Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie mżze co się dzieje z panem Janem? Oddałem mu mojego Sansuja do naprawy, od miesiąca się nie odzywa. Telefonu nie odbiera.

WIEM, ŻE NIEDAWNO CHOROWAŁ, ALEŻ MNIE NIE POKOI TA CISZA, BO TO SUPER FACET

Witam chłopaki szukam dobrego tunera najlepiej seria XXX czyli 555 666 777 etc.

pozdrawiam

Witaj Dear77. Po Castle'ach nasze zainteresowania widzę znowu się zazębiają ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

Panowie, czy ktoś wie czy brzmienie AU-X701 jest bardzo podobne do AU-X901? Czym się ew. różni? Sądząc po budowie, wzmacniacze nie różnią się mocno, ale może ktoś porównywał je w odsłuchu.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Arton nie wiem co miałeś na celu oraz na myśli ale takie światłe spostrzeżenia nie prowadzą do niczego. Jeśli znudziło Ci się śmiecenie w innych wątkach to proszę Cię abyć tutaj tego nie robił i nzywaj to sobie jak tam chcesz.

Co do Twojej uwagi "w temacie" to odpowiem za Janka gdyż uważam tak samo. Zmienić brzmienie nie znaczy odejść od neutralności bo często zmiany ograniczają się do skali efektu nie zmieniając barwy itd . Tu należałoby sobie wytłumaczyć co znaczy neutralny ..... ale to nie ten wątek ....

Mam nadzieję, że nie robisz tego złośliwie tak więc pozdrawiam !

witam wszystkich

no to poleglem zacząłem od 701 która zjadła na miekko moją dotychczasową elektronikę potem był ampli 9090db który powala mocą ale nie grzeszy neutralnoscią no i wkońcu kupiłem 711

który przebija 9090 neutralnoscia i szczegółowoscią poprostu miodzio.I co najlepsze sansui wciągneło jeszcze mojego tate.

Na tyle wciągneło że poprosił mnie aby zapytac na forum czy nie znalazłby sie ktoś kto sprzedałby alfę907 lub zajął się sprowadzeniem takowej oczywiscie odpłatnie.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

surfbrother

Ściągnięcie z Japonii jak już wielokrotnie wspominaliśmy proste nie jest (ale oczywiście zdarzą się teoretycy co twierdzą inaczej - jesli tak się stanie to zgloś się do nich :-) Jeśli znajdzie się ktoś kto weźmie na siebie taką odpowiedzialność to będę szczerze zdziwiony... Druga sprawa, że trzeba liczyć się z kosztami - w obecnej chwili to jakieś 8,5 - 9 tys. za przykładową XR. Trzecia sprawa to fakt, że..... bardzo rzadko są do kupienia z pewnego źródła ! Ja czekam już drugi miesiąc aż się pojawi ! Musisz wiedzieć, że normalnym jest zapisywanie się w kolejkę .... Kolejna sprawa to napiecie 100 V. Trzeba dobrze dobranego trafa no i konieczna jest regulacja wzmacniacza w układzie z konkretnym trafem ... Jeśli jednak się uprzesz to w końcu kupicie 907-kę. :-)

Nie daj sobie wciskać, że stare 907 (AU D, AU F itd.) są tak samo dobre czy lepsze bo w rzeczywistości porównanie w realu miało w Europie (tym bardziej u nas) niewiele osób (prócz japończyków oczywiście) i ocena na japońskich forach stawia staruszki do nowych alf jak budżetówkę do high-endu i ja się pod tym calym sobą podpisuję (w zasadzie to trudno mi zrozumieć jak można je porównywać ???)

A i jeszcze jedno !

Każda alpha 907 gra inaczej ....

907

907i

907 L extra grają w podobny spoósb jak 711-ką ale z rozmachem i zupelnie inną skalą, obszernością itd.

907 DR mimo, że jest całkiem uczciwie skonstruowana jest trochę dziwna bo ... nijaka ...

907 KX jest już nieco lepsza i trochę mniej "ostrawa" od DR - gra przez to przyjemniej

907 XR - nie słyszałem

907 MR - w moim odczuciu najlepsza 907-ka - gra jak świetna rasowa lampa ale z całym kompletem zalet tranzystora

907 NRA - gra trochę za twardo jak dla mnie - jej sposób prezentacji przesunięty w stronę zbytniej kontroli i precyzji skrywa lekkość i finezję (trzeba bardzo przemyślanego doboru kolumn)

To są oczywiście moje odczucia. No ale na czymś musisz polegać a jak dotąd to z tego co mi wiadomo z kolegów na forum alfę 907 ma 3 ludzi ...

