Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  492 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych forumowiczów :) Chce zakupić kolumny SANSUI SP-1700. Trochę kieruje się wyglądem po będą pasować wyglądem do wystroju salonu mojej mamy. Będą grały z SONY TA-F 570 ES. Czy ktoś z was na te kolumny, jak one grają... to dobry wybór? :)

U nas, nie licząc opinii jednego kolegi z klubu, możesz poczytać różne głupoty na zagranicznych forach nt wartości kolumn Sansui (czytaj: są uznawane jako straszliwe śmieci). Choć zdarzają się rzadkie głosy np nt tej serii (SP1xxx), że grają lepiej od np starych JBL serii L czy innych uznanych vintage.

Ja powiem Ci, że ten model, to chyba najlepsze kolumny jakie do tej pory słuchałem. A przynajmniej najbardziej mi się podobają ;)

Zagrały dla mnie znacznie lepiej w bezpośrednim porównaniu np od takich jednych za 8,5k i 15k (nowych). Nie będę wymieniał z nazwy, ale to chyba świadczy o tym, że muszą to być przynajmniej niezłe kolumny ;)

Trudno oszacować ile są warte, za 1.5k widziałem niedawno jedną parę na Allegro, w ładnym stanie i to dla mnie jest cena wręcz komicznie niska, za tak grające kolumny.

W planie mam sprawdzenie też innych serii kolumn Sansui. I jeszcze jedno - kolumny grają rewelacyjnie pod tranzystorem, w zasadzie w każdej muzyce, a podobno to kolumny specjalnie robione do lampy.

adamsmc

Jeżeli masz ochotę, możesz posłuchać u mnie SP-Z99 /Łódź/. Mam je od ok 4 lat i jestem bardzo zadowolony. O dźwięku pisał nie będę, bo na jego barwę i odbiór wpływa każdy element systemu, łącznie z akustyką pomieszczenia. Powiem tylko, ze grałem już na kilku zestawach /nawet nieco ;-) droższych/, ale nic się z nimi równało.

Dziękuję za podpowiedzi. Napiszę do tego człowieka od zestawu i sprawdzę, czy sprzeda osobno wzmacniacz.

Jeśli chodzi o Allegro, to czy jest tam coś, co można brać pod uwagę? W założonej cenie (1000 zł).

Ofert nie jest jakoś szczególnie dużo:

http://allegro.pl/sprzet-audio-dla-domu-wzmacniacze-i-pokrewne-14?order=m&string=sansui&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-4-e-0113

Przyglądałam się temu:

http://allegro.pl/sansui-au-x517r-pilot-polecam-i4990938166.html

Wizualnie można by to sparować z CD: http://allegro.pl/super-odtwarzacz-sansui-cd-210-z-pilotem-okazja-i4990938138.html

Pytanie czy to dobry pomysł.

bluebell

Niech Ci sprzedawca rozłoży ten zestaw i kup CD.

http://allegro.pl/idealny-sansui-au-x111-cd-v1000-zestaw-japan-rze-i5009166925.html

Nie będziesz żałował, bo za tą kasę mało co tak dobrze gra.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

bluebell nie ulegaj przekonaniu, że gra nazwa firmy .. Najpierw zbierz informacje o urządzeniach a potem pozostaje dużo cierpliwości i szukanie ... Kupowanie od razu czegoś co się nazywa Sansui skończy się porażką ... Jeśli nie możesz zdobyć modeli 77 to szukaj 55 bo mimo, że skromniejszy to nadal całkiem fajnie gra a i mieści się w budżecie!

Edytowane przez czubsi

Czubsi --> tak, mam tę świadomość, dlatego też chciałam zesięgnąć u Was informacji odnośnie tego, co warto kupić. Jasne, że zależy mi na dźwięku. Z tą cierpliwością to najgorzej. Albo raczej bardzo źle ;) Dlatego że będę przechodzić ze słabiutkiej wieży na zestaw. Byłam niedawno u znajomego, który miał niedrogi, ale dobry zestaw. Jak usłyszałam to brzmienie, to nie mogę już znieść dźwięku mojej wieży ;) Kolumny już mam - Celestiony, teraz bardzo chciałabym resztę. Ew. można kupić coś dobrego, a potem wymienić na coś lepszego (jak pojawi się jakaś okazja).

Miło mi...już Cię lubię.

