Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet 350zł - Dźwiękówka czy cd-ek

harvester88

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

skoro i tak słuchasz głównie z lapa to zainteresuj się Apple Airport Expresem - kosztuje 349zł.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

To nie jest tak ze slucham glownie z lapka wiec karta bedzie najlepsza. Interesuje mnie gdzie uzyskam lepszy dzwiek, z karty czy z cd-eka. Dla wyraznej roznicy moglbym poswiecic czas na nagranie plytek zeby miec co sluchac na cd.

Nie pomogę w kwestii zewnętrznej karty, ale w przypadku wewnętrznych, moja używana karta za 200 nie daje szans moim starym, podstawowym odtwarzaczom Sony ES. Jeśli nie przeszkadza ci komp, to nie ma sensu się pchać w CD.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Takie tematy ....to sie powinno natychmiast usuwac, przeciec to zasmieca zakladke.

Potem zeby cokolwiek odszukac ..trzeba sie "grzebac " w takim .......coz

rownia

pochyla......

Ni rozumiem czemu takie tamaty powinno sie usuwac. Jest to dylemat na ktory nie znalazlem odpowiedzi na zadnym forum wiec tworze nowy watek.

Z reszta nie ma sensu sie ustosunkowywac do kogos kto najpierw pisze posta z samymi wykrzyknikami a drugiego z pretensjami w ktorym polowe zajmuja wielokropki, na dzieci neostrady nie ma rady niestety.

Chyba jednak zdecyduje sie na jakas karte. Wspomniany apple jest niezwykle praktyczny tylko czy jest on jako taka karta dzwiekowa? Z tego co czytam to pelni on jedynie funkcje przekaznika a nie urzadzenia odpowiedzalnego za ksztaltowanie brzminia.

Jak twoj laptop ma optical out to moze takie cos

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jedyne wyjscie to minijack, nie jest to laptop ze zbyt wysokiej polki wiec takich cudow jak optyczne to nie uswiadczysz;]

Wspomniany wyzej ESI Dr DAC Nano wyglada calkiem sensownie, ale na razie nie znalazlem zadnych sensownych opinii na jego temat.

Ja już dałem swoją opinię. Mam kilka kart muzycznych - żadna nie prezentuje dźwięku, który dałoby się zaakceptować, ale uwaga:

jeśli słuchasz MP3 to kup kartą muzyczną, albo jeszcze lepiej zewnętrznego DAC. Niestety MP3 zgrywane na format CD to wciąż MP3.

A jeśli chodzi o inne sprawy - niestety trzeba słuchać by mieć jakieś zdanie. Zawsze zastanawiało mnie to, że najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy niczego poza MP3 z komórki nie słyszeli.

Mam duzo muzyki w mp3 ale staram sie to zmieniac. Ostatnio nazbieralem troche w formacie flac ktory po wypaleniu jako audio niczym sie od oryginalu w jakosci nie rozni. Mam też sporo plyt (bardziej lub mniej oryginalnych :] ). Jak juz pisalem 10 razy bardziej zalezy mi na dzwieku niz na praktycznosci.

PS. Czy DAC to po prostu karta dzwiekowa?

Art6900, 24 Sty 2010, 10:35

"...Zawsze zastanawiało mnie to, że najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy niczego poza MP3 z komórki nie słyszeli."

Art6900, czy możesz nas oświecić, którzy konkretnie uczestnicy tego wątku niczego poza mp3 z komórki nie słyszeli?

To jak to jest z tym DACem i karta bo ja juz nie wiem jaka jest roznica miedzy jednym a drugim? Czy dr Dac nano jest dla mnie sensowny jezeli nie bede korzystal z optycnego wyjscia?

Nie chodzi tu, aby kogoś obrażać tylko pomóc koledze zbudować lepszy zestaw audio. Po prostu niefajnie jest jak ktoś kwestionuje znaczenie takich szczegółów jak odtwarzacz CD czy interkonekt.