Pozdrawiam !

Jeśli chcesz odniesienia 907 do 711-ki to ..... nie ma w zasadzie żadnego bo to nie ta skala dźwięku.

Edytowane przez czubsi

dzieki Czubsi

jak juz nauczylismy sie słuchac bez krecenia gałami dzieki wymianie elektroniki to apetyt rosnie i człowiek chciałby miec coraz to lepszy sprzęt. Gdyby jednak ktoś miał ochotę tak tylko teoretycznie pytam pozbyc się sprzętu to myślę że z kaską nie było by dużego problemu. A jeżeli nie sprzedaż to pomoc w ściągnięciu gdyż ani ja ani żaden z moich znajomych nie mam doświadczenia w imporcie z Japoni.A strasznie powiem szczerze to co mamy rozbudziło nasz zachwyt co do tej firmy.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ja pracuję nad kolejną 907 z Japonii ale póki co nie ma ich i czekam no ale .... mam już kilku chętnych nawet nie mając jej na sprzedaż za duuuuużo większe pieniądze ;-) Mówię tu oczywiście o kolegach z mojego otoczenia bo oni je słyszeli i wiedzą za co płacą - to ważne w tym temacie zwłaszcza, że 907 musi mieć przejrzyste kolumny - dopiero w tedy czuje się potencjał grania "na żywo".

miało by to grać z canntonami gle 490 lub akkusami v3 te ostatnie to wypasy straszne .Grają z moją 711 i jest wprost miodzio

Wiec Czubsi jakby co to bardzo bym prosił o kontakt. Pozdrawiam

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Tak przejrzyste mogą być?

Chciałeś zaistnieć ?

Wiele razy wspominaliśmy, żeby nie śmiecić wątku swoim - nazwijmy to wyszukanym poczuciem humoru - dasz radę ??? ....

V3 są całkiem fajne choć trochę zbyt mocno eksponują przełom średnicy i góry ale alfy 907 są wybitnie melodyjne w tym zakresie i nie ma mowy o przykrych doznaniach z tego tytułu

Wiec jakby co to bardzo bym prosił o kontakt. Pozdrawiam

surfbrother przeczytaj prywatne wiadomości bo coś ci przejdzie obok nosa.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

V3 są całkiem fajne choć trochę zbyt mocno eksponują przełom średnicy i góry ale alfy 907 są wybitnie melodyjne w tym zakresie i nie ma mowy o przykrych doznaniach z tego tytułu

Chyba nigdy nie słuchałeś V3. Właśnie w tym zakresie kolumny te mają minimalny dołek.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Może najpierw podaj na czym grały (piecyk) zanim swoje odczucia zaczniesz konfrontować i zarzucać komukolwiek cokolwiek. Na neutralnym piecu ten zakres w moim odczuciu jest przebarwiony i uważam to za ich największy minus a Ty oczywiście możesz mieć inne wrażenia i nie zmaierzam Cię tutaj publicznie z tego tytułu dyskredytować - widzisz różnicę w podejściu kolego ?....

Może najpierw podaj na czym grały (piecyk) zanim swoje odczucia zaczniesz konfrontować i zarzucać komukolwiek cokolwiek. Na neutralnym piecu ten zakres w moim odczuciu jest przebarwiony i uważam to za ich największy minus a Ty oczywiście możesz mieć inne wrażenia i nie zmaierzam Cię tutaj publicznie z tego tytułu dyskredytować - widzisz różnicę w podejściu kolego ?....

Może zanim zaczniesz komuś cos zarzucać zastanów się nad kwestią co to znaczy neutralny wzmacniacz. Nie ma niestety czegoś takiego. Bo już sam wpływ kabli burzy tą neutralność. Czy neutralna jest dla ciebie muzyka z koncertu na zywo? Gdzie trąbka potrafi mocno zakłuć w uszy a gitara basowa wybić się ponad inne instrumenty? Czy koncert rockowy gdzie są bardzo duże przesterowania i chodzi tylko o głośność? A może koncerty na kolumnach liniowych gdzie bardzo często mamy duży dołek w niższej średnicy?

Jeżeli pod neutralnością kryje się płaska charakterystyka to się zgodzę, ale co wtedy z jakością nagranych płyt? Przecież to też wszytsko zależy od realizatora?

