Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha 396 czy 496 ?w sobote kupuje.help

himera

Rekomendowane odpowiedzi

mam male pytanie.Bardzo mi na tym zalezy bo w tą sobote czyli 14 lutego, jade po wzmacniacz.

Moje pytanie dotyczy yamahy.Kupuje zestaw paradigm m.3v3 +yamaha i mam maly dylemat,bo niestety w 1 sklepie są paradigmy a w drugim yamaha :/ no i nie wiem czy będzie możliwość pożyczenia wzmaka i pójścia z nim do drugiego sklepu.Dobra do rzeczy.Jak nietrudno sie domyślić muszę wybrać pomiędzy ax 396 a 496, w sumie wolałbym 396 bo jest tańszy,ale czy poradzi sobie z z paradimami 3v3? Jezeli 496 ma wieksza moc, to znaczy ze lepiej bedzie gralo?Glosniej?Czysciej?O co w tym chodzi?Nie chce później załować...

Bardzo Was prosze o pomoc:)

https://www.audiostereo.pl/topic/6121-yamaha-396-czy-496-w-sobote-kupujehelp/

U Yahy jest prosto: jesli dwie ostatnie cyfry sa takie same, to pierwsza mowi o klasie urzadzenia. Im wyzsza tym lepsza. Wynika z tego, ze 496 jest lepsza (wg Yahy). Przy czym to rzetelny producent. Dokladajac pare zlotych zazwyczaj dostajesz poprawe brzmienia lub chocby parametrow. Nie slyszalem tych klockow. Ale te Yahy ktore slyszalem, zazwyczaj stosowaly sie do tej zasady:)

hmm... jezeli mialbym brac 496 to chyba musialbym kupowac na allegro:/ ale jakos nie jestem strasznie przekonany do tych aukcji...

sam niewiem...

Jakby paragigmy i yamaha byla w tym samym sklepie to niemialbym problemu z wyborem bo przeciez sprawdzilbym oby 2 i jezeli miedzy 396 a 496 nie zaóważyłbym jakiejś różnicy to wiadomo ze bralbym 396 bo poco przeplacac...

-> darkul

Rozpędziłeś się. Tu jest mowa o wzmakach. Dla pocieszenia powiem ci, że pisałem dokładnie to samo co ty, ale udało mi się ocknąć :)

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Odsluchiwalem Yamahy obvydwie zarowno 496 jak i 396; do tego cdx 396 rowniez Yamahy w Sklepie Top-Hifi w Sopocie.Mialem podobny problem co Ty.Mila obsluga itd.Sprzedawca podlaczyl mi do obydwu zestawow kolumny B&W 303.Jakoscdzwieku nie roznila sie znaczaco, ja przynajmniej takowej nie zauwazylem , choc zaden ze mnie audiofil; obydwa klocki zagraly ladnie, a sluchalem dosc dlugo i sporo wraz z przyjacielem.Byc moze z glosnikami podlogowymi i przy glosniejszym sluchaniu roznice bylyby wieksze.Ja jednak do moich Tannoy M1 wybralem wersje tansza, ktora dla mnie poczatkujacego (sluchacza) gra naprawde rewelacyjnie.Najlepiej jesli zrobisz tak jak ja i sam posluchasz .

W recenzjach niemieckiej prasy Ax 396 jest recenzowany jako swietny wzmacniacz jezeli chodzi o stosunek jakosci do ceny.To naprawde dobry klocek no i w koncu 0 300 zl tanszy.

P.S gdybys szukal do niego zrodla cdx 396 gra dobrze lecz zaproponowalbym Ci jeszcze przesluchanie z Harmanem Kardonem ja mialemtaka mozliwosc i podobalo mi sie bardziej lecz za pozno cdx 396 byl juz zakupiony.Pozdrawiam , zycze udanego i zarazem trafnego wyboru

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Osobiscie mam zestawik AX-496 + CDX-396 i gdy go kupowalem zaczolem odsluch od wzmacnicza 396. Nastepnie Pan z obslugi podlaczyl 496. Roznica wydawala sie praktycznie zadna - fakt, byl to poczatek przygody z audio :).

Nastepnie znowu podlaczylismy 396. I tu szok - gorsza stereofonia, duzo mniejsza scena, gorsza przestrzen.

Sprobuj w ten sposob - osadzisz czy warto doplacac.

cdx-396 i cdx-496 to ta sama konsktrukcja . 496 ma jedynie dodatkowo wyjście na słuchawki.

Natomiast CDX-596 to już co innego . Dynamika o 5dB większa, zdecydowanie godne polecenia .

Na Allegro widziałem 596 za 999,-

Sam posiadam CDX-496. Ostatnio kupiłem DVD -796( katalogowa dynamika w trybie audio 100dB)nie bardzo w to wierzyłem i tu zaskoczenie - przy odsłuchu audio rzeczywiścia róznica w dynamice jest ogromna

Dlatego poleca jednak Cdx-596 - aby potem nie żałować.

pozdrawiam

Witam

Nie miałem nigdy okazji słuchać Yamahy AX-496, a jestem posiadaczem AX-492. Czy ktoś miał okazję porównać te dwa wzmacniacze? Będę wdzięczny za wszelkie opnie na temat ewentulanych różnic pomiędzy tymi dwiema wersjami. Odpowiedź może być na email (jest w "o mnie"), nie chcę zaśmiecać wątku "prywatnymi" sprawami. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.