Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Swięta racja.

Otym jak popularne robi się Sansui za naszą zachodnią granicą, niech obrazuje fakt, że tak kiedyś w miarę tanie 701 są teraz rozchwytywane na pniu. Wyznacznikiem jest też B2303 za 4tyś Euro. Uff, ale się porobiło. Co ciekawe, nawet wyroby pod marką Blaupunkta a dla niego wykonywane przez Sansui, są sprzedawane za podobne pieniądze.

Rynek jednak na portalach aukcyjnych jest mocno przebrany. Prawdziwe ciekawostki pojawiają się sporadycznie. Szkoda. Jednak to prowadzi do wzrostu cen.

Jan

Janie, nie wiem czy pamietasz, ale wykrakałem tą sytuację na tymże forum, w Klubie Sansui w maju 2011r... było mi nie karakać :-(

Panowie postanowiłem sprzedać swoją 901. Jak większość z was zapewne wie - jest ona "dopieszczona" przez czusiego, można o tym poczytać na innym wątku. Wymienione kondensatory BG, elna, rezystory riken, i mnóstwo boczników....... Brzmienie? Zapraszam posłuchać.

Ewentualnych zainteresowanych proszę na pw.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

dalmatyn

jeszcze wklej panele LCD do nawigacji bo też robi Sansui ...

Nie śmieć wątku "ciekawostkami" Wątek oscyluje wokół Sansui WARTEGO UWAGI i nazwa nie ma tu nic do rzeczy !

Przepraszam, już nie będę. Co najwyżej dopiszę się po odsłuchaniu mojego nowego audio tej marki, nawet jeśli nie będzie to "model warty uwagi". Jak coś proszę moderacje o usunięcie zbędnych wpisów.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Panowie postanowiłem sprzedać swoją 901. Jak większość z was zapewne wie - jest ona "dopieszczona" przez czusiego, można o tym poczytać na innym wątku. Wymienione kondensatory BG, elna, rezystory riken, i mnóstwo boczników....... Brzmienie? Zapraszam posłuchać.

Ewentualnych zainteresowanych proszę na pw.

Super Radku, że dałeś się namówić ! My mamy po kilka Sansui niech inni też doświadczą tego co my - zwłaszcza, że u Ciebie stoi przecież japońska alpha 907MR !!! :-)

Wielu z Was pyta mnie o to czy im odświeżę wzmacniacz - Radka jest gotowy, z nowym kompletem sparowanych oryginalnych tranzystorów końcowych Sankena, ustawiony w/g serwisówki no i z mnóstwem boczników u-con i polistyrenów ASC a w dodatku w torze są Rikeny tak jak w najwyższych modelach !

Zapewne kojarzycie, że odmawiam przerabiania głównie z braku czasu ale też dlatego, że tych części które wymieniłem po prostu albo już nigdzie nie ma albo nie opłaca się ściągać ...

Edytowane przez czubsi

Radziu.

Jak zainteresowanie 901 ? Na Ebayu są dwie, jedna do licytacji i jedna kup teraz za astronomiczną sumę.

Ciekawy jestem czy ktoś skusi się na Twoją. Warto, ale widać każdy szuka na Ebayu.

Pozdrawiam.

Jan

Pawle.

Na HiFi-Do pojawiła się Twoja wymarzona 907MR. Przez 3 godziny była do wzięcia. Już ma amatora. Jednak sporo się ciekawych sprzętów pojawia ostatnio. Zaglądasz tam?

Jan

Witam,

Panowie mam pytanie: jak najlepiej doprowadzić panel czolowy mojego D9 do czystości?

Poprzedni użytkownicy niestety "wytłuścili" go paluchami bardzo dokładnie ;(

Aluminium wygląda na matowe i nie chcę narobić syfu jakimiś chemikaliami, może znacie proste i skuteczne sposoby.

Zdjęcie poglądowe aktualnej sytuacji w załączniku.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam, Andrzej

post-39064-0-05422000-1328976745_thumb.jpg

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

Gość czubsi

(Konto usunięte)

janku ja poluję na 907 XR lub 707 NRA w ostateczności na 907DR jednak najpierw musze trochę przerzedzić swoje zabawki - oczywiście moja modowana 911-ka zostaje ! (jak dotąd jest bezkonkurencyjna :-)

A_ndy.

