Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  493 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

żadna tam ciekawostka - takie były czasy i taka jakość a model ten to górna półka więc co było najlepsze to wsadzili i dziś widać wiedzieli co robili

Witam, akurat dla mnie to było zaskoczenie po tym jak w kilku innych wzmacniaczach było tragicznie (i nie były to niskie modele w swoimch czasach). Wiesz Czubsi , naspisałem to w kontekście postów, w których ludzie piszą że w starych wzmakach należy wymieniać wszystkie kondy jak leci, bo są stare i niedobre. Z drugiej strony zmierzyłem tylko pojemności, a są też pewnie inne parametry o których nie mam pojęcia ;).

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Rozgranicz pewną rzecz, o której ludzie nie wiedzą bądź nie myślą, że to ważne i stanowi istotny fakt - otóż model 999 to topowa półka na rynek japoński. W czasach gdy powstał nie rozgraniczano : jakość na kraj i jakość na export. Kto nabył takie urządzenie gdziekolwiek miał to co mieli i sami Japończycy. Z AU-X901, AU-X701 itd. oraz serią AU przygotowaną na sprzedaż poza Japonią (na 110 V oraz 220 V) już tak różowo nie było. Wielu nie chce tego wziąć do siebie ale to ich sprawa. Żaden klocek, który mam z rynku japońskiego nie wymagał żadnego odświeżania ! Pomiary potwierdzały to w 100 %. Oczywiście Japońcy z zasady uważają wymianę niektórych elementów za konieczną jak np. przekaźniki , tranzystory sterujące czy niektóre potencjometry i selektory. Coniektórzy chcący uzasadnić wysokie ceny swoich usług jak Pan z amp8 wymieniają też obligatoryjnie kondensatory na "przypadkowy zestaw" (czytaj :tani jak barszcz) Nichicon FG/FW/ES.... Nie dziwi zatem fakt, że staruteńki topik AU-999 gra i cieszy jak nowy a np. AU-717 z zasilaniem na 220 V już nie ...

lucky gulliver tego Pioneera niestety nie znam więc nie dam Ci wskazań na punkt odniesienia. Zalecam poczytać wątek bo zauważyłbyś chociażby, że AU-X701 i AU-517/717 to niemal dwa różne bieguny ... Tak czy siak aby poczuć o co chodzi z tym Sansui zalecam AU-X901 to swietny punkt odniesienia. Jeśli Cię zaciekawi to śmiało można wejść w późniejsze i wyższe modele.

Jak podsumowuję x stron naszego wątku dochodzę do przekonania że AU-X901 jest jednym z najbardziej niedocenionych modeli. Nie obchodzi mnie czy jego ceny skoczą czy nie po tej wypowiedzi ale jak widzę ludzi szarpiących się o 911-kę i omijających 901 to tego najzwyczajniej w świecie nie rozumiem... AU-X911DG to świetna (podkreślam ! świetna !) oferta dla tych co wymienią mu bebechy bo wtedy to zamiata jak dobra alpha i to nawet z serii 707. Jednak większość z Was po prostu chce kupić i poczuć klimat i właśnie takim antidotum na rozterkę jest AU-X901 - kupuję i zaczynam słuchać na dzień dobry. Czlowiek ma wtedy ten komfort, że na spokojnie, ze świadomością , że przed nim stoi już pewnego rodzaju ukojenie własnych pragnień moze planować sobie pokonanie kolejnej poprzeczki choć już bez tego specyficznego ciśnienia i idei, że "muszę !" ....

Edytowane przez czubsi

Prawdę Czubsi prawi. 901 jest jednym z mało docenianych wzmacniaczy, zaś gra super. Jak zaś ktoś chce jeszcze do tego niedrogi CD, jest ,,roboczy,, koń ze stajni Sansui CD - X701 lub 701i. ten pierwszy bez wyjść cyrowych, wersja i już z wyjściami cyfrowymi. Milośnikom wymiany opampów sugeruję model 701 bez i. Tam można łatwiej poszaleć z wymianą.

Pozdrawiam

Jan

@ czubsi Diabel tkwi w szczegolach. Moj budzet to tylko ok 1000pln z tego prostego powodu ze tak sednio bede mogl sie cieszyc tym systemem 2-4 tyg w roku wiec wydatek 2000 pln ( tyle chyba za 701 ) trudno mi zaakceptowac.

