Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Radek jest jakieś info o poliprop. ??? Już niedługo Twoja 901 będzie prawie 907 :-) !!! Ja dziś po raz kolejny sam siebie wpuściłem w szok podczas odsłuchu i żal tylko bierze, że nikt tego nie doświadczył dziś prócz mnie ! Szkoda, że nie da się zarejestrować tego i wrzucić na forum ... byłoby mniej teoretyków !

Zaobserwowałem, że cechą wspólną wyższych modeli sansui jest to, że potrafią być jak tygrys, grają słodko, a zaraz dostają takiego powera, że zwalają z nóg i znowu są słodkie :-) Radzą sobie z każdym gatunkiem muzyki, a do muzyki dyskotekowej są po prostu stworzone. A najlepsze było to jak pierwszy raz włączyłem 901 to banan od ucha do ucha i tak kilka dni, siedziałem , słuchałem i się śmiałem. Bardzo szczegółowy i muzykalny wzmacniacz - jak widzę to też cecha wspólna.

Jeszcze nie mam wiadomości za miedzy, gość milczy. Za to dostałem wszystko od Artura - rikeny też. Brakuje tylko polistyrenów. Jak wszystko będzie to będziemy robić 907.

Czesc panowie!

Mysle ze moge sie tutaj wpi/zapisac. Mam juz dosyc Roteli, teraz pobawie sie Sansui :) W domu czeka na mnie AU-9500, rodzice mowia ze w swietnym stanie, ah... czuje ciary na plecach. Jestem tak nagrzany, ze chcialbym zebyscie napisali mi cos o tym wzmacniaczu, mial ktos z nim stycznosc? :) Troche "sado-maso" nie zaszkodzi... :D

PS. Jeszcze nie znam historii tej firmy, prosze wiec o materialy, ciekawe zrodla i te klimaty. Przegladam aukcje, i zastanawiam sie ile wspolnego z tymi wielkimi klockami (o ponoc nieprzecietnym brzmieniu) maja o dla przykladu... RZ-1000.

Firma ta sama, cena szokuje...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Rz 1000 to jakby inna historia ...

Sansui tworzyło swoją legendę w oparciu o świetne rozwiązania elektroniczne, brak kompromisów i co w moim odczuciu najważniejsze bardzo rozsądny dobór komponentów co w niektórych przypadkach robiono dosłownie "na słuch" Firma zasłynęła w historii serią świetnych amplituenrów, tunerów i ponadprzeciętnych wzmacniaczy. Sansui w serii swoich topowych wzmacniaczy stosowało podobny lub identyczny schemat blokowo-strukturalny. W drugiej połowie lat 80-tych w wyniku pewnych rynkowych zawirowań Sansui "sprzedało się" na zachód - aby przetrwać. W tym czasie doszło do wprowadzenia na szerszą skalę podójnego toru (X-balanced , alpha x-balanced). Z racji tego, że duch samuraja nie upadł do końca wersje "za wodę" były nieco skromniejsze niż na rodzimy rynek również w ofercie nie zawarto najwyższych modeli. Takie zabiegi szybko przyczyniły się do oceny, iż firma zwolna schodzi z poziomu ... Końcówka legendarnego Sansui to pakowanie w starą konstrukcję możliwie najlepszych części (Riken, Elna Silmic)wszędzie tam gdzie się da - co prozaicznie doprowadziło do zamazania wyjątkowego brzmienia tych urządzeń.... Nie było już czasu, pieniędzy itp aby dopieszczać konstrukcję jak samurajską katanę ... Miłośnicy marki dawno odkryli wyjątkowość i ponadczasową aktualność podstawowego schematu strukturalnego wysokich modeli wzmacniaczy Sansui i sądzę, ze tak już zostanie ... To taka wersja w pigułce mocno uproszczona ale generalnie tak to widzę

Witam, czytam sobie różne wątki i oczywiście ten jak najbardziej też.

Chciałbym kupić coś z ten marki ale nie wiem co i czy może to się zgrać z 1007Be, caspian.

Czym ewentualnie można by było się zainteresować z e-bayu ? http://electronics.shop.ebay.co.uk/Consumer-Electronics-/293/i.html?_nkw=sansui+amplifier+&_cqr=true&_nkwusc=sansui+aplifier&_rdc=1

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Pozdr.

