Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet 350zł - Dźwiękówka czy cd-ek

harvester88

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Zastanawiam sie co bedzie przy takich pieniądzach lepszym wyborem. Nie mam jakiejś wielkiej kolekcji płyt, słucham głownie z kompa (przy czym staram sie o mp3 min 320kb i flac'i) ale zawsze można powypalać plytki. Zależy mi na poprawie brzmienia. Zakladam ze dzwikowke kupowałbym raczej nowa i wolalbym zewnetrzna zebym mogl w razie co podpiac do laptopa. Cd pewnie jakies ze starszych z allegro.

Moge też pójsc w kierunku wzmaka ale mysle ze trzeba zaczac od zrodla bo moj dual i tak w miare daje rade.

Teraz mam wiekowego sounblastera ktorego kupilem 2 lata temu od kumpla za 10zł ;], mimo wszystko lepszy jest od zintegrowanej karty i lepszy od tej w w miare swiezym laptopie. Nie wiem co to za model niestety.

Nie wiem czy ktoś tu czyta co ja mam w swoim opisie ale kolumny to ja mam calkiem dobre i raczej w cenie do 1000zl nic lepszego nie dostane. Same materialy uzyte w moich diy to 900zl ;]. Z reszta 3 drogi na stx to bardzo dobry sprawdzony projekt. Mysle ze uda sie z nich wyciagnac jeszcze duzo lepszy dzwiek przy odpowiednim zasileniu. Teraz to co w temacie a za pare miesiecy pomysle nad lepszym wzmacniaczem.

Z kilku względów CD lepiej. po pierwsze do kompa byłby dłuższy przewód sygnałowy a to nie jest dobrze, po drugie uruchamianie kompa by słuchać muzyki to nie jest najwygodniejsze, po trzecie jakoś metalicznie brzm muzyka z karty dźwiękowej (no ale ja miałem tylko wyroby Creative). W sumie za 350 PLNto da się jakieś niezłe CD wybrać, szukaj jakiegoś sprzętu DIY, różnice są zwykle powalające.

Dzwiekowka wymaga wlaczania kompa ale za to pod laptopa moglbym podpinac i nie mialbym problemu z wypalaniem plytek.

Czy kabel IC naprawde az tak bardzo wplywa na dzwiek? Bez bicia moge sie przyznac ze mam 3m kabel mini-jack->chinch kupiony za jakies 10zl;]

A cd moze z jakichś starszych modeli z allegro typu yamaha, denon, pioneer?

Najbardziej bym sie uciszyl jakby z pilotem bylo.

Co do tego kabelka to różnice pomiędzy dwoma kablami jest większa niż pomiędzy dwoma CD, tak to jest. Jeśli CD jest za 300 to kabelek za 150 byłby chyba najlepszy, wyjątkiem jest Klotz bo za 50 dźwięk spełnia standardy dźwięku, który da się słuchać bez dyskomfortu.

Stoi u mnie jakiś Pioneer PD7700, grał strasznie (seryjne odtwarzacze rzadko grają jako tako), trochę go podrasowałem - doszło kilka bloków zasilania, wymieniłem wzmacniacze operacyjne i kilka kondensatorów. Teraz gra to jako tako (jak Marantz CD17 w oryginale bo porównywałem). Bardziej podoba mi się seria CD50, CD60 Marzntz właśnie, tego bym szukał, Denon jest nierówny (zwykle to niewypał), Yamaha - nie jestem osłuchany to czego słuchałem mnie odstraszyło. Sony - technicznie, zresztą jest to sprawka ich przetworników bo inny sprzęt na CXQ też tak gra, ale scena i przejrzystość niczego sobie.

harvester88, 23 Sty 2010, 14:13

>no to w takim razie trzeba bedzie jeszcze w tych pieniadzach zmiescic interkonekt, jezeli mowicie

>ze robi on az taka roznice w dzwieku.

zostaw sobie jeszcze 100zł na złote bepieczniki - jeśli wierzysz we wszystko co tutaj piszą, to i w to też?