Mozna by zapytac dlaczego nie "zaprzac" Sansui do system ktory gra na co dzien? Na dzien dzisiejszy mam do dyspozycji dwa wzmaki Densen DM 10 oraz koncowke DM 30 i jestem z nich bardzo zadowolony. Zajelo mi troche czasu znalezienie brzmienia ktore mi odpowiada ( Densem DM plus Proac Response ) i nie za bardzo chce zaczynac wszystko od nowa. No moze nie tak od zera... Inna sprawa, nie wiem ile musialbym wydac na Sansui zeby zagral lepiej niz Densen. Choc z drugiej strony mogloby sie okazac ze brzmienie Sansui bedzie mi jeszcze bardziej odpowiadalo i w takim wypadku Densen'y poszyly by pod mlotek.

I tu pytanie do forumowiczow. Czy ktos probowal Sansui z Proaca'mi lub Audiovector bo takie tez mam do dyspozycji.

Jesli chodzi o 517/717 to chyba sa one latwiej dostepne (no i tansze) niz 901. Jak ktos slusznie zauwazyl ze wzgledu na wiek wymagaja one serwisu. Czy jest ktos w Polsce kto sie tym zajmuje i jake sa ceny? Z gory wielkie dzieki :)

Pzdr

Gość czubsi

(Konto usunięte)

na milość boską po raz setny proszż by ktoś poczytał wątek i nie tworzył kolejnych postów o tym samym - tu są wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania łącznie z tym czy warto czy nie czy trochę czy bardzo czy bardziej trochę czy bardziej bardzo ....

Oki doki , przyznaje przeczytalem tylko 7-8 stron plus kilknascie z ang jezycznych forow i nie znalazlem nic na temat Densen vs Sansui oraz czy Sansui zgrywa sie z Proac'ami czy Audiovector. Jesli czubsi zapewniasz mnie znajde odp na te pyt w tych 79 stronach to zaczne sie wkrotce przez nie przebijac.

A jesli chodzi o 517/717 czy 701 serwis,ceny itd to pewnie masz racje ze musi to byc gdzies na tych 79 stronach :)

Pzdr

Gość czubsi

(Konto usunięte)

trudno mi sobie wyobrazić kolumny (zwłaszcza w miarę udane i równo grające) aby się z Sansui nie zgrały - o tym na wątku jest kilkanaście razy najmniej ... Trzeba też wyciągać wnioski bo co Ci po czyimś "tak" skoro to i tak czyjeś "tak" a nie Twoje prawda ? Im bardziej neutralne i równo grające kolumny tym lepiej - oczywiście przy dobrych Sansui ....

A tak dla Ciebie to Ci powiem, że akurat ja w Densenie niczego nadzwyczajnego nie dostrzegłem natomiast w Sansui jak najbardziej - jednak to moje zdanie pamietaj o tym. ponad to Densen to dla mnie zwyczajnie chałupnicza konstrukcja oparta bodaj na filtracji BC bez żadnych wodotrysków i tak też gra - jak przeciętny DENON tylko z oddaloną średnicą i mniej schodzącym basem (jeśli to można nazwać basem bo ja mam zgoła inną definicję ...) .... Fanaberie z masą to u nich norma, wywalanie bezpieczników także (sam byłem świadkiem dwukrotnie ...) Nie wiem co chcesz porównywać ale jak dla mnie to nie ma czego bo nie wiem czego oczekujesz ? Jak dla mnie to Sansui dajmy na to AU-X901 ma wszystko lepsze a w dodatku klasę o której w Densenie nawet nie słyszeli .... Denseny miałem okazję słuchać (wielkie słowo bo zrezygnowałem bardzo szybko) dwa modele ale zastrzel mnie - nie wiem czy Twój też jednak jak wspomniałem dla mnie szkoda na nie czasu i wierz mi cena, czyujeś opinie wrażenia peany itp itd nic dla mnie nie znaczą w konfrontacji z własnymi wrażeniami.

tak na koniec

Najważniejsze jest co Tobie odpowiada ! Wiem, że Denseny są lubiane bo jednak ich poziom dźwięku mimo deliktanie mówiąc" dziwnej konstrukcji" jest na tyle ujmujący, ze wielu przy nim zostaje bez potrzeby burzenia swojego świata audio. Wielu stara się też zrobić z nich kultowe konstrukcje zwłaszcza,z e czasem naprawdę da się je kupić tanio ale jak już wiesz jest wiele alternatyw na dobre brzmienie w rozsądnych pieniądzach i nie widzę potrzeby szafowania racji które "dobre" dla jednego jest "lepszym dobrym" dla drugiego ...