Dzięki, mnie również miło :)

Bluebell też proponuję Ci dużo cierpliwości, pośpiech to zły doradca. Szukaj spokojnie i czekaj na swoją okazję..CD v1000 o którym pisze "Knerazk" jak Widzisz nie jest piękną wizualnie maszynką ,niby szary i smutny ale sam się przekonałem że ten odtwarzacz ma coś w sobie,coś co ujmuje i chce się go słuchać i jest tani. Ja generalnie słucham tylko winyli na SR 222, wciągła mnie ta zabawa we wkładki i igły. Mam CD 701i lekko poprawiony przez Janka ale to już kilka stówek kosztuje. Mam tez CD V1000. Jak się zdecydujesz na CD V1000 a handlarz będzie głupiał z ceną to napisz, sprzedam ci Go na pewno taniej bez ryzyka nabycia szrotu. Ale najpierw proponuję Ci nabyć wzmaka, od niego zacznij.

Dla mnie cd będzie głównym źródłem dźwięku, więc jest istotny.

Najchętniej bym skoordynowała te dwie rzeczy: wzmacniacz i cd. Czyli kupić w podobnym czasie jedno i drugie, zaczynając wybór od wzmacniacza. Co do cd, w grę wchodzą też inne firmy, czytałam opinie, że Sansui tu jakoś nie błyszczy. Ale jeśli to V1000 jest fajne, to ok.

Ten model jest też na innej aukcji, sprzedawany osobno: http://allegro.pl/sansui-cd-v1000-koszalin-gwarancja-i5000106156.html

240 zł. To jest ok cena?

Powiem wprost .... to zdzierstwo. A najlepszy jest dopisek na samym dole handlarza...żenada i tyle. Wybacz ale mam wielką złość na handlarzy za pompowanie cen i robienie fałszywej otoczki tylko aby wyciągać kasę.

Edytowane przez johnyfazer

Witam

Czubsi jeśli możesz mnie oswiecic - jak dobrze liczę to 907 i MOS jest w ofercie na hifido za 128 000 jenow tj ok 3,8 - 4,0 tys zł?

No i do tego dochodzą koszty wysyłki i odprawy celnej? to już wyczytałem na poprzednich stronach.

Pozdrowienia

Darek

Witam

Czytam Waszą dyskusję i stwierdzam że odkąd posłuchałem AU717 to mam ten sam problem co bluebell.

Również chce nabyć podobny zestaw. Na razie pewnie kasy na wiele nie starczy ale nawet seria 217 będzie lepsza niż to co mam teraz :)

Może ktoś ma lub miał okazję "poużywać" Sansui z końcówką "17" ?

Będę zobowiązany za każde informacje.

bluebell, pablo_key

cena za cd v-1000, to max 130-150 pln. Miałem ten odtwarzacz bardzo dawno temu i byłem z jego dźwięku zadowolony. Mam kolegę który od około roku użytkuje CD v-1000 kupione na Allegro chyba za ok 120zł, podpiął je do amplitunera Optonicy SA-2121 kupionego za około 250 zł i BARDZO sobie ten niezwykle skromny zestaw chwali. Tak jak czubsi radzi, nie szukaj na siłę, bo nazwa sama Ci nie zagra. Jeżeli idzie o wzmacniacz, to w planowanym przez Ciebie budżecie można znaleźć Sansuia ze starszej szkoły dźwięku /choć aktualnie nic szczególnego na allegro nie widzę/. Rozważ opcje amplitunera.

Sam oprócz alfy 707NRA posiadam AU-717. To zupełnie dwa inne światy, ale ciekawe :-) Dlatego też koledze pablo_key nie odradzam poszukiwań, bo rozumiem że nie wszyscy chcą /lub mogą/ wydać 10tys na zestaw stereo. Jedno tylko podpowiem niżej od 517 nie schodź. I tak jak wyżej, rozważaj opcje amplitunera.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

darian

dobrze kombinujesz - pomnóż conajmniej razy 2 .... dodaj do tego, że to najstarsza z 907 na starym schemacie i z mocno wygrzanymi mos fetami a ocenisz czy to okazja ...

Edytowane przez czubsi

Zanim odpalę 907DR wróciłem z powrotem 1200km aby nabyć do nich odpowiednio dobre towarzystwo, tym razem mowa o kolumnach, Klipsch Lascala, oraz długo polowane Altec solidna skuteczność 97 DB, oraz nie trudne w prowadzeniu przez wzmacniacz 8ohm obciążenia . Do tego zmieniam Cd. Oj będzie się działo nie wiem tylko co na to żona, Ponieważ do ślicznotek te kolumny raczej nie należą.

Edytowane przez lukag72

Ja mam na myśli Konstrukcje na Hornie i 15 " na basie. Jeżeli masz jakieś doświadczenie w zestawianiu tych konstrukcji z Alphą, czekam z niecierpliwością na sugestie .

Oj

lukag72, czy Ty nadal poza oy!!czyzną, czy w Łodzi? Jak coś odezwij się na priv....