Trzeba rozebrać, tak, by płyta czołowa była luzem. Następnie umyć ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Wysusz ściereczką i tyle. Niestety na zdjęciach widać, że gałki bledną pod wpływem słońca. Tego się już nie da usunąć. Chyba, że zdejmiesz eloksolację i ponownie położysz czerń.

Pozdrawiam.

Jan

A_ndy

Przejrzałem net, jest tylko jedna gałka do Twojego wzmaka. Bodaj od wzmocnienia, lub selektora. Teszty nie ma. Można by je lakierowaź na czarny mat. Płyta czołowa w Twoim modelu też nie jest jak nowsze modele pokryta czarnym lakieram fortepianowym, a czarnym matowym.

Jan

Czubsi !!! jeśli wyśle ci na priva zdjęcia kupionej 901 ( jak dojdzie) to napiszesz czy grzebana czy nie ? bo powiem szczerze że aż takim specjalistą nie jestem

Teraz to już pełnia szczęścia bedzie , u mnie w pokoju 901 na fronty + 711 tyły oraz do salonu wsadze 711 + ampli yamahy na tyły , tym sposobem uzyskam porządne stereo w obu pomieszczeniach i rewelacyjne kino przynajmniej w jednym , jeszcze tylko ta yamaha ... ale poczekam , do salonu na fronty docelowo jakaś alfa

Witam.

Jak by ktoś licytował nowy Sansui z Ebay-a, niech ustawi bardzo wysoki limit.

Będziemy sie przebijać, bo wysoko zalicytowałem.

Piszę, bo jak z Młynasem bedzie. Przez chwilę się z nim licytowalem.

Pozdrawiam.

Jan

Edytowane przez janvideo24

Bartas.

Tą samą 901 chciałem kupić, ale zalicytowałem nizko i później odpuściłem i dobrze. Bym Mlynasowi w paradę się wpychał. Na szczęście do bratobójczej walki nie doszło.

Jan

No to ładnie , ale dzieki Janie że nisko poszedłeś bo w sumie 356 euro to cena chyba dobra jak na wzmak tej klasy , trzeba wcześniej dawać znać na forum że sie licytuje bo póżniej wyjdzie na to że poszła za 500 euro ale od 300 to już dwaj forumowicze sie tłukli , jak dojedzie 901m to dam znać w jakim stanie( jeśli czubsi lub ty janku po zdjęciach wypatrzycie czy orginał)

Cena na te czasy super. poprzednia powyżej 400 poszła a jeden oszołom sprzedaje 901 za 899Eur. 701 są po 425 do 480 Eur. Spalony AU-X1 - notabene bardzo dobry wzmak, poszedł za prawie 600Eur. Gdzie on znajdzie trany do niego. To najszybszy z Sansujów. 260v/msek. Tam to bas potrafi przywalić.

Ciekaw jestem, jak Twója 901 zagra. Ma czym zagrać. Za taką kasę to na te czasy super. Oby ładnie grała. Z 901 będziesz miał basiki z 711 słowiki, he he...

Pozdro.

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

z 901-ką jest znacznie trudniej. Gra trochę inaczej i łatwo zniszczyć jej wyjątkowy charakter. Tak jak Ci pisałem - Radka wzmacniacz to wynik wielu prób i odsłuchów 901-ki w dodatku dokonanych w czasach gdy były pod ręką odpowiednie komponenty. Tu nie sprawdzi się wzorzec z 911-ki. 901-ka nie gra tak potężnym basem ale i tak ma być ! Można go przyśpieszyć i wzmocnić ale nie dodać ! Na wątku o poprawie brzmienia 901-ki masz dość dużo podane co należy zrobić. Sam jednak zobaczysz, że po pierwsze nie wszystko tam opisałem a po drugie zdobycie części to spory koszt i nie wiem czy Ci się uda... Właśnie dlatego proponowałem Ci gotowe rozwiązanie - kto jak kto ale Ty sam wiesz, że warto zmodyfikować Sansui zwłaszcza serii 9 ! Twoaj 711-ka zapewne wybija gula kolegom no a 901 ma w sobie jeszcze taki specyficzny powiew klasy. Dobrze zmodyfikowana gra bardzo podobnie do alfy 907i (właśnie pod ten wzmacniacz robiłem zmiany w Radka 901-ce !) Modyfikowana 901-ka gra o wiele lepiej niż fabryczna bo znacznie więcej ma precyzji w lokalizacji , więcej jest też rozmachu i głębii. Bardzo trudno było dobrać właściwe części w odpowiednich miejscach. 901-ka jest oparta na brązowych nipponach AWD (a te z reguły wylewają po 12-15 latach ...) i aby uzyskać ten sam charakter brzmienia trzeba bardzo dużo pracy i dziesiątek prób odsłuchów ...