A skąd jesteś, bo gdyby z okolic Warszawy to coś byśmy "uradzili" stoi u mnie kilkanaście CD i kable też by się znalazły. Tylko trzeba posłuchać, porównać. Niestety dyżurna Wadia 830 poszła do ludzi, a mój obecny CD budzi apetyty z półka na poziomie cenowym nowego samochodu. Tak czy inaczej za 350 by się u mnie znalazło coś co by mogło się podobać początkującemu audiofilowi.

Złote bezpieczniki? Złoto zdaje się nie jest najlepszym przewodnikiem, ale nie sprawdzałem. Natomiast jeśli ktoś nie próbował to nie wie. Za okablowanie mojego sprzętu dałem około 3kzł, i nie wydałbym ani 50 groszy gdyby to nie dawało wyraźnej poprawy.

Dżizes, chłopak szuka źródła za 350 zł a Ty wyskakujesz z tekstem, że na Wadii "słychać" kable?

Odrobinę zdrowego rozsądku poproszę.

Osobiście rozejrzałbym się za kartą dźwiękową - po pierwsze odtwarzanie muzyki z laptopa jest dużo wygodniejsze, a po drugie będzie bezawaryjnie.

Z używanym CD może być różnie. Jeśli chodzi o jakość dźwięku to powinno być podobnie, bez większych różnic w budżetowym systemie.

Art6900, 23 Sty 2010, 14:27

>Złote bezpieczniki? Złoto zdaje się nie jest najlepszym przewodnikiem, ale nie sprawdzałem.

>Natomiast jeśli ktoś nie próbował to nie wie.

Owszem, od złota lepszym przewodnikiem jest np miedź czy srebro, ale złoto ma niepodważalną zaletę: nie pokrywa się tlenkami. A tlenki mają znacznie gorsze przewodnictwo.

Ale to ma niewielki wpływ na jakość dźwięku - nie opłaca się wydawać każdych pieniędzy na powiedzmy 1% poprawy dźwięku, jesli znacznie efektywniej można spozytkować pieniądze np na kolumny czy akustykę pomieszczenia.

Widze ze juz zaczyna sie niespokojnie robic :D. Ja do audiofilstwa nie dąże, chce zeby przyzwoicie gralo za rozsadna cene. Tu zaraz audiofilskie grono powie ze nic co nie kosztuje miliard zlotych nie bedzie dobre. Do kabli zawsze jestem sceptycznie nastawiony bo co innego moze wplywac na brzmienie w przypadku kabla oprocz jego grubosci dlugosci i odpowiedniego ekranowania. Niektorzy i tak twierdza ze kable glosnikowe bez ekranu i tej samej grubosci moga sie roznic w "brzmieniu".

Tak czy siak nie chce tu dywagować o kablach bo w kolosalny efekt i tak nie wierze. Czego o kartach dzwiekowych powiedziec nie mozna bo tu roznice moga byc spore. Też chyba skłaniałbym sie w strone karty ale zalezalo mi tu na rozwianiu kwestii brzmieniowych. Co w w/w budzecie zagra lepiej stary marantz czy zewnetrzna karta za te same pieniadze. No i oczywiscie jezeli ktos ma wyrobione zdanie w tej kwestii niech pisze co poleca.

>zostaw sobie jeszcze 100zł na złote bepieczniki - jeśli wierzysz we wszystko co tutaj piszą, to i w

>to też?

No tak. porzeciez kazdy wie ze IC nie ma wplywu na dzwiek :DDD

?👈

Nie o kablach tu rozmowa. Widze ze tu wszyscy chetnie opowiadaja na zaczepki. Zalozylem temat zeby uradzic najlepsze rozwiazanie w mojej sytuacji a nie pogadac na temat kabli i zlotych bezpiecznikow;]

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!

!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

harvester88, przeznacz całą kasę na dobre podstawki pod laptopa!

A poważnie - dobra karta będzie najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem. Pomocy szukaj na PC Audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.