Skocz do zawartości
IGNORED

Można przerobić wejście SPDIF coax 48 kHz na 96 kHz

Mogos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Trudna to sprawa przerobić wejście SPDIF DACa, które akceptuje maksymalną częstotliwość próbkowania 48 kHz na 96 kHz?

Układ wejściowy to CS-8414 a DA to CS-43122-ks.

Ktoś z Dolnego Śląska potrafiłby to zrobić?

CS8414 przyjmuje dane do 96 khz , a CS 43122 nawet 192 khz 24 bit. Można to zrobić bez wymiany kości. Pozostaje pytanie co to za DAC? Jeśli sterowany mikrokontrolerem to jest większy problem ,ale jeśli "sprzętowo" to sam to zrobisz, ale podaj jaki to DAC- muszę znaleść schemat i coś więcej wiedzieć.

DAC to Crystal firmy Yulong. Ja miałem z nim swego czasu problemy. Zdjęcia bebechów można znaleźć w tym wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właściwie to DAC powinien bez żadnych przeróbek pracować z sygnałem 96kHz, potrzebne jest tylko jego źródło by to sprawdzić i IC który takie pasmo częstotliwości SPDIF przeniesie. Raczej nie sądzę by miał poblokowane częstotliwości próbkowania >96kHz, chociaż czasem filtr PLL może mieć tak dobrane elementy że od/do jakiejś częstotliowości nie łapie (hipotetycznie, bo nie sprawdzałem tego).

Na pewno nie pracuje. Jak go kupowałem był tak opisany na ebayu, że akceptuje sygnał 96kHz ale jak mu takowy zapodam z mojej karty Terratec Phase 24FW to słychać tylko "cyfrowy" szum. Z kartą jest wszystko ok bo drugi DAC gra wyśmienicie.

Oj to tego przez internet nie zrobimy. To musi ktos fizycznie sprawdzić. Jest chyba tak jak pisze kol. Molibden - DAC nie "łapie" PLL. Potrzebny oscyloskop.

Mogos, 22 Sty 2010, 10:17

>Na pewno nie pracuje. Jak go kupowałem był tak opisany na ebayu, że akceptuje sygnał 96kHz ale jak

>mu takowy zapodam z mojej karty Terratec Phase 24FW to słychać tylko "cyfrowy" szum.

Ten oobjaw jest wyjątkowo dziwny, nie mam pojęcia co może go powodować. Jeśli odbiornik SPDIF nie zsynchronizuje się z sygnałem wejściowym to nie ma prawa wypuścić z siebie sygnału będącego szumem. Teraz sobie przypomniałem Twój wątek sprzed 3 lat. Ty się ciągle borykasz z tym tematem? Mam wrażenie, że nadmiar modyfikacji wcale nie pomógł temu DACowi...

W sumie to dużo modyfikacji nie było. Wymieniłem tylko trafo na wejściu sygnału cyfrowego i kość DACa. Problem trzasków zlikwidowałem kręcą śrubokrętem. Gdyby nie właściwości soniczne tego DACa to dawno sprzedałbym go na części bo problemów jest co nie miara. Nic, może ktoś jeszcze będzie miał pomysł co może mu dolegać. Po zapuszczeniu mu 96 kHz słychać coś w rodzaju szumu. To taki dźwięk zupełnie przesterowanego sygnału. Nie wiem jak to opisać.

Czy źródło daje na wyjściu poprawny sygnał 96kHz - PCM? (ten format powinien być tam ustaiony) Czy DAC sygnalizuje prawidłową synchronizację z przychodzącym strumieniem SPDIF? Może podajesz mu na wejście jakiś sygnał DSD lub inaczej zakodowany

Podejrzewam też uszkodzenie odbiornika lub DACa, któryś z nich nie może sobie poradzić z sygnałem 96kHz. Możesz też zmienić podczas prób IC między nimi na inny.

Źródło ma na pewno poprawny sygnał. Inny DAC nie ma z sygnałem problemu. DAC ma tylko diodę pokazującą synchronizację ale w tej chwili nie mam go pod ręką i nie pamiętam czy się zapala czy nie. Karta Terratec Phase fw24 działa tylko na sygnale PCM i może przesyłać po SPDIF do 96 kHz. Wewnętrznie może obsługiwać do 192 kHz. W mikserze karty ustawia się żądaną częstotliwość pracy. DAC był wymieniany, a IC połączeniowy to Stereovox XV2, pozostawałby tylko odbiornik. Tylko czy sama wymiana kostki załatwiłaby sprawę? CZy może coś w jej okolicach jest spaprane. Niestety nie mam serwisówki i jej zdobycie raczej graniczy z cudem.

Ważne mogą być wartości elementów podłączone do końcówki 20 układu odbiornika CS8414 - jest to filtr napięcia sterującego VCO. Są to jeden lub dwa kondensatory i rezystor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.