Edytowane przez czubsi

Witam,Potrzebne fundusze na CDka :) , jeśli ktoś byłby chętny na AU g77x ./ oryginał ,"nie grzebany"/ to zapraszam na priv.Lub bezpośrednia zamiana na CD 701,701i .Pozdrawiam Wszystkich

Witam wszytskich

Udalo mi sie upolowac na ebay.de Sansui Au-517, 236e.

Teoretycznie w stanie wizualnym i technicznym 1A.

Czekam na przesylke

Co myslicie o tym zakupie?

przeplacilem?

warto bylo?

Pozd

Jarek

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Dziwne pytania zadajesz - po co Ci odpowiedź ? w jakim celu ? polepszenia sobie samopoczucia czy jak ? Nie zrozum mnie źle ale sam sobie odpowiesz najlepiej jak dostaniesz i włączysz. Przecież o Twoje wrażenia tu chodzi. Dla jednych ta kwota to dużo dla innych śmiesznie mało zatem jakiej odpowiedzi oczekujesz ???? Ja np. bym nie dał bo mi szkoda każdej kwoty na modele z tej serii ale znam mnóstwo ludzi którzy świata poza nimi nie widzą - sam widzisz - pytanie niestety bez sensu ...

Hm... pytam bo ciezko mi znalezc wartosc rynkowa AU517

Wydaje mi sie ze ta cena jest w porzadku stad pytanie.

Myslalem ze odpowie ktos z milosnikow Sansui i razem sie pocieszymy z mojego nowego wzmacniacza.

Wydawalo mi sie ze to wlasciwe forum.

pozd

jarek

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Właściwe forum ? do czego do głaskania ego ???? Przez niemal 80 stron staram się utrzymać jako taki poziom merytoryczny tego wątku a kolega po raz n-ty pyta czy AU-517 za tyle czy tyle warto .... Naprawdę kolega nie rozumie przesłania czy co ? To nie jest forum do oceny czy dobrze kupiłem tylko CZY DOBRZE (ewentualnie jak) GRA !!!! Teraz troszkę pomogłem ? Proszę się nie obruszać moim sarkazmem ale czasem konia hymnu szybciej można nauczyć niż wzbudzić zrozumienie zamysłu założenia wątku przez autora .... To forum jest tak cenione bojest konkretne i niech mi kolega wierzy nie przez podobne wpisy tak się dzieje - po stokroć cenniejsze będzie wyluszczenie swoich odczuć po włączeniu urządzenia - i na to właśnie czekam i tego oczekuję !

Pozdrawiam !

To w takim razie ja mam pytanie poznawcze, czy serie z początków lat 80-tych np sansui au-d5, au-d7, au-d9 są warte poznania, czy to tylko zwykła ówczesna budżetówka Sansui, nie warta większego zachodu?

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Hm... pytam bo ciezko mi znalezc wartosc rynkowa AU517

Wydaje mi sie ze ta cena jest w porzadku stad pytanie.

Myslalem ze odpowie ktos z milosnikow Sansui i razem sie pocieszymy z mojego nowego wzmacniacza.

Wydawalo mi sie ze to wlasciwe forum.

pozd

jarek

Jarek - Czubsi ma trochę racji, tym bardziej że takie pytania powinieneś zadać przed, a nie po zakupie :)

Ja powiem przekornie że ten Sansui jest i nie jest wart tych pieniędzy. Jest bo mimo że to średni model, to na tle konkurencji innych marek, którą mógłbyś kupić w tej cenie, będzie w większości lepszym wyborem a na pewno w czołówce opłacalności. Z drugiej strony warto sprawdzać u nas chociażby na archiwumallegro.pl po ile dany model chodzi, a zdarzały się i po 500-600zł. Także okazją bym sam tego nie nazwał, ale jeśli w świetnym stanie to cena jest myślę w porządku i rozsądna dla obu stron. Napisz jeszcze w jakim towarzystwie Twój nowy nabytek zagra. Pozdrawiam.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

jarex modele o których wspominasz są ciekawe w kontekście tego co wspomniał mój przedmówca. Podkreślam, że ja mając wybór stare (znacznie tańsze) i nowe świadomie wybrałem nowe a stało się tak w wyniku moich i tylko moich oczekiwań. Zmierzam w kierunku prawdy a stare tak nie grają ot i cała historia. Każdy model Sansui z górnego pułapu będzie dobrym wyborem ale trzeba mieć świadomość w którym kierunku chcemy zmierzać ! Tak więc czy modele AU-D są dobre ??? Oczywiście , że tak ! Czy mnie interesują ? Oczywiście, że nie :-)

czubsi, ale żeś wybrnął lisie jeden:)

Coś w stylu: czy NAD 3020 jest dobry? oczywiście, ale mnie nie interesuje:)

Generalnie rozumiem kontekst.

