliżona do mocniejszych urządzeń tego brandu opartych na tranzystorach bipolarnych. NRA zyskała kontur i wygar przy zachowaniu swojej melodyjności i gładkości... Jak będzie z AU07???? Zobaczymy 🙂

Szkoda, że Xr nie ma szans na takie spa.

Troszkę off topic, ale nie wytrzymałem , co pisałem wcześniej i wziąłem wczoraj w obroty sowjego Denona PMA 1500R.

To też już dziadzia z 1996 roku i małe spa mu sie należało, tym bardziej,że ostatnio znikał mi jeden kanał coraz bardziej upierdliwie głównie na niskiej głośności.

Pietrek, miałeś kiedyś Sony 808Es.

Zamieszcze kilka fotek, tylko skrótowo aby watku o sansui nie zaśmiecać, wykonałem prawie to samo co Paweł , dodatkowo zimne luty pod tranzystorami bo to zmora wszystkich denonów , oczywiscie mycie, odkurzanie ciucianie i wymiana wzmacniacza operacyjnego w regulacji barwy dźwieku i loudness (tak jest w tym modelu) z szumiącego NJM2068 na NE5532. No i selektorki równiez jak w sansui brudne aż czarne.

20250322_101152.jpg

20250322_105545.jpg

20250322_123115.jpg

20250322_141430.jpg

Miałem 808ES bardzo dobrze wspominam, biedy tam nie ma wcale niezgorszy niz sansui, do tego przyjemnie w zimie grzeje🙂

Powiem, że Denonowi spa pomogło bardzo , na reszcie mogę go cicho słuchac w nocy bez loudnessa , bas zyskał taki fajny dokop , w muzyce zapanowała kultura przekazu i jeszcze raz kultura. To nie jest taki słaby wzmacniacz. Konczę i wracamy do Sansui.

Szkoda, że Xr nie ma szans na takie spa.... Jakby nikt nie chciał Twojej XR zrobić spa to się ulituję, akurat XR mam dobrze nawet mega dobrze przećwiczoną (pygar) na wszystkie strony... tak z 200 godzin nad nią przesiedziałem🤩

Ale buda jest ta sama, te same switche i selektorki, mocowo i prądowo tylko poszło mocno do przodu... znaczy się zrobiłeś jedno z nielicznych na świecie urządzeń które wytrzymuja obciążenie 2 ohm z infinity, z czasem już polubiłem kolumny Pygara i nie namawiam go do ich wymiany ( kiedyś to robiłem i go wkurzałem)

Haha, ale sam przyznasz - nic tak nie współpracuje z Rikenami i mosfetami jak XR. Szkoda, że tych modyfikowanych Sansui ludzie nie słyszeli... No może kiedyś jak już będziemy starzy to zrobimy wielkie odsłuchy kilkudniowe i wtedy wiara posłucha co drzemie w Sansui 🙂

Edytowane przez czubsi

Helloł ! 

Jako, że nic u mnie nie może być na sztukę postanowiłem poprawić selektor procesora oraz zregenerować potencjometr mocy i wymienić w NRA tak by był w niej ten który był oryginalnie a przy okazji pokażę, że też je czyszczę 🙂 Dziś już chyba nie wielu pamięta kto je pierwszy rozbierał ... 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

Czyszczenie selektora procesora i wymiana potencjometru mocy

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

30.jpg

31.jpg

Tak więc w tej chwili wszystko działa tak jak powinno i uważam rewitalizację 907 NRA za zakończoną !

Ps

Opowiem Wam taką historię - otóż szarpnąłem się na pracę dziś ... w niedzielę ... no i nie czarujmy się wiedziałem, że się zemści ...

Ponad dwie godziny zabawy , ustawiam , skręcam podłączam i ... dupa jasna ! zero dźwięku ... Co ja nie wyczyniałem a to na bezpośrednie przełączyłem a to na tuner a to na ... no nie pytajcie ... stwierdziłem - coś poszło nie tak z selektorem procesora - w końcu przez niego idzie sygnał ... już się załamałem a tu nagle "paczę" a ja patafian zielononosy podłączyłem kolumny pod 07 a nie nra .... także ten no ....

Na koniec fotka z początkiem kolejnej relacji czyli AU07 !!!

32.jpg

33.jpg

34.jpg

Jedziemy !

Na początek przygotowanie wzmacniacza do rewitalizacji czyli wstępna ocena i czyszczenie elementów obudowy , pokręteł , polerowanie boczków i czyszczenie frontu. Usuwanie śladów po bitumicie na obudowie (to naprawdę potrafi mnie wkur...ć) Wnioski są takie, że wzmacniacz jest w bardzo dobrej kondycji , front 9,3 / 10 , góra 8,8/10 , podłoga idealnie prosta więc żadnych przygód kurierskich wzmacniacz nie przeżył a to bardzo dobra informacja , nogi 9,8/10 , pokrętła 9,8/10  - wzmacniacz wygląda na niegrzebany i w oryginale .

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

Weryfikacja pierwszego modułu - pełny oryginał , moduł w stanie idealnym , fabryczny kpl tranzystorów , brak śladów ingerencji.