Oj daleko Ci ja daleko ,już się żona zaczyna niepokoić

johnyfazer

Pan Niemiec od tego zestawu, który podrzuciłeś [link], może rozważyć kwestię sprzedaży samego wzmacniacza AU-G77X. Musiałabym mu złożyć oficjalną ofertę przez eBaya.

Mówicie, że to jakieś 500-600 zł jest warte, tak?

To byłoby jakieś 130 EU. Do tego przesyłka ~150 zł

Co do tego CD v-1000, czekam jeszcze na odpowiedź od tej drugiej osoby z Allegro (od zestawu). Zobaczymy.

Mam też pytanie porównawcze. Poza Sansui, polecano mi jeszcze wzmacniacz Musical Fidelity, jest dostępny model Elektra E11, 900zł.

Czy ktoś z Was się zetknął z obydwoma? Co byłoby lepszą opcją?

Cenowo nie ma jakieś wielkiej różnicy, 750zł za Sansui jeśli pan z DE zaakceptowałby 130EU vs. 920zł za Elektrę, różnica bez znaczenia.

Edytowane przez bluebell

bluebell

Ja ostatnio miałem okazje posłuchać u kolegi Sansui z nowego wypustu model AU-X510R i byłem zaskoczony jak pięknie jemu wymiata i to razem z Altusami 300 normalnie masakra. Poza tym AU-x510r ma AU-x501 i porównywał do AU-x517r i mówił, że one są niemalże to samo z tym, że modele AU-x510r i AU-x517r są na pilota i rzadziej spotykane jak AU-X501. Z tego co się zorientowałem to wyższych modeli z nowego wypustu nie było i szły tak: AU-X517R i AU-X510R potem AU-X410R i AU-X417R i wszystkie cztery były na pilota.

Nadal szukam lasera JVC optima-1 do mojego kompaktu CD-X701 i powiem, że lepiej kupić każdy inny nawet super rzadki laser KSS -xyz jak ten model JVC lasera. Obleciałem już wszystkie miejsca w kraju i za granicą i nie ma szans, więc taki fajny sprzęt leży nieużywany. Może ktoś z klubowiczów ma jakiś w szufladzie na zbyciu to proszę o kontakt.

Witam

Czubsi i wszyscy szanowni koledzy i koleżanki, mam na imię Darek serdecznie mi miło.. Kurczę czyli z mojej kochanej Japonii przesyłka to tak na oko 3-4 tysie, straszne to. A może w Chinach coś z sansuia sie zpodIalo bo tam jakby łatwiej o transport.

Pozdrowieńia

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Darian

moja propozycja - zrób sobie kawę ... duuuuużą kawę i poczytaj forum bo nie ma nic gorszego jak wałkowanie tego samego 100 razy ... Chyba łatwiej z Brazylii kupić niż z Chin ... Z Vietnamu i Korei też próbowaliśmy ... Jak myślisz dlaczego pół świata kupuje w Japonii ???? .....

Obecnie jeden sprzedawca ma dwa rodzynki 907 cena to jakieś 3000zł za sztukę ale jak pisałem wcześniej opłaca się nawet polecieć na wycieczkę czego wcale nie wykluczam.

bluebell... uważam że 600 zł za au g77x w obecnych trendach napompowanych cen to jest cena w sam raz. Uważam że AU g77x zagra Ci dużo lepiej niż inne wystawiane do tej ceny na allegro itp klocki "sansui" i inne z większą przypompowaną ceną. Tu niestety nie wiadomo czy Niemiec nie ma większych aspiracji cenowych no i masz już pewne dodatkowe 150 zł za przesyłkę. Można też założyć że kolejny Au g77x któy pojawi się na sprzedaż w Polsce będzie jeszcze droższy niż całkowita cena z Niemiec z przesyłką ...wszystko jest możliwe bo to co kombinują handlarze nie da się po prostu zatrzymać. Jest jeszcze OLX tam też zaglądaj bo jest więcej ogłoszeń prywatnych i od czasu do czasu ktoś sprzedaje coś co w jego mniemaniu jest "starym radiem ze strychu". Decyzja należy do Ciebie . Myślę ża przez kilka osób z tego forum Zostałaś dobrze ukierunkowana reszta należy do Ciebie.Szczęścia też troszkę trzeba mieć aby trafić sprzęt "niełatany". Jak się nie uda z G77X patrz jeszcze za modelami które wypisał ci "Czubsi" bo to podobne konstrukcje

Edytowane przez johnyfazer

Obecnie jeden sprzedawca ma dwa rodzynki 907 cena to jakieś 3000zł za sztukę ale jak pisałem wcześniej opłaca się nawet polecieć na wycieczkę czego wcale nie wykluczam.

A Ty co lukag72 druga Japonie odkryles? :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.