Edytowane przez jarex

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Myślę, że zakup AU-517 czy AU-D9 jest porównywalny z zakupem gramofonu. Niby główny system to CD ale fajnie mieć gramofon bo to zupełnie inny klimat odsłuchu. Jak wiemy niektórzy mają w zasadzie tylko gramofon i dla nich zakup wspomnianych modeli będzie bardzo trafnym wyborem. Dobrze jest przemyśleć tą analogię bo jest trafna zważywszy na cechy tych urządzeń. Ktoś kto nie zna spektrum wyrobów z wysokiej półki Sansui zakocha się w nich bez reszty. Ja to co innego (proszę o tym pamiętać) Swoją przygodę z Sansui zacząłem wiele lat temu. Miałem dotąd styczność niemal z wszystkimi wysokimi modelami tej marki i wybieram ze znacznie szerszego grona urządzeń niż koledzy. Taka sytuacja ma swoje oczywiste plusy bo nie jestem naznaczony zasadą - "mam czyli, że musi być dobre ..." Zostawiłem u siebie dwa wzmacniacze które się zdecydowanie różnią choć w budowie są niemal identyczne !!!!!!! (to jest naprawdę dla mnie szok bo różnice sprowadzają się dosłownie do kilku części !). Oba lubię tak samo. Czy można lepiej ? Zapewne tak tylko, że zależy co dla niektórych to oznacza. Ja mam oba urządzenia grające bardzo realistycznie - o to mi chodziło. Oba są bardzo uniwersalne i niesamowicie wydajne prądowo zatem stanowią świetne serce systemu. Tak poza tym mam u siebie jeszcze końcówkę mocy B2201 :-) Jest to lekko uproszczona B2301 (różnią się lekko zmniejszonymi pojemnościami i brakiem XLR-ów w B2201. Topologicznie są identyczne (!!!) . Ta końcówka to jak 3 wzmacniacze w jednym ! Istna fabryka prądu. Należy bardzo uważać przy wysterowywaniu bo głośniki mogą w jednej chwili przejść do "krainy wiecznych łowów ..." Jakościowo jest to znany mi poziom najwyższych modeli Sansui. Jak czasem sobie wyobrażam idelane urządzenie wzmacniające pod każdym możliwym względem (biorąc pod uwagę najbardziej wysublimowane oczekiwania ) to moi drodzy nie widzę dla takich końcówek żadnej konkurencji. Macie wszystko w jednej obudowie. Piękny dojrzały w każdym aspekcie dźwięk, wulkan okiełznanej energii w czystej postaci, czar i zarazem subtelność .... "nie brak mi niczego" :-) Jest jedno male ale - duże to to jest , nikeoniecznie też ładne .... W środku natomiast to istny majstersztyk. To tak jakby powiększyć 907-kę - wszystkie moduły są większe. Robi to takie wrażenie, że najlepiej byłoby zdjąć obudowę i takiego zostawić - coś pięknego :-) ............

Edytowane przez czubsi

Witam, Wszystkich Miłośników Sansuj- a i nie tylko...

Pytam w obrębie forum i liczę na informacje i odzew. Mam nadzieję, że bezpodstawnie nie poszerzę tym krótkim wpisem tak licznych stron tego forum. Jednak gdzie pytać jak nie u nas właśnie i swoich? :)

Poszukuję pilota zdalnego sterowania RS-1360 lub RS-1390 albo RS-1470 jeżeli ma ktoś na zbyciu lub ewentualnie do wypożyczenia piszcie na prywata coby nie zagęszczać toku bardziej istotnych wypowiedzi.

Pozdrawiam- niro1

Niro1

Sorry, Tobie nie potrzeba pilota Sansu. Jak zwykle wydziwiasz. Powodzenia więc w poszukiwaniu czegoś, czego Sansui nie robiło. Pytałeś konkretnie, dostałeś konkretną odpowiedź . Jak widać jak wyżej - wydziwiasz.

Jan

Janievideo

Nie kierowałem pytania o pilota/ piloty którego wrzuciłeś, zresztą bez potrzeby, na stronę. Dodatkowo prosiłem o wiadomości na prywata, a nie co popadnie, aby nie robić dodatkowo niepotrzebnego wątku. Widać nadal lubisz wprowadzać zamieszanie wokół swojej osoby oraz kruszyć kopie itp. - nie wiadomo zresztą z jakiej przyczyny.