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

Weryfikacja drugiego modułu - pełny oryginał , moduł w stanie idealnym , fabryczny kpl tranzystorów , brak śladów ingerencji.

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

Co jest bardzo istotne - spójrzcie na stan rezystorów emiterowych - są idealnie białe jakby były wczoraj zamontowane - to najlepsza rekomendacja dla kondycji urządzenia !

No bez kitu w bardzo ładnie zachowany egzemplarz. Ale jakim cudem doszedł do Polski nie rozbity- to jest szook!!

We Wrocku kurierzy jednej firmy, praktycznie wszystko co do mnie idzie rozbijają na pniu, nawet  8kg unitrę ubili. Jedna nauka z tego płynie synkowie.. tylko odbiór osobisty. Taki Sansui 907 nie ważne jaki model to by został wprasowany jak pocisk na sortowni jak nic.

16 minut temu, Piotrek608 napisał:

No bez kitu w bardzo ładnie zachowany egzemplarz. Ale jakim cudem doszedł do Polski nie rozbity- to jest szook!!

We Wrocku kurierzy jednej firmy, praktycznie wszystko co do mnie idzie rozbijają na pniu, nawet  8kg unitrę ubili. Jedna nauka z tego płynie synkowie.. tylko odbiór osobisty. Taki Sansui 907 nie ważne jaki model to by został wprasowany jak pocisk na sortowni jak nic.

Wszystkie dotychczasowe wysyłki z Japonii otrzymałem w takim stanie. Nawet gt2000x ;-) 

9 godzin temu, czubsi napisał:

są idealnie białe jakby były wczoraj zamontowane

Nie katowany, nie duszony w szafce i nie było w jego obecności jarane szlugów.

Piszę o AU-07.

Piękny stan techniczny . Dziewica !

Gratuluję. 

Po zrobieniu to będzie cudo jakich mało . 
mam nadzieję że właściciel mieszka blisko Pawła żeby kiedyś móc jej posłuchać . 

25 minut temu, Pygar napisał:

Piękny stan techniczny . Dziewica !

Gratuluję. 

Po zrobieniu to będzie cudo jakich mało . 
mam nadzieję że właściciel mieszka blisko Pawła żeby kiedyś móc jej posłuchać . 

Będzie okazja ;-)

Oczywiście walka z 07 trwa... Po prostu nie mam kiedy napisać... Za mną zrobione oba moduły, zasilacz, protektor, styki rca i balance. Zostało pre phono i cały przód. Wzmacniacz stroi się idealnie i jest stabilny, jednym słowem rewelacja! 

Witam !

Uzupełniam relację bo mnie zima zastanie 🙂

Na początek - pierwszy moduł końcówki , klej oczywiście masakryczny do usunięcia ale jak zobaczycie - na wszystko jest sposób 🙂

Oczywiście jakość i kondycja części nie pozostawia żadnych złudzeń - kondensatory w stanie lepszym niż fabryka bo jeśli kondensator 470 uF ma po niemal 20 latach ponad 500 ...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

15.jpg

16.jpg

No i czas na drugi moduł - stan oczywiście zgodny z pierwszym 🙂 ...

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

29.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

30.jpg

31.jpg

Czas na podłączenie modułów i weryfikację no i wstępne ustawienie wzmacniacza :-)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Następny w kolejce zasilacz. Niby kondycja wzmacniacza jest super ale zasilacz i zarazem protektor i pre phono były masakrycznie utlenione - nie ma zasady - jak wszystko to wszystko ! Takiej "strzelaniny" przy lutowaniu dawno nie miałem ...

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

No i protektor - jednym słowem masakra - nie że brudny czy coś tam (chociaż utleniony strasznie), po prostu odkręcenie pinów głośnikowych kończy się już nie po raz pierwszy zdjęciem tylnej obudowy .... Oczywiście przekaźnik uwalony jak ... No i na koniec znów weryfikacja i strojenie 🙂 ...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

Jakieś pytania czy coś ??? Mam jeszcze fotki z pre phono ale to w następnym wejściu na antenę :-)

No dobra , jedziemy z pre phono 🙂 

Oczywiście również utlenione co trochę mnie dziwi. do czyszczenia oba selektory - stan jednym słowem taki sobie.

Co jest ciekawe - selektora MM/MC w zasadzie nigdy nie rozbieram no ale właściciel sprzętu lubi czarną płytę zatem kiedyś musi być ten pierwszy raz ... Niby mały , niby prosty no ale jak zawsze - problemy muszą być ... Zobaczcie - tam są dwa rodzaje ślizgów - podwójne i potrójne no i ... No i gdyby nie pomoc przyjaciół - w tym wypadku Mariusza (MARR) strzeliłbym sobie zapewne barana o lamperię i musiał rozbierać moją 07 żeby zobaczyć które gdzie są ... Fajnie nie 🙂 ?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

No i niejako "przy okazji" podczyściłem trochę rca ...

14.jpg

15.jpg

Dziś / jutro walka z frontem - 4 selektory i potencjometr mocy , przelut płyty pre i myślę, że profilaktycznie wymienię 3 kluczowe switche bo mam je poczyszczone w zapasie no i .... składanie , strojenie słuchanie i .... mam nadzieję "oszczan" właściciela 🙂

Edytowane przez czubsi
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.