A DAC to coś takiego jest, tylko ten:

Ukryta Zawartość

uszkodzony jest. Pomysł z DAC jest o tyle dobry, że bywają całkiem

niezłe konstrukcje. Słuchałem kilka takich i z kompem potrafią grać świetnie.

Wyraźnie lepiej jest gdy przerzucimy muzę na HDD niż z czytnika optycznego.

Ukryta Zawartość

Art6900, zapewne w praktyce o to Ci chodzi, że niefajnie jest jak ktoś kwestionuje Twoją opinię. A przecez po to się zakłada takie wątki aby zebrać opinie RÓŻNE, a nie jedyną słuszną.

Słuchałem bardzo wielu zestawień sprzętu i wielu "kabelkologii" i na podstawie własnego doświadczenia stwierdzam, że przy takim budżecie jak w temacie wątku, w zupełności wystarcza kabelek za 50zł. DUŻO większe znaczenie ma jakość źródła.

Wspomniany Dr DAC nano wydaje sie byc jak narazie najbardziej interesujacy tylko nie wiem jak to jest z tym optycznym wyjsciem. Przez kabel jack-chinch do wzmaka to ma sens?

Kończąc - skoro podstawowy materiał muzyczny to będą pliki z kompa, to raczej nie ma sensu ich zgrywanie na kolejny nośnik.

Nowa dobra karta lub zew DAC powinny dać Ci lepszy dźwięk niż masz obecnie.

Przy kwocie 350zł nadal uważam, że powinieneś poradzić się kolegów w zakładce PC Audio.

Czy te dwa Dac'e roznia sie jedynie producentem? Wyglada na to ze jest to zupelnie to samo tylko inny napis na obudowie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze znalazlem cos troche wykraczajace poza moj budzet ale moze bardziej praktyczne, bo na gitarze troche gram to wejscia moga sie w sumie przydac. Zaznaczam ze priorytetem jest dzwiek.

to cuudo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do tych DAC to trochę wchodzi to w moją pracę - producent na 99% jest ten sam, inny jest tylko Brander czyli importer, który daje na rynku swoje logo. Różnice w cenie to koszty własne przedsiębiorstwa wprowadzającego towar na rynek, koszty gwarancji, marża, inne takie. W sama skrzyneczka niczego sobie.

harvester88, 24 Sty 2010, 12:43

"...Zaznaczam ze priorytetem jest dzwiek..."

Dźwięk usłyszysz z każdej z tych zabawek - to na pewno.

Jednak pisząc o poprawie brzmienia miałem na myśli DAC z własnym zasilaniem, a nie takie gadżety.

Np.:

Ukryta Zawartość

lub:

Ukryta Zawartość

Tego drugiego ,po własnych nieznacznych modyfikacjach, sam używam i jest lepiej niż z jakimkolwiek budżetowym cd, które miałem. A miałem sporo. Źródłem u mnie jest z odtwarzacz dvd, więc i koncerty z dvd i filmy przy okazji wiele zyskują.

Niestety z tym budżetem ciężko będzie o dobry nowy DAC. Może jakiś używany się trafi?

Go to PC Audio!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu kolega ma absolutną rację, ale budżet za mały. Używane owszem, ale trafić trzeba czyli poczekać na okazję. Jest jeszcze i taka opcja by "dosilić" DAC co zasilania nie ma. Jak ktoś trochę elektroniki liznął to da radę, zresztą forumowicze pomóc mogą :)

Moge sprobowac rozszerzyc moj fundusz do 500zł ale to juz nieprzekraczalnie i musialbym sie troche wstrzymac. Zaznaczam ze reszta mojego sprzetu nie budzi szczegolnego zachwytu. Moze lepiej kupic na razie tego dr dac nano i pomyslec o lepszym wzmaku bo moj aktualny nie do konca radzi sobie ze zbyt duzymi kolumnami a poza tym nie jest zbyt wysokiego lotu.

Mysle ze nie ma co pakowac chorendalnych(jak na moja kieszen) kwot w samo zrodlo jezeli reszta elementow zestawu nie spalnia jego wymagan.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.