I nie wydziwiam - tylko widzę, że u kogoś leży czytanie ze zrozumieniem.

Jak ktoś z grona ma o co prosiłem powyżej piszcie proszę na prywata aby później nie było tego typu komentarzy jak wyżej.

Janievideo,

Dla sprostowania i poszerzenia wiedzy w temacie "skoro nie były robione - produkowane" piloty o które pytam to np.:

Pilot Sansui RS-1360- modele Sansui CD-alpha717DR/617DR

http://audio-database.com/SANSUI/player/cd-alpha717dr-e.html

Pilot Sansui RS-1390 model Sansui CD-X317

http://yahoo.aleado.com/lot?auctionID=163809114

Pilot Sansui RS-1470 model Sansui CD-X617

http://www.sansui-parts-shop.com/index.php?page=details&prod=647&cat=166&group=39

Fakt.

Mój błąd. źle odczytałem symbol i podałem linka do modelu wielopłytowego.

Odnośnie pozostalych model, jak widać świetnie sobie poradziłeś. Nawet holenderski Parts Shop wyszukałeś i model jaki szukasz tam jest. Huraa , masz co chcesz i to bez pytania pozostałych. Jak widać jak chcesz potrafisz.

To na tyle

Jan

Sprawdź dostępność tego pilota a dopiero potem- brawo i hura.

Proszę nie pisz i nie rób tego do czego zmierzasz nie tą drogą chłopie.

http://www.sansui-parts-shop.com/index.php?page=browse&action=list&orderby=DESCRIPTION&group=39&cat=166

Wobec czego proszę klubowiczów którzy posiadają wymienione modele pilotów Sansui: RS-1360, RS-1390, RS-1470 o kontakt na prywata . Proszę nie podawać linków do pilotów na zasadzie, bo gdzieś tam w świecie jest jakiś pilot do odtwarzaczy Sansui itp.

Nie ciągnę dalej tej dyskusji z janemvideo, bo tylko robi się to czego nie chciałem od samego początku- zakłócanie tematu forum.

Pozdrawiam- niro1

Z tego co wyczytalem dolna polka to 701 ktore moge wyciagnac na allego za 600pln. Inne ktore sa polecane to 517 lub 717 ale troche drozsze. Warto?

luckyguliver jeżeli ktoś chce Ci sprzedać AU-X701 za 600 zł. to bierz za te pieniądze nie znajdziesz nic lepszego z Sansui.

pzdr

Artcar

Janievideo,

I naprawdę proszę nie poruszaj mnie już więcej, bo zmusisz mnie do tego czego naprawdę bym robić publicznie nie chciał a mam wiele błędnych oraz niestabilnych opinii wypowiedzi z Twojej strony na zasadzie - "zrób z tego serek topiony". Oboje lubimy sprzęt Sansuj-a i niech tak pozostanie bez dalszego dogryzania i tzw. uszczypliwości w moim kierunku z Twojej strony.

niro1

Witam Klubowiczów,

Czy jak posiadam AU-G50X/TU-55X; AU-X501/TU-X501/TU-X701/CD-X701i; AU-919/TU-919; G-9000 to przyjmiecie mnie do klubu? Ładnie prosze:-)))

Pozdrawiam,

Sebi1970

Witam Klubowiczów,

Czy jak posiadam AU-G50X/TU-55X; AU-X501/TU-X501/TU-X701/CD-X701i; AU-919/TU-919; G-9000 to przyjmiecie mnie do klubu? Ładnie prosze:-)))

Pozdrawiam,

Sebi1970

Witaj,

Jak miło, że nie tylko ja zbieram "szrot" Sansui ;)))

Napisz proszę jakie masz odczucia przy odsłuchu tunera z G-9000 do np. CD-X701i.

Czy tylko ja mam wrażenie (mam G-8000 i CD-X701), że tylko najwyższej próby materiał CD stawi czoła prezentacji dźwięku jaki serwuje radiowa "Trójka"... szczególnie jak zapodają coś z LP ;)))

Pozdrawiam, Andrzej

Edytowane przez A_ndy

SANSUI AU-alpha 707DR | SANSUI SP-L550 | SANSUI TU-X711 | JBL L-110 | OPPO BDP-95 | DENON DP-37F + DL110 | FADEL/SEVENRODS/SONUS OLIVA

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.