To ja może dodam troszeczkę o quadro. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie bardziej obeznanych kolegów. W czasie boomu na ten rodzaj zapisu i odsłuchu powstało kilka formatów. Najważniejsze z nich to CD-4 od JVC, oraz matrycowe SQ od CBS i QS od Sansui. WSzystkie firmy sprzedawały prawa autorskie dla studiów nagraniowych dla swoich formatów z wyjątkiem Sansui, firma koncentrowała się wyłącznie na sprzęcie. Myślę że świadczy to o pasji w tworzeniu sprzętu a nie tylko i wyłącznie oddaniu się komercji jak to jest często dzisiaj.

Roban, oczywiscie kazdy moze dolaczyc, nawet jak nie jest posiadaczem.

Czy kobiete mozna kochac tylko wtedy kiedy sie jest jej mezem :)

A poza tym jestes posiadaczem kultowego urzadzenia.

Wejdz na Audiokarme i poszukaj "QuadBob" :)

Czubsi...cholera tez bym posluchal, szczegolnie na przyzwoitych paczkach.

U mnie najslabszym ogniwem sa moje Paradigmy :(

We,

napewno to jest warte zainteresowania, ale cena koncowa pewnie bedzie powalajaca :

http://cgi.ebay.co.uk/SANSUI-AU-20000-AMPLIFIER_W0QQitemZ130359893380QQcmdZViewItemQQptZUK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers?hash=item1e5a0e1d84#ht_500wt_1182

A tak poza tym pozdrawiam wszystkich i ciesze sie, ze znowu cos ruszylo na forum :)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

we

ta końcówka to BA 2201 nie 2101 a to zupełnie inna historia ! Super piec to już o krok od topowych piecy typu 2301 czy 2302 ... Model 20000 niestety znacznie odstaje od tych konstrukcji w tym wypadku końcówki są już o kilka kroków do przodu zarówno pod względem budowy jak i związanych z tym walorów sonicznych.

czubsi

Końcówki już niema, za późno się wczoraj obudziłem, widziałem że ona miała przełącznik z tyłu obudowy 110/220/240, więc nie wiem jak to jest, ale wtyczka była USA.

To w takim razie na dzień dzisiejszy co warto brać już tak na przyszłość?.

Nie mozesz wymieniac trafa ! To trafo toroidalne podlaczasz z jednej strony do gniazdka, a z drugiej strony podlaczasz koncowka oryginalnym kablem. To tak lopatologicznie. Taki transformator po prostu zmienia 220 na 110.

Oczywiscie trzeba to jakos obudowac :)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

to tak po krótce ...

we

mi chodziło o tą :

http://cgi.ebay.co.uk/SANSUI-B-2201L-HIGH-GRADE-STEREO-POWER-AMPLIFIER-WOOW_W0QQitemZ180458432885QQcmdZViewItemQQptZVintage_Electronics_R2?hash=item2a04292975

fakt model B nie BA ale fakt faktem żadnego tam przełącznika napięcia nie ma ... - dziwiłbym się bo nie spotkałem japońskiego modelu z przełącznikiem ...

Z obudową trafo to mały problem, można kupić gotowe puszki, skrzynki i zrobić coś jak zasilacze są do preampów, ładnie i dobrze.

No zmartwiłem się tym kurierem, 40kg to nie mały pikuś.

No mi DHL uszkodził 20 kg. paczkę a co dopiero 40 kg.

Krajowa to jeszcze można posłać na palecie, jak się dobrze przytwierdzi to nie ma prawa spaść.

Chyba że łupnie z wózka widłowego no ale wtedy to już i tak kaplica.

Natomiast z za wielkiej wody to już rosyjska ruletka.

Jedyne wyjście to odbiór osobisty, już widać iż obrażenia jakie powstały w tym wzmaku to na bank w transporcie.

Pozdro

Tylna ścianka prawa strona górny róg, to nie przełącznik napięcia? http://cgi.ebay.co.uk/Sansui-B-2101-Power-Amp-B2101-Amplifier_W0QQitemZ150405797730QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item2304e25762

Nie jestem elektronikiem więc się znam, w opisie też tam nadmienił coś.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.