Odpowiadając na Twoje pytanie, moje wnioski nie płyną z odsłuchów tylko z pomiaru tych kolumn na systemie pomiarowym Clio. Gdzie na charakterystyce widać w miejscu podziału bardzo minimalny dołek. Charakterystyka tych kolumn jest bardzo liniowa, i są to jedne z lepiej wykonanych kolumn jakie miałem okazję posiadać.

Pod pojęciem neutralność kryję się bardzo wiele czynników. Dla jednego coś będzie grało znakomicie dla drugiego będzie to nie do słuchania. Oczywiscie masz prawo do wyrażania swoich opini, ale pamietaj że są to tylko twoje subiektywne odczucia i ktoś inny może mieć całkowicie inne. Widzisz różnicę w podejściu kolego?...

A co do samego klubu sansui, szkoda że już nie są dostępne bo to naprawdę bardzo dobre urządzenia. A jakość dzwięku naprawdę stoi na wyższym poziomie niż w obecnie produkowanych wzmacniaczach.

Edytowane przez peritus
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Na koniec właśnie napisałeś to od czego zacząć należy - kolega pyta o Sansui alpha 907 i pod tym kątem skupiam się na kolumnach. Wykresy i tabelki zostaw sobie kolego bo nie teoriom ten wątek ma służyć. (masz się gdzie wykazać na forum swoją wiedzą to się realizuj a polemika o słuszności koloru drzew niewiele z Sansui wspólnego ma) Kolega pyta bo jest zainteresowany serią 907 i pod tym kątem staram się człowiekowi naświetlić sprawę. Ty teoretyzujesz (bo niby skąd masz wiedzieć jak to połaczenie brzmi w realu ?) natomiast ja mam do tego odniesienie rzeczowe - zapewne także osobiste (no ale tego akurat wyciąć się nie da - koledzy weryfikują moje opinie - jak dotąd zbyt wielu zarzutów o "niesłyszenie" na moim koncie nie ma) Mam nadzieję , ze osobiście tego do siebie nie bierzesz bo nic do Ciebie nie mam ale na "święte wykresy"jestem uczulony - jeśli chcesz się dowiedzieć dlaczego to zapraszam do mnie :-). Uważam, że dalsze udawadnianie sobie wierności przekazu V3 itd jest zbędne - skupmy się na Sansui OK ?

Pozdrawiam !

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ale tu cicho - widzę, że muszę rozruszać towarzystwo ! Właśnie zakupiłem Sansui AU alpha 907DR. Myslę , że za półtorej tygodnia przyjdzie - oczywiście będą fotki ! Fakt niezaprzeczalny, ze przy obecnym kursie to istne kamikaze zwłaszcza, że Fedex bardzo podniósł opłaty za przesył - 907 MR wyszła mnie znacznie taniej niż potencjalnie gorsza 907 DR .... Cóż życie - potrzebuję materiał do porównań. Spróbuję DR-kę podrasować do tego stopnia by wyraźnie przebić 907MR - mam pomysły i częśći więc czekam cierpliwie i będę działał !

Pozdrawiam kolegów

P.s.

Mam nadzieję, że kiedyś ktoś z kolegów w końcu też kupi 907-kę ......

Z lenistwa wymyśliłem pewien sposób na wyłączanie wieczorkiem z łóżka wzmaka, który nie posiada pilota.

http://sklep.avt.pl/p/pl/488063/whitenergy+listwa+antyprzepieciowa+av+eko+5+gniazd++pilot+1.html

Tylko czy takie odłączanie prądu z listwy, a nie z guzika power nie wpłynie jakoś negatywnie na sansuja?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

AU-X701 to nie jest dobry materiał do zmian. Koszty związane z operacją polepszenia jego walorów są - uważam - bezzasadne. Poza tym jest to bardzo "trudny" wzmacniacz podobnie jak 901-ka i aby utrzymać właściwy charakter i proporcje dźwięku trzeba dużego doświadczenia w innym przypadku stracimy to co sobą reprezentuje. Odradzam w tym przypadku zmiany. Jeśli się uprzesz to wymienić możesz elektrolity na odpowiedniki Elny Silmic (wszystkie oprócz głównej filtracji.) Uzyskasz coś na podobieństwo 901-ki ale w odrobinę mniejszej skali. Aby znacząco polepszyć jakość dźwieku trzeba inwestycji o dużym zakresie (bardzo trudno dostępne i drogie części) - jednak 711-ka czy 911-ka jest znacznie bardziej podatna na zmiany w pozytywnym tego słowa znaczeniu !