Edytowane przez czubsi

Panowie, jakby ktoś szukał, dość rzadki model Alpha 607 MRX:

http://www.ebay.de/itm/280825280508?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Cena pewnie poszybuje wysoko...

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Panowie, jakby ktoś szukał, dość rzadki model Alpha 607 MRX:

http://www.ebay.de/itm/280825280508?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

Cena pewnie poszybuje wysoko...

romek - po co to wklejasz ? Potem się forumowicze nawzajem przelicytowują !.... O tym wzmacniaczu wielu już wie i lepiej było to zostawić w niewiedzy ! Nie o wszystkim zaraz trzeba trąbić !

Romku.

Napisałem już o tej aukcji. Co prawda zaowalowanie, ale pisałem, że licytuję i ustawiłem bardzo wysoki pułap, więc

jak ktoś koniecznie chce. proszę o maila, bo będziemy się przebijać. Jak byś czytał opis aukcji, to jest też wyraźnie zaznaczone, tylko odbiór osobisty, bo gość boi się, że w transporcie sprzęt zostanie uszkodzony.

Jeszcze jedno. To jest normalna MR-ka ale z zasilaniem na Europę, stąd ten X na końcu w symbolu.

Pozdrawiam.

Jan

Edytowane przez janvideo24
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Drodzy koledzy !

Pozwolę sobie na pewną dygresję gdyż zarzucacie mnie powtarzającym się pytaniem : "czy warto tyle dać za 901-kę Radka ?"

Nie mogę nikomu narzucać co jest warte a co nie a tym bardziej co ma ile kosztować - to kwestia decyzji każdego z nas. Najlepiej samemu podjechać i posłuchać - wtedy nie będzie wątpliwości. Ceny Sansui są jakie są - nie chcę mówić czy słuszne czy nie ale ja nigdy się ceną nie sugerowałem i dlatego zapewne niedługo wydam 8 tys. zł na kolejną alfę 907 z japonii mimo tego, że druga u mnie stoi to może dać pojęcie jak je cenię ... Ale czy sobie polepszę ??? Zapewne nie bo wiem jak grają najwyższe alfy a względem mojej zmodowanej 911-ki (którą mam prawie darmo) w skali bezwzględnej nadal pod pewnymi względami odstają - a przecież 911-ka jest teoretycznie modelem o dwie półki niższym !!! To jednak wcale nie oznacza, że zakup 911-ki jest lepszy niż alfy 907 bo fabrycznej 911-ki to nawet przy 907-ce stawiać się nie powinno - to dosłownie przepaść i to pod każdym względem ! Moja 911-ka ma w sobie bebechy za (obecnie) około 2 tys. zł; ! Do tego dochodzi masa odsłuchów, porównań .... w zasadzie mówimy tu o zupelnie innym wzmacniaczu niż pierwowzór - nie należy o tym zapominać ! Nigdy nie kryłem, że schemat 911-ki ma wspaniały potencjał ....

Jak to się więc ma w stosunku do pieniędzy jakie za nią dałem ??? No właśnie - lepiej odnieść kwotę do tego co osiągamy a na bank gwarantuję, że stojąc przed półką w sklepie z np. Denonem PMA 2010AE za 8 tys. zł; (strzelam !) po krotkim odsłuchu uśmiechniemy się do siebie i odejdziemy ze spokojem i osobistym zadowoleniem w duszy ...

Dobra rada - póki ceny są jakie są nie ma co się wiele głowić ...

Na hifido alfy 907 wymiatają na pniu i szlag mnie trafia bo już dwa razy spóźniłem się z alfą 907 XR ...ale w końcu ją kupię bo to jedyna ktorej osobiście nie słuchałem !

Pozdrawiam kolegów !

Edytowane przez czubsi
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.