EURO 2012 sprawiło, że cisza na forum - mam nadzieję, że to się zmieni po turnieju ! Moja 907 DR jest już w Paryżu i zapewne dziś dotrze na cło w Warszawie - Jak dostanę to będą oczywiście fotki :-)

Edytowane przez czubsi

Ok! Rozumiem, że AU-X701 jest relatywnie tani do wyższych modeli stąd części wydają się drogie i czy jest ich zdecydowanie więcej do wymiany? Co to jest AU-X611?

Edytowane przez ARTON55
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Nie do końca mnie rozumiesz ... 901 jest droższy ale też go nie polecam do zmian a wynika to nie z jego hierarchii wśród modeli ale ze specyfiki układu ! (było już o tym nie raz ...) Jeszcze o ile w 901 jest fajna filtracja,lepsze tranzystory i parę jeszcze istotnych rzeczy rózniących go od 701 to i zmiany wydają się bardziej zasadne - ale jak już podkreslałem - bardzo trudne - zważywszy na osiągnięcie końcowego efektu ! Części jest do wymiany w zasadzie tyle samo co w 701 więc trudno kierować się tym torem rozumowania. Ze względu na cechu różniące go od 701 w wersji fabrycznej efekt zmian ma zasadność a w 701 żadnej - chyba, że dla poprawienia sobie humoru :-) Masz 701-kę ??? Jeśli tak to powinieneś wiedzieć jak ją odnieść do dzisiejszych klocków jeśli nie to stresu z wydanych pieniędzy mieć nie będziesz a z czasem to i zapewne będziesz z tego wydatku dumny . AU-X611 to taki trochę mutant, który nie powinien stanowić porównania z w/w.

ARTON55

Niesamowite, Ty kolego w klubie Sansui ?

Przypomnę więc słowa jakie napisałeś na forum SACD :

>Disco.

To nie miejsce dla żałosnych miłośników muzealiów.

Nowe technologie, nowe możliwości, nowe doznania

Czy coś zmieniło się w nastawieniu do muzealiów ? Przecież Sansui już lata nie produkuje.

Ale miło powitać. Szkoda, że tylko 701, ale zawsze to już coś.

Jan

Witam Kolegów.

Tak wygląda tempo przesyłki z HiFi-Do z Japonii :

Jun 19, 2012 11:42 AMDeliveredMAZOWIECKI PLJun 19, 2012 9:03 AMOn FedEx vehicle for deliveryWARSAW PLJun 19, 2012 9:01 AMAt local FedEx facilityWARSAW PLJun 19, 2012 7:17 AMIn transitWARSAW PLJun 19, 2012 7:05 AMInternational shipment release - ImportWARSAW PLJun 17, 2012 9:27 AMIn transitWARSAW PLPackage available for clearanceJun 15, 2012 10:28 PMDeparted FedEx locationPARIS FRJun 15, 2012 6:26 PMArrived at FedEx locationPARIS FRJun 15, 2012 6:26 PMIn transitPARIS FRJun 15, 2012 1:59 AMAt local FedEx facilityPARIS FRJun 14, 2012 11:38 PMArrived at FedEx locationPARIS FRJun 14, 2012 10:34 PMIn transitFRANKFURT DEJun 14, 2012 7:48 PMDeparted FedEx locationKOELN DEJun 14, 2012 2:45 PMArrived at FedEx locationKOELN DEJun 14, 2012 12:48 PMIn transitALMATY KZJun 14, 2012 12:13 PMIn transitALMATY KZJun 14, 2012 12:03 PMIn transitALMATY KZJun 14, 2012 4:26 AMIn transitSHANGHAI CNJun 14, 2012 1:10 AMIn transitSENNAN-SHI JPJun 14, 2012 12:05 AMIn transitSENNAN-SHI JPJun 13, 2012 8:04 PMLeft FedEx origin facilityOSAKA-SHI SUMINOE-KU JPJun 13, 2012 3:40 PMPicked upOSAKA-SHI SUMINOE-KU JP

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Jednym słowem ponad 6 dni z odprawą i dostawą. Mamy kolejną alfę 907 na polskiej ziemi tym razem DR ! Żeby było śmieszniej to z wszystkimi miałem lub będę miał kontakt :-)

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.